Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμοκρασία πλαισίου-NOCT


sebastian leto

Recommended Posts

Η θερμοκρασία των πανέλων στις STC είναι 25 βαθμοί κελσίου, την θερμοκρασία αυτήν το πανέλο την αναπτύσει σε ποια θερμοκρασία περιβάλλοντος? Επίσης όταν μια εταιρία λέει στα τεχνικά χαρακτηριστικά του πάνελ οτι το NOCT της είναι 44 βαθμοί κελσίου τι εννοεί?

Link to comment
Share on other sites

Tnoct σημαίνει ότι στους 25 βαθμούς περιβάλλοντος (ελεγχόμενο περιβάλλον) με συγκεκριμένες συνθήκες, η θερμοκρασία κυψέλης είναι 44 βαθμούς.

Έτσι αν ένα πλαίσιο έχει Tnoct 44 ενώ ένα άλλο 47, σημαίνει ότι στο δεύτερο η κυψέλη ανεβάζει πιο γρήγορα θερμοκρασία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Link to comment
Share on other sites

το NOCT (nominal operation cell temperature) οριζετε ως η θερμοκρασια ενος φ/β σε SRE και οχι STC που σημαινει οτι σαν εργαστηριακη θερμοκρασια περιβαλλοντος παιρνουμε 20 C και ακτινοβολια 800 W/m2, χωρις ηλεκτρικα φορτια και με προσανατολισμο νοτιο με κλιση 45 μοιρες. Με το NOCT ουσιαστικα μπορουμε να εχουμε μια προβλεψη της αναμενομενης παραγωμενης ενεργειας, μας βοηθαει να υπολογισουμε τα Isc και Voc καθως και αναμενομενη παραγωγη.

 

Οπως αναφερε και ο tasosgt η διαφορα της θερμοκρασιας λειτουργιας μειωνει την παραγωμενη ενεργεια, που σημαινει οτι το πλαισιο με 47 θα παραγει πολυ λιγοτερο λογο απωλειων, υποψιν το STC με το NOCT δεν εχουν αμεση σχεση το ενα δινει την ονομαστικη παραγωγη κ το αλλο μια προβλεψη βασιζομενο σε θερμοκρασιες.

Link to comment
Share on other sites

οι STC συνθηκες ειναι 25 C (περιβαλλοντος) και 1000 W/m2, οπως ειδες οι NOCT συνθηκες και ειναι αμεσα σχετιζομενες με τις SRE, ο tasosgt οπως ειπα κ πριν σωστα ειπε οτι η θερμοκρασια τοου πανελ με 44 παραγει περισσοτερο απο αυτο με 47 αλλα.

Χοντρικα μπορω να σου πω οτι εαν σου λεει οτι NOCT ειναι 44 (ή 47) σε πραγματικες συνθηκες λειτουργιας οι τιμες ειναι σημαντικα μεγαλυτερες.

 

Αλλα οι NOCT δεν σχετιζονται με τις STC αλλα με SRE δλδ σε 20 C η θερμοκρασια λειτουργιας ειναι 44 ή 47, οποτε σε STC ειναι σαφως μεγαλυτερες.

Link to comment
Share on other sites

Sorry φίλοι και Γιώργη ευχαριστώ που δεν με έδωσες αλλά έκανα λάθος.

Η λογική είναι η ίδια με ότι προείπα αλλά η θερμοκρασία στην οποία μετράμε την θερμοκρασία κυψέλης είναι 20 και όχι 25,

με τις συνθήκες που λέει ο Γιώργος + wind velocity 1m/s.

Link to comment
Share on other sites

μα δεν εκανες λαθος,,, η λογικη σου απολυτα σωστη ηταν...το οτι αυξανει η θερμοκρασια οδηγουμαστε σε μειωση παραγωγης...εξαλλου τα NOCT, STC, SRE ειναι λιγακι ψιλοπεριεργα, απλα το NOCT αναφερα οτι δεν σχετιζετε με STC αλλα προσπαθει να δωσει μια προβλεψη παραγωγης.

 

Προσωπικα θα προτεινα να μην μπλεχτει κανεις με NOCT οσο αφορα επιλογη πανελ αλλα με το θερμοκρασιακο συντελεστη, το ποσο "ψηλα" φτανει η θερμοκρασια λειτουργιας κ ποσο γρηγορα. ολα τα αλλα τα βαζουν για εφε!!!χαχα

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

Και μάλλον στην προσπάθεια θα μείνει.... ο υπολογισμός της παραγωγής είναι στοχαστικό φαινόμενο και όσους συντελεστές και να προσθέσουν πάλι θα υπολογίζεται η παραγωγή κατά προσέγγιση.

Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν Φ/Β και για την παραγωγή ζεστού νερού σε συνδυασμό με την ηλεκτρική ενέργεια.

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.