peggie Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16 , 2009 Ο ιδιοκτήτης θα το μοιράσει στα 2 παιδιά του και με ρωτάει αν αυτός που θα πάρει το τυφλό κομμάτι θα έχει πρόβλημα με το δρόμο αν αργότερα θελήσει να το πουλήσει. Και κάτι ακόμα: Σε λίγα χρόνια θα μπει στο σχέδιο πόλης. Αν δημιουργηθεί ιδιωτικός δρόμος κάθετα στο πλάι των 2 τμημάτων θα ληφθεί υπόψη όταν θα γίνει η ρυμοτόμηση, ώστε να μη κοπούν τα οικόπεδα στη μέση και χαθεί η αρτιότητα;
avgoust Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2009 Προτείνω αυτό που είπε ο ΜΑΚΑΡ για σύσταση με δουλεία. Οπότε το οικόπεδο παραμένει ενιαίο , δεν επηρεάζεται η αρτιότητα/οικοδομησιμότητα , ΔΕΝ παρανομείς πουθενά εσύ , και ο καθένας θα μπορεί να οικοδομήσει στο "τμήμα" του κατά το ποσοστό που θα του αντιστοιχεί. Τώρα , για την μελλοντική πολεοδόμηση , δεν μπορείς να μαντέψεις τίποτα.
MAKAP Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2009 Ο ιδιοκτήτης θα το μοιράσει στα 2 παιδιά του και με ρωτάει αν αυτός που θα πάρει το τυφλό κομμάτι θα έχει πρόβλημα με το δρόμο αν αργότερα θελήσει να το πουλήσει. Και κάτι ακόμα: Σε λίγα χρόνια θα μπει στο σχέδιο πόλης. Αν δημιουργηθεί ιδιωτικός δρόμος κάθετα στο πλάι των 2 τμημάτων θα ληφθεί υπόψη όταν θα γίνει η ρυμοτόμηση, ώστε να μη κοπούν τα οικόπεδα στη μέση και χαθεί η αρτιότητα; Επιμένεις, περίεργα, στη διαδικασία της κατάτμησης της αρχικής έκτασης σε ένα άρτιο και οικοδομήσιμο και σε ένα άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Σου πρότεινα τη σωστή λύση (επιβεβαιώθηκε και από τον avgoust αλλά εσύ επιμένεις στην ανορθόδοξη. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός μιας περιοχής δεν ακολουθεί, κατ' ανάγκη, τη διαμορφωμένη κατάσταση στο έδαφος και το πιθανότερο, στην περίπτωση του πελάτη σου, είναι να προσκυρωθεί, με την ΠΕ, το τυφλό τμήμα στα όμορα οικόπεδα και να δημιουργηθεί ένα νέο οικόπεδο είτε στο ίδιο ΟΤ είτε σε γειτονικό. Αν αυτό ικανοποιεί, προσωρινά, τον πελάτη σου, τότε το πρόβλημα θα μεταφερθεί στο ένα από τα 2 παιδιά και πθανά στον μελλοντικό αγοραστή.
tao Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2009 Θα ήθελα να αναφέρω ακόμα μία περίπτωση δουλείας διόδου λίγο μπερδεμένη. Παραθέτω τα στοιχεία: Ακίνητο Α εκτός σχεδίου (συμβόλαιο χωρίς να αναφέρει δουλεία διόδου) Ακίνητο Β εκτός σχεδίου (πελάτης μου, συμβόλαιο χωρίς να αναφέρει δουλεία διόδου, όμορο στο Α) Το Α είναι τυφλό και από το 1967 και μετά ο ιδιοκτήτης του Α χρησιμοποιεί μονοπάτι πλάτους 0,30μ. που διέρχεται από το Β για να έχει πρόσβαση. Οι ιδιοκτήτες είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους προφορικά για την πρόσβαση αυτή. Ο Α τώρα έχει κάνει αγωγή στον Β με την οποία ζητάει δουλεία διόδου από το Β την οποία περιγράφει με πλάτος 2μ. ως υφιστάμενη κατάσταση και ζητάει να διαμορφωθεί με πλάτος 4μ. για να διέρχεται προφανώς αυτοκίνητο. Πριν δύο χρόνια διανοιχθηκε ένας αγροτικός δρόμος που οδηγεί στην νότια πλευρά του Α, όμως εξακολουθεί να μην εξυπηρετεί τον Α διότι το ακίνητο έχει έντονη κλίση και η πλευρά αυτή του ακινήτου είναι η πιο απότομη. Στο τοπογραφικό που έκανα υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού από το δασική υπηρεσία που αναφέρει ότι ένα τμήμα του Β είναι σε αναδασωτέα έκταση. Από το τμήμα αυτό διέρχεται η δουλεία διόδου που ζητάει ο Α. Μπορεί ο Α να ζητήσει δουλεία διόδου 4μ. αν υποθέσουμε ότι είναι η αποκλειστική δίοδος για το ακίνητό του, κι αν μπορεί δε θα υπάρξει πρόβλημα για τη διάνοιξη του δρόμου μέσα από την αναδασωτέα έκταση?
