Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

1. Άρτιο και οικοδομήσιμο

2. Άρτιο και μη οικοδομήσιμο

3. Μη άρτιο, οικοδομήσιμο

4. Μη άρτιο, μη οικοδομήσιμο

 

Τα 1,2 και 4 ξέρω πως είναι δυνατόν να υπάρχουν. Γίνεται όμως το 3. Γίνεται να υπάρχει οικόπεδο ή γήπεδο το οποίο να είναι μη άρτιο αλλά οικοδομήσιμο. Λογικά όχι. Το θέμα είχε ξανασυζητηθεί αλλά ακόμα δεν έχει γίνει ενημέρωση εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/8501-%CE%91%CE%BB%CF%86%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9/

και επίσης με την αναζήτηση δε βρήκα αυτό που έψαχνα.

 

Καλημέρα και καλή χρονιά!

Δημοσιεύτηκε

Μη άρτια και κατ' εξαίρεση οικοδομήσιμα υπάρχουν πολλά οικόπεδα στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε

Οπως τα λέει ο apthan.

Ειδικότερα άρ. 25 ν.1337/1983 όπως τροποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Αρ. 3 ν.690/1948

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Ψάχνω νά βρώ τόν ορισμό τής εννοίας άρτιο καί τής εννοίας οικοδομήσιμο, τήν κάθε μία έννοια χωριστά. Άν καί στό ΓΟΚ τού 85' υπάρχουν πολλοί ορισμοί, αυτούς τούς δύο, χωριστά τόν καθένα, δέν τούς βρήκα. Μπορεί μήπως κανένας συνάδελφος νά βοηθήσει? Μήπως ορίζονται σέ παλαιότερα νομικά κείμενα η αλλού, πχ στόν Αστικό Κώδικα, δέν ξέρω. Ευχαριστώ εκ τών προτέρων, ελπίζω νά έκανα την ερώτηση στή σωστή θέση

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει...

 

Όροι δόμησης – αρτιότητα οικοπέδων

Για να δομηθεί ένα οικόπεδο θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις και όροι που ορίζονται από τις σχετικές πολεοδομικές διατάξεις. Οι όροι εγκρίνονται με την Π.Μ. της περιοχής και δημοσιεύονται σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Αποτελούν εργαλεία ελέγχου της δόμησης, σε συνδυασμό με γενικότερες διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού κανονισμού (ΓΟΚ) και της ανεξέλεγκτης κατάτμησης των οικοπέδων.Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν:

1. τις ελάχιστες τιμές για το μήκος προσώπου και εμβαδού, που πρέπει να έχουν τα οικόπεδα, για να είναι άρτια και οικοδομήσιμα «κατά κανόνα αρτιότητα» και αποτελούν τη δέσμευση νέας κατάτμησης οικοπέδου με μικρότερες τιμές. Συνήθως διατυπώνονται εξαιρέσεις από τον κανόνα, που ισχύουν με προϋποθέσεις «παρεκκλίσεις», ώστε να περιληφθούν πρότερες καταστάσεις δημιουργηθέντων οικοπέδων με μικρότερες τιμές.

2. Τον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης (ΣΔ)

3. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης.

4. τυχόν δέσμευση ύψους ορόφων ή αποδοχής κατά ΓΟΚ.

5. Τις διαστάσεις πρασιών και παρόδιων στοών, όπου προβλέπονται. Ειδικότερα οι στοές ορίζονται ως το πλάτος τους ανάλογα με το πλάτος της οδού.

6. Τυχόν άλλες δεσμεύσεις όπως α) εγγραφή ελάχιστης επιφάνειας κάτοψης κτιρίου στο οικοδομήσιμο τμήμα και ελάχιστης πλευράς β) απαγόρευση κατασκευής κτιρίων επί (PILOTIS).

7. Τα οικοδομικά συστήματα ή αλλιώς συστήματα δόμησης. Αυτά αποτελούσαν άλλοτε το βασικότερο ίσως όρο δόμησης. Στον ισχύοντα ΓΟΚ δεν υπάρχουν πια οικοδομικά συστήματα.

Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές («κατά κανόνα» ή «παρέκκλιση») το οικόπεδο χαρακτηρίζεται ως άρτιο και οικοδομήσιμο.

Edited by Hlios
Δημοσιεύτηκε

Charlie μήπως σε καλύπτει αυτό?:

 

 

Το άρθρο 25 του Ν.1337/1983, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 παρ. 8 του Ν. 2052/92, αντικαθίσταται ως εξής:

1. Οικόπεδα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, που δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις αρτιότητας κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση της πε-ριοχής και που έχουν δημιουργηθεί πριν από την ισχύ του Ν. 651/77 (27-7-77) "περί καταργήσεως του Ν.Δ/τος 349/74 κ.λ.π." μπορεί κατ' εξαίρεση να οι-κοδομηθούν εφόσον:

• Έχουν μια πλευρά τους τουλάχιστον 5 μ. σε κοινόχρηστο χώρο.

• Μέσα σε αυτά, βάσει του ισχύοντος Σ.Δ. της περιοχής και μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικά ακάλυπτων χώρων, εγγράφεται κτίριο εμβαδού τουλάχιστον 50 τ.μ. και ελάχιστης πλευράς 5 μ.

Αν δύο ή περισσότερα γειτονικά οικόπεδα της παραγράφου αυτής συνε-νωθούν, το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση εμπίπτει στις δια-τάξεις της παραγράφου αυτής. Το ίδιο ισχύει και για οικόπεδα που καθίστανται μη άρτια λόγω ρυμοτομίας, ανεξάρτητα από τον χρόνο ρυμοτόμησης τους.

2α. Ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων της παραγράφου 1 καθο-ρίζεται με βάσει το εμβαδόν της κατά παρέκκλιση αρτιότητας οικοπέδων ή του κανόνα όπου δεν ορίζεται παρέκκλιση, ως εξής:

- Για οικόπεδα που υπολείπονται της παραπάνω αρτιότητας σε ποσοστό μέχρι 20%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 10%.

- Για οικόπεδα που υπολείπονται μέχρι 40%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 20%.

- Για οικόπεδα που υπολείπονται άνω του 40%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 30%.

2β. Η οικοδομική άδεια στα οικόπεδα της παραγράφου 1 χορηγείται μόνο ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, (Ε.Π.Α.Ε.) που μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των ορόφων ή στον όγκο και γενικά στη διαμόρφωση του κτιρίου σε περίπτωση που βλάπτεται εμφανώς το περιβάλλον.

2γ. Η δόμηση στα παραπάνω οικόπεδα γίνεται κατά τα λοιπά σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή.

3. Οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου μέσα στο χρόνο ισχύος τους, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται με τις προϊσχύουσες διατάξεις, εφόσον δεν αυξάνεται η επιφάνεια και ο όγκος του κτιρίου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.