Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τι λετε ρε παιδια? Μηπως διυλιζουμε τον κωνωπα τωρα?

Υπερδιαστασιολογηση σε λεβητα φυσικου αερου που καλυπτει μονο το διαμερισμα?

Ατομικη θερμανση ειναι, για ποιο λογο να μην ειναι και τοπικη?

Δεν υφισταται δικτυο διανομης...

 

Να κανεις υπερδιαστασιολογηση για το διαμερισμα λαμβανοντας ολους τους περιμετρικους τοιχους και τις λοιπες οριζοντιες επιφανειες ως εν επαφη με εξωτερικο αερα (γιατι ειναι ξεχωριστες θερμικες ζωνες), θα σου βγαλει απαιτηση πολλαπλασια του λεβητα που θα βαλεις. Οποτε στην ουσια ασσο συντελεστη υπερδιαστασιολογησης εχεις.

Και για ποιο λογο να ξεχωρισω το καλοκαιρι απο το χειμωνα για το ΖΝΧ? Και το καλοκαιρι αμα θελεις τον χρησιμοποιεις το λεβητα για θερμανση, δεν στον κλεινει κανενας. Γιατι να αλλαξει η αποδοση του?

 

Προσωπικα ουτε ΦΕ ζηταω για ατομικους λεβητες ΦΑ, απλως κατεβαζω το manual και ακολουθω τα τεχνικα χαρακτηριστικα του κατα γραμμα... Τελος.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ο λόγος είναι αυτός ακριβώς που εξήγησε ο hkamp.

Inzaghi, δεν διυλίζουμε τον κώνωπα. Τοπική θέρμανση σημαίνει χωρίς ούτε ένα εκατοστό δίκτυο διανομής. Στην ατομική θέρμανση υπάρχει δίκτυο διανομής.

Τώρα ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας του ότι οι έλληνες έμποροι δεν έκαναν εισαγωγές για δικούς τους λόγους λέβητες φυσικού αερίου κάτω από 22-24 KW ο

νομοθέτης το πήρε υπόψη του και σου λέει ότι για όλους τους λέβητες που θα έπρεπε να είναι κάτω από 20 KW θεώρησε τους όλους ότι είναι 20 KW οπότε

με το περιθώριο του 25% σου δίνει στην ουσία αβάντσο μέχρι τα 25KW και έτσι δεν χρειάζεται καν να κάνεις υπερδιαστασιολόγηση.

Καταλήγουμε δηλαδή στο ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικό σκεπτικό. Και το σκεπτικό μετράει.

Το ότι δεν ζητάς ΦΕ για ατομικούς λέβητες σου επιτρέπεται να το κάνεις μέχρι τώρα. Δεν το κάνεις επειδή εσύ το αποφάσισες.

Όταν θα βγει η νέα οδηγία που θα είναι υποχρεωτικό το ΦΕ και στην ατομική θέρμανση εσύ τι θα κάνεις τότε; Θα λες ότι εγώ δεν το ζητούσα και θα εξακολουθώ να μην το ζητάω;

Τότε μ' αυτή την λογική κάποιος άλλος θα πει ότι δεν του χρειάζεται το ΦΕ και για τους λέβητες κεντρικής θέρμανσης.

Υποτίθεται ότι εφαρμόζουμε κάποιους κανόνες και συμβάσεις κοινά αποδεκτές από όλους ώστε το αποτέλεσμα που θα εξαγάγει

κάποιος να είναι το ίδιο -κατά το δυνατόν- με το αποτέλεσμα που θα έβγαζε οποιοσδήποτε άλλος που θα ακολουθούσε τους ίδιους κανόνες και συμβάσεις.

Τώρα αν κάποιοι κανόνες είναι καταφανώς λάθος ή ελλιπείς αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα πρέπει να τους αλλάζει όπως τον συμφέρει...

Edited by emnikol
Δημοσιεύτηκε (edited)

Το τι θα συμβει ΟΤΑΝ και ΑΜΑ βγει τετοια οδηγια για τα ΦΕ σε ατομικους λεβητες θα το δουμε τοτε...

Το να συζητας κατι τετοιο απο τωρα μονο ως ατοπο θα μπορεσει να χαρακτηριστει.

Επιστημονες ειμαστε, ο καθενας κανει οτι καλυτερο για τον εαυτο του και την υπογραφη του, αναλαμβανοντας τις ευθυνες των πραξεων του.

Τα υπολοιπα ειναι περιττα

Edited by Inzaghi
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Απ' όσο γνωρίζω, ο υποθετικός λόγος χρησιμοποιείται από την αρχαία εποχή μέχρι και τις μέρες μας ως ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία εξαγωγής συμπερασμάτων, με την εφαρμογή λογικών συλλογισμών.

Αντί λοιπόν να απαντήσεις επί της ουσίας του θέματος, απαντάς "επιτιθέμενος" στην διαδικασία. Τι να πω...ο καθείς και τα όπλα του. Καλημέρα.

Δημοσιεύτηκε

Υ.Α. 189533/2011 "Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για την θέρμανση κτιρίων"

στους ορισμούς αναφέρει : "Κεντρική θέρμανση: .....Στον παρόντα ορισμό περιλαμβάνονται και τα ατομικά συστήματα κεντρικής θέρμανσης που δεν διαθέτουν απαραίτητα λεβητοστάσιο". Επίσης όπως σωστά αναφέρθηκε επειδή υπάρχει δίκτυο διανομής δεν είναι τα ατομικά λεβητάκια τοπική θέρμανση. Επίσης η τοτεε-1 παρ. 4.1.2.1 μιλάει μόνο για επίτοιχες μονάδες φυσικού αερίου (όχι πετρελαίου) και εννοεί ατομικούς θερμαντήρες αερίου απ'ευθείας εκτώνωσης. Εννοείται ότι στις επιθεωρήσεις ατομικών μονάδων είναι απαραίτητο το φύλλο ελέγχου καυσαερίων καθότι πρόκειται για "ατομικό σύστημα κεντρικής θέρμανσης" όπως και σε κάθε λέβητα που απαιτείται συντήρηση (κατά τον παραπάνω νόμο ο οποίος είναι και μεταγενέστερος της ΤΟΤΕΕ-1).

Δημοσιεύτηκε

Ενα από τα πρώτα μου ΠΕΑ αφορά διαμέρισμα 20ετίας που έχει ηλιακό στη στέγη και δεν μπόρεσα να έχω προσβαση. Ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι έιναι πάνω από 20ετια, ότι έχει ένα συλλέκτη με εμβαδόν περίπου 1,5 με 2τ.μ. και έχει χωρητικότητα 150lt.

 

1. Για πριν 20 χρόνια είναι πιθανότερο 1,5 τ.μ. ή 2,0 τ.μ. με 150lt. Εγώ θεωρώ πιθανότερο τα 2,0τ.μ.

 

2. Εχει νότιο προσαναντολισμό και αναγκαστικά θα θεωρήσω κλιση 45 μοίρες. Από κει και πέρα, όσον αφορά τον συντελεστή αξιοποίησης, θα τον πάρω από τον πίνακα 5.8. Αλλά όσον αφορά τον τύπο, για ηλιακό πριν 20 και χρόνια, είναι πιθανότερο να είναι επιλεκτικός ή απλός; Δεν ξέρω, υπήρχαν από τότε οι επιλεκτικοί επίπεδοι; Ή μόνο οι απλοί;

 

3. Χρησιμοποιείται μόνο για ΖΝΧ και οχι για θέρμανση, συνεπώς το πεδίο [Συν. β], το αφήνω κενό ή βάζω μηδέν;

 

4. Ισχύς αντίστασης θα βάλω, κλασικά, 4kw και επειδή έχει εσωτερικά το δοχείο, 2% απώλειες

 

Εσείς πως θα τον καταγράφατε; Θα ήθελα τα φώτα σας, καθώς με τους σημερινούς ηλιακούς βρίσκεις τεχνικά χαρακτηριστικά, ειδικά τους επώνυμους, με τους παλιούς υπάρχει θέμα.

 

Σας ευχαριστώ

 

Υ.Γ.: Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη εάν υπάρχει σε κάποιο post η απάντηση, αλλά έψαξα τα θέματα και δεν βρήκα topic για ηλιακούς συλλέκτες. Αν υπάρχει μπορεί κάποιος να με δρομολογήσει εκεί;

Δημοσιεύτηκε

2. Απλός επίπεδος. Για την κλίση, όσο την εκτίμησες.

3. Συν. β = κενό.

4. Όπως το λες. Υποθέτω ότι μιλάς για ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τοποθετημένο εσωτερικά, έτσι;

 

Η εξωτερική διαδρομή των σωλήνων από το boiler του ηλιακού, είναι μεγάλη; Αν και δεν το νομίζω, μια και μιλάς για στέγη, οπότε υποθέτω οι καταναλώσεις (λουτρό, κουζίνα) θα είναι σχεδόν από κάτω. Το ρωτάω σε σχέση με τις απώλειες δικτύου.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ Πανο,

Αν και δεν μπορεσα να το δω,ένα οροφοδιαμέρισμα είναι στο Α όροφο ενός διώροφου με στέγη, με εμβαδόν 101τ.μ. Δεν νομίζω να έχει μεγάλη εξωτερική διαδρομή σωλήνων.

Εκείνο που δεν ξέρω είναι τι γίνεται σχετικά με την αντικατάσταση του παλιού ηλιακού. Δηλ. ο ιδιοκτήτης θέλει να μπει στο εξ οικονόμηση κατ' οικον και αν προτείνω να αλλαχθεί ο ηλιακός χρειάζεται μελέτη; Και αν ναι μπορώ εγώ ως πολιτικός; Υπάρχει κάποιο υπόδειγμα υπολογισμού βάσει τετραγωνικών ή ημερίσια κατανάλωσης;

Δημοσιεύτηκε

Δεν χρειάζεται να υποβάλεις κάποια σχετική μελέτη, εάν θέλεις όμως να είσαι σωστός, θα πρέπει να υπολογίσεις τον ετήσιο συντελεστή αξιοποίησης της διαθέσιμης ηλιακής ακτινοβολίας για ΖΝΧ ("Συν. α"στο λογισμικό). Υπάρχουν κάποια σχετικά excel στα downloads, που μπορείς να το κάνεις. Καλό είναι να μπεις στο solarkeymark (στο system certificates) και να πάρεις από εκεί κάποια δεδομένα που θα χρειαστούν. Ρωτάς και για το κόστος των ηλιακών που προτείνεις και το συζητάς με τον ιδιοκτήτη.

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.