Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός προστίμου με πρόγραμμα ΤΕΕ


Recommended Posts

Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο για να είμαστε σίγουροι αλλά μετά την πληρωμή του παραβόλου και της πρώτης δόσης του Δεκεμβρίου και επειδή σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να παραδώσουμε τα σχέδια μέχρι 31/3 φυσιολογικά και λογικά μέχρι την παράδοση των σχεδίων , που σημαίνει ότι τότε θα ξέρουμε και τις ακριβώς διαστάσεις των παρανομιών θα μπορούμε να διορθώσουμε και να κάνουμε την τελική υπαγωγή με το σωστό πρόστιμο.Αν δεν ισχύει αυτό τότε οι ΤΕΕτζήδες προγραμματιστές-οραματιστές είναι........

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, επειδή γνωρίζεις κάποια στοιχεία που πιθανόν μας λείπουν, πάμε πάλι. ΒΗΜΑ 1ο: προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις ποιές είναι οι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΒΗΜΑ 2ο: για κάθε ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ θα μαζέψεις τους ΧΩΡΟΥΣ που έχουν ακριβώς τις ΙΔΙΕΣ παραβάσεις. Αυτό θα είναι ένα φύλλο καταγραφής. ΒΗΜΑ 3ο: Μετά θα μαζέψεις θα μαζέψεις τους ΧΩΡΟΥΣ που έχουν ακριβώς τις ΙΔΙΕΣ παραβάσεις αλλά διαφορετικές από το βήμα 2. Αυτό θα είναι ένα ΑΛΛΟ φύλλο καταγραφής ΒΗΜΑ 4ο: Επαναλαμβάνεις το βήμα 3, μέχρι να μην έχεις άλλες παραβάσεις. Το ποσοστό υπέρβασης δόμησης που θα έχεις σε κάθε φύλλο καταγραφής της κάθε λειτουργικά αυτοτελούς ιδιοκτησίας θα είναι το ίδιο δηλ.: (Συνολική Δόμηση που υπερέβεις στην αυτοτελή ιδιοκτησία) / (Επιτρεπόμενη Δόμηση από την άδεια σου). Ουφ!! Ελπίζω να σε βοήθησα. Αν όχι θα επανέρθω αργότερα....

 

Κατ'αρχήν σ'ευχαριστώ (για πολλοστή φορά)! Και συγνώμη που σ'εκανα να ξεφυσάς!!! :|

Σήμερα πρέπει να το καταθέσω (για να κλείσει η πώληση) οπότε απο χθες το απόγευμα διαβάζω ξανά τα πάντα και προσπαθώ να αποφασίσω πως είναι πιο σωστό....! και κατόπιν διαβάσματος, επανέρχομαι!

 

Για τις λεπτομέρεις: σύμφωνα με την άδεια είναι δύο αυτοτελείς διώροφες κατοικίες με υπόγειο (οικόπεδο εντός σχεδίου) και εγώ ασχολούμαι με τη μία εκ των δύο. Το υπόγειο έχει ξεμπαζωθεί ενώ επιπλέον υπάρχει και σοφίτα.

 

Το παράδειγμα 3 για τα εντός σχεδίου με μπέρδεψε σε σχέση με αυτό που μου απαντάς διότι χρησιμοποιεί διαφορετικό % Υ.Δ ανά αυθαιρεσία:

Ακατοικία με οικοδομική άδεια για 200τμ, με επέκταση κατυπέρβαση της άδειας α) στην πρασιά 20τμ (έχοντας βγει εκτός οικοδομικής γραμμής κατά 2μ, ενώ η πρασιά είναι 4μ.) με πρόχειρη, αναδιπλούμενη κατασκευή και β) 2 επεκτάσεις (έχοντας καταλάβει πάνω από το 20% της απόστασης Δ) και στις 2 πλευρές του κτιρίου, 110τμ έκαστη, σε ΤΖ 1500€. α) 20τμ εντός πρασιάς: 20τμ Χ 1500Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 0,4 (ακατοικία) Χ 1 (υπέρβαση δόμησης) Χ 1,8 (υπέρβαση στο προκήπιο >20%) = 3.240€ Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν οι ενέργειες που προβλέπονται στο άρθρο 24, παράγραφος 9, περί πρόχειρων κατασκευών. β) 2Χ110τμ εντός Δ: 220τμ Χ 1500Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 0,4 (ακατοικία) Χ 1,6 (υπέρβαση δόμησης 100-200%) Χ 1,4 (υπέρβαση στο Δ >20%) = 44.352€

 

Άρα γιαυτό το σκέλος βασιζόμενη στο παράδειγμα δεν μπορώ να κάνω 2 ξεχωριστά φύλλα με ΥΔ<50% έκαστο?

