Μετάβαση στο περιεχόμενο

N.4014 και σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Σε οικόπεδο που προσφάτως εντάχθηκε στο σχέδιο υπάρχει λυόμενο 72μ² με άδεια του 1971 μεγαλύτερο απο τα 50μ² που επιτρεπόταν τότε. Επίσης η βάση πάνω στην οποία εδράστηκε το λυόμενο ξεμπαζώθηκε και μετατράπηκε σε χώρο κύριας χρήσης(κατοικία αυτοτελής και ανεξάρτητη απο το λυόμενο). Το ερώτημα μου είναι το εξής:

 

Μπορεί μετά την τακτοποίηση με το νόμο 4014 και όχι με νομιμοποίηση με το άρθρο 22 ,με δύο ξεχωριστές δηλώσεις μια για κάθε ιδιοκτησία, να συνταχθεί σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας κατ' ορόφους;

Link to comment
Share on other sites

Αν εν τέλει ενταχθεί στη ρύθμιση του 4014 μετά θα δώσεις βεβαίωση νομιμότητας από το σύστημα του ΤΕΕ. Αυτή θα ζητήσει ο συμβολαιογράφος για να προχωρήσει στη σύσταση.

Link to comment
Share on other sites

Η συμβολαιογράφος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συντάξει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας μόνο με την τακτοποίηση και την βεβαίωση.Θέλει άδεια νομιμοποίησης.Άν είναι έτσι τότε γιατί κάποιος να τακτοποιήσει το αυθαίρετο του;Μήπως έχει ανάλογη εμπειρία κάποιος άλλος συνάδελφος;

Link to comment
Share on other sites

Στο νομο 4014 δεν αναγράφεται ότι για σύσταση εμπράγματου δικαιώματος βεβαιώνεις ότι η αυθαίρετη κατασκευή εμπίπτει σε μια απο τις εξαιρέσεις....και στη περίπτωσή σου η εξαίρεση της περίπτωση 2 στ. Δηλάδη εφόσον τακτοποίησες και πλήρωσες το πρόστιμο γιατί δεν μπορεί να γίνει η σύσταση; Που το βασίζει; ¨Εχει κάποια απόφαση; εγκύκλιο δική της από το σύλλογό τους;

Link to comment
Share on other sites

Εχει δικιο η συμβολαιογραφος......δεν γινεται συσταση....ειναι νομιμο για 30 χρονια....

Edited by salpigoal
Link to comment
Share on other sites

Η σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών δεν συνιστά εμπράγματο δικαίωμα ώστε με την βεβαίωση του ν. 4014 να προχωρήσει η διαδικασία;

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ για τα τριάντα χρόνια αλλά να το πάω παραπέρα.Έστω ότι έχουμε κατοικία που έχει χιλιοστά στο οικόπεδο. Στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας αναγράφεται ότι είναι 150τ.μ και έχει γίνει αυθαίρετη προσθήκη κατ επέκταση 30τ.μ.Την τακτοποιούμε με τον 4014 και θέλουμε να την μεταβιβάσουμε.Δεν πρέπει να γίνει αλλαγή σύστασης αφού πλέον είναι 180τ.μ.; Πώς θα την περιγράψει ο συμβολαιογράφος;Είναι κάτι διαφορετικό από την μέχρι τώρα εμπειρία μας με τον 3843.

Link to comment
Share on other sites

Εξολοκλήρου αυθαίρετος και αυτόνομος χώρος (το τονίζω) δε θα μπορέσει ποτέ να πάρει χιλιοστά σε σύσταση γιατί αυτός ο χώρος δεν θα υφίσταται "στο διηνεκές" νόμιμα. Ξεχάστε το.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε μόνο με νομιμοποίηση με άρθρο 22 και για το τμήμα του κτιρίου που μπορεί να νομιμοποιηθεί(το υπόλοιπο με 4014) ώστε να μπορεί να συνταχθεί σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.