Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εποχικός βαθμός απόδοσης Α/Θ για το "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"


diaudio

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

Παράκληση για μια γνώμη: έχω κάνει αίτηση για υπαγωγή στο "Εξοικονόμηση κατ'οίκον" προκειμένου να αλλάξω σύστημα θέρμανσης από λέβητα πετρελαίου σε αντλία θερμότητας. Έγινε ενεργειακή επιθεώρηση (η οποία πληρεί όλα τα κριτήρια υπαγωγής), ο φάκελος κατατέθηκε στην Τράπεζα, και από το αρμόδιο ελεγκτικό τμήμα της Τράπεζας μου ζητάνε να πιστοποιήσω ότι η Αντλία Θερμότητας έχει SPF (Seasonal Performance Factor) πάνω από 3.3, ενώ ο κατασκευαστής δίνει μόνο το COP. Ο ΚΕΝΑΚ αναφέρει πράγματι στο άρθρο 8 παρ 3.1 ότι για τις αντλίες θερμότητας υπάρχει αυτή η προυπόθεση για να χαρακτηριστούν ΑΠΕ, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιούνται για παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ). Στο άρθρο 9 παρ 3.1, όπως και στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 και στις σελίδες 89 και 90 (Παρ 4.1.2.2), διευκρινίζει ακριβώς τις απαιτούμενες προδιαγραφές των Αντλιών Θερμότητας που χρησιμοποιούνται για θέρμανση σύμφωνα με τον COP του μηχανήματος. Όλα αυτά τα έστειλα στην Τράπεζα, η οποία έστειλε ερώτήμα στο Υπουργείο δύο φορές, για να λάβει δύο φορές την ίδια απάντηση, ότι χρειάζεται ο SPF. Ο ενεργειακός μου επιθεωρητής επικοινώνησε με την ΕΥΕΠΕΝ, απ'όπου του είπαν εν ολίγοις "ναι, έχεις δίκιο, κακώς ζητάνε τον SPF, αλλά...". Επιπλέον η εταιρία της αντλίας (η DAIKIN συγκεκριμένα) λογικά μου λέει ότι δεν μπορεί να δώσει πιστοποιητικό για τον SPF, αφού αυτός είναι δείκτης εποχικότητας διαφορετικός για κάθε περιοχή.

 

Ελπίζω να μην μακρυγορώ πολύ, αλλά έχω κολλήσει απελπισμένα, και δεν ξέρω αν γνωρίζει κανέις κάποιον άλλο τρόπο υπολογισμού αυτού του SPF για την συγκεκριμένη αντλία θερμότητας, βάση του COP του μηχανήματος. Κάθε πρόταση δεκτή!!!

Ευχαριστώ πολύ,

 

Βαγγέλης Ντιναπόγιας

Link to comment
Share on other sites

Στις πιστοποιήσεις αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη δίδεται ο ESEER (European Seasonal Energy Efficiency Ratio). Η Eurovent απο ότι βλέπω έχει αρχείο για dakin μηχανήματα..

Στον σύνδεσμο που παραθέτω βρες το μοντελο σου (αν υπάρχει στην λίστα) εκτύπωσε τον πίνακα και στείλε τον όπου χρειάζεται. Εχει εκτός απο ESEER και COP και EER

Ελπίζω να βοήθησα...

 

http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_trade_name.php?lg=en&rub=04&srub=03&select_prog=&select_partic=20&select_marque=DAIKIN&select_class=

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.