Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντήρηση κλιματιστικών


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

Λοιπον, οσων αφορα τις διαρροες φρεον ισχυει. Ειναι κλειστο κυκλωμα και αν χρειαστει να συμπληρωσουμε σημαινει οτι με καποιο τροπο το εχασε. Αρα διορθωνουμε τη διαρροη, συμπληρωνουμε και τελος.

 

σχετικά με την συμπλήρωση διαρροών, αφού τα 407,410 είναι μίγματα είναι σωστό να γίνεται συμπλήρωση ή πρέπει να αδειάζει όλο το κύκλωμα και να γίνεται πλήρωση με νέο; Ρωτώ εγκυκλοπαιδικά δεν ασχολούμαι με τον κλιματισμό σε αυτό το επίπεδο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κανονικα πρεπει να αδειασει ολο και να μπει νεο. Καλη ερωτηση. Αν πρεπει να φτιαξουμε διαρροη πρεπει ετσι και αλλιως να το αδειασουμε ομως. Το θεμα ειναι αν θα το γεμισουμε με το ιδιο. Αν λειπουν λιγα γραμμαρια τοτε απλα κανουμε τα στραβα ματια. Αλλα ελεγχουμε τον κυκλο μας με mollier.

Link to comment
Share on other sites

@Kosmas 85.

Καλησπέρα!

Πάρα πολύ σωστά τα λες αλλά δεν νομίζω ψυκτικοί επιπέδου πχ ΟΑΕΔ (τουλάχιστον οι περισσότεροι ) να κάνουν έλεγχο τον υγρών με την μέθοδο του moiler…. Έμπάση περιπτώσει επειδή εμείς δεν είμαστε ψυκτικοί αλλά μηχανικοί και πρέπει να διαβάζουμε να ρωτάμε και να μαθαίνουμε, ανεξαρτήτως αν και κανένας δεν σε πληρώνει σας Μηχανικό, (στην Ελλάδα ζούμε και με τεράστια κρίση), θα μπορούσες σε παρακαλώ πολύ, πρακτικά να μας δώσεις ένα παράδειγμα, πχ με υγρά R410 και ενώ το μανόμετρο δείχνει 25 Psi, το μηχάνημα χωράει πχ 1070 γραμμάρια, στις 30/11/11 με εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος 12 βαθμούς κελσίου και με την ιδία ένδειξη μανομέτρου στις 27/7/2011 με εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος 38 βαθμούς κελσίου? Συγνώμη αν σε κούρασα αλλά θα μας βοηθήσεις πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Αργησα να σου απαντησω λογω δουλειας.

Λοιπον στο ερωτημα σου.

 

Τα κιλα κατα αρχας δε μας ενδιαφερουν αν δεν ειναι το μηχανημα κενο ωστε να το γεμισουμε με ζυγισμα. Οποτε το ξεχναμε μιας και ειναι η ευκολη περιπτωση.

 

Ο ψυκτικος κυκλος αποτελειται απο 4 διαδικασιες.

Εστω καλοκαιρι.

Συμπιεση (συμπιεστης) -συμπυκνωση (συμπυκνωτης -εξω μοναδα)- εκτονωση (εκτονωτικη βαλβιδα)-εξατμιση (εξατμιστη μεσα μοναδα).

Θα προσπαθησω με το παρακατω να σου εξηγησω πως σκεφτομαστε. Ολα ξεκινανε με το διαγραμμα mollier του καθε υγρου.

http://www.google.gr/imgres?q=r22+mollier+diagram&hl=el&sa=X&biw=1280&bih=923&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=YB8Q0GJzS0pY9M:&imgrefurl=http://hvac-talk.com/vbb/showthread.php%3Ft%3D97655&docid=9CpTKgNDS6vu6M&imgurl=http://img71.imageshack.us/img71/1504/mollierchartexplain6df.jpg&w=640&h=458&ei=7qXaTr2HK8ea-wbPwvjQDg&zoom=1&iact=hc&vpx=974&vpy=242&dur=833&hovh=190&hovw=265&tx=142&ty=109&sig=103625080447299249944&page=2&tbnh=155&tbnw=216&start=30&ndsp=22&ved=1t:429,r:5,s:30

 

 

Οπως βλεπουμε παρακατω πανω στο διαγραμμα ειναι γραμμενος ενας κυκλος που αποτελειται απο τις 4 φασεις του. Για να καταφερουμε να γραψουμε τον δικο μας πρεπει να ξερουμε καποια πραγματα.

 

1)Ο χαρτης οπως βλεπεις εχεις μια καμπυλη. Αυτη χωριζει οπως αναγραφεται τις φασεις υγρου και ατμου. Μεσα στο χωρο της καμπυλης εχουμε το transformation οπου εχουμε και απο τις δυο φασεις σε ποσοστο.

2) Κατα τι διαδικασια της αλλαγης φασης οπως ξερουμε η θερμοκρασια παραμενει σταθερη και γιαυτο και μεσα στη καμπανα ειναι οριζοντιες ενω εξω απο την καμπανα τις βλεπουμε να καμπυλωνουν ή να γινονται καθετες. Επισης στον αξονα ψ εχουμε πιεσεις και στον χ την ενθαλπια που δεν μας ενδιαφερει στο ερωτημα αυτο.

3) Η θερμοκρασιες θα μας δωσουν την αρχη του θεωρητικου κυκλου μας και ειναι η θερμοκρασια που εχει το φρεον και οχι το περιβαλλον. Αρα αν εχουμε θερμοκρασια συμπυκνωσης το καλοκαιρι 30 βαθμους τοτε το φρεον σιγουρα δε θα καταφερει ποτε να κρυωσει στου 30 και θα περναει πιο καυτο εξω απο τον συμπυκνωτη κατα 10 βαθμους περιπου. Αρα θα γραψουμε την πρωτη θερμοκρασια 40 βαθμοι. Ενω στον εξατμιστη αν εχουμε κρυο αερα 10 βαθμους το φρεον πρεπει να ειναι περιπου 2-4.

4) Με αυτα τα νουμερα μπορουμε να γραψουμε τον μισο κυκλο που ειναι οι δυο οριζοντιες γραμμες μας (εξατμιση και συμπυκνωση)

5) Μενει η διαδικασια της συμπιεσης. Για καποιους λογους που δεν ειναι του παροντος θελουμε μετα την εξατμιση το φρεον να πηγαινει υπερθερμο στον συμπιεστη μας κατα 8-10 βαθμους. Οποτε θα τραβηξουμε την γραμμη της συμπιεσης λιγοπιο εξω απο την καμπανα μας τοσο οσο να πιασουμε +10 και ανεβουμε ισοεντροπικα μεχρι να τεμνουμε την γραμμη της συμπυκνωσης. Οι παραλληλες διαγωνιες ειναι της εντροπιας. Μωβ

6) Αδιαβατικα (καθετα) θα γραψουμε και την εκτονωση αλλα με το φρεον αυτη τη φορα υποψυκτο κατα 10 βαθμους οπως φαινεται στο σχημα με πρασινο.

 

Τωρα εχεις τον κυκλο που με τη βοηθεια τους θα μπορεις να φτιαξεις τον τυφλοσουρτη σου για το καθε φρεον. Οι πιεσεις που διαβαζεις αριστερα θα αφορουν τις θερμοκρασιες του φρεον τη δεδομενη στιγμη και εσυ απλα θα πρεπει νοητα να ανεβαζεις και να κατεβαζεις τον κυκλο πανω στη καμπανα.

 

Στην πραξη τωρα αν ολο αυτο το εχεις στο μυαλο σου μπορεις να χρησιμοποιησεις πινακες που γραφουν τιμες ή καποιες κλιμακες- χαρακακια που κυκλοφορουν και να βρισκεις καθε φορα συμφωνα με τις συνθηκες θερμοκρασιας -πιεσης που βρισκεσαι. Ομως ειναι απαραιτητο να κατανοησεις πως δουλευει ολο αυτο πρωτα.

