Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους.

Μήπως ξέρει κάποιος πως υπολογίζω φορτίου ανέμου σε ανεμογεννήτρια (με ευροκώδικες); Και πιο συγκεκριμένα τους συντελεστές Cf και CsCd; Υπάρχει διαθέσιμη κάποια στατική μελέτη θεμελίωσης αιολικού πυλώνα;

Eυχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσιεύτηκε

καλησπέρα συνάδελφε,

 

Καταρχήν το ζήτημα του ανέμου είναι πολύπλοκο. Σε ειδικές κατασκευές προτείνεται να ανατίθεται σε ειδικούς γιατί το τμήμα του EN1991 περιστρέφεται κυρίως γύρω από κτιριακά έργα (παρόλο που έχει πινακίδες, γέφυρες κτλ). Ο λόγος είναι πως η αλληλεπίδραση ανέμου-κατασκευής είναι σύνθετο φαινόμενο και δεν πρέπει να χάσεις δράσεις. Θα σου πρότεινα να ψάξεις στο Amazon για κάτι ποιό ειδικό.

 

Τώρα εάν θέλεις να κάνεις μόνο την θεμελίωση θα σου πρότεινα να ζητήσεις (και είναι και το πιο σωστό) τις αντιδράσεις από αυτόν που έκανε την μελέτη ανωδομής ανά φορτιστική κατάσταση ώστε να μπορέσεις να τις ανασυνδυάσεις και να κάνεις την επίλυση. Όσο για τον υπολογισμό των συντελεστών CsCd και Cf για υπολογισμό θεμελίωσης θα πρότεινα να γίνει με τον "χονδροειδή τρόπο" της συγκεντρωμένης δύναμης. Ο τρόπος υπολογισμού περιγράφεται αναλυτικότατα στο παράρτημα του EN1991 για τον άνεμο.

 

Θα ήθελα να σημειώσω για την πρώτη παράγραφο ότι δεν θέλω να σε τρομάξω. Θέλω απλά να δωθεί έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για σύνθετες μελέτες οι οποίες έχουν ευθύνη και οποίες πρέπει να κοστολογούνται ανάλογα. Ο λόγος είναι πως πολλοί νέοι συνάδελφοι που δεν έχουν ασχοληθεί με τέτοια αντικείμενα και λόγω των συνθηκών που επικρατούν "σκοτώνουν" τέτοιου είδους δουλειές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουν μια ειδική εργασία υπό αφόρητη χρονική πίεση από τους εργολάβους οι οποίοι ως γνωστόν θα σου πούνε στο τέλος ότι "...ο άλλος μου το έκανε σε δύο μέρες εσύ γιατί..."

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις.

 

Πρόκειται για μικρές ανεμογεννήτριες ύψους 18 μέτρων για την οποίες η εταιρία κατασκευής προτείνει πέδιλο διαστάσεων αντίστοιχων με αυτών μιας μεγάλης ανεμογεννήτριας, πράγμα που αρχικά ακούγεται παράλογο. Γι’αυτο και με ενδιαφέρει η θεμελίωση.

 

Όσο αφορά τους συντελεστές CsCd και Cf, (έχω διαβάσει βέβαια το παράρτημα του EN1991 για τον άνεμο), η ανεμογεννήτρια εντάσσεται σε κάποια κατηγορία από αυτές που αναφέρονται ή οι συντελεστές αυτοί πρέπει να υπολογιστούν αναλυτικά , πράγμα πολύ δύσκολο ελλείψει στοιχείων;

Δημοσιεύτηκε

Το καταλληλότερο, για την περίπτωση του έργου, πέδιλο που δίνει η εταιρία κατασκευής της Α/Γ ύψους 18μέτρων είναι σε μορφή ’’σταυρού'' στο κέντρο του οποίου εδράζεται ο μεταλλικός πυλώνας.

 

Τα δυο ορθογωνικά πέδιλα που διασταυρώνεται και σχηματίζουν το πέδιλο ’’σταυρό’’ ,εχουν το καθένα διαστάσεις 13,5m x 2.5m, διαμορφώνοντας έτσι μια πολύ μεγάλη επιφάνεια εκσκαφής (13.5m x 13.5m), την οποία θέλω και να αποφύγω.Το βάθος της θεμελίωσης είναι 2,8m.

