aithilenio Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27 , 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27 , 2011 Αισθητή θερμότητα ονομάζεται το ποσό της θερμότητας που απαιτείται για την αύξηση της θερμοκρασίας 1 Kg νερού από 0 °C μέχρι τη θερμοκρασία βρασμού, δηλαδή στους 100 °C. Φέρεται με την ονομασία αυτή επειδή γίνεται αντιληπτή από την ανύψωση θερμοκρασίας που παρατηρείται σε προσαρμοσμένο θερμόμετρο. Η αισθητή θερμότητα ατμοποίησης παρίσταται διεθνώς με το λατινικό γράμμα q. Στη περίπτωση ατμοπαραγωγής τύπου "ανοικτού δοχείου" αυτή προσδιορίζεται στα 100 kcal/kg, δεδομένου ότι η ειδική θερμότητα του νερού είναι κατά μέσον όρο η μονάδα. Στο αγγλικό σύστημα μονάδων είναι αντίστοιχα οι 180 BTU/lb, η οποία αντιστοιχεί σε ύψωση θερμοκρασίας από τους 32 °F στους 212 °F. Λανθάνουσα θερμότητα ονομάζεται το ποσό της θερμότητας που απαιτείται για την μετατροπή 1 Kg νερού θερμοκρασίας βρασμού σε ατμό ίδιας θερμοκρασίας. Φέρεται με την ονομασία αυτή επειδή λανθάνει τρόπο τινά της προσοχής μή γενόμενη αντιληπτή σε προσαρμοσμένο θερμόμετρο που συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερά τη θερμοκρασία βρασμού. Η λανθάνουσα θερμότητα παρίσταται διεθνώς με το κεφαλαίο λατινικό γράμμα L. Στη περίπτωση ατμοπαραγωγής τύπου "ανοικτού δοχείου" αυτή ανέρχεται στα 537 kcal/kg, ενώ στο αγγλικό σύστημα μονάδων είναι 970 BTU/lb. Αρα Στέλιο αν έχουμε ένα κούτσουρο 2 κιλά θερμοκρασίας 20 βαθμούς και περιέχει υγρασία 50% τότε θέλουμε 80 θερμίδες για να φτάσουμε την θερμοκρασία του στους 100 βαθμούς και 537 για να το εξατμίσουμε....Σύνολο 653 kcal 1
Στελιος1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27 , 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27 , 2011 Σ ευχαριστω φιλε μου. Εβλεπα τ ατμο απ τ υγρα ξυλα κ κολλησα στ λανθανουσα με τ τιμη της αισθητης. Δηλαδη περισσοτερο χανουμε στ ζυγι απ τα υγρα ξυλα απ οτι απ τ χαμενη θερμοτητα γ ατμοποιηση.. Παλι καλα. 1
cdisl Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 , 2012 Απο προσωπικη εμπειρια το καλυτερο ξυλο είναι το ξερό ξύλο....Όσο πιο υγρό είναι το ξύλο τόσο πέφτει η αποδοσή του, οποως πολύ σωστά αναφέρθηκε παραπάνω. Συμβουλή σε όσους διαθέτουν χώρο αποθηκευσης:προμηθευτειτε ξυλα απο τωρα για του χρόνου, ετσι ωστε να φανε και το καλοκαιρι και να στεγνωσουν περισσοτερο ή προμηθευτειτε τα ξυλα της επομενης χρονιας το αργοτερο μεχρι τελη αυγουστου. Όσων αφορά αυτά που ακούγονται για φορους σε ξύλα,pellet κλπ είναι φούμαρα....Χάρη τους κανουμε που μειωνουμε το αμπορικο ισοζυγιο της χωρας με το να μην καταναλωνουμε πετρελαιο για τη θερμανση μας...
