Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

Θα ήθελα τα φώτα σας για μία εύκολη ερώτηση (ειδικά για τους έμπειρους του φόρουμ) σχετικά με τον υπολογισμό εμβαδού ώστε να προκύψει ο θεωρητικός πληθυσμός σε μία κατοικία, κατά τη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας. Το Π.Δ. 71/88 αναφέρει ότι ο υπολογισμό του εμβαδού σύμφωνα με το οποίο θα υπολογιστεί ο θεωρητικός πληθυσμός ισούται με το μικτό εμβαδόν + το εμβαδό των εξωστών ή των παταριών. Η ερωτησή μου είναι: τους ημιυπαίθριους χώρους του κάθε επιπέδου, τους λαμβάνουμε υπόψιν στο πιο πάνω υπολογισμό? Μικτό εμβαδόν είναι το εμβαδό του των κτηριακών χώρων ΜΕ τους εξωτερικούς τοίχους. Σωστά?

 

Επίσης, σε μία 2όροφη μεζονέτα (ισόγειο και όροφος,γιατί περί αυτής ο λόγος), στον όροφο σύμφωνα με το διάγραμμα κάλυψης υπάρχει το λεγόμενο βατό δώμα του ισογείου... Αυτά τα τ.μ. τα λαμβάνουμε υπόψιν για το εμβαδό υπολογισμού του ορόφου? Σύμφωνα με άλλες μελέτες που πέσανε στα χέρια μου, αρκετές βέβαια από τις οποίες γράφανε ό,τι ναναι σε αυτό το θέμα στην κυριολεξία... κατάλαβα ότι υπολογίζουν εμβαδό από τους εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου + εξώστες (αλλά δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ημιυπαίθριους!!). Αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας καθώς είναι η πρώτη μου μελέτη παθητικής και έχω διχαστεί... άλλος λέει το ένα και άλλος υποστηρίζει το άλλο...

 

Ευχαριστώ πολύ...

Δημοσιεύτηκε

Για να είμαστε συγκεκριμένοι, Άρθρο 5, παρ 2.1.1:

 

Ο θεωρητικός πληθυσµός των κτιρίων µε χρήση κατοικίας υπολογίζεται µε την αναλογία 1 ατόµου / 18 τετρ. µέτρα µεικτού εµβαδού κάτοψης, όπου συµπεριλαµβάνονται και οι ανοικτοί εξώστες (πατάρια).

 

Μιλάει για πατάρια, όπως αυτά που έχουν κάποια καταστήματα. Κλασικός εξώστης είναι αυτός στα θέατρα.

 

Βεράντες και ημιυπαίθριοι δεν υπολογίζονται στον πληθυσμό της κατοικίας.

Δημοσιεύτηκε

1)Ευχαριστώ πολύ για την αμεσότητα της απάντησης... Την συγκεκριμένη παράγραφο την γνωρίζω και την διάβασα... Απλά μπερδεύομαι γιατί στο διάγραμμα κάλυψης που έχω από τον πολιτικό μηχανικό αναφέρεται για τ.μ. εξώστη... εννοώντας τα μπαλκόνια... Και πάλι ... τα αγνοώ??

 

2)Παρόλαυτά για την όδευση διαφυγής ΑΒΓ όμως τα λαμβάνω υπόψιν τα μπαλκόνια και τους ημιυπαίθριους... Σωστά??

 

Έχω επισυνάψει και την κάτοψη για πληρέστερη εικόνα.... Τι θα έπαιρνες εσύ δηλαδή Μίλτο σε αυτή??

 

Ευχαριστώ πολύ

Δημοσιεύτηκε

Οι βεράντες ονομάζονται εξώστες, όμως η 2.1.1 δεν εννοεί αυτούς όταν μιλάει για εξώστες, αλλά τα πατάρια όπως διευκρινίζει στην παρένθεση. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα σου αλλάξουν τα ελάχιστα απαιτούμενα πλάτη όδευσης και εξόδων κινδύνου, καθώς ο πληθυσμός είναι πολύ μικρός.

 

Οι εξώστες και οι ημιυπαίθριοι δεν υπολογίζονται στην πραγματική απόσταση απροστάτευτης όδευση (καλώς ή κακώς).

 

Θελεις να δούμε κάτι συγκεκριμένο πάνω στο σχέδιο?

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ Μίλτο πολύ ...

 

Συμφωνώ μαζί σου.... Παρόλαυτα σε μελέτες άλλες που έχω δεί όπως επίσης και στο thread αυτό ("Απορία σχετικά με οδεύσεις διαφυγής") υπάρχουν διαφορετικές γνώμες όσον αφορά την πραγματική όδευση απροστάτευτης διαφυγής...

 

Σου παραθέτω το παρακάτω ανανεωμένο σχέδιο "Μεζονέτα - pyro" με χαραγμένες τις οδεύσεις διαφυγής (με διαφορετικό χρώμα η κάθε μια) για αυτή τη μεζονέτα 2οροφη με υπόγειο...

 

Απλά να σημειώσω πως η κίτρινη όδευση Α1Α2Α3Α4 συνεχίζει και στην εσωτερική σκάλα (προσαυξημένη πάντα κατα 50%) και οδηγεί στην έξοδο του ισογείου. Ενώ το υπόγειο έχει 2 δυνατές εξόδους... από πίσω και από μπροστά... Ενοείται όλες οι παραπάνω οδεύσεις πρέπει να είναι μικτότερες από 25 μέτρα η κάθε μία...

 

Υπάρχει κάτι λάθος στο σχέδιο?

 

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια...

 

Να και το σχέδιο παρακάτω....

Edited by NickMech
Δημοσιεύτηκε

Μια χαρά σε βλέπω όσο αφορά αυτά που ανέφερες.

 

Να πω την αλήθεια, δεν μπόρεσα να βρω μέσα στον κανονισμό να ορίζεται σαφώς ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν οι βεράντες και οι ημιυπαίθριοι στο μήκος της όδευσης.

 

Ένα άλλο σημείο, είναι ότι δεν χρειάζεται να δείξεις άλλο πυροδιαμέρισμα εκτός από το λεβητοστάσιο. Τα πυροδιαμερίσματα έχουν το νόημα να περιορίσουν την μετάδοση πυρκαγιάς εντός του κτιρίου, από τον έναν χώρο στον άλλο. Θα δημιουγούσες πυροδιαμερίσματα αν ξεπερνούσες το μέγιστο επιτρεπόμενο εμβαδό, οπότε θα έσπαγες το κτίριο σε δύο πυροδιαμερίσματα. Ένα πυροδιαμέρισμα από μόνο του δεν έχει ουσία. Μόνο οι τοίχοι προς το εσωτερικό του κτιρίου πρέπει να είναι πυράντοχοι, οπότε ο ορισμός ενός μοναδικού πυροδιαμερίσματος δεν επιφέρει καμία απαίτηση για την πυραντίσταση τοίχων και κουφωμάτων.

 

Edit: Συνηθίζεται στα σχέδια της παθητικής να επισημαίνουμε τις πυράντοχες θύρες.

Δημοσιεύτηκε

Ναι... συμφωνώ απόλυτα Μίλτο, άλλωστε αυτό το είχα διαβάσει και στη παράγραφο 3.2 του άρθρου 5 Π.Δ. 71/88 "...Κτήρια κατοικιών που δεν ξεπερνούν του δύο υπέργειους ορόσους απαλάσσονται από την απαίτηση δημιουργίας πυροδιαμερίσματος (εκτός από τους επικίνδυνους χώρους όπως... λεβητοστάσια... αποθήκης καυσίμων... μηχανοστάσια...κτλ.".

 

Ο λόγος που χάραξα ουσιαστικά σαν πυροδιαμέρισμα τα σύνορα του κτηρίου περιμετρικά παρόλο που δεν ήταν αναγκαίο ήταν επειδή έτσι το είδα σε μία άλλη μελέτη μεζονέτας που έπεσε στα χέρια μου... Θεωρείς πως έιναι λάθος? Εξάλλου λόγω των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν (δρομική τοιχοποια... επιχρίσματα κτλ.) έτσι κι αλλιώς καλύπτεται η πυραντίσταση των 60 λεπτών... Εκτός αν μου ξεφεύγει κάτι...

 

Όσον αφορά την πόρτα ναι... αυτή που πρέπει να δείξω ώς πυράντοχη είναι μόνο του λεβητοστασίου έτσι?? (Αν θεωρήσω μόνο αυτό ως πυροδιαμέρισμα...) Διαφορετικά αν θεωρήσω όλο το κτήριο... πρέπει αν δείξω και όλα τα κουφώματα και τις πόρτες? (λογικά φαντάζομαι ναι.. αν και στην μελέτη που έχω δεν το έχει κάνει αυτό ο μηχανικός....).

Δημοσιεύτηκε

Η απάντηση βρίσκεται παραπάνω:

 

Μόνο οι τοίχοι προς το εσωτερικό του κτιρίου πρέπει να είναι πυράντοχοι, οπότε ο ορισμός ενός μοναδικού πυροδιαμερίσματος δεν επιφέρει καμία απαίτηση για την πυραντίσταση τοίχων και κουφωμάτων.

 

Τοίχοι και κουφώματα πυροδιαμερίσματος προς το εξωτερικό του κτιρίου, δεν απαιτείται να είναι πυράντοχοι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.