 

Γι’αυτό λόγο θέλω να επιλύσω και πάλι τη θεμελίωση με σκοπό να μειώσω με κάποιο τρόπο την επιφάνεια εκσκαφής σχεδιάζοντας ένα κυκλικό ή ορθογωνικό πέδιλο.

 

Ελπίζω να έγινα κατανοητή.

Δημοσιεύτηκε

φορτία διαστασιολόγησης δεν σου δίνει?

 

λες διαστάσεις εκσκαφής 13.5x13.5 για δύο πέδιλα 13.5x2.5. κάτι λες λάθος

Δημοσιεύτηκε

Το κυκλικό, κωνικό, θα έλεγα εγώ, μου φαίνεται ορθότερο

Τώρα για τους συντελεστές που ρωτάς, νομίζω ότι το πρότυπο αναφέρει αρκετά στοιχεία (τραχύτητα κτλ).

Δεν κάνει μνεία για κτίρια,ανεμογεννήτριες κτλ

Τα ίδια θα εφάρμοζες και για μία υψικάμινο

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ με το κυκλικό πέδιλο που ανέφερε ο dratsiosx.

 

Τώρα το πνεύμα της πρώτης απάντησης που έδωσα δεν είναι ο καθαυτός υπολογισμός της δράσης ανέμου. Είναι ότι υπάρχουν και άλλες δράσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη όπως π.χ. η δύναμη από το ξεκίνημα και το σταμάτημα της ανεμογεννήτριας. Αυτά π.χ. δεν υπάρχουν στα πρότυπα και δεν είναι δυνατό να εξηγηθούν στα πλαίσια του φόρουμ (μακάρι να ήτανε δυνατό). Είναι σα να λέμε πως για μια γέφυρα λαμβάνουμε υπόψη τις δράσεις των οχημάτων. Η ακριβής επιβολή τους είναι ολόκληρη ιστορία και αποτελεί αντικείμενο εξειδικευμένης βιβλιογραφίας. Αυτό το λέω όχι για να αποτρέψω αλλά για να οδηγήσω σωστά ειδικά τους νέους συναδέλφους.

 

Τώρα η επιβολή της ακριβούς κατανομής (κυκλικά) παίζει ρόλο όταν διαστασιολογείς λεπτομέρειες, π.χ. τα ανοίγματα της ανεμογεννήτριας (δες και ένα paper που υπάρχει στα downloads). Για το επίπεδο θεμελίωσης θεωρώ πως επαρκεί η προσέγγιση με το συγκεντρωμένο φορτίο. Καλό θα ήτανε καλό να έχεις και μια γεωτεχνική που είναι πιο ουσιώδες στην περίπτωση αυτή.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Τώρα η επιβολή της ακριβούς κατανομής (κυκλικά) παίζει ρόλο όταν διαστασιολογείς λεπτομέρειες, π.χ. τα ανοίγματα της ανεμογεννήτριας (δες και ένα paper που υπάρχει στα downloads).

Αναφέρεσαι στην κατανομή των πιέσεων περιμετρικά της διατομής του πυλώνα; Αν ναι, συμφωνούμε.

 

 

Για το επίπεδο θεμελίωσης θεωρώ πως επαρκεί η προσέγγιση με το συγκεντρωμένο φορτίο.

Εδώ αναφέρεσαι σ' ένα συγκεντρωμένο φορτίο στην κορυφή της έλικας; (Απορία: γιατί έχει και αρσενικό και θηλυκό η λέξη; Δεν έχω πρόχειρο το Λίντελ-Σκοτ). Θα προτιμούσα μία διγραμμική κατανομή καθ΄υψος του πυλώνα. Είτε με σημειακά φορτία ανά κάποιες θέσεις είτε με "ομοιόμορφα" φορτία ανά ζώνες.

Δημοσιεύτηκε

κατά σειρά ορθότητας, όπου ορθότητα είναι κάτι σχετικό, κυκλικό - σταυρός - ορθογωνικό

 

Για το επίπεδο θεμελίωσης θεωρώ πως επαρκεί η προσέγγιση με το συγκεντρωμένο φορτίο.

δεν καταλαβαίνω τι λες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.