Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχεδίαση κεντρικού δικτύου οικοδομής με τηλεθέρμανσης


thanar

Recommended Posts

Γρηγόρη, όπως είπε ο Πάνος, έχουμε ήδη κατεβασμένες τις στήλες στο λεβητοστάσιο. Δες το πρώτο μήνυμα.

 

Φαντάζομαι ότι επέλεξες Dpv λόγου του εναλλάκτη και την μεγάλη διαφορά πίεσης που δίνει σε σχέση με τις παροχές....

Σωστά;

Ναι!

 

Δεν καταλαβαίνω όμως, πως Σ' αυτή την περίπτωση (δεύτερη λύση) θα μπορούσες ν' αποφύγεις τις επιμέρους βαλβίδες αντεπιστροφής;

 

Πάνο, υπάρχουν οι ηλεκτροβάνες, οι οποίες κόβουν τη ροή στους κλάδους που δεν ζητούν θέρμανση. Αν δεν υπήρχαν θα δούλευαν όλοι οι κλάδοι, αλλά με κανονική ροή, όχι ανάποδα όπως στην περίπτωση που συζητούσαμε παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 67
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η αρχή λειτουργίας του τοπικού βρόγχου φαίνεται εδώ. Η αναγκαιότητα ή όχι αυτού του βρόγχου εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του εναλλάκτη και του υπόλοιπου δικτύου.

 

Ευχαριστώ πολύ όλους για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση αυτή. Είναι εξαιρετικά βοηθητική στην προσπάθεια ανεύρεσης της βέλτιστης λύσης στην περίπτωσή μου. Οι συλλέκτες μου Μίλτο είναι σαν αυτούς που φαίνονται στο animation που ανέβασες. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι, για ποιον λόγο στο animation αυτό, εκτός από τους επιμέρους κυκλοφορητές σε κάθε διαμέρισμα έχει και έναν επιπλέον κεντρικό πριν τον κεντρικό συλλέκτη. Τι ρόλο παίζει αυτός ο κυκλοφορητής; Δεν "φρενάρει" τους πολλούς όταν δουλεύουν όλοι, ακόμη κι αν έφτανε η παροχή των κεντρικών σωληνώσεων και η παροχή του εναλλάκτη;

Link to comment
Share on other sites

Το animation περιγράφει την αρχή λειτουργίας του "διαχωριστή κυκλωμάτων" (δημιουργεί τον τοπικό βρόγχο που έλεγα). Στην αρχή του animation, το δίκτυο δεν έχει κεντρικό κυκλοφορητή και είναι ίδια περίπτωση με την 3 που συζητάμε. Αντί για εναλλάκτη δείχνει λέβητα, αλλά είναι το ίδιο πράγμα.

 

Ο κεντρικός κυκλοφορητής μπαίνει στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε διαχωριστή κυκλωμάτων (δες στο 1:18). Οι επιμέρους κυκλοφορητές πλέον δεν τραβάνε νερό από τον εναλλάκτη, αλλά από το πράσινο "βαρέλι" που είναι ο διαχωριστής κυκλωμάτων. Ο κεντρικός κυκλοφορητής στέλνει νερό από τον εναλλάκτη στον διαχωριστή.

 

Σκέψου το εξής: Όταν δουλεύει μόνο ο κεντρικός κυκλοφορητής, το νερό κυκλοφορεί στον τοπικό βρόγχο μεταξύ εναλλάκτη (λέβητα) και διαχωριστή. Όταν δουλεύουν μόνο οι επιμέρους κυκλοφορητές, το νερό κυκλοφορεί μόνο στους κλάδους, χωρίς να περνάει από τον εναλλάκτη. Για να θερμανθεί ένα διαμέρισμα, πρέπει να δουλέψει ο κεντρικός κυκλοφορητής και ο κυκλοφορητής του διαμερίσματος. Τότε θα έχουμε τη λειτουργία που φαίνεται στο 2:25.

 

Όταν οι παροχές στους κλάδους είναι μεγαλύτερες από την παροχή του κεντρικού κυκλοφορητή, γίνεται μίξη του νερού προσαγωγής με της επιστροφής, όπως φαίνεται στο 1:50.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και κάνουμε συζήτηση για τηλεθέρμανση για πείτε μου βρε παιδιά 2-3 πράγματα μιας και ποτε δεν έχω δεί πως λειτουργεί....

Απο ότι καταλαβαίνω μπαίνει ένας εναλλάκτης.

Δεν ξέρω όμως πως είναι κατασκευασμένο το δίκτυο πίσω από τον εναλλάκτη.

Για παράδειγμα θα ήθελα να μάθω όταν η ζήτηση είναι περιορισμένη υπάρχει κάποιος αυτοματισμός που κόβει την ροή προς τον εναλλάκτη;

Πίσω από τον εναλλάκτη μπαίνει κάποια ρυθμιστική βάνα ώστε να καθοριστεί η απαραίτητη παροχή;

Βάζουν και διαχωριστεί κυκλομάτων για bypass ;

 

Μίλτο προχτές μέτρησα θερμοκρασιακά έναν διαχωριστεί κυκλωμάτων που εγκατέστησα.....

Εντυπωσιακό πως το 99.9% της παροχής πάει εκεί που πρέπει.

Link to comment
Share on other sites

Το σύστημα της τηλεθέρμανσης λειτουργεί όπως το φαντάστηκες, aithilenio. Υπάρχει ρυθμιστική ηλεκτροβάνα που ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος. Έχει μπόλικα ηλεκτρονικά και αισθητήρες, βασικά όμως για τη ρύθμιση της παροχής χρησιμοποιεί την εξωτερική θερμοκρασία και τις θερμοκρασίες του νερού που ανεβοκατεβαίνει προς και από το δευτερεύον της οικοδομής. Άμα το τελειώσουμε, θα σας ανεβάσω καμιά photo.

Link to comment
Share on other sites

Μίλτο, αυτά όλα τα κατάλαβα από το animation. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι για ποιο λόγο να ανεβαίνει τόσο πολύ η πίεση όταν λειτουργούν πολλοί κυκλοφορητές, τι πρόβλημα μπορεί αυτό να δημιουργήσει, και στο κάτω-κάτω γιατί να μην μπορεί ο διαχωριστής να αντικατασταθεί από μια (ή δυο) διαφορική βαλβίδα...

Link to comment
Share on other sites

Η πίεση που μετράει το μανόμετρο είναι η διαφορική μεταξύ των δυο συλλεκτών και είναι ίση με την πτώση πίεσης στο τμήμα του εναλλάκτη, δηλαδή στη διαδρομή συλ. επιστροφής - εναλλάκτης - συλ. προσαγωγής που λέγαμε και παραπάνω. Ας την ονομάσουμε ΔPc. Εννοείται πως η πίεση του συλλέκτη επιστροφής είναι μεγαλύτερη από την πίεση του συλλέκτη προσαγωγής.

 

Το πρόβλημα είναι ότι την ΔPc, που μπορεί να έχει μια τιμή πχ 2mΣΝ, πρέπει να την αντιμετωπίσουν οι κυκλοφορητές των κλάδων (ο δείκτης c προκύπτει από τη λέξη common, επειδή είναι κοινή για όλα τα κυκλώματα). Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί η παροχή σε κάθε κλάδο. Φαίνεται παραστατικά και στο animation ότι όταν λειτουργούν πολλοί κυκλοφορητές G < Gdesign. Ο διαχωριστής κυκλωμάτων μπαίνει για να αντιμετωπιστεί αυτό ακριβώς το φαινόμενο. Μηδενίζει την ΔPc.

 

Παραπάνω έκανα αναφορά αρκετές φορές στα χαρακτηριστικά του εναλλάκτη και του δικτύου σου. Όσα είπαμε μέχρι στιγμής ισχύουν ποιοτικά. Αν η πτώση πίεσης στους κλάδους σου είναι μεγάλη (πχ μονοσωλήνιο) και ο εναλλάκτης υπερδιαστασιολογημένος, τότε η ΔPc θα είναι μικρή σε σχέση με αυτή των κλάδων και μπορεί να μην σου δημιουργεί πρόβλημα. Θα έχεις μικρές και μη ενοχλητικές διακυμάνσεις στις παροχές των κλάδων. Οι διακυμάνσεις πρέπει να είναι μεγάλες για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επίσης, θα μπορούσες να αυξήσεις τεχνητά την πτώση πίεσης σε κάθε κλάδο, προσθέτωντας μία ρυθμιστική βαλβίδα.

 

Ρώτησες για την εφαρμογή βαλβίδας διαφορικής πίεσης. Αυτή η βαλβίδα θα κάνει by pass από τον συλλέκτη επιστροφής στον προσαγωγής, δηλαδή μίξη, με αποτέλεσμα να μειωθεί η θερμοκρασία προσαγωγής. Θα μπορούσες εναλλακτικά να κάνεις ένα μόνιμο by pass μεταξύ των συλλεκτών με μια ρυθμιστική βαλβίδα, επιφέροντας τέτοιον στραγγαλισμό ώστε η πτώση πίεσης στο by pass να είναι ίση με την πτώση πίεσης στον εναλλάκτη. Θα πετύχεις μείωση της παροχής στον εναλλάκτη κατά 50% και μείωση της ΔPc κατά 75%! Ίσως είναι μια λύση αν μπορείς να ανεχτείς την πτώση της θερμοκρασίας προσαγωγής που προκύπτει λόγο μίξης και λόγω μικρότερης παροχής στον εναλλάκτη που επιφέρει μείωση της απόδοσής του.

 

Υπάρχουν διάφορες παραλαγές για τον διαχωρισμό των κυκλωμάτων. Μία είναι αυτή του animation. Εναλλακτικά μπορεί να κατασκευαστεί ένας μονοκόματος συλλέκτης μεγάλης διαμέτρου. Στη μια πλευρά καρφώνεις τις προσαγωγές (από εναλλάκτη και προς κλάδους) και στην άλλη τις επιστροφές.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Με κάθε επιφύλαξη, με βάση τη δική μου εμπειρία και συζητήσεις με τεχνικούς της Τηλεθέρμανσης:

Σε μια μέση πολυκατοικία, με συνολική μέγιστη πτώση πίεσης γύρω στα 2,5 mΣΥ, η πτώση πίεσης στο δευτερεύων του εναλλάκτη τηλεθέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 0,3 - 0,5 mΣΥ.

Νομίζω ότι με ένα inverter κυκλοφορητή σε λειτουργία Dpc είσαι εντάξει.

 

Κάνω λάθος Μίλτο;

Link to comment
Share on other sites

Ηλία, με τα παραπάνω νούμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν βάλεις κεντρικό κυκλοφορητή μεταβλητών στροφών πας με ρύθμιση DPc, όπως είπες. Αν μπουν ανεξάρτητα κυκλοφορητάκια δεν χρειάζεται διαχωριστής κυκλωμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Οι αντεπίστροφες βαλβίδες πρέπει να μπουν πριν από κάθε κυκλοφορητή για να μην επηρεάζει ο ένας τη λειτουργία του άλλου. Η πτώση πίεσης στον εναλλάκτη δεν ενδιαφέρει, γιατί οι κυκλοφορητές μπαίνουν στην κατάθλιψη (έξοδο του εναλλάκτη). Ενδιαφέρει μόνο η πτώση πίεσης στο δυσμενέστερο κλάδο του κυκλώματος. Ο απαιτούμενος συλλέκτης υπολογίζεται από τον τύπο: D = (d12 + d22 +....)1/2 . Βάλε αυτόματα εξαεριστικά στους συλλέκτες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.