Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρθρο 49 του Ν.4030, τοπογραφικό συμβολαίου


Recommended Posts

Μπορεί να μην το έγραψα καλά.

 

Για τις Βεβαιώσεις Ν4014

Βεβαίωση Ν4014, θέλει σε όλες τις μεταβιβάσεις ή συστάσεις εμπράγματου δικαιώματος.

Σύμφωνα με το 3α, η βεβαίωση του Ν4014 πρέπει να συνοδεύεται με εξαρτημένο τοπογραφικό ενώ δεν υπάρχει υποχρέωση τοπογραφικού (εξαρτημένου ή μη) αν :

α) η βεβαίωση αφορά σε ακίνητο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμού προϋφισταμένων του έτους 1923, καθώς και εντός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που καθορίζονται βάσει του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 181)

β) η βεβαίωση αφορά αγροτεμάχια ή κληροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως ή ορίων οικισμού και τα οποία προέρχονται από αναδασμό ή περιλαμβάνονται στο κτηματολόγιο του ΟΣΔΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και σε αδόμητα κληροτεμάχια διανομής.

 

Για το τοπογραφικό συμβολαίων.

Σύμφωνα με 651, τοπογραφικό θέλει σε όλες τις μεταβιβάσεις, λόγω πωλήσεως, οικοπέδου ή αγροτεμαχίου, δημημένου ή αδόμητου, εκτός αυτών που είναι σε καθαρά αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με το 3β, αυτό το τοπογραφικό πρέπει να είναι εξαρτημένο εκτός αν το συμβόλαιο αφορά σε ακίνητο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμού προϋφισταμένων του έτους 1923, καθώς και εντός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που καθορίζονται βάσει του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 181) ευρισκόμενο εντός σχεδίου πόλεως ή ορίων οικισμού.

 

 

Σε μεταβίβαση λόγω πωλήσεως εντός σχεδίου, για το συμβόλαιο πρέπει να συνταχθεί τοπογραφικό, το οποίο μπορεί να είναι μη εξαρτημένο, αλλά δεν υπάρχει υποχρέωση να μνηνονευθεί στην βεβαίωση του Ν4014.

Σε μεταβίβαση λόγω πωλήσεως εκτός σχεδίου που δεν είναι σε διανομή, αναδασμό ή κτηματολόγιο ΟΣΔΕ ή σε καθαρά αγροτική περιοχή, για το συμβόλαιο πρέπει να συνταχθεί εξαρτημένο τοπογραφικό το οποίο θα πρέπει να μνηνονευθεί και στην βεβαίωση του Ν4014.

Σε μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής αγροτεμαχίου που δεν είναι σε διανομή, αναδασμό ή κτηματολόγιο ΟΣΔΕ, για το συμβόλαιο δεν υπάρχει υποχρέωση να συνταχθεί τοπογραφικό αλλά πρέπει να συνταχθεί εξαρτημένο τοπογραφικό για την βεβαίωση του Ν4014.

Σε μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής αγροτεμαχίου που είναι σε διανομή, αναδασμό ή κτηματολόγιο ΟΣΔΕ, για το συμβόλαιο δεν υπάρχει υποχρέωση να συνταχθεί τοπογραφικό και δεν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης τοπογραφικού για την βεβαίωση του Ν4014.

 

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις συνδυασμών των 3α, 3β από όπου προκύπτει αν πρέπει να συνταχθεί τοπογραφικό και τι τοπογραφικό θα πρέπει να συνταχθεί.

 

 

1. Ας είμαστε λίγο επιφυλακτιικοί, ως προς την ερμηνεία που δίνουν οι συμβ/φοι στον όρο "μεταβίβαση ακινήτου".

2. Νομίζω ότι και οι πράξεις που αφορούν σε αποδοχές κληρονομιάς, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων δεν πειλαμβάνονται στον όρο αυτό.

 

 

Makap

γιατί κατάλαβαν ότι δεν αρκεί μόνο η βεβαίωση? για τα εντός σχεδίου πόλεως? σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας με 10-15 διαμερίσματα γιατί να χρειαστεί εγσα για μεταβίβαση? Και γιατί σώνει και καλά επιτόπια μέτρηση, νέα τετραγωνικά γιατί? Αν σκόπευαν να κάνουν κάτι σοβαρό. θα έπρεπε να πούνε όλες οι οικοδομές υποχρεούνται να έχουν τοπογραφικο διάγραμμα εξρτημένο για το οικόπεδο που ανήκουν. Τίποτα δεν κατάλαβαν και τίποτα δε σκόπευαν

 

1. Γιατί η βεβαίωση δεν αφορά μόνον τα ακίνητα εντός σχεδίου αλλά και εκείνα εκτός και θα έπρεπε να προσδιοριστεί η θέση και τα στοιχεία της αυθαίρετης κατασκευής.

2. Κανένας δεν υποστήριξε ότι η Ο.Ι. εντός σχεδίου έπρεπε να περιληφθεί στις περιπτώσεις υποχρεωτικής σύνταξης τδ. Αντίθετα, έχω επιχειρηματολογήσει για το θέμα αυτό στο post #322.

 

 

Όπως έγραψα και προηγουμένως ο συντάκτης των νέων αλλαγών ίσως αγνοεί την ύπαρξη του 651 ('η δεν πήγε το μυαλό του όταν έγραφε το νέο νόμο). Τραγικό αν ειναι έτσι, ε;

Διαβάζοντας το τελικό νόμο είτε καταργούν (αθελά τους ; )τον 651, οπότε θα γίνει μεγάλος χαμός με τα συμβόλαια, είτε ο συντάκτης είχε στο μυαλό του οτι άλλο το τοπογραφικό που υπήρχε ως τώρα με τη σήλωση του 651, και άλλο το τοπογραφικό που "συνοδεύει" την βεβαίωση για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών.

Αν ισχύει η 2η εκδοχή, τότε συνεχίζει να υπάρχει το τοπογραφικό με τη δήλωση του 651 όπου υπήρχε και ως τώρα με επιπλέον την εξάρτηση σε ΕΓΣΑ (λόγω παραγράφου 3 (15-β), ενώ παράλληλα στην βεβαίωση για μη ύπαρξη αυθαιρέτου να επισυνάπτεται απόσπασμα διανομής/αναδασμού κλπ, ΑΣΧΕΤΟ με το τοπογραφικό που θα έχει τη δήλωση του 651. Μιλάμε δηλαδή για 2 ανεξάρτητα διαγράμματα.

Ακόμα και αν δεν είχαν στο μυαλό τους τη 2η εκδοχή ίσως προσπαθήσουν να μπαλώσουν την ΓΚΑΦΑ που έκαναν βγάζοντας εγκυκλίο που να την υποστιρίζει.

 

Μπορεί να ευσταθεί ο συλλογισμός σου για το πώς σκέφτηκαν (αν σκέφτηκαν) οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ ως προς τη δήλωση του ν.651, αλλά πιστεύω ότι η δήλωση ισχύει, όπως έχω αναφέρει στο post #340, και το πρόβλημα θα έρθει σαν βόμβα, από τους συμβ/φους, όταν αρχίσουν να εφαρμόζουν το νέο νόμο.

 

Προσωπικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ μηχανικό, που σέβεται τον εαυτό του και το επάγγελμα που κάνει, να υπογράφει δήλωση του ν. 651 επάνω σε φωτοαντίγραφο διανομής ή ΟΣΔΕ ή οτιδήποτε άλλο.

Ο ν. 651/77 είναι ξεκάθαρος στο θέμα αυτό και ορίζει "τδ υπογραφόμενον υπό των συμβαλλομένων και του συντάσσοντος τούτο μηχανικού ή υπομηχανικού εις το οποίον αναγράφονται τα μήκη των πλευρών, τα όρια προς τας ομόρους ιδιοκτησίας, τα ονόματα των γνωστών ιδιοκτητών των ως και το εμβαδόν του πωλούμενου ακινήτου. Επί του διαγράμματος δηλούται υπευθύνως υπό του συντάσσοντος τούτο μηχανικού ή υπομηχανικού εάν ..."

Edited by MAKAP
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 442
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1. Δεν έχεις και άδικο ...

2. Μόνο οι κληρονομιές. Οι άλλες περιλαμβάνονται (ιδία πείρα)

 

υ.γ. Έχετε παρατηρήσει πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός γονικών παροχών και δωρεών σε συζύγους από Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα;

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Για να γίνει μια μεταβίβαση ενός διαμερίσματος, χρειαζεται η βεβαίωση και αρκει το τοπογραφικό της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Το ξαναγράφω για επαλήθευση.

Αν ο συμβολαιογράφος ζητάει Δήλωση 651, τότε πρέπει να γίνει τοπογραφικό διάγραμμα ασχέτως αν δεν το απαιτεί η βεβαίωση του Ν4014.

Link to comment
Share on other sites

Το αν θα απαιτηθεί τοπογραφικό για το συμβόλαιο είναι θέμα του συμβολαιογράφου.

Αν όμως αυτός ζητήσει δήλωση 651, τότε αυτή πρέπει να μπει σε νέο τοπογραφικό.

Link to comment
Share on other sites

Από πού βγαίνει αυτό?

Σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται δήλωση 651, λες ότι πρέπει να έιναι σε νέο τοπογραφικό?

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι πολύ παλιό το τοπογραφικό της άδειας τότε ο συμβολαιογράφος ζητάει καινούργιο. Όπως καταλαβαίνετε ο καθένας κάνει ότι θέλει. άλλος ζητάει άλλος όχι.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Ιάμβιλε, μπορείς να βεβαιώσεις τα περι αρτιότητας /οικοδομησιμότητας οικοπέδου/γηπέδου σε τοπογραφικό ,ας πούμε, 10ετίας???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.