Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

με ενδιαφερει το royal institute of technology στη στοκχολμη για τα 2 χρονια μαστερ..μπορει καποιος να μου πει περισσοτερα? αν ειναι δυσκολα να μπει καποιος τι ειναι αυτο που παιζει βασικο ρολο?

  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν θέλω να ανοίξω καινούργιο θέμα αλλά εφόσον ο τίτλος έχει Master, θα το γράψω εδώ.

Έχω δει αρκετούς συναδέλφους να αναγράφουν λάθος τον τίτλο τους.

 

Για παράδειγμα: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε Μsc

 

Ο παραπάνω τίτλος είναι λάθος. Η σωστή αναγραφή είναι ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, Μ.Sc.

 

Και το εξηγώ. Ο πρώτος τίτλος (δηλαδή το B.Sc.) είναι ο βασικός. Μετά και με την προϋπόθεση ότι έχεις το B.Sc. μπορείς να συνεχίσεις για το Μ.Sc. το οποίο σου δίνει την δυνατότητα για την συνέχεια στα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά την εξειδίκευση.

 

Αλλά όταν αποφοιτήσεις ο τίτλος είναι πλέον: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, Μ.Sc.

 

Παράδειγμα:

 

Απόφοιτος Μηχανικός ΤΕ πηγαίνει στην Ευρώπη για σπουδές, Γερμανία ας πούμε για παράδειγμα. Το πανεπιστήμιο αφού τον δεχτεί (δηλαδή με το B.Sc.όπου έτσι αναγνωρίζεται το πτυχίο από το πανεπιστήμιο και την εξετασική επιτροπή) ο φοιτητής ακολουθεί το πρόγραμμα Μ.Sc. και μετά 2 χρόνια λέγεται Bauingenieur (M.Sc.).

 

Δεν λέγεται Bauingenieur Β.Sc. M.Sc. !

Αλλά Bauingenieur (M.Sc.)

 

Ίσως οι συνάδελφοι να μην το γνωρίζουν αλλά έτσι είναι το σωστό. Και με την απόκτηση του διδακτορικού είναι μετα Dr. -Ing. όνομα τάδε.

 

Δηλαδή

 

Dr. -Ing. Όνομα Τάδε

Bauingenieur (M.Sc.)

 

Ελπίζω τώρα να το καταλάβατε όλοι οι συνάδελφοι ΤΕ που έχουν αποκτήσει το M.Sc. Διότι έξω βλέπουν το M.Sc.

Δεν τους ενδιαφέρει ο πρώτος τίτλος. Μπορεί το Β.Sc. να εχει διάρκεια 4 ή 5 έτη. Αδιάφορο. Από την στιγμή που το M.Sc. απαιτεί Β.Sc. το θέμα τελείωσε (με την απαραίτητη προϋπόθεση να σε δεχτεί το πανεπιστήμιο). Ο τίτλος είναι μετά Bauingenieur (M.Sc.)

Edited by Mercedes
Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με το ΚΤΗ στη Στοκχόλμη να απαντήσω.

 

Στο εν λόγω Πολυτεχνείο οι προπτυχιακοί φοιτητές παιρνουν Bachelor μετά από 3 έτη σπουδών, ενώ μετά από 1.5 έτος ακόμα λαμβάνουν το σουηδικό τίτλο 'Master'. Mετά από αυτό δεν υπάρχει Μαστερ να κάνουν, αλλά συνεχίζουν για σπουδές τρίτου κύκλου. Σε αυτόν τον κύκλο, ανήκει το PhD και το Licentiate (προδιδακτορικός τίτλος).

 

Ένας Ελληνας Μηχανικός μετά από 5 έτη σπουδών -τουλάχιστον-, κουβαλάει 0.5 χρόνο θεωρητικά επιπλέον χρόνο σπουδών, και υπερτερεί του αντίστοιχου Σκανδιναβού. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κάνει και Μαστερ 2-3 έτη μετά. Από Ελληνες συναδέλφους που έκαναν Μαστερ μετά εκεί, διαπίστωσαν πως γενικά δεν είχαν κάποιο πρόβλημα, αλλά αισθάνθηκαν πως επαναλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό, τα τελευταία εξάμηνα του ελληνικού Πολυτεχνείου.

 

Ήθελα να θίξω την αδικία ίσως του Μηχανικού από Ελληνικό Πολυτεχνείο, που μετά από τόσα χρόνια σπουδών κάνει και μετά Μαστερ και μετά PhD, τη στιγμή που οι συνάδελφοι του στις χώρες αυτές, ξεμπερδεύουν πολύ γρηγορότερα. Η δε ειρωνία είνα πως στις χώρες τους απορροφούνται εύκολα σχετικά επαγγλεματικά, ενώ ο αντίστοιχος Έλληνας, και έχει σπουδάσει πιο πολλά χρόνια, και έχει ταλαιπωρηθεί, δίχως να μπορεί να βρει μια αξιοπρεπή δουλεία στην πατρίδα του.

Δημοσιεύτηκε

Ξεκινώντας από το τέλος, σωστή επισήμανση για την επαγγελματική αποκατσταση, αλλά να στο πω αλλιώς. Είναι σαν να συγκρίνεις την Σουηδία με την Ελλάδα.....Καμία σχέση δηλαδή, μέρα με την νύχτα!! Και ας έχεις και 5 PhD στην Ελλάδα δεν......

Το ότι στην Ελλάδα κάνεις 5 χρόνια ενώ πχ στη Σουηδία ή στην Αγγλία 3 σε κάνει καλύτερο μηχανικό? Ε, ας αλλάξουν το Ελληνικό σύστημα. Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες, αλλά δεν κάνουν τα έτη τη διαφορά ούτε πιστέυω ο Ελληνας μηχανικός είναι ανωτερος από κάθε Ευρωπαίο που σπούδασε σε λιγότερα χρόνια

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλά βρε συνάδελφε, τόσες χώρες, την Ελλάδα με την Σουηδία πήγες να συγκρίνεις και μάλιστα στα θέματα εκπαίδευσης ???

Είπαμε, ας αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών στς σχολές η Ελλάδα.

Το master όπως και να έχει δεν θα αποκτηθεί ποτέ στα 5 χρόνια αν δεν αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών.

Είπαμε, 3+2 και σε όποιον αρέσει.

Μπορεί το ΕΜΠ και το κάθε ΕΜΠ να μοιράζει κουλερόχαρτα περί ισοδυναμίας Master...εννοείται ότι δεν λαμβάνεται υπόψη Π Ο Υ Θ Ε Ν Α !

 

Ήθελα να θίξω την αδικία ίσως του Μηχανικού από Ελληνικό Πολυτεχνείο, που μετά από τόσα χρόνια σπουδών κάνει και μετά Μαστερ και μετά PhD,

 

Αδικία είναι και οι απόφοιτοι Μηχανικοί ΤΕ να έχουν 4 έτη σπουδών και μετά να ξανακάνουν τα ίδια στο ελληνικό πολυτεχνείο και να τους βάζουν στο 3 εξάμηνο. Αυτό είναι αδικία.

 

Αν όμως υπήρχε το 3+2 ο απόφοιτος Μηχανικός ΤΕ θα συνέχιζε για το μεταπτυχιακό του στον Βόλο ή στο ΑΠΘ ή ακόμη καλύτερα έξω.

 

Και ο απόφοιτος από το πολυτεχνείο θα συνέχιζε όπου ήθελε. Μπορεί να αποτκούσε το B.Sc. και μετά να ήθελε να συνεχίσει στην Αμερική για παράδειγμα για τό Master.

 

Απορώ που είναι το πρόβλημα του 3+2...

Edited by Mercedes
Δημοσιεύτηκε (edited)

@Mercedes

 

Το εχεις ξανα-αναφερει το θεμα με το τιτλο :shock: και εχεις απολυτο δικιο :smile: !!!!

Εγω προσωπικα οσο αφορα το forum, συνεχιζω να αναφερω οτι ειμαι Τ.Ε, οχι για καποιο ιδιαιτερο λογο, απλα για να φαινετε το επιπεδο απο το οποιο προερχομαι, για το οποιο φυσικα και δεν ντρεπομαι καθολου και ουτε πιστευω οτι ειναι υποδιεστερο κανενος!!! Απλα το βαζω ΜΟΝΟ στο forum για να αποφευγονται παρεξηγησεις!!

 

Οσο αφορα τον επισημο τιτλο μου ειναι σκετο M.Sc, για το οποιο κ κουραστηκα και ειμαι ευχαριστημενος που το απεκτησα, ελπιζω να μου συγχωρεσεις το ατοπημα μου αυτο!!

 

Οσο αφορα τα χρονικα διαστηματα των σχολων, το B.Sc ή M.Sc ή PhD, εχουν ολα διαφορετικη προσεγγιση οσο αφορα και το ειδος του αντικειμενουν αλλα κ τον τροπο διδασκαλιας, το οτι καποιος κανει 3 ή 4 ή 5 χρονια για το B.Sc ειναι ενα κ το αυτο, αλλη νοοτροπια κ διδασκαλια εχει ενα μεταπτυχιακο δεν κολλαει να λεμε με 5 εας παρουμε κ M.Sc.

 

Αυτο που εχει προταθει κ εδω πολλες φορες απο διπλωματουχους ειναι 3+2 δλδ στα 3 χρονια βασικος τιτλος με δικαιωματα και οποιος θελει συνεχιζει για μετατπυχιακο αλλιως στην αγορα εργασιας.

Edited by george_RES
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφε ίσως δεν με κατάλαβες.

Το πτυχίο σου αναγνωρίζεται σαν B.Sc. και μάλιστα το υπερκαλύπτει αφού έχει 4 έτη σπουδών και παραπάνω από 180 ECTS.

Αλλά, στην περίπτωση που συνέχιζες σε μια ελληνική σχολή τότε θα αποκτούσες μετά από τις κατακτητήριες το δίπλωμα του πολ. μηχανικού.

Αλλά τότε δεν θα έλεγες για παράδειγμα, πτυχ. πολ. μηχανικός Έργων Υποδομής Τ.Ε. Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Τότε όπως όλοι το κάνουν λένε:

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Με την ίδια λογική όμως είναι και το M.Sc.

Όταν βγεις έξω, εκεί δεν έχει κατακτητήριες και τέτοια τριτοκοσμικά φαινόμενα. Εκεί τα 4 έτη στα αναγνωρίζουν σαν B.Sc.

Σε δέχονται για το μεταπτυχιακό, δηλαδή το M.Sc. και μετά από την παράδοση και του Master Thesis αποκτάς τον τίτλο M.Sc.

 

Δεν λες όμως τότε

B.Sc. M.Sc. Bauingenieur, αλλά λες το αυτονόητο και το σωστό: Bauingenieur (M.Sc.)

 

Πιστέυω τώρα να με κατάλαβες. Γιατί όπως και να έχει, στο τέλος έχεις 4+2>5...

Edited by Mercedes
Δημοσιεύτηκε

αυτο που λες το γνωριζω..αλλα σου λεω οτι το Τ.Ε το βαζω απλα στο forum γιατι μην ξεχνας οτι εδω παιρνουμε μερος κ πτυχιουχοι κ διπλωματουχοι...

 

:mrgreen: Σε ολα που αναφερεις εχεις απολυτο δικιο, στο εξωτερικο τοσο πολυτεχνειο αλλα κ ΤΕΙ ειναι και τα δυο B.Sc ακριβως και τα δυο με την ιδια βαρυτητα.Και οι δυο τιτλοι ειτε 5ετης ή 4ετης καλυπτουν το οριο των 180 ETS. Τα δικαιωματα στο εξωτερικο ειναι απολυτως τα ιδια οσο αφορα ΑΕΙ κ ΤΕΙ.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφε...κανένας Μηχανικός ΤΕ που συνέχισε στο πολυτεχνείο δεν έβαλε ποτέ τον πρώτο τίτλο του στην κάρτα ή στην σφραγίδα.

Δεν υπάρχει το Πτυχ. Πολ. Μηχανικός Εργων Υποδομής ΤΕ Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός.

 

Υπάρχει Μ Ο Ν Ο το διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Αυτό θέλω να σου εξηγήσω. Και από την στιγμή που συνεχίζεις για το M.Sc. τουλάχιστον έξω, τότε όπως κάνεις και στην Ελλάδα κάνεις και έξω.

Δηλαδή δεν αναφέρεις το B.Sc M.Sc. Bauingenieur, αλλά το αυτονόητο, Bauingenieur (M.Sc.).

 

Εκτός και αν έχεις δει στην Ελλάδα το παρακάτω: Πτυχ. Πολ. Μηχανικός Εργων Υποδομής ΤΕ Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός...

Edited by Mercedes
Δημοσιεύτηκε (edited)

ολα οκ!!!

 

Τωρα ομως για να απαντησουμε κ στο αρχικο θεμα (μην το ξεχασουμε)!!!

 

Ολα τα M.Sc του εξωτερικου εχουν ορισμενα στεγανα να μπεις κ ειδικα αυτα στα οποια υπαρχουν υποτροφιες..Κοιτα βασικα τι ερευνητικα παιζουν μεσα στο εκει πανεπιστημιο στον τομεα που εχεις επιλεξει, βαση των μαθηματων που προσφερονται, και λογικα σου εχουν ζητησει και ενα cover letter ή personal statement, φτιαξε τα αυτα πανω σε αυτα που εχεις διακρινει οτι ζητανε (γνωσεις , ειδικοτητα, προυπηρεσια, πτυχιακη εργασια κλπ.)

 

Οσο αφορα την βαθμολογια, μην σε αγχωνει τοσο, με ενα 7 εισαι μια χαρα απο οσο γνωριζω..Η γνωμη αναφερε τυχον σεμιναρια (σχετικα με την σχολη σου παντα) ή εαν η πτυχιακη σου ηταν κατι ενδιαφερον αναφερε γνωσεις που αποκομοισες απο την συγγραφη της .

Edited by george_RES

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.