peggie Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2009 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δε γνωρίζω αρκετά πράγματα ακόμα. Η επιμονή για κατάτμηση δεν είναι δική μου αλλά του ιδιοκτήτη και είναι τελική.
parist43 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2009 Καλύτερα ένας κακός συμβιβασμός παρά μια κερδισμένη δίκη.....λαική παροιμία
MAKAP Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 @tao Κατ' αρχάς, είναι καλό να γράψεις την ειδικότητα στο προφίλ σου, όπως ζητούν οι συντονιστές. Η δουλεία διόδου αποτελεί συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και τα στοιχεία της (θέση, πλάτος κλπ) καταγράφονται σε συμβολαιογραφικό έγγραφο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει την επιβολή της δουλείας διόδου. Αλλά πρέπει να υποστηρίξει και να αποδείξει, με δυνατά επιχειρήματα, στο δικαστήριο ότι αφενός το ακίνητό του στερείται προσώπου και αυτό στις περιοχές εκτός σχεδίου δεν είναι, πολεοδομικά, απαραίτητο, όπως γνωρίζεις, αφετέρου η δίοδος εξασφαλίζεται μόνο από το συγκεκριμένο ακίνητο. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τα στοιχεία που παραθέτεις (εκτός σχεδίου, αναδάσωση κλπ).
vkoumoul Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2010 σε εντός σχεδίου τυφλό οικόπεδο θέλουμε να εφαρμόσουμς τη δουλεία εισόδου. Ο γείτονας διαφωνεί.. Καθορίζει κάποιος νόμος το ελάχιστο και το μέγιστο πλάτος δρόμου (θα χρησιμοποιείται για πολυκατοικία 850 τμ περίπου 24 θέσεις πάρκινγ)
MAKAP Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2010 Εάν διαφωνεί ο γείτονας, τα πράγματα είναι δύσκολα και η δουλεία διόδου μπορεί να επιβληθεί μόνο με δικαστική απόφαση, με πολύ καλή τεκμηρίωση της σχετικής ανάγκης. Προσοχή όμως. Πρέπει να εξετάσεις πολύ σοβαρά το λόγο που προέκυψε το τυφλό, γιατί εάν πχ προέρχεται από υπαίτια κατάτμηση δεν στοιχειοθετείται λόγος για δουλεία. Επίσης, εάν έχουν δομηθεί τα όμορα οικόπεδα, εύλογα αναδεικνύεται το ερώτημα, πως έμεινε τυφλό το συγκεκριμένο. Τι εννοείς λέγοντας "θα χρησιμοποιείται για πολυκατοικία"; Αυτή έχει ανεγερθεί στο τυφλό ή στο οικόπεδο που θέλεις τη δουλεία; Το πλάτος της δουλείας καθορίζεται με τους τρόπους που αναγράφω στο #117 post λαμβάνοντας υπόψη τη διέλευση αυτοκινήτων πρώτης ανάγκης όπως πυροσβεστικά, ΕΚΑΒ κλπ.
eseraidis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2010 Συνάδελφε ΜΑΚΑΡ προφανώς εννοείς ότι το πλάτος και η θέση της δουλείας διόδου καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας των ιδιοκτητών των ακινήτων(δουλεύον και δεσπόζον). Παρόλα αυτά θα ήθελα να ανανεώσω το ερώτημα ποιοι νόμοι διέπουν τις δουλείες διόδου καθότι διαβάζοντας και τις 12 σελ. πουθενά δεν είδα κάποια συγκεκριμένη αναφορά σε νόμο πέρα από το αρθ.25 του ΓΟΚ. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα