Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκάλα και ανελκυστήρας - Διαστάσεις


Recommended Posts

Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους!

 

Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με διαστάσεις σκάλας και ανελκυστήρα, μιας και δεν έχω πολύ μεγάλη εμπειρία σε πολυόροφα κτίρια και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχω πρόβλημα χώρου και σχήματος.

 

Διάβασα τα διάφορα θέματα που υπάρχουν, αλλά θα ήθελα μια συνολική αντιμετώπιση.

 

Η οικοδομή πρόκειται να έχει:

  • υπόγειο
  • ισόγειο (pilotis)
  • α' όροφο (δύο διαμερίσματα)
  • β' και γ' όροφο (ενοποιημένοι σε μία διόροφη κατοικία).

Τα ερωτήματά μου:

 

α) Η σκάλα μπορεί να μην έχει πλατύσκαλα, παρά μόνο σφηνοειδή σκαλοπάτια, αφού έχω μόνο κατοικίες; Ο κοινόχρηστος διάδρομος μπορεί να είναι μόνο 1μ ή πρέπει να έχει το πλάτος σκάλας (1,20μ);

β) Ο ανελκυστήρας θα σταματάει στον β' όροφο. Μπορώ τον χώρο στον γ' όροφο να τον χρησιμοποιήσω σε δωμάτιο (αγνοώντας το πρόβλημα θορύβου/δονήσεων);

γ) Ισχύουν οι ελάχιστες διαστάσεις ανελκυστήρα ή μπορώ να τις μειώσω, λόγω κατοικίας; Επίσης μπορώ να αποφύγω την υποχρεωτική ελεύθερη απόσταση 1,50μ μπροστά στο άνοιγμα της πόρτας του ανελκυστήρα;

(ειδικά σε αυτό το τελευταίο θέμα θέλω βοήθεια γιατι στην πολεοδομία έχω δει να περνούν "ότι θέλει ο δικός μας άνθρωπος" και δεν είμαι "δικός τους")

Edited by dimitrispsi
Link to comment
Share on other sites

Eφ΄όσον η στάθμη της εισόδου του τελευταίου ορόφου , δηλαδή εν προκειμένω του β΄ αφού είναι ενιαία κατοικία με τον γ' , είναι μέχρι τα 9,00 από την στάθμη εισόδου του ισογείου , τότε δεν απαιτείται ανελκυστήρας , άρα μπορείς να βάλεις μικρότερο , ούτε το 1,50 του ανοίγματος της πόρτας .

 

Σφηνοειδείς βαθμίδες μπορείς να έχεις αφού έχεις κατοικία .

 

Γιά το πλάτος του 1,20 δεν θυμάμαι , αλλά κοίτα τον κτιριοδομικό .

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε να διασφαλίσεις το κατάλληλο ύψος μεταξύ δαπέδου τελικής στάσης και πλάκας του φρεατίου.

Ισως απαιτείται 3,60μ, ίσως και λιγότερο - δεν θυμάμαι καλά...

Link to comment
Share on other sites

Και αυτό που λέει ο συνάδελφος . Απαιτείται ύψος 3,60 καθαρό γιά την τελευταία στάση . Αρα θα έχεις μέσα στον χώρο ένα κουτί ύψους 0,70 μ . Το έχω δεί να γίνεται διπλό κρεβάτι .

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Είμαι κ γω στη φάση του dimitrispsi. Θέλω να βγάλω άδεια για οικοδομή 3 κατοικιών (υπόγειο, ισόγειο - pilotis και 3 όροφοι - διαμερίσματα). Μιας και ο χώρος είναι πολυτιμότατος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τις ελάχιστες δυνατές διαστάσεις για ανελκυστήρα και σκάλα.

 

Η κύρια ερώτησή μου είναι για τις min διαστάσεις του ανελ/ρα. Ο κτιριοδομικός θέτει ένα όριο - 9 μ. για την απαίτηση ή όχι συγκεκριμένων διαστάσεων, αλλά και μελετών. Δεν ξεκαθαρίζει όμως για μένα από που ξεκινάει η μέτρηση των 9μ και ως που. Εγώ καταλαβαίνω από τη στάθμη εισόδου στον ανελκυστήρα στο ισόγειο μέχρι το δάπεδο του τελευταίου - 3ου ορόφου.

 

Στον κτιριοδομικό, όμως, γράφει: <<Σε κάθε νέο κτίριο όταν το δάπεδο ορόφου ή τμήματος ορόφου έχει διαφορά στάθμης μεγαλύτερη από 9 μ. απ' την οριστική επιφάνεια του περιβάλλοντος εδάφους στη θέση από την οποία γίνεται η προσπέλαση στον υπόψη όροφο, επιβάλλεται η εγκατάσταση ενός τουλάχιστο ανελκυστήρα προσώπων με την επιφύλαξη της παρ. 5 του άρθ. 29 του Ν-1577/85 (ΓΟΚ)>>.

 

Ερώτηση 1: Πώς καταλαβαίνετε εσείς την οριστική επιφάνεια του περιβάλλοντος εδάφους στη θέση από την οποία γίνεται η προσπέλαση στον υπόψη όροφο; Εννοεί τη στάθμη εισόδου στον ανελκυστήρα στο ισόγειο ή τη στάθμη στο κράσπεδο του πεζοδρομίου ή τη στάθμη του περιβάλλοντα χώρου; Γιατί αν η πυλωτή κατασκευαστεί λιγάκι υπερυψωμένη υπάρχει διαφορά.

 

Ερώτηση 2: Ο ανελκυστήρας θα πηγαίνει και στο υπόγειο. Νομίζω όμως, ότι το ύψος του υπογείου δε λαμβάνεται υπόψη στα 9 μ. Σωστά;

 

Ερώτηση 3: Αν θεωρήσουμε ότι τα 9 μ. ξεκινούν από τη στάθμη εισόδου στον ανελκυστήρα στο ισόγειο, τότε αν πυλώτη + 2 όροφοι < 9 μ. θεωρώ εγώ όποιες διαστάσεις θέλω για το κενό που θα αφήσω για τον ανελ/ρα (π.χ. 1,3 Χ 1,1); Αλλιώς οι min διαστάσεις είναι 1,8 Χ 1,5 ;

 

Ερώτηση 4: Ο διάδρομος έχει ελάχιστο πλάτος 1,2 μ. ;

 

Σόρρυ για το κατεβατό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον προσπαθήσει να μου δώσει τα φώτα του...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.