Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Μακάρι. Με την αλλαγή του συστήματος θα κοπούν και οι εκπτώσεις στις μελέτες και επιβλέψεις. Πώς θα κάνεις έκπτωση όταν θα φορολογείσαι και για ποσά που δεν εισπράττεις; Θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή καθότι δεν θα μπορεί κάποιος μηχανικός να κόβει "εικονικές" αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (χωρίς δηλαδή να έχει παράξει κάποιο έργο) σε μια εταιρεία που τις χρειάζεται για να εμφανίσει έξοδα και έτσι να φορολογηθεί λιγότερο και να αυξήσει τα καθαρά κέρδη της.
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Μακάρι.Με την αλλαγή του συστήματος θα κοπούν και οι εκπτώσεις στις μελέτες και επιβλέψεις. Πώς θα κάνεις έκπτωση όταν θα φορολογείσαι και για ποσά που δεν εισπράττεις; Θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή καθότι δεν θα μπορεί κάποιος μηχανικός να κόβει "εικονικές" αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (χωρίς δηλαδή να έχει παράξει κάποιο έργο) σε μια εταιρεία που τις χρειάζεται για να εμφανίσει έξοδα και έτσι να φορολογηθεί λιγότερο και να αυξήσει τα καθαρά κέρδη της. ...ναι αλλά εγώ που δεν κάνω εκπτώσεις θα φορολογούμαι περισσότερο .... είναι όμως πιο σωστό. ... από την άλλη μάλλον θα χειροτερέψουν τα πράγματα.... ίσως τελικά να γυρίσουμε στις παλαιες αμοιβές με βάση αυτό που θα μένει.
erling Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Χάρη είσαι σίγουρος όταν λες για ανισότητα στην φορολόγηση. Εκτός του ότι δεν γνωρίζω αν θα καταφέρει το κόψιμο των εκπτώσεων σκέψου ότι όταν μια 2/οροφη κατοικία 120μ² έχει αμοιβή επίβλεψης για στατικά 300ευρω και θα πρέπει να πάει στο έργο 6-7 φορές μέχρι να τελειώσει ο σκελετός, θα του έχει μείνει τίποτα στο τέλος? Μήπως αυτό το "αφανες" έξοδο, δηλαδή ο παραγωγικός χρόνος που θα χαθεί, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να περαστεί στα έξοδα? Μήπως αυτός είναι ο λόγος του εξωλογιστικού προσδιορισμού? Και υπάρχει πάντα η δικλίδα της προσαύξησης όταν υπάρχει εμφανής δυσαναλογία εξόδων με τα τεκμαρτά έξοδα. Αλήθεια με ποιους άλλους φορολογούμενους έχουμε ανισότητα? Τους μεταποιητές? του Δ.Υ? Τους εμπόρους? Νομίζω πως μόνο με κάποιους άλλους επιστημονικούς κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών, οικονομολόγους ας πούμε. Δεν ξέρω, εμένα δεν μου κάθετε καλά ο λογιστικό τρόπος χωρίς την δυνατότητα παρουσίας και άλλων εξόδων στα βιβλία.
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 και οι λογιστές πάνε εσοδα-έξοδα... Γιατί?
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Ο μειωτικός συντελεστής του 40% (0,60) στον συμβατικό προϋπολογισμό για τις μονο-διπλοκατοικίες μέχρι 120τμ είναι άδικος καθότι το κράτος κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των μηχανικών. Αυτό δε σημαίνει ότι θα ισοφαρίσουμε μια αδικία με μια άλλη αδικία. Επίσης, κανένας πέρα του ανταγωνισμού δεν σε εμποδίζει να ζητήσεις μεγαλύτερη αμοιβή απ' την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή αν τη θεωρείς μικρή για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Δεν κατάλαβα ποια είναι τα αφανή έξοδα; Τα έξοδα των μετακινήσεων; Μα κι αυτά μπορείς να τα βάλεις ως ένα ποσοστό 25% στα έξοδα σου (βενζίνες, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.). Ένας μισθωτός σε μια εταιρεία βάζει ως έξοδα τις βενζίνες για να πάει με το ΙΧ αυτοκίνητό του στο γραφείο της εταιρείας που εργάζεται; Οι μισθωτοί, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που πληρώνουν και δεν φοροδιαφεύγουν. Μη μου πείτε για αφορολόγητο από δεύτερο μη δηλωμένο επάγγελμα ή για άλλες παράνομες δραστηριότητες γιατί όταν εξετάζουμε αν ένα σύστημα είναι δίκαιο ή όχι το εξετάζουμε θεωρώντας ότι όλα είναι νόμιμα.
