Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ανοίγει παρένθεση Εκτός θέματος: Φοβόμουν ότι το "επισήμως και ανεπισήμως" μπορεί να ξεκινήσει μία ατέρμονη συζήτηση. Δεν έχω ιδιωτικό γραφείο μελετών και ό,τι λέω είναι έξω από το χορό. Είμαι μισθωτός και στις μελέτες που κάνουμε συναντάμε αρκετές "γραφειοκρατικές" δυσκολίες. Πιστεύω ότι ο μελετητής θα πρέπει να φροντίζει να σχεδιάζει για πραγματικές καταστάσεις. Δεν το παίζω "ιδεαλιστής" αλλά προσπαθώ, ομολογώ όχι πάντα με επιτυχία, να μελετώ για πραγματικές συνθήκες.

Κλείνει η παρένθεση εκτός θέματος.

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε
Γεια σας συνάδελφοι!

 

Αντιμετωπίζω ένα παρόμοιο θέμα και θέλω τα φώτα σας. Δυστυχώς ο Π.Δ. 71/1988 δεν διαφωτίζει πλήρως, επομένως κατέληξα κάπου ερμηνεύοντας όσο καλύτερα μπορούσα τη νομοθεσία.

 

Τα προβλήματα είναι τα εξής :

 

Από τον Β' όροφο, εώς την κύρια είσοδο του σπιτιού είναι πάνω από 35μ. Σε αυτά υπολογίζω και την εσωτερική σκάλα με προσαύξηση 50%.

 

Η μόνη λύση που βρήκα είναι η εξής:

- Έξοδος κινδύνου όχι από την κύρια είσοδο, αλλά από μπαλκονόπορτα του ισογείου. (Δεν είδα πουθενά να απαγορεύεται στον κανονισμό).

- Το παραπάνω γίνεται θεωρώντας 35μ όδευση διαφυγής, δηλαδή την προσαύξηση του 25μ εάν υπάρχει πυρόσβεση ή πυρανίχνευση.

 

Άρα είναι αναπόφευκτο να βάλω πυρανίχνευση, γιατί η εσωτερική σκάλα δε μπορεί να γίνει πυροδιαμέρισμα. Αν μιλήσουμε επί της ουσίας, ένα πυροδιαμέρισμα είναι ερμητικά κλειστό, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με την εσωτερική σκάλα του σπιτιού χωρίς αυτό να γίνει χάλια. Ο ιδοικτήτης πληρώνει για να έχει ένα ωραίο σπίτι και εάν μπορεί να βρεθεί άλλη λυση δεν το συζητά...

 

Άρα πάω αναγκαστικά στη λύση της πυρανίχνευσης. Έχει κανείς εμπειρία από τέτοια μελέτη εντός σπιτιού; Βάζω ότι και σε λεβητοστάσιο κλπ;

 

Ευχαριστώ για τη γνώμη σας!

 

Τελικά συνάδερφε πώς κατάφερες να περάσεις το εμπόδιο της όδευσης άνω των 25μ.; Χρησιμοποιήσατε την έξοδο κινδύνου στο ύπαιθρο και με τον τρόπο αυτό και την πυρανίχνευση ήσουν πλέον κάτω από τα 35μ.; Ρωτώ γιατί προέκυψε περίπτωση καρμπόν και θέλω την άποψή σου (και των υπολοίπων γενικότερα βέβαια)...

 

Στην περίπτωσή μου είμαι επίσης στα 30μ. στην δυσμενέστερη περίπτωση από τον όροφο στην έξοδο του ισογείου, ενώ αν λάβουμε υπόψιν την έξοδο κινδύνου και με την προσαύξηση λόγω πυρανίχνευσης στα 35μ., βγαίνω κανονικά. Διαφορετικά σε εσωτερική σκάλα μεζονέτας τι να κάνεις;

  • 9 months later...
Δημοσιεύτηκε

Για να κλείνει το θέμα(έστω και καθυστερημένα), τελικά μπήκε πυρανίχνευση.

 

Και το ποιο σωστό ήταν, και δεν έγιναν μαϊμουδιές και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι...

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Η πορτα προς τη ραμπα του υπογειου μπορει να θεωρηθει εξοδος διαφυγης??

Δημοσιεύτηκε

Αν εννοείς τη γκαραζόπορτα όχι.

 

ΠΔ 71/88, 2.5.1. Πόρτες - Γενικά.

....

Κανένα θυρόφυλλο, από το οποίο περνά όδευση διαφυγής, δεν επιτρέπεται να έχει πλάτος µεγαλύτερο από 1,20 µέτρα.

Δημοσιεύτηκε

Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτό αν δείξεις "πόρτα στην πόρτα", δηλαδή ένα τμήμα της γκαραζόπορτας να ανοίγει σαν ανοιγόμενη πόρτα.

Δημοσιεύτηκε

Δεν με πειραζει αυτο...

Μου βγαινουν τα 25μ και απο το κλιμακοστασιο..

Απλα με βολευε η γκαραζοπορτα..

Δημοσιεύτηκε

επισης η πορτα εξοδου δεν πρεπει να λειτουργει με μηχανισμο αλλα χειροκινητα και να ειναι ανοιγομενη (οχι συρομενη, αναδιπλουμενη κλπ).

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι επειδή είναι η 1η μου φορά που κάνω μελέτη παθητικής πυροπροστασίας θα ήθελα την βοήθεια σας! Έχω μια ισόγεια κατοικία 100τμ με σοφίτα (β/χ) 10 τμ και σε όλη την πρόσοψη έχει στεγασμένη βεράντα 30 τμ.

 

Οι απορίες μου είναι οι εξής:

  1. Θα κάνω 2 μελέτες Παθητικής Πυροπροστασία, μια για την κατοικία και μια για την σοφίτα ή θα κάνω μια ενιαία που η δυσμενέστερη όδευση διαφυγής θα ξεκινάει από την σοφίτα έως την εξοδο???
  2. Στο εμβαδό για την υπολογισμό της παροχής θα βάλω και τις βεράντες και την σοφίτα και ας είναι β/χ???
  3. Η όδευση διαφυγής θα φτάνει έως την εξώπορτα ή έως το τέλος της στεγασμένης βεράντας??? Το ρωτάω γτ με ενδιαφέροι και για το μήκος της όδευσης αλλά και γτ έχω σχεδιάσει υψομετρική διαφορά 32 cm (2 σκαλοπάτια) του δαπέδου της κατοικίας από το δάπεδο της βεράντας και διάβασα στον κανονισμό ότι: "Το δάπεδο και από τις δυο πλευρές κάθε πόρτας πρέπει να είναι επίπεδο και να βρίσκεται στην ίδια στάθμη. Κατ’ εξαίρεση, όταν η πόρτα οδηγεί προς το ύπαιθρο ή προς εξωτερικό εξώστη ή προς την τελική έξοδο, επιτρέπεται η στάθμη του δαπέδου στην εξωτερική πλευρά της πόρτας να βρίσκεται μέχρι και 0.20 μέτρου χαμηλότερα σε σχέση με την εσωτερική στάθμη'' Ποιο είναι το σωστό: Να πάω την όδευση διαφυγής μέχρι την εξώπορτα και να αφαιρέσω το 1 σκαλοπάτι ή να την πάω μέχρι το τέλος της βεράντας????

Edited by Megapad

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.