 

Το ότι μπαίνει σε όλα τα φύλλα το ίδιο ποσοστό ειπώθηκε σε κάποιο σεμινάριο? ή δόθηκε κάποια διευκρίνιση?

 

Όσο για την υπέρβαση ύψους: δεν θα ήταν σωστό να τη δώσω όλη στη σοφίτα με δεδομένο ότι το υπόγειο είναι μεν ξεμπαζωμένο σχεδόν ολόκληρο από την κύρια πρόσοψη (κατεβαίνεις 4 σκαλάκια για να μπεις) αλλά στο πίσω μέρος είναι όλο υπόγειο?

 

Σε αυτά έχω καταλήξει προς το παρόν, ελπίζω να μη είμαι εντελώς λάθος!!!

 

Οποιαδήποτε σκέψη (αν υπάρχει) θα βοηθούσε πριν το προχωρήσω!

Edited by Ιφιγένεια_17
Link to comment
Share on other sites

Ιφιγένεια_17 έχεις δίκιο, όμως το ΜΕΡΟΣ Ε' ερώτηση 2 της καθαρίστριας του ΥΠΕΚΑ, λέει άλλα και επειδή είναι μεταγενέστερο μάλλον υπερισχύει. Ανάλογο μπέρδεμα έγινε και με τους ημιυπαίθριους.

 

 

Όπως τα είπε ο adadim.

 

 

Εχω αναλάβει για τον ενα εκ των δυο συνιδιοκτητών(σύσταση οριζοντιας) αλλα και ο έτερος επειδη ειναι αδερφός του δεν θα εχω θέμα πιστεύω.

Θα χρειαστούν 2 ΑΙΤΗΣΕΙΣ? Μια για την αυθαιρεσία στην οριζοντια ιιδιοκτησία του πελάτη μου

και μια για τις αυθαιρεσίες στους κοινοχρηστους χώρους του οικοπέδου

Η αυθαιρεσία στην 1η οριζόντια (αδιαμόρφωτο ισογειο στην Ο.Α. --> εγινε χώρος Κ.Χ.)

Είναι νομιμοποιήσιμο. Πώς το περναω αυτο στην αιτηση για να μην βγάλει πρόστιμο

(δηλ να βγει κωδικος να πληρωθει μόνο το παραβολο όπως απαιτει ο νόμος)?

έχω το ίδιο πρόβλημα. Κι εγώ καταλήγω πως πρέπει να κάνω τρεις αιτήσεις. Το πρόβλημα είναι πώς θα περάσω τρεις αμοιβές;;; Είναι παράλογο....Δύο εντάξει, αλλα τρεις;;; Και το τοπογραφικό που είναι ενιαίο;;;

Όσο για το τελευταίο που ρωτάς δεν υπάρχει σαφή απάντηση, παρά το ΜΕΡΟΣ ερώτηση 5

Edited by Giorgos Georgiou
Link to comment
Share on other sites

Bre καλώς την Ιφιγένεια, για να δούμε:

Λάβε μία σκέψη ακόμα (επειδή γράφεις "Οποιαδήποτε σκέψη (αν υπάρχει) θα βοηθούσε πριν το προχωρήσω!")

Στο παράδειγμα 3 που αναφέρεις οι υπερβάσεις που λέει αφορούν σε πρασιά και Δ και είναι σε άλλο τετραγωνίδιο του φύλλου καταγραφής. Οχι σε αυτό της υπέρβασης δόμησης (με την έννοια της υπέρβασης δόμησης όπως την θεωρεί ο νόμος - κακώς βέβαια).

 

Χαίρεται και χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

georgegaleos σ'ευχαριστώ για τις ευχες! Να'σαι καλά!

 

Νομίζω ότι με την ερώτηση 2 του Ε' όπου αναφέρεται ο Giorgos Georgiou τελικά επιβεβαιώνεται ότι έχεις δίκιο και εσύ αλλά και ο adadim! ...

 

Τη συγκεκριμένη ερώτηση την είχα δει (είχα διαβάσει και το πρωτότυπο σχόλιο περί καθαρίστριας στο οποίο αναφέρεται και εδώ :smile:) αλλά θεώρησα ότι εννοεί για ΙΔΙΕΣ παραβάσεις που θα καταχωρηθούν στο ίδιο φύλλο καταγραφής. Ο καθένας μπορεί να τα ερμηνεύσει όπως θέλει τελικά...(ή όπως βολέυει, στη δική μου περίπτωση!)

 

...κι έτσι συνεχίζω να ψάχνω τη λύση....προβλέπεται μακρά η νύχτα λοιπόν...και όχι λόγω γιορτής!!! :|

Link to comment
Share on other sites

Ιφιγένεια, ίσως, λέω ίσως, έχεις δίκιο για το παράδειγμα 3, αλλά όντως 20 χρόνια στο επάγγελμα επέτρεψέ μου να έχω κάποιες αμφιβολίες-ενστάσεις.

Και εξηγούμαι.

Σίγουρα το να πάρεις μεμονομένες τις παραβάσεις δόμησης (όπως τις έχεις δείξει με κόκκινο) βγάζει μικρότερο πρόστιμο (θετικό αυτό για τον πελάτη). Από την άλλη όμως δες ότι αν κάποιος έχει 10 παραβάσεις σε διαφορετικά τμήματα των 20τμ σε μία αυτοτελή ιδιοκτησία είναι λογικό να πληρώσει λιγότερο από κάποιον που έχει φτιάξει έναν χώρο των 200τμ (σε αυτοτελή ιδιοκτησία, πχ κατάστημα)??? Εκεί κολλάω εγώ.

Εχουμε πολλα pdf "νομοθετήματα" να δούμε που αφορούν τον νόμο αυτό.

Δες, μόνο και μόνο, το γεγονός, ότι αυτές οι ερωτοαπαντήσεις που έχει βγάλει το Υπουργείο, μπορούν να σταθούν από μόνες τους και ώς ένα νέο νόμο που καμία σχέση δεν έχει με τον 4014 και ρυθμίζει διαφορετικά τις αυθαιρεσίες που περιγράφει ο νόμος και σε τελική ανάλυση δεν είναι ούτε κάν εγκύκλιοι.

Κατά τ' άλλα σου εύχομαι να καταλήξεις κάπου με τον πελάτη σου και να μην εκτεθείς απέναντί του, γιατί η ευθύνη που έχουμε πλέον σαν μηχανικοί είναι μεγάλη και μπορούμε, πιστεύω, πολύ εύκολα να βγούμε εκτεθημένοι στο μέλλον.

Καλή σου μέρα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι καλημέρα!!

 

Έχω την παρακάτω περίπτωση: Στον έκτο όροφο υφίσταται μικρή γκαρσονιέρα νόμιμα, 22τ.μ. και ο ιδιοκτήτης έχει κλείσει ένα μέρος του δώματος 10τ.μ. με μεταλλική κατασκευή και τζαμαρίες οι οποίες "κάθονται" επάνω στο στηθαίο. Ο ιδιοκτήτης έχει την αποκλειστική χρήση αυτού του σημείου του δώματος. Οπότε ναι μεν υπέρβαση δόμησης αλλά όχι υπέρβαση ύψους μιας και η νομίμως υφιστάμενη γκαρσονιέρα είναι 10 εκατοστά πιο ψηλή.

 

Η πρώτη μου ερώτηση είναι: Η κατασκευή της επέκτασης έχει γίνει σε μεταλλικά υποστυλώματα 8x8cm και σκάρωμα για την οροφή με τις ίδιες δοκούς. Η οροφή έχει καλυφθεί με πάνελ πολυουρεθάνης και περιμέτρικά έχει κλείσει με τζαμαρία. Μπορεί αυτό να θεωρηθεί πρόχειρη κατασκευή για τον υπολογισμό του προστίμου;

 

Επιπλέον : Στο νομίμως υφιστάμενο τμήμα έχει αφαιρεθεί εσωτερικός τοίχος (ή δεν χτίστηκε ποτέ με βάσει την άδεια, άρα διαφορετική εσωτερική διαρύθμιση) και έχει ανοιχθεί παράθυρο 60x60cm στον φωταγωγό. Αποτελεί το συγκεκριμένο αυθαιρεσία και πάει με τα 500€;

 

Το παράδοξο κατά τον υπολογισμό του προστίμου είναι ότι εάν δηλώσω την πρώτη αυθαιρεσία το πρόστιμο είναι 2000€ ενώ εάν δήλωνα π.χ. και άλλη αυθαιρεσία το πρόστιμο πέφτει στα 1616€!

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Αν διαβάσεις τους νόμους, τις ερωτοαπαντησεις και τα post εδω θα καταλήξεις... Αυτά έχουν απαντηθεί...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.