Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Είναι προφανές ότι, κάθε μία από τις βασικές ειδικότητες των μηχανικών αποτελεί ξεχωριστή και τελείως διαφορετική επιστήμη, την οποία δεν μπορεί να γνωρίζει οποιοσδήποτε μηχανικός, άλλης ειδικότητας, εκτός εάν την έχει σπουδάσει. Πολύ περισσότερο, ένα εξειδικευμένο τομέα κάθε επιστήμης, όπως είναι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φωτογραμμετρία στην επιστήμη του τοπογράφου μηχανικού.

 

Είναι, επομένως, δικαιολογημένο, κατανοητό και αναμενόμενο να έχει κάθε άνθρωπος λογικές απορίες για κάθε άγνωστο σ' αυτόν αντικείμενο.

Αυτό όμως, είναι τελείως διαφορετικό από τη συνειδητή διαστρέβλωση όλων των εννοιών του άγνωστου αντικειμένου στη λογική της υπεραπλούστευσης των πάντων, όπως πχ η εξομοίωση της επιστήμης της φωτογραμμετρίας.με το στερεοσκοπικό φαινόμενο.

Δημοσιεύτηκε

1. Wikipedia abstracts (photogrammetry):

"Photogrammetry is the practice of determining the geometric properties of objects from photographic images. Photogrammetry is as old as modern photography and can be dated to the mid-nineteenth century.In the simplest example, the distance between two points that lie on a plane parallel to the photographic image plane can be determined by measuring their distance on the image, if the scale (s) of the image is known. This is done by multiplying the measured distance by 1/s.

A more sophisticated technique, called stereophotogrammetry, involves estimating the three-dimensional coordinates of points on an object"

 

2. Οκτ. 2009 Δ.Δ. ΕΜΠ: Επιβλέπων: Ιωαννίδης Χαράλαμπος, Επίκ. Καθηγητής ΕΜΠ

Θέμα: "ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ" . Βήμα-βήμα οδηγίες χειρισμού - στα Ελληνικά - του IMAGINE® ObjectiveTM .

Έβαλα την αεροφωτογραφία που έχει βασιστεί και η φωτογραμμετρική του ΟΚΧΕ που βρήκα και μου 'βγαλε κάτι παραπάνω σε λεπτομέρεια (θέλει λίγο προσοχή με τις ρυθμίσεις). Και βέβαια ο "ήρωας" του ΟΚΧΕ των 80's, άντε να ΄χε διαθέσιμη καμμιά αριθμομηχανή για να κάνει όλη αυτή την δουλειά. Και βέβαια τα s/w το μόνο που κάνουν είναι να εκτελούν τους νόμους της επιστήμης που τους λέμε και κάποια από αυτά και την εμπειρία μας. Αλλά το κάνουν χωρίς λάθη και πολύ, μα πάρα πολύ, γρήγορα. Και δεν χρειάζεται να φοβόμαστε - εμείς τους λέμε τι να κάνουν

:shock: - αστείο είναι αυτό, όχι ειρωνία

 

Καμμία συμβουλη για s/w? Ποιό είναι το επικρατέστερο στην φωτογραμμετρία? της ERDAS φαίνεται πολύ φτωχό, αν και απλό (για "vectrorisation" λιμανιών για τις ασκήσεις του προσομοιωτή χρησιμούνται Map3d, eagleeye και εξαγωγή των μοντέλων στο 3ds max ...)

Ευχαριστώ,

Δημοσιεύτηκε
Και βέβαια ο "ήρωας" του ΟΚΧΕ των 80's, άντε να ΄χε διαθέσιμη καμμιά αριθμομηχανή για να κάνει όλη αυτή την δουλειά.

 

Μόνο από αυτό φαίνεται ότι ενώ δεν έχεις καθόλου τη στοιχειώδη θεωρητική γνώση (όπου υπάρχουν οι έννοιες εσωτερικός, εξωτερικός προσανατολισμός, φωτοσταθερά, αεροτριγωνισμός, παραλλάξεις, αναλυτική και ψηφιακή φωτογραμμετρία, αναλυτικοί και ψηφιακοί φωτογραμμετρικοί σταθμοί και άλλα πολλά) επιμένεις να νομίζεις ότι είναι τόσο απλό να "κάνεις" τον φωτογραμμέτρη.

Τα παραπάνω δεν τα λέω με διάθεση να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα μας αλλά πως θα σου φαινόταν αν εγώ κατεβάζοντας μια πτυχιακή εργασία από τους ηλεκτρολόγους άρχιζα τις αμπελοφιλοσοφίες?