ΟΩΝ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 , 2012 cdisl, η αποθήκη στο υπόγειό μου έχει υγρασία περίπου 70% γενικά... Επηρεάζει αυτό την "ξηρότητα" του ξύλου;
GPER Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7 , 2012 Απο τις συμβουλές του πατέρα μου που μεγάλωσε με τζάκι. Ξερό ξύλο, άρα προμήθεια το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι (τότε πηγαίναν στο βουνό για ξύλα) Προσάναμα, κυρίως πεύκο και άλλα "εύφλεκτα" ξύλα σε μικρά τεμάχια. Σπουδαία είναι και τα κοκκουνάρια αλλά όχι μόνα τους. Για μεγάλη διάρκεια ελιά και κατά δεύτερο λόγο δρυς που σιγοκαίνε. Πουρνάρι, αμυγδαλιά, πολύ καλά αλλά τις περισσότερες φορές πετάνε σπίθες Οξυά για ικανοποπιητική φλόγα αλλά μέτρια διάρκεια. Ότι δημιουργεί πολύ καπνό, δεν ωφελεί την καμινάδα. Τέλος εφόσον έχετε πάρει την άδεια απο τη σύζυγο για ψησταριά (barbeque στα Ελληνικά), το καλύτερο κάρβουνο είναι της ελιάς. Υ.Γ. Για να πάρετε την άδεια απαιτείστε μια δοκιμή και οι πλεόν δύσπιστοι θα αντιληφθούν οτι εφόσον το τζάκι τραβάει καλά δεν μυρίζει απολύτως τίποτα. Όσο για τους λεκέδες, τι να κάνουμε, πρέπει να ευχαριστιόμαστε αυτό που έχουμε και με λίγη προσοχή δεν θα υπάρχουν ούτε αυτοί.
petros99 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 , 2012 Χρησιμοποιησα τα ξυλα pini-kay στο τζακι μου και ειδα μεγαλη διαφορα σε σχεση με τα συμβατικα ξυλα.Γιατι τα ξυλα pinbi-kay εχουν πολυ λιγοτερη υγρασια σε σχεση με τα απλα ξυλα και καιγονται πολυ αργα.Προσοχη ομως εχω ακουσει οτι κυκλοφορουν στην αγορα ξυλα pini-kay κατωτερης ποιοτητας απο πευκο που επειδη εχουν ρετσινι αφηνουν υπολειμματα στο τζακι και στην καμιναδα... Ξερει καποιος κατι για αυτο?
matthaios Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 , 2012 Λανθάνουσα θερμότητα ονομάζεται το ποσό της θερμότητας που απαιτείται για την μετατροπή 1 Kg νερού θερμοκρασίας βρασμού σε ατμό ίδιας θερμοκρασίας. & υπό σταθερή ατμοσφαιρική πίεση να συμπληρώσω. Με απλά λόγια είναι το ποσό της θερμότητας που δίδεται σε ένα υγρό μόνο & μόνο για την αλλαγή της φάσης του από υγρό σε αέριο (εξάτμιση), υπό σταθερή πίεση & θερμοκρασία. Δηλαδη περισσοτερο χανουμε στ ζυγι απ τα υγρα ξυλα απ οτι απ τ χαμενη θερμοτητα γ ατμοποιηση.. Αυτό είναι σχετικό. Γενικά ένα κάυσιμο που έχει 20% & πάνω ποσοστό υγρασίας, είναι ασύμφορο προς καύση.
aithilenio Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23 , 2015 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23 , 2015 Γνωρίζει κάποιος να μου πεί γιατί οι συκιές δεν πολύ χρησιμοποιούνται σαν καυσόξυλα και αν κάνουν για πέλλετ;
astrah Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24 , 2015 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24 , 2015 ξέρω ότι κατά την καύση τους έχουν μια "περίεργη" μυρωδιά..... επίσης η διατομή τους είναι συνήθως μικρή (κλαριά) και δεν εξυπηρετεί ο τεμαχισμός - αποθήκευση - μεταφορά κτλ (κοστοβόρα).... για πέλλετ, αν γίνει ανάμειξη με κάποιο άλλο ξύλο θεωρώ πως γίνεται....
aithilenio Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24 , 2015 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24 , 2015 ξέρω ότι κατά την καύση τους έχουν μια "περίεργη" μυρωδιά..... επίσης η διατομή τους είναι συνήθως μικρή (κλαριά) και δεν εξυπηρετεί ο τεμαχισμός - αποθήκευση - μεταφορά κτλ (κοστοβόρα).... για πέλλετ, αν γίνει ανάμειξη με κάποιο άλλο ξύλο θεωρώ πως γίνεται.... Ευχαριστώ astrah....
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα