Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός δοχείου αδρανείας


Charlie

Recommended Posts

Πώς υπολογίζω το μέγεθος ενός δοχείου αδρανείας και τι επιπτώσεις έχω αν είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο?

Δεδομένα: 2 κατοικίες 170μ2, λέβητας 80.000Kcal, με μελλοντικό ξυλολέβητα 75.000Kcal αλλά και ηλιακά πάνελ.

Δεν ξέρω αν χρειάζεστε και άλλα δεδομένα. Περιοχή: πολύ βόρεια Ελλάδα...

Σκέφτομαι για ένα 1500lt, το μέγεθος προέκυψε εντελώς εμπειρικά από συγκρίσεις παρόμοιων συστημάτων διαφορετικών εμβαδών.

Επίσης μια άλλη ερώτηση: το tank in tank είναι ασφαλές σχετικά με την ανάπτυξη μικροβίων στο εσωτερικό tank? Ή καλύτερα να έχω έναν εναλλάκτη?

 

Σας ευχαριστώ και καλές γιορτές!

Link to comment
Share on other sites

Το δοχείο αδρανείας υπολογίζεται με βάση τις ανάγκες σε θέρμανση που έχεις από την μια πλευρά και από την άλλη πλευρά του τι μπορεί να δώσεις μέσα σε αυτό.

Το σπίτι δεν έχει καλή θερμομόνωση είναι και θέλει 40.000 θερμίδες?Ειδικά οι ξυλολέβητες είναι επικίνδυνο να υπερδιαστασιολογούνται.

Έχεις ενδοδαπέδια ή σώματα?

Το tank in tank είναι ασφαλές. Πέρα από το ότι το νερό αναενώνεται συχνά, μπορείς και μια φορά την εβδομάδα να πηγαίνεις το άνω μέρος του tank στους 70 βαθμούς για να το απολυμαίνεις θερμικά για την λεγεωνέλλα. Πέρα από αυτό είναι ένα δοχείο το οποίο βρίσκεται μόνιμα σε υψηλή θερμοκρασία, οπότε δεν έχεις κάτι να φοβάσαι.

 

Συμβουλή δική μου, βρες ένα πολύ καλό μηχανολόγο που η δουλειά του είναι να κάνει τέτοια συστήματα, να στο διαστασιολογήσει, να κάνει μελέτη εφαρμογής,(όχι όπως οι μελέτες που κατατίθενται στην πολεοδομία) και να φτιάξεις μια εγκατάσταση η οποία θα λειτουργεί οικονομικά και όχι σπάταλα. Τα λεφτά της μελέτης δεν θα είναι χαμένα, αλλά θα αποσβεστούν άμεσα. Μην πας με τον κανόνα του χεριού, βάζω τόσα λίτρα boiler, βάζω τάδε συλλέκτες, βάζω τάδε λέβητα και στο τέλος δεν ξέρω τι συνεισφέρει που, πόση εξοικονόμηση κάνω, μήπως έπρεπε να βάλω λέβητα 60,000 θερμίδες, μήπως αν πρόσθετα 3 συλλέκτες παραπάνω, εξοικονομούσα 300 ευρώ τον χρόνο επιπλέον..

Μην στο διαστασιολογήσει έμπορας, αλλά μηχανικός ο οποίος να έχει και την ευθύνη της υδραυλικής εξισορρόπησης, της λειτουργίας και ούτω καθ'εξής..Κάντο σωστά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Και επανέρχομαι με την εξής ερώτηση: Πελάτης μου βάζει τζάκι στο σπίτι του. Το τζάκι σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία δίνει στο νερό 18,2kw. Θέλει να βάλει δοχείο αδρανείας τόσο για τη θερμοκρασία των επιστρεφόμενων αλλά και για να συνδέσει εναλλάκτη για ΖΝΧ στο δοχείο αδρανείας. Η κατοικία του είναι 180τμ. Πόσα λίτρα πρέπει να είναι το δοχείο αδρανείας. Του πρότεινα να ρωτήσει μηχανολόγο μηχανικό γιατί μόνο ένας μηχανολόγος μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια αλλά και με ευθύνη κάτι τέτοιο. Οι υδραυλικοί του λένε 300 λίτρα αλλά πώς μπορείς να εμπιστευτείς έναν υδραυλικό ή δύο? Αν κάποιος συνάδελφος μπορεί στα πλαίσια της συμβουλής να μας πει μια δυό κουβέντες για το πως υπολογίζεται ο όγκος θα ήμουν ευγνώμων! Γενικά θα μάθουμε όλοι κάποια βασικά. Ας θεωρήσουμε ότι στο σπίτι κατοικούν 4 άτομα και ξέρω ότι έχει καλοριφέρ πάνελ. Ότι άλλες λεπτομέρειες θέλετε μπορώ να τις μάθω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για τον υπολογισμό δες τις σελ. 70-71 μιας Διδακτορικής Διατριβής για την πιο απλή μοντελοποίηση του δοχείου αδρανείας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.