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Χάρη Μπορούμε να δηλώνουμε έξοδα μετακίνησης?
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Βεβαίως. Και διαμονή σε ξενοδοχείο μπορείς να δηλώσεις.
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Σαν ελεύθερος επαγγεματίας μπορείς??? Αν δεν είσαι σε εταιρεία??? Την βενζίνη σου??? Σίγουρα???? Έχω ρωτήσει...
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Ναι, σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Μέχρι το 25% των εξόδων σου συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας και αποσβέσεων του ΙΧ επιβατικού σου αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του επαγγέλματος. Το ποσό της δαπάνης αυτής δεν μπορεί να υπερβεί το 3% των ακαθάριστων εσόδων του μηχανικού (άρθρο 49, §2 του Ν.2238/1994). Επίσης στα έξοδα μπορείς να βάλεις αποδείξεις από ΤΑΞΙ, ΚΤΕΛ κ.λπ. Αν έχεις πολλά έσοδα και το 3% είναι ένα σεβαστό ποσό, πάρε αυτοκίνητο με leasing. Θα έχεις και μικτή ασφάλεια, δε θα σε νοιάζει η συντήρησή του, θα το αλλάζεις κάθε πέντε χρόνια και θα βάζεις το έξοδο του στα βιβλία σου. Αυτό πλέον κάνουν όλες οι εταιρείες αλλά και μερικοί, πολύ λίγοι προς το παρόν ελεύθεροι επαγγελματίες. Ίσως γιατί ακόμα είναι άγνωστο πεδίο για τον πολύ κόσμο.
erling Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Αρη, τους λογιστές είχα στο μυαλό μου όταν έλεγα οικονομολόγους. Χάρη, το γνωρίζουμε όλοι πως δεν μπορείς να πας πάνω από την ελάχιστη αμοιβή στην αγορά. Α, και χωρίς τον μειωτικό συντελεστή η αμοιβή επίβλεψης είναι 355ευρω!!! Και σιγά το ποσοστό της βενζίνης που μπαίνει στα βιβλία. 25%. Δηλαδή όταν κάποιος δουλεύει 5 ημέρες και κάθετε 2, τις 2 αυτές ημέρες κάνει το 75% των χιλιομέτρων!!!!! που κάνει στην μια εβδομάδα. Ή με τα έξοδα συντήρησης, το ίδιο ισχύει. Και δεν μπορείς να βάλεις παραπάνω από το 3% του τζίρου. Δηλαδή αν για ένα διάστημα κάνεις χιλιόμετρα για να βρεις ην δουλειά, αφου δεν έχεις έσοδα δεν μπορείς να τα βάλεις σαν έξοδα. Κοροιδία δηλαδή. Ομως δεν είναι μόνο οι βενζίνες που λες ή το κόστος συντήρησης. Οταν ξεκίνησα δεν είχα πάντα αυτοκίνητο, και έπαιρνα ταξί ή λεωφορείο, οπότε ο χρόνος που έχανα αυξάνονταν. Αυτά τα έξοδα που έκανα, παραγωγικού χρόνου, πως θα περαστούν στα βιβλία μου? Επίσης ο χρόνος, παραγωγικός χρόνος, που χάνεις στο να φέρεις δουλειά στο γραφείο νομίζω πως δεν είναι διαδικασία που κάνει ένας υπάλληλος, από την στιγμή που προσληφθεί. Σίγουρα δεν το κάνουμε μόνο οι μηχανικοί, αλλά σίγουρα δεν είναι το σύστημα άδικο για όλους τους υπόλοιπους φορολογουμένους. Για κάποιους ναι, αλλά όχι για όλους. Γιατί μια Α.Ε. να μπορεί να περάσει στα βιβλία ΟΛΑ τα έξοδα που κάνει? Αυτό δεν είναι άδικο και για εμάς?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα