Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ηλία, στην περίπτωση αυτή δεν πληρώνει κανείς τίποτα, εφόσον το Χ είναι μηδέν.

Δημοσιεύτηκε

Όχι Μίλτο το Χ έχει ποσό, π.χ. 1500 ευρώ.

 

Δηλαδή είναι χειμώνας, μπαίνει πετρέλαιο στην οικοδομή τέλος Νοεμβρίου 1500 ευρώ, αλλά το Δεκέμβριο κανείς δεν ανοίγει θέρμανση και όλοι έχουν ώρες μηδέν.

 

Πως βγαίνουν οι κατανομές?

 

Υ.Γ. Επειδή έχω στήσει ένα πρόγραμμα υπολογισμού στο excel (το έχω ανεβάσει και εδώ), εάν σε μία τέτοια περίπτωση ένας ένοικος κάψει μία (1) ώρα και όλοι οι άλλοι μηδέν βγαίνουν κατανομές και ξέρεις τι πληρώνει αυτός με την μία ώρα?????? Περίπου 1000 ευρώ και οι άλλοι κάτι 40 ευρώ κ.τ.λ.

 

Εϊναι λογικό αυτό;

Δημοσιεύτηκε

ilias επειδή έχω δει το υπολογιστικό φύλλο σου, νομίζω πως πρέπει στο Χ απλά να βάζεις το ποσό που έχουν κάψει όχι πόσο έβαλαν στην δεξαμενή (όπως γράφεις και το φύλλο σου)

 

οπότε αν κάποιος ανάψει για μία ώρα και γίνει μέτρηση κατά πάσα πιθανότητα να λείπουν 5-10 λίτρα καυσίμου άρα δεν θα πληρώσει πολλά.

 

(εκτός αν εννοείς κάτι άλλο και δεν το κατάλαβα)

Δημοσιεύτηκε

Πάρα πολύ σωστά!!!

 

Μόλις τώρα μίλησα και τηλεφωνικά με το Μίλτο και αυτό μου επισήμανε και αυτός.

Γι΄αυτό βγαίνουν και αυτές οι ακαταλαβίστικες διαφορές.

 

Θα το διορθώσω και θα ανεβάσω και νέα έκδοση του φύλλου.

 

Thanks deathlok!

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

ilia, που βρίσκετε το υπολογιστικό φύλλο που έχεις φτιάξει;

θα με βοηθήσετε και εμένα σας παρακαλώ;

3 διαμερίσματα έχουν τις εξής θερμίδες και έχουν κάψει τις εξής ώρες:

 

Μικρό: 9081 kcal , 25,1 h

Πάνω: 9032 Κcal , 52,4h

Κάτω: 16471 Kcal , 46,3h

 

Θεωρώντας ότι έχουν κάψει 260 ευρώ, πως θα ξέρω πόσα ευρώ έχει κάψει το κάθε ένα;

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Συγγνώμη, αλλά αυτό που βρήκες δεν είναι ορθός τρόπος κατανομής δαπανών. Δεν γνωρίζω τα προγράμματα στα οποία παραπέμπει το site απ' όπου κατέβασες το συγκεκριμένο αρχείο (word), αλλά πάντως ο τρόπος υπολογισμού που προτείνει, είναι τελείως αλμπάνικος.

Καλέστε ένα μηχανικό να σας κάνει μελέτη υπολογισμού θερμικών απωλειών -με την υπάρχουσα κατάσταση και στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό (π.χ. να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχου και τι μονώσεις κλπ)- και μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ, αυτός ο τρόπος υπολογισμού είναι λάθος. Για να κάνεις κατανομή δαπανών πρέπει να χρησιμοποιήσεις τους συντελεστές ε και f από τη μελέτη κατανομής δαπανών, σύμφωνα με το ΠΔ του 1985. Το τι θερμαντικά σώματα είναι εγκατεστημένα σε μια ιδιοκτησία είναι άσχετο, ο συντελεστής ε προκύπτει βάσει των θερμικών απωλειών όλης της οικοδομής, με ογκομετρική αναγωγή των σε κάθε διαμέρισμα των ΣΥΝΟΛΙΚΏΝ απωλειών των αδιαφανών δομικών στοιχείων του κτιρίου και επιπλέον επιβάρυνση της κάθε ιδιοκτησίας με τις δικές της μόνο απώλειες από κουφώματα και αερισμό. Εννοείται ότι κάποια διαμερίσματα, κυρίως πχ των ακραίων ορόφων θα έχουν περισσότερες απώλειες από τα υπόλοιπα λόγω οροφής-πατώματος και άρα μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ σωμάτων, όμως αυτή η επιπλέον εγκατεστημένη ισχύς δεν βαρύνει αυτά μόνο, αλλά αναλογικά όλες τις ιδιοκτησίες (διότι είναι αδιαφανή δομικά στοιχεία, άρα γίνεται ογκομετρική αναγωγή σε όλες τις ιδιοκτησίες).

Για την κατανομή δαπανών, εννοείται ότι τα εγκατεστημένα σώματα σε κάθε χώρο πρέπει να είναι ακριβώς αυτά που προέκυψαν από τη μελέτη θέρμανσης. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για μια εκ των υστέρων κατάρτιση μελέτης κατανομής δαπανών σε υπάρχον κτίριο. Διότι ας πούμε ότι κάναμε τις παραδοχές μας για τις μονώσεις κλπ και υπολογίσαμε τις απώλειες και από αυτές τα ε και τα f σε κάθε ιδιοκτησία. Ποιες είναι οι πιθανότητες τα εγκατεστημένα ήδη σώματα να είναι σύμφωνα με τη δική μας νέα μελέτη απωλειών και μελέτη μονοσωληνίου / δισωληνίου που θα βασίζεται σε αυτές τις απώλειες; Και τι θα κάνουμε τότε, θα τους πούμε ξηλώστε τα υπάρχοντα σώματα και βάλτε άλλα; Κατά καιρούς προτάθηκαν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα (πχ επιβάρυνση/ελάφρυνση των ιδιοκτησιών με την επιπλέον/λιγότερη εγκατεστημένη ισχύ σε κάθε ιδιοκτησία, σαν να ήταν επιπλέον απώλειες από κουφώματα ή αερισμό) αλλά πλέον είμαστε εκτός προβλέψεων του νόμου. Διότι εφόσον μιλάμε για κτίριο μετά το 1985, όπου το ΠΔ του 1985 είναι υποχρεωτικό, πρέπει να υπάρχει είτε εγκεκριμένη μελέτη θέρμανσης και κατανομής δαπανών και οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτές είναι αυθαιρεσία, είτε μόνο μελέτη κατανομής δαπανών (για μικρά κτίρια) οπότε αυτούς τους συντελεστές μόνο αναγνωρίζει ο νόμος.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Εχω εναν ενδοιασμο σε μια μελετη κατανομής σε υφισταμενη εγκατασταση με ωρομέτρηση: 4οροφη οικοδομη οπου ενα διαμερισμα του 3ου εχει μεγαλυτερο Πδ.λ. απο τον απο πανω του στον 4ο...(διαφορά 1,5% περιπου). Ειναι ακριβως ίδιο με τον 4ο σαν χώρος, οπως ειναι φυσικο με καπως αυξημενες θερμικες απώλειες λογω πλάκας.

Το "πρόβλημα" αντιμετωπίζεται στον εi οπου το ADAPT της 4Μ περνει Ωεi=Qi/ΣQi όπου Qi=Vi X qB + QFi + Qai ενω σε αλλους υπολογισμους κατανομων συναδελφων που εσω δει, στο Qi βαζουν τις εκάστοτε θεμρικες απωλειες του διαμερισματος, κατι το οποιο μου φαινεται και πίο λογικό (...?)....

Στην νομοθεσια το σημειο αυτο, οπως και αλλα, δεν ειναι σαφές.

Τι ισχυει τελικά και ειναι λογικο, οπως προανέφερα, ο 3ος που ειναι και ενδιάμεσος οροφος να εχει μεγαλυτερο ποσοστο Π δ.λ.?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Θεωρώ πως η νομοθεσία είναι σαφής. Η σωστή σχέση για το Qi είναι αυτή που αναφέρεις και προφανώς είναι λάθος να λαμβάνονται σαν Qi οι συνολικές απώλλειες του διαμερίσματος.

 

Το σκεπτικό είναι ότι μια οικοδομή λειτουργεί σαν σύνολο. Τα ενδιάμεσα διαμερίσματα έχουν λίγες απώλλειες επειδή καλύπτονται από το πάνω ή κάτω διαμέρισμα. Δεν θεωρείται σωστό τα ακραία διαμερίσματα να χρεώνονται για τις παραπάνω απώλλειες που έχουν σε σχέση με τα ενδιάμεσα. Αν αναλύσεις τη σχέση υπολογισμού του Qi, προκύπτει ότι οι δαπάνες μοιράζονται ανάλογα τον όγκο των ιδιοκτησιών και επιπλέον κάθε ιδιοκτησία χρεώνεται ξεχωριστά για τα κουφώματά της (σαν φόρο πολυτελείας, ας πούμε).

 

Επίσης, οι ιδιοκτησίες σε ενδιάμεσο όροφο, για την ακρίβεια αυτές που δεν έχουν εκτεθιμένο στο περιβάλλον περισσότερο από το 50% του δαπέδου ή της οροφής τους, έχουν μεγαλύτερο συντελεστή fi.

Edited by miltos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.