Και μια και ανέφερες λογισμικό έχω χτησιμοποιήσει και τον σταθμό της Z/I και της LEICA (LPS) και το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με ένα προβάδισμα όμως του LPS.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας και ευχαριστώ όλους σας για την συνεισφορά στο θέμα αυτό το οποίο εκτός από επίκαιρο λόγω του 4014 είναι και εξαιρετικά ενδιαφέρον.

 

Νοιώθω όμως πως είναι άκαιρη η αμυντική στάση που διατηρείται ανωτέρω, απέναντι στο αντικείμενο (λες και θα σας φάει την δουλειά!) ειδικά όταν έχετε έναν συνάδελφο που εκδηλώνει ενδιαφέρον.

 

Και αν σας ενδιαφέρει να γνωρίζετε, από τις πληροφορίες αυτού του νεώτερου και κατά τα άλλα λιγότερου σχετικού, ως προς τα τυπικά προσόντα, συναδέλφου έμαθα περισσότερα από αυτά που φαίνεται οι υπόλοιποι, περισσότερο σχετικοί, να λέτε. Τι ωραίο που θά ήταν να βλέπαμε και λίγη συνημμένη βιβλιογραφία, έτσι για να ανεβάσουμε και το επίπεδο λίγο από εσάς τους περισσότερο γνωστικούς... Μου θυμίζει αυτή η φάση λίγο τον διαξιφισμό του μέγιστου Βαρώτσου με τους σεισμολόγους...(ελληνικό φαινόμενο αυτό! ΠΡΟΣΟΧΗ!!!)

 

Εάν είμαστε πραγματικοί επιστήμονες θα πρέπει να μπορούμε, εφόσον κατέχουμε το αντικείμενο, και δεν διατηρούμε σύμπλεγμα κάποιας μορφής, σε ανθρώπους ευφυείς και ικανούς να εξηγήσουμε την ουσία σε τρεις γραμμές παραθέτοντας ταυτόχρονα και τις κατάλληλες παραπομπές.

 

Το να διατηρούμε μια σφαιρική οπτική της επιστήμης στην περίοδο της κατάτμησης κάθε ειδικότητας σε ακόμα περισσότερες υποειδικότητες, όπου το δάσος χάνεται όλο και περισσότερο καθώς αναλύουμε περισσότερο το δέντρο, είναι πολύτιμη και οτιδήποτε συνιστά φραγμό στην ελέυθερη και ΑΠΛΟΧΕΡΗ διακίνηση της γνώσης είναι απλώς σκοταδισμός...

 

τα λέω με εκτίμηση και ειλικρινές ενδιαφέρον σε όλους αυτά.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Είναι προφανές ότι, με τον τρόπο που περιγράφεις το πρόβλημα που ανέκυψε, φαίνεται ότι δεν το έχεις καταλάβει.

Αντιπαρερχόμενος τους χαρακτηρισμούς που αναφέρεις για τους "πραγματικούς επιστήμονες", θέλω να επισημάνω ότι, η ύπαρξη και η λειτουργία αυτού του forum στηρίζεται στην ελεύθερη και οικειοθελή μετάδοση της γνώσης και της εμπειρίας που απέκτησαν ορισμένοι μηχανικοί, είτε σε γενικά είτε σε ειδικά και εξειδικευμένα θέματα, σε άλλους (μηχανικούς ή όχι), για την επίλυση αντίστοιχων ερωτημάτων. Είναι, επίσης, προφανές ότι, η γνώση και η εμπειρία αποκτάται με την πολύχρονη αφενός μελέτη αφετέρου ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο ή/και θέμα.

 

Η απάντηση, όμως, σε ερωτήματα, με τη διαδικασία αυτή, είναι τελείως διαφορετικό θέμα από τη μεταφορά της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις ιστοσελίδες αυτού του forum. Εκτός όλων των άλλων, είναι και αντιδεοντολογικό να επιχειρήσει κάποιος να "εκπαιδεύσει" άλλους, σε ένα γνωστικό τομέα που δεν έχει διδαχθεί στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο.

 

Αντίστοιχα, είναι επικίνδυνο, για να μην πω αντιδεοντολογικό και προσβλητικό, να επιχειρεί κάποιος να ισοπεδώσει και να ευτελίσει ένα, άγνωστο σ' αυτόν, τομέα γνώσης μιας ειδικότητας μηχανικού, με τη συνειδητή διαστρέβλωση των εννοιών του άγνωστου αντικειμένου, στη λογική της υπεραπλούστευσης των πάντων, όπως έχει αναφερθεί παραπάνω. Δεν σου θυμίζει λίγο την πετυχημένη διαφήμιση, με τον (αφελή, αγενή κλπ) επισκέπτη στην έκθεση ζωγραφικής, ο οποίος εκφράζοντας το θαυμασμό του στο δημιουργό ενός πίνακα του λέει "θα μπορούσα να μουτζουρώσω και εγώ ένα πίνακα";

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Απόσπασμα από Topic 5110 (ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑΣ)

QUOTE

1. Στοιχεία Μηχανικού

2. Στοιχεία εντολέα και αν η εντολή δώθηκε προφορικά ή βάσει συμφωνητικού

3. Στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν (Α/Φ, χρονολογία λήψης, προέλευση, κλίμακα, ποιότητα, συμβόλαια, τοπογραφικά, άλλα διαγράμματα κλπ)

4. Μεθοδολογία μελέτης (μονοεικονική, στερεοσκοπική παρατήρηση, χρήση ή όχι Η/Υ και σχετικών προγραμμάτων λογισμικού, χρήση ή όχι στερεοσκοπίου και παραλλακτικής ράβδου, μέθοδος και ακρίβεια ταύτισης στοιχείων Α/Φ με άλλα διαγράμματα)

5. Αναλυτική περιγραφή των εξαγόμενων της φωτοερμηνείας (π.χ. αναγνώριση ορίων, κτιρίων, δρόμων, μεταβολές τους διαχρονικά)

6.Ταύτιση ή όχι συμπερασμάτων φωτοερμηνείας με διαγράμματα, συμβόλαια, κλπ

7. Συμπεράσματα

8. Παραρτήματα με παράθεση αντιγράφων όλων των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και με επιτόπιες πρόσφατες φωτογραφίες.

UNQUOTE

Τελικά:

- Η φωτοερμηνεία που αναφέρει το ΥΠΕΚΑ είναι η ως α/α "Τεχνική έκθεση Φωτοερμηνείας" ή κάτι άλλο?

- - Χρειάζεται και σε ποιές περιπτώσεις φωτοερμηνεία για τον 4014 (πάντα για την απόδειξη των m2 από α/φ? ή μόνο για προσθήκες καθ' ύψος)?

- - - Φωτογραμμετρική του ΟΚΧΕ ("πινακίδα" της συγκεκριμένης α/φ του 1982) είναι αποδεκτή?

- - - - Φωτογραμμετρική του 2004 του Κτηματολογίου (αφορά α/φ του 1995) είναι αποδεκτή?

- - - - - Αν η συγκεκριμένη φωτογραμμετρική του ΟΚΧΕ είναι ελλειπής - λανθασμένη, μπορεί μία νέα φωτοερμηνεία, από κατάλληλο Μηχ. να γίνει αποδεκτή ως απόδειξη παλαιότητας?

- - - - - - Επαγγελματικά δικαιώματα για σύνταξη "τεχνικής έκθεσης φωτοερμηνείας" έχουν μόνο οι Τοπογράφοι Μηχ.?

Δημοσιεύτηκε

- Ναί

-- Μόνο ως τελική λύση όταν δεν μπορεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να αποδεικτεί το ζητούμενο.

--- δεν υπάρχει η έκφραση φωτογραμμετρική σκέτο (εξήγησε με πιο απλά λόγια τι θέλεις να πεις)

---- δεν υπάρχει η έκφραση φωτογραμμετρική σκέτο (εξήγησε με πιο απλά λόγια τι θέλεις να πεις)

-----Θεωριτικά ναι.

------Δεν υπάρχουν ακριβώς θεσπισμένα δικαιώματα. Σε προηγούμενα ποστ έγραψα ότι συνήθως φωτοερμηνείες διενεργούν Τοπογράφοι και δασολόγοι χωρίς να σημαίνει ότι κάποιος άλλος με κατάλληλη επιστημονική γνώση δεν μπορεί να το κάνει.

Δημοσιεύτηκε

..... κάποιος άλλος με κατάλληλη επιστημονική γνώση .....

 

 

και τον κατάλληλο εξοπλισμό ...

Δημοσιεύτηκε

Έχεις απόλυτο δίκιο συνάδελφε, παράλειψη μου να μην το αναφέρω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.