Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Γιατί δεν είναι σαφής ο νόμος; Δες στην σελίδα 3, στο συνημμένο pdf. Αυτόν τον τύπο που γράφεις, αναφέρει.

 

Edit: Oops, δεν είδα το μήνυμα του Μίλτου.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ - ΦΕΚ 631Δ-1985.pdf

Edited by panos-vicious
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μιλτο κ Πανο ευχαριστω :smile: . Η επιφύλαξή μου ειχε να κανει με τις μελετες κατανομης που εβλεπα κ ειχαν κανει οι "μηχανικοι" (?...) για την οικοδομικη αδεια οπου οπως ειπα όλοι σχεδον εβαζαν το Qi ως τις απωλεις που υπολογιστηκαν απο την μελετη θερμανσης.

Edited by LeftLane
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Εξ΄ορισμού δεν υπάρχει δίκαιος Νόμος.

 

Από την ζούγκλα και την οποιαδήποτε "λογική" του κάθε ανθρώπου είναι καλύτερα ιδιαίτερα οι κοινόχρηστες σχέσεις να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Νομοθεσίας.

 

Στην κατανομή δαπανών ισχύει το Π.Δ. 27-9/7-11-85 (ΦΕΚ-631 Δ').

 

Ωστόσο είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός αν θα εφαρμόσει Νόμο εργολάβων ή οδηγία επιστημόνων http://portal.tee.gr...%2025-04-07.pdf

 

Θα ήθελα να σε ρωτήσω COSTAS T, εάν έχει αναθωρηθεί ο Κανονισμός Κατανομής Δαπανών του 1985, γιατί το λινκ που έβαλες αναφέρεται σε μια Προταση Νόμου του 2007 που είχε κάνει το ΤΕΕ για την αναθεώρηση του Κανονισμού.

Εάν κάποιος άλλος γνωρίζει κάτι ας απαντήσει.

Εχω μια περίπτωση πολυκατοικίας όπου οι ιδιοκτήτες έχουν προσθέσει αυθαίρετα θερμ. σώματα και ψάχνουν να βρουν μια φόρμουλα κατανομής δαπανών που να βασίζεται σε κάποια νομοθεσία ή κανονισμό.

Στην Πρόταση Νόμου του ΤΕΕ υπάρχει μια τέτοια φόρμουλα.

 

5.2 Αυθαίρετη επαύξηση της θερμαντικής επιφάνειας των Θερμαντικών Σωμάτων

Σε περιπτώσεις που γίνεται αυθαίρετη επαύξηση της θερμαντικής επιφάνειας των Θερμαντικών Σωμάτων, σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ωρομετρητές, λαμβάνεται υπόψη η ποσοστιαία επαύξηση της θερμικής ισχύος των θερμαντικών σωμάτων και ο τύπος της κατανομής δαπανών θα πάρει τη μορφή:

πi = [fi * εi + {(εi bi * Ωi / Σ (εi bi * Ωi)) * (1 - Σ fi*εi)} ] * 100 (16)

όπου:

bi = QΠi / QΜi

QΠi (kW ή kcal/h) : η θερμική ισχύς των προσαυξημένων Θερμαντικών Σωμάτων.

QΜi (kW ή kcal/h) : η θερμική ισχύς των Θερμαντικών Σωμάτων όπως προέκυψαν από τη μελέτη Θέρμανσης.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα έχω ένα επείγον πρόβλημα αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει, Eίναι 4 διαμερίσματα με ωρομετρητή θέρμανσης και μποίλερ, μελέτης θέρμασης κ.λ.π δε υπάρχει. Υπάρχει μόνο ένας πίνακας του πολιτικού μηχανικού όπου αναφέρει ότι τα 2 διαμερίσματα 48 τ.μ το καθένα έχουν συμμετοχή στα κοινόχρηστα θέρμανσης με 77 χιλιοστά και τα άλλα που είναι 100 μεζονέτες έχουνε συμμετοχή154 χιλιοστά το καθένα. Βάλαμε πετρέλαιο απο 100 ευρώ ο καθένας τα μικρά διαμερίσματα και απο 200 το καθένα τα μεγάλα. Όταν θα το κάψουμε μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο τύπο με τον οποίο θα μπορώ να υπολογίσω τις οφειλές του καθενός. Το μόνο που μπορεί να βρώ είναι τις θερμίδες των σωμάτων.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Sebastian leto

Η οικοδομική άδεια πότε έχει βγει ?

Γιατί μετά το 85 που τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός κατανομής δαπανών Κ.Θ. είναι υποχρεωτική η μελέτη κατανομής δαπανών Κ.Θ. για πέρα της μιας ιδιοκτησίας (είτε κατατίθεται μελέτη Κ.Θ. είτε όχι).

Αν δεν έχουνε θα πρέπει να συντάξεις μία καινούρια. Αν έχουνε θα πρέπει να δεις αν αντιστοιχεί με τα πραγματικά δεδομένα.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κανονισμός κατανομής δαπανανών δεν αντιμετοπίζει την χρήση boilers. :sad:

 

Στο σχέδιο νόμου που έχει καταθετητεί από το ΤΕΕ αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμα (εδώ και 4 χρόνια) και ίσως δεν ψηφιστεί ποτέ, αντιμετοπίζεται η χρήση boiler αλλά μόνο με ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΣΗ.

 

Και μστην ουσία δεν μπορείς να κατανέμεις δαπάνες από τα boiler χωρίς θερμιδομέτρηση !!!!!!

 

Τώρα αυτό που γίνεται πολές φορές (χωρίς να είναι σωστό - αλλά για να κατανεμηθούν κάπως οι δαπάνες) είναι ότι πολλοί βάζουν τις απώλειες του boiler σαν επιπλέον δαπάνες αερισμού (για να χρεώνεται η ιδιοκτησία) :shock:

 

Πάντως πρόσεξε τι θα κάνεις γιατί μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα (ειδικά αυτήν την εποχέ που κάθε ευρώ μετράει όσο ποτέ άλλοτε) :-o

  • 7 months later...
Δημοσιεύτηκε

Στην πολυκατοικία μας- δέκα διαμερίσματα, ωρομέτρηση κ αυτονομία και Οικοδομική άδεια του '91.

Έκανα έλεγχο των χιλιοστών θέρμανσης και βρήκα πειραγμένα τα εi και fi, με το πάγιο να φτάνει στο 3% !!! (το εi να είναι σε χιλιοστά κ όχι σε εκατοστά)

Από την εταιρία έκδοσης μου λένε πως ο τύπος του ΦΕΚ υπολογίζει πάγιο 30%, κ δεν γνωρίζουν πως έγινε το λάθος (από το 2000!!)

Στο καταστατικό αναφέρει πάγιο 15%.

 

ποιο από τα δύο πάγια πρέπει να δώσω στην νέα εταιρία?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ότι προκύπτει από την εφαρμογή της νομοθεσίας. Δηλ κανένα από τα δύο. Πρέπει να κατασκευαστεί νέος πίνακας κατανομής δαπανών, να σφραγιστεί και έπειτα στο συμβολαιογράφο για ότι ενέργειες απαιτούνται από την πλευρά του.

 

 

edit] πάντως το γινόμενο fixei (της ιδιοκτησίας δηλ), είναι σε κοντινή περιοχή από αυτή που αναφέρεις. Αυτό που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του 30% (έχω δει από 28 μέχρι 37%), είναι το Σfixei.

Edited by nikmmech
Δημοσιεύτηκε

Sorry... ο δαίμων του τυπογραφείου...

 

ο πίνακας με τα fi κ εi υπάρχει (βασικά δεν βρίσκω τον πίνακα αλλά στην σύσταση οριζοντίου αναφέρονται τα νούμερα)

Όταν λέω ότι πειράχτηκαν τα εi κ fi εννοώ ότι έκανα έλεγχο των κοινοχρήστων των περασμένων ετών, και για την περίοδο 1991-1999 τα αποτελέσματα ήταν σωστά (σύμφωνα με τον πίνακα που έχω φτιάξει από την σύσταση).

Έπειτα ξεκινάνε τρία "σφάλματα" με:

1. μείωση των fi σε 3 διαμερίσματα (πχ από 0.30 σε 0.25), => μικρές διαφορές

2. μείωση των εi από εκατοστά σε χιλιοστά (πχ από 0,0934 σε 0.00934 και από 0.1254 σε 0.01254) =>τεράστιες διαφορές παγίου, και

3. στρογγυλοποίηση των χιλιοστών επιβάρυνσης θέρμανσης (πχ από 93.24 σε 93.00) => αποτέλεσμα το σύνολο των χιλιοστών να είναι 995/1000!

 

τώρα λοιπόν που θέλω να αλλάξω την εταιρία έκδοσης τους δίνω τον πίνακα αλλά με ρωτάνε για το πάγιο.

Η σύσταση αναφέρει το 15%, το ΦΕΚ το 30%(?)

εγώ πρέπει να δώσω το 15% ή να αφήσω τον τύπο του ΦΕΚ να κάνει την δουλειά του?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Το ΦΕΚ δεν αναφέρει πάγιο συγκεκριμένο. Το πάγιο στην σχέση υπολογισμού είναι το Σfixei, το άθροισμα όλων των γινομένων των ιδιοκτησιών. Οπότε όπως καταλαβαίνεις βάζεις τα νούμερα και ότι προκύψει.

 

Και εννοείται ότι ο κανονισμός δεν υπερισχύει του νόμου.

 

Δεν καταλαβαίνω όμως τι χρειάζονται το πάγιο. Σε ένα απλό EXCELόφυλλο να βάλει κάποιος την σχέση υπολογισμού με τα στοιχεία του πίνακα κατανομής, προκύπτει άμεσα το ποσό επιβάρυνσης της κάθε ιδιοκτησίας, που ήδη περιλαμβάνει το πάγιο μέσα του.

Edited by nikmmech

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.