qwert Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Για την μελέτη των ηλεκτρολογικών λαμβάνονται υπόψην κάποιοι ετεροχρονισμοί στα φορτία κάθε πίνακα. Αν έχω πολλούς πίνακες, συγκεκριμένα ξενοδοχειό, βάζω ετεροχρονισμούς και στους πίνακες?Και αν ναι σε ποιούς?Στους υποπίνακες του κάθε δωματίου ή στον υποπίνακα του ορόφου?
ckiriako Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2008 O hd384 λεει 311 Μέγιστη ζήτηση και ετεροχρονισμός Για τον οικονομικό και αξιόπιστο σχεδιασμό μιας εγκατάστασης σε ότι αφορά το θερμικό όριο φόρτισης και το όριο πτώσης τάσης, είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός της μέγιστης ζήτησης των επί μέρους τμημάτων και του συνόλου της εγκατάστασης. Για τον προσδιορισμό αυτό μπορεί να λαμβάνεται υπόψη ο ετεροχρονισμός των καταναλώσεων. Δηλαδη μας φωτισε Προκειται για μεγαλη εγκατασταση; Στα δωματια εχει μεγαλα φορτια; Ειναι επιπλωμενα (κουζινα κλπ); Εχουν ξεχωριστα κλιματιστικα το καθενα ή κεντρικη μοναδα κλιματισμου; Στα ξενοδοχεια παντως βλεποντας ως παραδειγμα ξενοδοχεια γνωστων μου ο συντελεστης ταυτοχρονισμου ειναι πολυ ψηλα. Την ιδια ωρα μαγειρευουν ολοι, την ιδια ωρα αναβουν κλιματιστικα, την ιδια ωρα κανουν ντους κ δεν προλαβαινουν ηλιακοι και μποιλερ να φτιαξουν ζνχ.. Τι παραδοχες να κανεις
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2008 Συνάδελφε να σου πω εγώ στη πράξη πως κάνουμε τις μελέτες ηλεκτρολογικών σε κτίρια. Ξεκινάς από το τέλος προς την αρχή. Δηλαδή πρώτος υποπίνακας Χ ορόφου, τι φορτία θα τροφοδοτήσει ? τι ετεροχρονισμό έχουν ? βγάζεις λοιπόν το παροχικό καλώδιο και τα διακοπτικά μέσα. Εν συνεχεία προχωράς προς τα "πίσω" δηλαδή προς τον πίνακα που θα τροφοδοτήσει τον υποπίνακα (και τους άλλους υποπίνακες) και βάσει των φορτίων των υποπινάκων βγάζεις το παροχικό καλώδιο του Γενικού πίνακα. Δηλαδή : Εστω 3 υποπίνακες : 1. 50 kW / 40 kW ετεροχρονίσμένα 2. 30 kW / 20 kW ετεροχρονισμένα 3. 30 kW/ 25 kW ετεροχρονισμένα Συνολο αναμενόμενης ταυτόχρονης ζήτησης Γενικού πίνακα : 40+20+25 = 85 kW. Έλεγχος ασφαλούς και καλής λειτουργίας (πτώση τάσης) + διάφοροι συντελεστές θερμοκρασίας κλπ κλπ και επιλογή καλωδίου κ.ο.κ. Για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις εγω προσωπικά εφαρμόζω τη μεθοδολογία των αστεροειδών γραμμών με την μέθοδο του ισοδύναμου μήκους των κυκλωμάτων διακλαδωσης. Για ένα ξενοδοχείο, εκτιμώ χοντρικά ότι κάθε δωμάτιο, αν θεωρήσουμε τριφασική παροχή, με ένα 5x6 θα είναι μια χαρά. Το θέμα είναι ο έλεγχος της πτώσης τάσης επειδή μπορεί να είναι μακριά ο γενικός πίνακας ορόφου. Χωρίς να έχω ασχοληθεί με ξενοδοχεία, η δομή της εγκατάστασης ,όπως και στα κτίρια γραφείων, είναι αυτή της αστεροειδούς διανομής. Ολα αυτά βεβαια είναι χονδρικοί υπολογισμοί. Και προσοχή στην επιλογική συνεργασία. Είναι προτιμότερο (για μένα) να βάλει κανείς συντηκτικές ασφάλειες (στις αφίξεις και αναχωρήσεις) που ξέρεις τις καμπύλες τους, παρά μικροαυτόματους, ή αν έχεις μεγάλες ισχύς ακόμα καλύτερα ρυθμιζόμενους (στο θερμικό) διακόπτες ισχύος. Αν θες δώσε μας μερικές πληροφορίες παραπάνω.
qwert Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2008 Λοιπόν έχω τρία κτήρια. Η δομή των ηλ. πινάκων που έχω δημιουργήσει από πίσω πρός τα μπρος είναι η εξής: Ένας πίνακας μονοφασικός σε κάθε δωμάτιο. Καταναλώσεις μικρές. Φώτα πρίζες, ένας θερμοπομπός΄μια εσωτ. κλιμ μονάδα. Σύνολο ισχύος τυπικού δωματίου γύρω στα 3,5-4kw. Οι πίνακες του κάθε δωματίου τροφοδοτούνται από υποπίνακα ορόφου και αυτός με την σειρά του από τον γενικό του κτηρίου. Τους γενικούς των 3ων κτηρίων του τροφοδοτεί ένα γενικός. Αυτά. Ταυτοχρονισμό εγώ έχω λάβει μόνο στα τελικά φορτία των δωματίων π.χ. ρευματοδότες 0,7. Να λάβω και στους υποπίνακες από την άποψη οτι δεν θα δουλεύουν όλα τα δωμάτια μαζί ή θα είναι υποδιαστασιολογημένο το δίκτυο?
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2008 Λοιπόν συνάδελφε, τι θα έλεγα εγώ πολύ χονδρικά για το ένα κτίριο (ισχύει το ιδιο και για τα άλλα) Μονοφασικοί πίνακες 4 kW (εγκατεστημένου φορτίου) ρίξε ένα NYY 3x6 προς κάθε πίνακα δωματίο από τον πίνακα ορόφου. Αν η απόσταση από πίνακα δωματίου μέχρι πίνακα ορόφου είναι πάνω από 20m δες μηπως έχεις πτώση τάσης αν και δεν το πιστεύω (μήπως δηλ. χρειαστεί 3χ10). Εγώ θα ασφάλιζα με 25Α συντηκτική γενική ασφάλεια κάθε δωμάτιο. Τώρα, σίγου θα υπάρχει ένας ετεροχρονισμός για τον πίνακα ορόφου. π.χ. αν ο όροφος έχει 10 δωμάτια, δεν θα ζητάνε και τα 10 δωμάτια 4kWχ10 = 40kW (το 4kW/δωμάτιο θεωρήσαμε ότι είναι εγκατεστήμένο και όχι ετεροχρονισμένο). Ο θερμοπομπός για θέρμανση και το κλιματιστικό (heat pump split unit φαντάζομαι) για ψύξη που είναι και τα 2 μεγάλα σου φορτία (πες περίπου 1000W έκαστο) ) λογικά δεν μπορεί να είναι αναμένα μαζί. Άρα πρακτικά η αναμενόμενη πραγματική ζήτηση δωματίου θα είναι 2,5-3 kW maximum και πολλά λεώ. Ακόμα κι έτσι εγώ δεν θα άλλαζα το παροχικό καλώδιο των πινάκων στα δωμάτια, δηλ. θα το άφηνα 3x6. Ο Γενικός πίνακας ορόφου λοιπόν στο ξενοδοχείο θα τον υπολόγιζα στη δυσμενέστερη περίπτωση π.χ. καλόκαίρι με όλα τα δωμάτια του ορόφου εν λειτουργία. Δηλαδή 10 δωμάτια x 3kW (περίπου) = 30 kW) -> παροχικό καλώδιο προς πίνακα ορόφου ΝΥΥ 5χ16. Σημειώση : στη πραγματικότητα θα δεις ότι το πραγματικό φορτίο θα είναι πολύ μικρότερο, αλλά δεν ρισκάρουμε. Τώρα. προσοχή, θεωρούμε ότι έχει γίνει σωστή ισοκατανομή στις φάσεις. Δηλαδή, η L1 ας πούμε, δεν πάει σε 8 δωμάτια και από ένα δωμάτιο η L2, L3. Λόγω πτώσεων τάσης, θερμοκρασιών κλπ, ίσως θέλει και ΝΥΥ 5x25 που πάλι το βλεπω πολύ υπερβολικό. Ασφαλίζουμε τώρα την είσοδο του Πίνακα ορόφου με 3πολικό αυτόματο ρυθμιζόμενο διακόπτη ισχύος (δεν θυμάμαι τις τυποποιημένες τιμές, νομίζω 160Α και ρυθμίζουμε στα 60Α αναλόγως των βαθμίδων ρύθμισης και του καλωδίου) ή βάζουμε συντηκτικές ασφάλειες. Αν τώρα πούμε ότι όλοι οι πίνακες ορόφων (με 10 δωμάτια ο καθένας, δηλαδή 10χ3kW=30kW που ειπαμε) πάνε ας πούμε με ένα 5χ16 τότε ο γενικός πίνακας που τροφοδοτεί έστω 3 ορόφους θα πρέπει να είναι (χονδρικά) : 30kW x 3 όροφοι = 90 kW.Αυτό όμως είναι μεγάλο φορτίο. Εδω μπορείς να πάρεις ένα νέο συντελεστή ετεροχρονισμού και να πεις ότι από τα 30 συνολικά διαμερίσματα βγάζω ένα 20% (λέω εγώ τώρα), άρα διαστασιολογώ με φορτίο ζήτησης όλων οροφων 90kWx0.8 = 72kW (το οποίο πάλι είναι λίγο μεγάλο) κ.ο.κ. Εδώ θέλει να ξέρεις λίγο τη συμπεριφορά πια του κτιρίου. Αυτή είναι μια πολύ χονδρική προσέγγιση (αν και νομίζω ότι τελικά δεν θα απέχει και πολύ απο την πράξη). Αν έχεις τριφασικά φορτία εκεί αλλάζει λίγο το πράγμα. Θα μπορούσε κανείςνα ακολουθήσει και άλλη φολοσοφία προσέγγισης. Πάντως καλό θα ήταν να τα έβαζες σε ένα excellaki και να έκανες μερικούς υπολογισμούς.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα