Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μού δίνει ένα τσουβάλι που πρέπει να είναι περί τα 30 κιλά, με 10€.

Δημοσιεύτηκε

Εδώ έχει ορισμένες ιδιότητες του ξύλου http://users.teilar.gr/~mantanis/id5.pdf

 

Η θερμογόνος δύναμη δεν διαφοροποιείται και πολύ από ξύλο σε ξύλο. Ίσως για αυτό να έχουν την ίδια τιμή.

Όμως η ταχύτητα καύσης εξαρτάται και από την εσωτερική δομή τους. Δηλαδή κατά την καύση τους αποδίδεται η ίδια ποσότητα θερμότητας αλλά σε διαφορετικούς χρόνους.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

100- 110 ευρω ο τονος στ επαρχια. Κ εγω τα ιδια ξερω πανω κατω, ολα εχουν περιπου τ ιδια θερμογονο δυναμη ανα κιλο με τα κωνοφορα να υπερτερουν αλλα πετουν σπιθες κ καιγονται γρηγορα. Τελεια για καυση ειναι ολα τα οπωροφορα πυρηνοκαρπα, ελια, αμυγδαλια, ροδακινια κτλ. Με τα σημερινα ''χαμηλα'' τζακια στ υψος καλυτερα ειναι τα κομενα για σομπα, τα μικρα δηλαδη, εχει σημασια αυτο γιατι με μεγαλα ξυλα η φλογα φτανει στην αρχη τ καπνοδοχου και χανεται σ αυτην σοβαρη θερμικη ποσοτητα ακομα και στ καλυτερο ενεργειακο τζακι. Επισης τωρα που δεν υπαρχει στεγνο ξυλο πουθενα καιγονται καλυτερα τα μικρα σε διαστασεις. 3500 χιλθερμιδες ανα κιλο ειναι ενας σωστος μεσος ορος αν συνυπολογισουμε τ υγρασια τους.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Άρα παιδιά καλύτερα να παραγγέλνω μεγάλες ποσότητες, π.χ. έναν τόνο... Λογικό είναι να έρχεται φθηνότερα... Πώς μπορώ να ελέγξω όμως ότι το φορτηγάκι θα φέρει έναν τόνο ξύλα και όχι λιγότερα;

 

Με τα σημερινα ''χαμηλα'' τζακια στο ύψος

Στέλιο, ποιό είναι το κατάλληλο ύψος τζακιού;

 

καλυτερα ειναι τα κομενα για σομπα, τα μικρα δηλαδη ... καιγονται καλυτερα τα μικρα σε διαστασεις.

Ναι, αλλά τα μικρά ξύλα δεν καίγονται και γρηγορότερα;

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Δε γινεται να ελεγξεις, απο κει που πηρα εγω προχθες τα δινουν με τ ογκο ξεροντας περιπου (ποσοτητες τονου τ θεωρουν μικρες κ ασκοπο να ζυγιστουν) τ βαρος. Σωστοτατο και καθαρο μου φανηκε και κυριως ξεκαθαρο. Μια κουβαδια μικρου εκσκαφεα τ εννοουν μισο τονο. Υγρα στεγνα οτι υπαρχει, ενω με τ βαρος ειναι περιεργη η κατασταση..

Τ υψος εχει σχεση με πολλα, ωραια εικονα ειναι ο λογος τ χρυσης τομης 1,63 περιπου, 80χ 50 υψος πχ αλλα εμενα μου αρεσει πιο.. προς τετραγωνο. Η αποδοση ομως σ οτι ειδος τζακιου και να προκειται ειναι στ μεγαλυτερο υψος! Η.. σε κοντυτερα ξυλα, τ ιδιο δεν ειναι? Υποκειμενικα ολ αυτα. Ναι καιγονται ευκολοτερα τα μικρα, γ αυτο πηρα τετοια εφ οσον ειναι ΦΡΕΣΚΑ ειπα, συν του οτι πιανουν περισσοτερα κιλα στ κυβικο, μιας κ μου τα πουλησαν ετσι προτιμησα μικρα και γ αυτο τ λογο.

  • Upvote 1
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Στην μικρότερη "κατανάλωση" του τζακιού, παίζει ρόλο και το μέγεθος των ξύλων; Δηλαδή χοντρά "κούτσουρα" πεύκου (που είναι μαλακό ξύλο) καίγονται πιο αργά από μικρά (λεπτά) "κούτσουρα" ελιάς (που είναι σκληρό ξύλο);

Δημοσιεύτηκε

Από προσωπική πείρα, μεγάλο ρόλο παίζει το πόσο καιρό έχει μείνει σε ξηρό χώρο το ξύλο.

