ΚΩΝ/ΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20 , 2011 Ιδιοκτήτης με πλήρη κυριότητα σε ακίνητο που θέλει να τακτοποιήσει και ψιλή κυριότητα σε άλλο ακίνητο, έχει το δικαίωμα της χρήσης του μειωτικού συντελεστή της "κύριας και μοναδικής κατοικίας"?
georgegaleos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20 , 2011 Συνάδελφε νομίζω ότι τα παρακάτω θα λύσουν την απορία σου: Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής της κύριας και μοναδικής κατοικίας, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα του έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες. και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000). Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 70τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται 30τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και 20 τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο. 1
ΚΩΝ/ΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20 , 2011 Μιλάει για "πλήρη κυριότητα" και "επικαρπία", όχι για "ψιλή κυριότητα". Εγώ καταλαβαίνω ότι έχει το δικαίωμα χρήσης του συντελεστή της κύριας και μοναδικής κατοικίας. Αν κάνω λάθος παρακαλώ κάποιος να με διορθώσει.
[email protected] Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 εχει το δικαιωμα οικησης σε αλλη κατοικια, επομενως δεν δικαιουται τη χρηση μειωτικου συντελεστη. ο μονος μιλαει για κυρια και ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατοικια.
leo_zen Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Νομιζω πως ψιλη κυριοτητα δεν συνεπαγεται και δικαιωμα οικησης, το οποιο εχω δει να αναφερεται ρητα σε συμβολαια. Δεν ειμαι και βεβαιος, αν καποιος γνωριζει ας βοηθησει..
[email protected] Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 ο ψιλος κυριος θεωρειται ιδιοκτητης. Απλα δεν του ανηκει η νομη του ακινητου. Επομενως ως ιδιοκτητης στη συγκεκριμενη περιπτωση, δεν εχει μια κυρια και μοναδικη κατοικια. Αρα δεν δικαιουται και το μειωτικο συντελεστη.
georgegaleos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Συμφωνώ Πλήρης κυριότητα = ψιλή κυριότητα + επικαρπία H επικαρπία είναι εμπράγματο δικαίωμα και αποτελεί μέρος της ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΟΣ. Το άλλο μέρος της πλήρους κυριότητος είναι η ΨΙΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΣ που είναι και αυτή εμπράγματο δικαίωμα. Στην επικαρπία ο επικαρπωτής μπορεί να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται την ξένη ιδιοκτησία, η οποία ανήκει στον ψιλό κύριο. Πρέπει όμως να διατηρήσει την ουσία του, δηλαδή να μην αλλοιώνει το σχήμα, τη μορφή, το μέγεθος κ.λπ. του ακινήτου. Δεν ευθύνεται όμως για τη φυσιολογική φθορά του ακινήτου. Στην ψιλή κυριότητα ο ψιλός κύριος στερείται (δηλαδή έχει αποψιλωθεί) τα πλεονεκτήματα της επικαρπίας. Ο ψιλός κύριος δεν μπορεί να καρπωθεί, να χρησιμοποιήσει, να εκμεταλλευθεί το ακίνητο. Η δυνατότητες αυτές έρχονται στον ψιλό κύριο όταν θα αποκτήσει και την επικαρπία του ακινήτου (με τον θάνατο του επικαρπωτή ή με τη μεταβίβαση της επικαρπίας με άλλη χαριστική ή επαχθή αιτία).
steve100 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 (edited) δεν μου έχει γίνει ξεκάθαρο αν οι προυποθέσεις για την εξαίρεση αυτή απο τον μειωτικό συντελεστή αναφέρεται για το ακίνητο που είναι πρωτη και μοναδική κατοικία ή για άλλο ακίνητο. Δηλαδή ιδιοκτήτης μιας και μοναδικής κατοικίας 300τμ χωρίς παιδιά και σύζυγο έχει μειωτικό συντελεστή. Δεν έχει τίποτα άλλο στο όνομα του με οποιαδήποτε μορφή(κυριότητα επικαρπία κτλ) Edited Νοέμβριος 21 , 2011 by steve100
ΚΩΝ/ΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Επιτρέψτε με να διαφωνήσω. "...έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας..." Δεν αναφέρει τήν ψηλη κυριότητα. Θεωρώ ότι την εξαιρεί, αφού αναφέρει όλες τις περιπτώσεις.
xfoteinopoulou Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29 , 2011 Στο μειωτικό συντελεστή της μιας και μοναδικης κατοικίας μπορεί να υπαχθεί καποιος που πληροι τις υπόλοιπες προδιαγραφές, αλλά ο οποίος διατηρεί και το 1/5 τμήματος από κληρονομιά σε εξοχική κατοικία (χωριό)?Αν γνωρίζει κάποιος παρακαλώ να βοηθήσει!!! Ευχαριστώ
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα