Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρώτο ΠΕΑ - διάφορα ερωτήματα


mem_fretz

Recommended Posts

Καλησπέρα! Για τη διείσδυση αέρα παίρνουμε τιμές από τον πίνακα 3.26 για τα κουφώματα. Σε περίπτωση που αυτά δεν είναι σε καλή κατάσταση τι τιμές μπαίνουν; Κ επίσης τι τιμές συντ. θερμοπερατότητας θα βάλω για την περίπτωση που εξετάζω, αφού για τον τύπο ανοίγματος επιλέγω από τις τιμές που δίνει το πρόγραμμα για τύπο πλαισίου κ υαλοπίνακα;

 

Κ κάτι ακόμα. Θα βάλω ότι υπάρχει θυρίδα εξαερισμού όταν έχω επιτοίχιο λεβητάκι φυσ. αερίου στο μπαλκόνι διαμερίσματος;

Κ τρίτον. Διείσδυση αέρα από εξωτ. πόρτα παίρνουμε όταν η πόρτα είναι σε επαφή με ΜΘΧ (διάδρομος πολυκατοικίας);

Link to comment
Share on other sites

Οχι...

Την απορια αναφορικα με τα κουφωματα που μπαζουν και τη διεισδυση του αερα την εχω κι εγω...

Link to comment
Share on other sites

Όχι αν έχεις πόρτα προς ΜΘΧ. Αν έχεις πόρτα προς εξωτ. αέρα υπολογίζεις κανονικά αερισμό.

Πρόσεξε στην περίπττωση πόρτας προς ΜΘΧ να βάλεις το μισό U!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ akis73. Καμιά άποψη για κουφώματα που μπάζουν κ ή που δεν είναι σε καλή κατάσταση σχετικά με τη διείσδυση αέρα και τη θερμοπερατότητά τους;

Επίσης αν κατάλαβα καλά θεωρούμε θυρίδα αερισμού σε τζάκι, αλλά όχι σε εξωτ. επιτοίχιο λέβητα φυσ. αερίου, κατά τα λεγόμενα του panos-vicious.

Link to comment
Share on other sites

Για κουφώματα που σε κάνουν να νομίζεις πως είσαι σε τσαντίρι, σου είπα μια άποψη στο ίδιο post. Άλλος τρόπος ίσως θα ήταν να χρησιμοποιήσεις τον αναλυτικό υπολογισμό (σχέση 3.9) και παρόλο που στη σχετική ενότητα μιλά για παραδοχές R=0.7, H=1.87, κανονική ανεμόπτωση, ελεύθερη θέση κτιρίου και ελεύθερες όψεις, εσύ να πάρεις υπόψη σου την πραγματική κατάσταση και να αυξήσεις ίσως το R σε 0,9 άσχετα αν στην πραγματικότητα ο λόγος εξωτερικών προς εσωτερικά ανοίγματα είναι διαφορετικός. Έτσι μπορείς να υπολογίσεις αυξημένες τιμές αθέλητου αερισμού.

 

Δεν έχει να κάνει με το αν εμείς θεωρούμε θυρίδα. Έχει να κάνει με το αν όντως υπάρχει.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Πάνο. Μου κατσε περίπτωση με εξοικονομώ κ ο ιδιοκτήτης θέλει να αλλάξει τα πλαστικά κουφώματα γτ κάποια έχουν φθορές, ψιλομπάζουν, δεν εφαρμόζουν καλά, κτλ...Γι' αυτό κ οι όποιες απορίες.

Link to comment
Share on other sites

Στην παρ. 3.4.2 της ΤΟΤΕΕ1 γράφει: <<Σε κάθε περίπτωση εξεταζόμενου κτηρίου και προκειμένου για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσής του, ...... λαμβάνεται η τιμή αερισμού λόγω χαραμάδων από τον πίν. 3.26>>.

Δηλαδή τα R, H και α που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον επιθεωρητή και μάλλον τους έγραψαν οι συντάκτες για να μας δείξουν με ποια λογική βγάλανε τις τιμές του πιν. 3.26. Τα συγκεκριμένα νούμερα λοιπόν των R, H, α καθώς και αυτά των πιν.3.23, 3.24, 3.25 έχουν μηδενική αξία για την επιθεώρηση και ικανοποιούν μόνο την φιλολογική διάθεση των συντακτών της παραγράφου. Ισως αξίζουν για την μελέτη θερμικών απωλειών, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

 

Σε κάθε περίπτωση (ΜΕΑ, ΠΕΑ) χρησιμοποιούμε τον πιν.3.26.

 

Ακόμα και τα εμπορικά προγράμματα που εσφαλμένα υπολόγιζαν τον αερισμό από τον τύπο 3.9 μέχρι πρόσφατα, έχω την εντύπωση ότι το διόρθωσαν.

 

Δυστυχώς τώρα, δεν υπάρχει ενδιάμεση διαβάθμιση στον πίνακα.

Δηλαδή ανάμεσα σ' ένα συνθετικό κούφωμα ανοιγόμενο με διπλό υαλοπίνακα, χωρίς πιστοποίηση και σε ένα αντίστοιχο αεροστεγές με πιστοποίηση δεν υπάρχει θέση για ένα που δεν τοποθετήθηκε σωστά και μπάζει, έχει φθορές κλπ.

 

Νομίζω ότι στο εξοικονομώ μπορείς να προτείνεις σενάρια που συνολικά πιάνουν τους στόχους (αλλαγή κατηγορίας, 30% του ΚΑ). Αν γράψεις αντικατάσταση κουφωμάτων με φθορές και πάρεις τον αερισμό για νέα κουφώματα με πιστοποίηση δεν νομίζω να σου το απορρίψει κάποιος.

Link to comment
Share on other sites

Ηλία τα γνωρίζω αυτά που αναφέρεις, είχε συζητηθεί και σ' αυτό το τόπικ, όμως κάπως θα πρέπει να υπολογισθεί ο -εμφανώς- αυξημένος αερισμός. Δεν γίνεται το σπίτι να 'ναι καράβι, να κάθεσαι δίπλα, να νιώθεις ρεύμα αέρα και να το αγνοήσεις.

Ας πούμε πως το ΠΕΑ δεν ήταν για το "εξοικονομώ" (όπου μπορεί κανείς να πετύχει τους στόχους που θέλει συμπεριλαμβάνοντας και την αλλαγή κουφωμάτων και να μην λάβει υπόψη τον αυξημένο αερισμό), αλλά ένα ΠΕΑ για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς Πάνο, δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάποια παραδοχή που να μη κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αυθαίρετη. Μόνο με τον πιν. 3.26 πας κι ας <<μπάζει>>.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.