 

Τα ίδια ξύλα αν είναι βρεγμένα θα ζυγίζουν περισσότερο και θα έχουν μικρότερη θερμογόνο δύναμη καθώς ένα τμήμα της θα καταναλώνεται για την εξάτμιση του νερού.

 

Στον αντίποδα, όσο πιο ξερά είναι τα ξύλα τόσο πιο γρήγορα καίγονται. Έτσι ναι μεν ζεσταίνεται περισσότερο ο χώρος αλλά κοστίζει και περισσότερο ανά ημέρα.

 

Όπως και να'χει, όσοι δεν έχετε δικά σας ξύλα προμηθευτείτε έγκαιρα όσα μπορείτε γιατί συζητιέται έντονα να φορολογήσουν τα καυσόξυλα και να κοστίζουν με τους φόρους όσο και το ξύλο επένδυσης εσωτερικών χώρων teak. (στο google "Αύξηση έμμεσου φόρου στα ξύλα για τζάκι και σόμπα").

Δημοσιεύτηκε (edited)

Το ξύλο αποτελεί μια σημαντική επιλογή καύσιμης ύλης. Ποιό είδος είναι το καταλληλότερο;

Είδος ξύλου Kcal/H x KG

Λεύκα 4.022

Δρύς 4.700

Βελανιδιά 4.458

Οξιά 4.578

Πεύκο 4.457

Έλατο 4.900

Ελιά 4.100

Καρυδιά 4.731

Σημύδα 4.800

Κάθε είδος ξύλου έχει τις δικές του ιδιότητες και χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την απόδοση του κατά την καύση.

 

Το είδος του ξύλου και μόνο, δεν αρκεί για να προσδιορισθεί η θερμική απόδοση του. Το ποσοστό απόδοσης κυμαίνεται ανάλογα και με την υγρασία του καθώς και την θερμοκρασία καύσης. Η φωτιά πρέπει να φτάσει σε συγκεκριμένη ελάχιστη θερμοκρασία, ώστε να έχουμε καθαρή και αποδοτική καύση. Το φρεσκοκομμένο ξύλο επίσης, περιέχει πάνω από 50% υγρασία και είναι εντελώς ακατάλληλο.

 

Άν το ξύλο έχει μεγάλη υγρασία, η φωτιά είναι αδύναμη, χλωμή και παράγει ένα βαρύ, πυκνό πέπλο καπνού, άκαφτη πίσσα και κρεόζοτο, με αποτέλεσμα το γρήγορο μαύρισμα του κρυστάλου στα ενεργειακά τζάκια και τις σόμπες.

 

Ξύλο με μεγάλη υγρασία, μειώνει κατακόρυφα την απόδοση και τον ελκυσμό, με αποτέλεσμα το "κάπνισμα" και μια σειρά άλλα προβλήματα.

 

Η ανθρώπινη αντίδραση στην χαμηλή απόδοση λόγω της υγρασίας, είναι η υπερτροφοδοσία, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και απώλεια θερμότητας διαμέσου της καμινάδας.

 

Ο πίνακας δεξιά, δείχνει την θερμική απόδοση διαφόρων ειδών ξύλου, (ξερού, χωρίς υγρασία), ώστε να μπορείτε να επιλέγετε το καταλληλότερο, αυτό δηλ. που θα σας δώσει την υψηλότερη απόδοση κατά την καύση στο τζάκι σας.

Να θυμάστε ότι τα σκισμένα κούτσουρα ξεραίνονται πιό εύκολα.

 

Σημείωση:

Μη χρησιμοποιείτε ξύλα που περιέχουν ρετσίνι, (ξύλο κωνοφόρων, όπως πεύκο, έλατο κλπ), τραβέρσες γραμμών τραίνου, γιατί μπορεί να καταστρέψετε το τζάκι ή τον καπναγωγό σας.

Επιλέγετε δρύ, οξιά, ελιά, αυτά είναι σκληρά ξύλα με μεγάλη πυκνότητα και έτσι κρατούν πολύ περισσότερο.

 

το παραπανω κειμενο το ειχα βρει σε ενα site στο παρελθον, στην περιοχη μου ενας τονος παει140-150 ευρω

Edited by xekolla
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ξεκολα αψογος σ ευχαριστουμε! Να ρωτησω κατι απλο που με μπερδευει θελω.. Οταν λεμε εχει 50% υγρασια τ ξυλο εννοουμε προφανως το βαρος, σε ενα κιλο δηλαδη υπαρχει μισο κιλο νερο, Αυτο ποση θερμοτητα απορροφα για να εξατμιστει? 500 θερμιδες η 5000? Η ειναι καποιο αλλο ποσο?

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.