Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αερισμός σε κτίριο τριτογενή τομέα


zio7

Recommended Posts

Το κέντρο αναψυχής και εστιάσεως σε ποιά κατηγορία ανήκει? Το κτίριο είναι 150 τ.μ. και θέλει μηχανικό αερισμό παροχής 172 * 56 = 9.632 m3/h με ανάκτηση θερμότητας 50%. Ο ιδιοκτήτης θέλει για θέρμανση - ψύξη κλιματιστικά ντουλάπες

(πως σας φαίνετε σας λύση?). Για το αερισμό να βάλω 3 εναλλάκτες παροχής 3.500m3/h? Με μια πρόχειρη έρευνα στο ίντερνετ κάθε εναλλάκτης κοστίζει περίπου 5.000Ε

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα κέντρα αναψυχής είναι λίγο "ιδιότροπα".

 

Έχεις υπολογίσει τις απώλειες λόγω αερισμού; Με 3500m³/h δεν νομίζω να σε φτάνουν 3 ντουλάπες για να ψύξεις τον χώρο, ιδιαίτερα αν υπάρχουν και ενεργοβόρες συσκευές όπως προβολείς, κτλ.

 

Εκτός από ντουλάπες κοίτα και για VRV ή αντλίες θερμότητας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα βάλω 3 ντουλάπες αλλά τουλάχιστον 6. Για τον εξαερισμό (σύμφωνα με ΚΕΝΑΚ) θα βάλω 3 εναλλάκτες αέρα-αέρα με παροχή 3500m³/h, για να καλύψω την απαίτηση 56m³/h/m2. Η πρόταση μου εξαρχής ήταν αντλία θερμότητας και ΚΚΜ με ανακυκλοφορία και εναλλάκτη για να καλύψω και τον αερισμό και τα φορτία αλλά ο ιδιοκτήτης θέλει ντουλάπες.

Πιο οικονομικό είναι να βάλω ένα εναλλακτη 10.000m3/h για όλους τους χώρους (εστιατόριο, κουζίνα κλπ) αλλά είναι σωστό σαν λύση?

Link to comment
Share on other sites

Σε εστιατόριο συνολικού εμβαδού 150 τ.μ. κάνω τον εξαερισμό σύμφωνα με το ΚΕΝΑΚ. Στον χώρο τον τραπεζοκαθισματων

έχω 125 * 56 εν/ώρα = 7000m3/h και τοποθετώ δυο εναλλακτες αέρα αέρα παροχής 3500m3/h με απόδοση 46% (αυτό μας δίνει η εταιρία για λόγους κόστους, είναι σωστό ή πρέπει αναγκαστικά να είναι πάνω από 50%? ). Στην κουζίνα πρέπει να βάλω εναλλακτη ή απλό ανεμιστήρα? Η θέρμανση και η ψύξη θα γίνει με ντουλάπες κλιματισμού.

 

Και τέλος για την άεργο ισχύ πρέπει να κάνω κάτι στην μελέτη των ηλεκτρολογικών ή απλά να γράψω ότι θα μπει κατάλληλος εξοπλισμός αντιστάθμισης της άεργου ισχύος των ηλεκτρικών τους καταναλώσεων για την αύξηση του συντελεστή ισχύος τους (συνφ) σε επίπεδο κατ’ ελάχιστο 0.95?

 

Συνημμένα έχω και μια σκέψη για τον εξαερισμό του χώρου...

 

Είχα ανεβάσει κάτι παρόμοιο και σε άλλο θέμα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by zio7
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, καταρχήν για την αντιστάθμιση, γιατί για αυτό είμαι σίγουρος. Γράψε ότι περίπου γράφει και το παράδειγμα της εξαόροφης: <<στο εστιατόριο δεν εφαρμόζεται διόρθωση συνφ λόγω χαμηλής εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος>>. Δεν νομίζω ότι οι καταναλώσεις είναι τέτοιες στο εστιατόριο, που μπορεί να εφαρμοστεί κεντρική αντιστάθμιση. Τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ για τα κτήρια του τριτογενή, τις εφαρμόζεις όπου είναι δυνατόν. Αν τεκμηριώνεις την αδυναμία εφαρμογής (σε εγκατάσταση μικρής κατανάλωσης είναι τεχνικά αδύνατη κεντρική αντιστάθμιση) δεν τις εφαρμόζεις.

 

Για τον αερισμό έχω την εξής άποψη (με κάποια επιφύλαξη): Οι απαιτήσεις του πιν. 2.3 της ΤΟΤΕΕ1 δεν είναι υποχρεωτικές για τον σχεδιασμό του συστήματος αερισμού. Ακολουθείς την ΤΟΤΕΕ 2425/86.

Ο απαιτούμενος αερισμός του πιν. 2.3 έχει τιμές που λαμβάνονται για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου. Δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα πάρεις 56 m3/h/m2. Καλό είναι βέβαια, για να μην έχεις εκπλήξεις στην ενεργειακή κατάταξη, να τις παίρνεις υπ' όψιν σου στον σχεδιασμό της εγκατάστασης εξαερισμού.

 

Βέβαια οι συνιστώμενες ποσότητες της ΤΟΤΕΕ 2425/86 αναφέρονται είτε αποκλειστικά σε εξωτερικό αέρα είτε σε μίγμα εξωτερικού αέρα και αέρα ανακυκλοφορίας. Στον πιν. 2.3 της ΤΟΤΕΕ1 γιατί γράψανε 56 κυβικά ανά ώρα και τμ; .......... δεν ξέρω. Το νούμερο που βγάζεις: 7.000 m3/h νωπός αέρας, με απλό εξαερισμό, σε 120 τμ εστιατόριο...... νομίζω ότι παραείναι υπερβολικό. Αν είχες ΚΚΜ (μίγμα εξ. αέρα και ανακυκλοφορίας) τότε θα ήταν ΟΚ (νομίζω, γιατί και πάλι πολύ μου φαίνεται).

 

Καλύτερα να μας πουν την άποψή τους άλλοι συνάδελφοι που κατέχουν καλύτερα το άθλημα.

 

Η απόδοση εναλλάκτη τουλάχιστον 50% είναι υποχρεωτική. Ο 46% δεν σου κάνει.

Αν εννοείς τον ανεμιστήρα στην κουζίνα για την καπνίλα (πάνω απο ψησταριά,φριτέζες κλπ) και βέβαια δεν μπαίνει εναλλάκτης. Ο ανεμιστήρας αυτός δεν αφορά την ενεργειακή συμπεριφορά και ούτε υπολογίζεται στην ενεργειακή απόδοση. Για τον ΚΕΝΑΚ δεν υπάρχει.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Για τον αερισμό έχω την εξής άποψη (με κάποια επιφύλαξη): Οι απαιτήσεις του πιν. 2.3 της ΤΟΤΕΕ1 δεν είναι υποχρεωτικές για τον σχεδιασμό του συστήματος αερισμού. Ακολουθείς την ΤΟΤΕΕ 2425/86.

Ο απαιτούμενος αερισμός του πιν. 2.3 έχει τιμές που λαμβάνονται για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου. Δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα πάρεις 56 m3/h/m2. Καλό είναι βέβαια, για να μην έχεις εκπλήξεις στην ενεργειακή κατάταξη, να τις παίρνεις υπ' όψιν σου στον σχεδιασμό της εγκατάστασης εξαερισμού.

 

Ναι, σαφώς δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσεις τις ΤΟΤΕΕ για τον σχεδιασμό του εξαερισμού σου. Οι νέες υποχρεώσεις που έχει επιβάλλει ο ΚΕΝΑΚ ορίζονται μόνο στο άρθρο 8 αυτού. Κατά τα άλλα, ότι γράφεται στις ΤΟΤΕΕ αφορά την ΜΕΑ και μόνο.

 

Αλλά, εδώ γίνεται το εξής: Ας πούμε ότι εγκαθιστάς ένα σύστημα αερισμού με εναλλάκτες, παροχής 3000m3/h. Στην επιθεώρηση, θα θεωρηθεί πέρα από το πραγματικό σύστημα αερισμού των 3000m3/h με ανάκτηση, και ένα σύστημα 7000-3000=4000m3/h χωρίς ανάκτηση θερμότητας... Αυτό θα σου ανεβάσει την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στα ύψη και θα πέσεις κατηγορίες...

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Ναι. Αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Από την άλλη προσαγωγή καθαρά νωπού αέρα 7.000 κμ/ώρα σε 120 τμ; Δεν ξέρω Μίλτο....... Είναι δυνατόν σε κολυμβητήριο να είναι 33,75 και σε εστιατόριο 56;

Νομίζω ότι θα πρέπει να ξαναδούνε αυτές τις απαιτήσεις σε καθαρά νωπό του πιν. 2.3.

 

Δεν μου έχει τύχει, παίζοντας στο πρόγραμμα ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ με εστιατόριο να δω τι αλλάζει με διάφορα σενάρια στον αερισμό. Σε καταστήματα θυμάμαι ότι οι επιβαρύνσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, σε περίπτωση που στέλνεις λιγότερο προσαγώμενο νωπό από αυτόν της ΤΟΤΕΕ1. Τις <<ξύνει>> λίγο τις καταναλώσεις. Δηλαδή η διαφορά σε κατάστημα με αερισμό σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ1 και χωρίς αερισμό δεν είναι δραματικά μεγάλη. Από την άλλη και η διαφορά στα ποσά νωπού μεταξύ εστιατορίου και καταστήματος είναι μεγάλη.

 

Zio7, δεν παίζεις λίγο με τα σενάρια εξαερισμού, στο εστιατόριο, να δεις πως επηρεάζονται οι καταναλώσεις και να μας πεις;

Link to comment
Share on other sites

Μετά από κάποιες δοκιμές στο πρόγραμμα, νομίζω ότι οι επιπτώσεις είναι <<δραματικές>>. Δεν σε παίρνει να βάλεις μικρότερη παροχή νωπού και το υπόλοιπο να θεωρηθεί στην επιθεώρηση με β.α. εναλλάκτη 0. Με τέτοιο σύστημα απλού εξαερισμού, σε τέτοιες παροχές, εύκολα κατρακυλάς κατηγορίες αν δεν προσέξεις την καρτέλα της ΚΚΜ, όπως είπε και ο Μίλτος. Είναι και η ειδική ηλεκτρική ισχύς του ανεμιστήρα που είναι επικίνδυνη.

 

Τελικά μάλλον για το εστιατόριο, όπως και για τα κτήρια με τέτοιες απαιτήσεις, το σύστημα ΚΚΜ μοιάζει μονόδρομος. Ασε που στην πραγματικότητα υπάρχει ο κίνδυνος, οι ντουλάπες να γίνουν διακοσμητικά στοιχεία.

 

Zio7, πρόσεξε λίγο και τον φωτισμό. Μη βάλεις παραπάνω φωτιστικά απ' ότι χρειάζεται για τα 200 lux γενικού φωτισμού, γιατί απ' ότι φαίνεται κι εκεί οι καταναλώσεις γίνονται επικίνδυνες για την κατάταξη.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο σας. Λοιπόν αναλυτικά το κτίριο είναι 172 τ.μ. , 142 τ.μ. κυρίως χώρος, 18 τ.μ. κουζίνα και 12 τ.μ. WC και WC ΑΜΕΑ. Συμφώνα με το ΚΕΝΑΚ θέλω 56 * 172 = 9632 m3/h παροχή νωπού αέρα…

Στην πρώτη περίπτωση βάζω εξαερισμό στο κτίριο συμφώνα με το ΚΕΝΑΚ, δηλ. μια ΚΚΜ με παροχή 9632 m3/h και β.α. εναλλακτη 0.5 και το κτίριο κατατάσσετε στην Β κατηγορία ( Κ.Α. 844,6 KWh/m2 ενώ το κτίριο μου έχει κατανάλωση 781,6 KWh/m2 )

Μετά βάζω ίδια παροχή εξαερισμού στο κτίριο, δηλ. μια ΚΚΜ με παροχή 9632 m3/h αλλά χωρίς εναλλακτη και το κτίριο κατατάσσετε στην Γ κατηγορία ( Κ.Α. 844,6 KWh/m2 ενώ το κτίριο μου έχει κατανάλωση 924,5 KWh/m2 )

Κατεβάζοντας την παροχή κάτω από το όριο του ΚΕΝΑΚ στα 6000 m3/h και β.α. εναλλακτη 0.5, η κατανάλωση του Κ.Α. μένει ίδια φυσικά και του κτιρίου πέφτει 582,4 KWh/m2, κατηγορία Β+

Τέλος με παροχή 6000 m3/h και χωρίς εναλλακτη, η κατανάλωση του Κ.Α. μένει ίδια φυσικά και του κτιρίου πέφτει 668,6 KWh/m2, κατηγορία Β

Εκεί που λέει τμήμα θέρμανσης, ύγρανσης και ψύξης δεν τα τσεκάρω, ανακυκλοφορια 0 και ειδική απορρόφηση ισχύος 0.95 KWs/m3.

Εγκατεστημένη ισχύς φωτισμού 1,40 KW

 

Ελπίζω να μην κάνω κάποιο λάθος στο πρόγραμμα.

Τελικά τι είναι απαραίτητο συμφώνα με το ΚΕΝΑΚ να κάνουμε στον εξαερισμό?

Και μια δεύτερη ερώτηση για να φτάσω στο 9632 m3/h, πρέπει να προσθέσω στην παροχή των δυο εναλλακτων που τοποθετώ στον κυρίως χώρο και τον εξαερισμό στην κουζίνα ( όχι πάνω από τις ψησταριές αλλά ένα ανεμιστήρα προσαγωγής και έναν απαγωγής στον χώρο ) και τον εξαερισμό στα WC?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.