Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 351
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ είναι η παρακάτω,

 

Δελτίο Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου

(Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α.)

 

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 4014/2011 για τις αυθαίρετες κατασκευές και τις αυθαίρετες χρήσεις απαιτείται η συμπλήρωση δελτίου δομικής τρωτότητας. Στην περίπτωση των αυθαίρετων κατασκευών η συμπλήρωση του Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α. αποτελεί τυπικό στοιχείο καταγραφής και πληροφορίας προς μελλοντική επεξεργασία. Με σκοπό την ενιαία αντιμετώπιση των περιπτώσεων δηλώσεων αυθαιρέτων σε ότι αφορά την συμπλήρωση του Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α. και την μελλοντική επεξεργασία τους εκδίδεται, με απόφαση του ΤΕΕ, η Τεχνική Οδηγία που ακολουθεί.

 

Η σύνταξη και η υποβολή του Δελτίου Δομικής Τρωτότητας δεν σχετίζονται με οποιοδήποτε επιστημονικό αποτέλεσμα μελέτης ή έρευνας για την στατική επάρκεια των κτιρίων η οποία δύναται να καταγραφεί μόνο μετά από την εκπόνηση ειδικών μελετών των φερόντων οργανισμών.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Τ.Ε.Ε , στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του προωθεί και επισημαίνει την αναγκαιότητα θέσπισης ειδικών ελέγχων ταυτότητας των κτιρίων και στατικής επάρκειας αναλόγως της κατηγορίας και του είδους του έργου. Εν όψει των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι δια της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής του δελτίου δομικής τρωτότητας κατά τις διατάξεις του Ν.4014/2011 δεν δημιουργούνται ειδικότερα καθήκοντα επιμέλειας και εφαρμογής σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης για τους υπογράφοντες Μηχανικούς, πέραν της ορθής καταγραφής, σύμφωνα με την παρούσα οδηγία.

 

Η κατάταξη του είδους των απαιτούμενων Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α. γίνεται σε 3 κατηγορίες όπως αναπτύσσονται στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.

 

Στα συνημμένα αρχεία υπάρχουν η απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ και ξεχωριστά αρχεία για κάθε Δελτίο ανά κατηγορία. Τέλος παρατίθενται οδηγίες συμπλήρωσης οι οποίες αντιστοιχούν στο Δελτίο Τρωτότητας της τρίτης κατηγορίας, η οποία είναι η ευρύτερη όλων, και επομένως περιλαμβάνονται και οι πληροφορίες για τις πρώτες 2 κατηγορίες.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Γεια σας, για κτίριο που ανήκει στην περίπτωση ββ, απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας. Η μελέτη στατικής επάρκειας θα γίνει με τον κανονισμό που κτίστηκε το κτίριο. Σωστά? Το θέμα είναι ότι 1) στο κτίριο η παράβαση που έχει γίνει είναι ότι κλείστεικε η αυλή που υπήρχε μπροστά και το νέο κτίριο εφάπτεται με το παλιό και 2) δεν έχω σχέδια οπλισμών έχουν χαθεί από τον ιδιοκτήτη και την πολεοδομία. Και επίσης το "κτίριο" από μπροστά έχει τζαμαρίες από μπροστά και κάτι κολώνες να κρατάνε τη στέγη που εφάπτεται με τον 1 όροφο του παλιού κτιρίου στο οποίο απλά δεν έχει κτιστεί η τοιχοποιία για να υπάρχει επικοινωνία με την προσθήκη. Τι νόημα έχει να κάνω μελέτη στατικής επάρκειας (για την προσθήκη εντάξει για το παλιό γιατί)? Και πως θα την κάνω? Απλά θα ξαναλύσω το κτίριο? Το κτίριο είναι με τον παλαιό αντισεισμικό εννοείται ότι με τους σημερινούς κανονισμούς δεν είναι επαρκές. Μετά την ευθύνη την έχω εγώ ή ο μηχανικός που έβγαλε την άδεια, η οποία δεν ξέρω αν έχει εφαρμοστεί σωστά!

Δεν ξέρω αν το έγραψα στο σωστό topic, συγνώμη...

Edited by sof2
Δημοσιεύτηκε

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βγάλει τίποτα για το θέμα της μελέτης στατικής επάρκειας, δες την παραπάνω ανακοίνωση του ΤΕΕ και τις οδηγίες που την συνοδεύουν. Περίμενε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και μετά βλέπεις. Μην αγχώνεσαι.

Δημοσιεύτηκε

igp απ'οτι έχουμε συμπεράνει μέχρι στιγμής (κυρίως από την πρόταση ΔΔΤ του ΤΕΕ), ΔΕΝ θα γίνεται για κάθε αυθαιρεσία ξεχωριστό ΔΔΤ αλλά αυτό θα αφορά όλο το κτίριο. Άρα από τη στιγμή που για το κτίριό σου, το οποίο έχει υπαχθεί στο σύνολό του στον 4014 ασχέτως άν τμήμα του πάει με έκδοση άδειας και τμήμα του τακτοποιείται, θα πρέπει να κάνεις ένα είδος ελέγχου... και αφού απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας λόγω της άδειας, τότε τα συμπεριλαμβάνεις ΟΛΑ εκεί, σίγουρα εξάλλου η στατική επάρκεια θα υπερ-ικανοποιεί τις όποιες απαιτήσεις του ΔΔΤ...

 

Για την συγκεκριμένη περίπτωση επέλεξα τελικά να συμπεριληφθουν όλα στην στατική μελέτη.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

οσον αφορα την αμοιβη για την μελετη στατ. επαρκειας, τι κανετε? Πως την υπολογιζετε?

Edited by Largy
Δημοσιεύτηκε

Έλεγχος υπάρχοντος με στατικά και δυναμικά φορτία,

τυχόν ενισχύσεις με αναλυτικό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.