 

Παμε στο παραδειγμα σου λιγο τωρα να τα δουμε αυτα με αριθμους. Ειναι καλοκαιρι και εχουμε οπως λες 38. Αυτο σημαινει οτι το φρεον μας θα πιασει στη καλυτερη 48 βαθμους και η πανω γραμμη μας θα ειναι εκει αρα και η ψηλη θα παει στα 400 psi. Εμεις ομως μετραμε την χαμηλη μονο στα μικρα κλιματιστικα. Αρα αν πουμε οτι βλεπουμε 100 psi στη χαμηλη τοτε με την κλιμακα θα δουμε οτι αυτη η πιεση δινει θερμοκρασια 10 βαθμων. Δηλαδη 0+10 υπερθερμανση οπου την διασταυρωνουμε με ενα ηλεκτρονικο θερμομετρο πανω στον σωληνα της υψηλης.Τα 25 psi (1,7 bar) ειναι πολυ χαμηλη τιμη για φρεον και δεν εχει νοημα να το σχολιασουμε.

Το χειμωνα γινεται αντιστροφη του κυκλου απο την τετραοδη και τοτε μετραμε υποψυξη στο χοντρο σωληνα αφου πλεον το εξω ειναι ο εξατμιστης μας.

Το γεμισμα θα γινει με αυτον τον τροπο αλλα μεχρι στιγμης μιλησαμε μονο για ελεγχο.

 

 

Παροτι ειναι μια ευκολη διαδικασια ειναι δυσκολο να το περιγραψεις σε μερικες γραμμες.

Edited by kosmas85
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Επίσης, είναι βολικά κάποια μανόμετρα που εκτός από κλίμακα πιέσεων έχουν και κλίμακες θερμοκρασιών, για τα ρευστά που μετράνε. Πάνω στο παράδειγμα του Κοσμά λοιπόν, διαβάζεις τα 400psi και βλέπεις ότι για το ψυκτικό σου αντιστοιχούν σε θερμοκρασία συμπήκνωσης 48C.

Link to comment
Share on other sites

Ναι Μιλτο ειναι βολικο, ομως με το θερμομετρο μπορεις να παρακολουθησεις και αλλα ταυτοχρονα οπως, υποψυξη ή θερμοκρασια αερα απο τον εξατμιστη ωστε να ρυθμιζεις αναλογα και ταυτοχρονα με την κλιμακα του μανομετρου. Επισης υπαρχουν πολλα ειδη φρεον και ειναι αδυνατο να εχεις για ολα αναλογο μανομετρο. Τωρα φυσικα αν ασχολεισαι μονο με splitακια ειναι σχετικα δυνατο αφου παιζουν 2-3 μονο.

Edited by kosmas85
Link to comment
Share on other sites

Ναι καλα που το θυμισες βασικα, γιατι και εγω οταν αγορασα πρωτη φορα μανομετρα πηρα οτι βρηκα μπροστα μου και δε με βολεψαν καθολου.

Link to comment
Share on other sites

Σημειωση δικη μου: Μετά από συνομιλία με πολλούς ψυκτικούς μου είπαν ότι επειδή το R22 έχει βγει εκτός αγοράς μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το M029.

 

http://www.kontes.gr...d=361&newsid=36

 

Δες και αυτο μιας και ρωτησες για το R22. Περιγραφει και τον τροπο αντικαταστασης του.

 

* Δεν εχω καμια σχεση με την εταιρια

Edited by kosmas85
Link to comment
Share on other sites

Από πότε η πίεση είναι συνάρτηση της μάζας μέσα σε ένα κλιματιστικό?

Και εφόσον είναι, ποιος μέσω της πίεσης μπορεί να υπολογίσει αν λείπουν πχ 100 γραμμάρια?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.