Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβές τοπογραφικών διαγραμμάτων σχετικά με το Ν.4014/2011


Recommended Posts

Στο ΤΕΕ νομιζεςι οτι πανε ολα τα συμφωνητικα???

Γτ αν δεις τις λιστες που θα καταθεσουμε στη ΔΟΥ εχει στηλη "εργασιες για τις οποιες δεν ειναι υποχρεωτικη η καταθεση συμφωνητικου στο ΤΕΕ"

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 283
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η απορία λοιπόν, που την έχω εκφράσει και παλαιότερα, είναι "Ποια είναι τα συμφωνητικά που δεν πάνε στο ΤΕΕ;" και όχι "Κάνουμε πάντα συμφωνητικά;"

Link to comment
Share on other sites

Έλα ντε...ποιές είναι αυτές οι εργασίες ξέρει κανείς;Π.χ. οι συμβουλευτικές υπηρεσίες πρός έναν πελάτη ή έναν συνάδελφο απαιτούν συμφωνητικό;

Εγώ προσωπικά έχω πρόβλημα γιατί κάνω κάποια τοπογραφικά για συναδέλφους Π.Μ. που τα υπογράφουν αυτοί. Τι πρέπει να κάνω, να τους κόβω μια απλή ΑΠΥ για συμβουλευτικές υπηρεσίες;

Link to comment
Share on other sites

Μια ανακεφαλαίωση μετά από επικοινωνία που είχα με κάποιο εκπρόσωπο του ΤΕΕ.

Μου είπε τα εξής:

1. Πρέπει να γίνεται ιδ.συμφωνητικό σε κάθε περίπτωση τοπογραφικού διακιοπραξιών και κατατίθεται στο ΤΕΕ.

2. Καταβάλεται μόνο η εισφορά 2% προς το ΤΕΕ και όχι ΦΕΜ,ΤΣΜΕΔΕ,ΕΜΠ διότι αυτά αφορούν τις περιπτώσεις που ελέγχονται από υπηρεσίες.

3. Σε περίπτωση που κόβω απόδειξη σε συνάδελφο ή τεχνική εταιρία δεν κανω συμφωνητικό παρά μόνο στις περιπτώσεις που το απαιτεί η εφορία για κάποια ποσά και πάνω (δεν γνωρίζω πόσο). Τώρα το τι αιτιολογία θα έχει η ΑΠΥ δεν μου το διευκρίνισε.

Αυτά...

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται λογικό ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ να σε στρέψει συνάδελφε προς την κατεύθυνση η οποία θα εξασφαλίσει στο πολυαγαπημένο μας φορέα το ποσοστό του του 2% σε οποιαδήποτε αμοιβή.

Προσωπικά , και μιας που όλοι στηριζόμαστε σε γνώμες του ενός και του άλλου, συντάσσομαι με την άποψη του συναδέλφου tpanag.

Link to comment
Share on other sites

Ψάχνοντας κάποιος ανακαλύπτει.Έχουμε και λέμε λοιπόν.

 

Ν.Δ. της 17 Ιουλ./16 Αυγ. 1923 : Περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών

Άρθρο 59.

1. Δια Β.Δ/των, εκδιδομένων μετά γνώμην του συμβουλίου των δημοσίων έργων, κανονίζεται η δι' εκάστην περίπτωσιν πληρωτέα υπό των εργοδοτών αμοιβή εις τους μηχανικού εν γένει και αρχιτέκτονας τους εκπονούντας μελέτας οιωνδήποτε έργων και τους αναλαμβάνοντας την εφαρμογήν των μελετών και την εποπτείαν εκτελέσεως των έργων τούτων. "Μεταξύ των έργων αυτών συμπεριλαμβάνονται και όλα τα προβλεπόμενα από το παρόν διάταγμα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 57, καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες" (αντικ. από άρθρο 3 παρ. 11 Ν. 2242/94).

2. Η κατά την προηγουμένην παράγραφον οριζομένη αμοιβή αποτελεί υποχρεωτικήν διατίμησιν δι' αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, εφ' όσον ταύτα δι' ιδιαιτέρας μεταξύ των εγγράφου συμφωνίας δεν εκανόνισαν άλλως τα της αμοιβής ταύτης.

 

Ν.Δ. 2726 της 31 Οκτ. / 12 Νοεμ. 1953 : Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του άρθρ. 59 του από 17.7./16.8.23 Ν.Δ./τος «περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών».

Αρθρον μόνον :

1. Ο κατά το άρθρ. 59 παρ. 1 του από 17.7./16.8.23 Ν.Δ./τος «περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών «κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι όλας τας ειδικότητας των μηχανικών - μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, καθώς και δια τους βάσει ειδικών διατάξεων Νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω η εν μέρει.

Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, καταργουμένης κατά τα λοιπά της παρ. 2 του ως άνω άρθρου.

...

4. Εκ της ως άνω αμοιβής μελέτης, παρακρατείται υπό του Τ.Ε.Ε., ποσοστόν 8% όπερ διατίθεται δια την εθελουσίαν έξοδον εκ του επαγγέλματος των μη διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και βάσει ειδικών διατάξεων νόμου αποδεδειγμένως ασκούντων ως άνω το τεχνικόν επάγγελμα και εγγεγραμμένους εις τα οικεία μητρώα κατά τα οριζόμενα δια Β.Δ./τος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού δημοσίων Εργων, μετά γνώμην του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων και πρότασιν του Τ.Ε.Ε. Ποσοστόν μέχρι 2% κρατείται επίσης υπό του Τ.Ε.Ε. δια τα πάσης φύσεως σχετικάς δαπάνας αυτού. το υπόλοιπον της αμοιβής της μελέτης καταβάλλεται, εν όλω ή τμηματικώς, προς τον δικαιούχον υπό του Τ.Ε.Ε., ή του υπό τούτου εξουσιοδοτουμένου, μετά την υπό της Αρχής έγκρισιν της μελέτης, κατά τα ορισθησόμενα δια Β.Δ./τος ομοίως εκδιδομένου.

5. Πάσα διάταξις, αντικειμένη εις το παρόν Ν.Δ./γμα καταργείται.

«Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης, κατάθεσης των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από τον εργοδότη μπορεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου μέλους του Τ.Ε.Ε., ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών , στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής».

 

(Το μέσα σε «» τελευταίο εδάφιο προστέθηκε από την παρ. 3 άρθρ. 15 Νομ. 2308/95, ΦΕΚ Α 114)

 

Π.Δ. 242/84 (ΦΕΚ Α' 96) : Είσπραξη από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ) της αμοιβής επίβλεψης και απόδοσης αυτής στους δικαιούχους

'Εχοντας υπόψιν:

1. Tις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρ. 16 του Ν. 1349/1983 "Σύσταση Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και άλλες διατάξεις".

2. Την αριθ. 1125/26.5.83 γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε.

3. Την αριθ. 264/1984 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση του υπουργού Δημ. 'Εργων, αποφασίζουμε:

 

'Αρθρο 1:

Η αμοιβή επίβλεψης αυτών που κατά τις κείμενες διατάξεις ασκούν εν όλω ή εν μέρει το επάγγελμα του μηχανικού κατατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) ή την εξουσιοδοτημένη από αυτό για την είσπραξη των αμοιβών, Τράπεζα, σε 2 δόσεις, ως εξής:

α) Για τα έργα για τα οποία απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, η πρώτη δόση κατατίθεται κατά την περάτωση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και του οργανισμού πληρώσεως και περιλαμβάνει το σύνολο της αμοιβής επίβλεψης των στατικών εργασιών και της θερμομόνωσης και το μισό της αμοιβής επίβλεψης των αρχιτεκτονικών εργασιών. Η δεύτερη δόση κατατίθεται όταν περατωθούν όλες οι εργασίες δομήσεως και περιλαμβάνει το υπόλοιπο της αμοιβής επίβλεψης των αρχιτεκτονικών εργασιών και το σύνολο της αμοιβής επίβλεψης των ηλεκτρικών, μηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων

Από τα παραπάνω συμπεραίνω πως το 2% πάει υπέρ ΤΕΕ για όλες τις εργασίες μηχανικού που θεωρούνται μελέτες ή επιβλέψεις μελετών.

Κάνω λάθος;

 

υ.γ. Είναι ενδιαφέρον το σημείο που λέει πως καταβάλλεται η αμοιβή επίβλεψης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ρωτώντας το τοπικό τεε μου είπαν ότι πρέπει να βγάζουμε αμοιβές για τα τοπογραφικά μέσω του συστήματος. Επίσης κάλεσα στα κεντρικά στο τηλ που είχε δοθεί σε προηγούμενη σελίδα και μου είπαν ότι δεν κάνω ιδιωτικό συμφωνητικό αν μου βγάλει την ελάχιστη αλλά στέλνω φαξ εκεί για να πάρω εξαίρεση από την ελάχιστη και να βγει το ποσόν που έχω επιλέξει από τις εργασίες που ορίζω στο σύστημα ότι έγιναν.

Link to comment
Share on other sites

Ρε γράφτε τους στα . . . για κάθε μικροαμοιβή θα συντάσσουμε και ιδιωτικά συμφωνητικά, θα ασχολούμαστε με τρίχες? και τσμεδε, τεε. Ας μας πληρώσουν ένα επίδομα για τον κόπο μας και για αυτά που θα χρεωθούμε. Αυτοί αν τους ρωτήσεις '' για καμία εργασία που έκανα ή για μελέτη που δεν εκπόνησα χρειάζεται φεμ-τσμεδε-τεε?'' Να'σαι σίγουρος πως 'ναι' θα είναι η απάντηση.

Με συγχωρείς αλλά έστω κάποιος μου ζητάει να κάνω μια αποτύπωση/ κάτοψη του σπιτιού του? Γιατί εγώ θα πρέπει να πληρώσω το τεε και τσμέδε? που τόσα τους έχω πληρώσει μέχρι στιγμής?

Edited by Ιάμβλιχος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Ιάμβλιχο. Η σύνταξη συμφωνητικού, κατάθεση αμοιβών στην ΕΤΕ για να πάρει το αγαπητό μας ΤΕΕ το ποσοστό του ή οτιδήποτε άλλο, σημαίνει χρόνο τον οποίον θα σπαταλήσουμε εμείς χώρις να μας τον πληρώσει κανένας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.