Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι αλλάζει στη φορολογία εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες;


myri

Recommended Posts

Τι αλλάζει στη φορολογία εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

 

 

Tο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει από τις αρχές του 2012 να υπολογίζει να φορολογήσει τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών βάζοντας στο παιχνίδι αντικειμενικά κριτήρια και καταργώντας τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης και επιβάλλοντας φόρο στις καταθέσεις.

 

Στα κριτήρια θα περιλαμβάνονται η κινητή περιουσία, όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα και αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και κάθου είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

 

Τα εισοδήματα θα προκύπτουν βάσει αλγορίθμου στον οποίο θα συνυπολογίζονται δέκα παράμετροι.

 

1. η κατηγορία των βιβλίων

2. ο κλάδος της δραστηριότητας

3. ο τόπος και ο χρόνος της άσκησης επαγγέλματος

4. η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης

5. οι μισθολογικές δαπάνες

6. οι λειτουργικές δαπάνες

7. η φορολογική εικόνα και συμπεριφορά του επαγγελματία

8. η ακίνητη περιουσία

9. τα κινητά περιουσιακά στοιχεία

10. στατιστκά στοιχεία για το μεικτό ποσό κέρδους.

 

O συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων θα δίνει μία εκτίμηση του εισοδήματος και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν δικαιολογούνται οι αποταμιεύσεις, θα καταλογίζεται νέος φόρος. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ με τα νέα κριτήρια θα αυξηθεί το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Στο μεταξύ ήδη οι ανείσπακτες οφειλές εκ μέρους των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν φτάσει στα 41,5 δισ. ευρώ και εξετάζονται τρόποι άμεσης παρακράτησης του ΦΠΑ.

 

Διαβάστε πως επηρεάζονται οι καταθέσεις από το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους

 

Πηγή: http://www.fimes.gr/.../#ixzz1iaa5uIeD

Link to comment
Share on other sites

Στο μεταξύ ειδα το πρωί στην τηλεόραση πως:

  • εκτός από την επιπλέον φορολογία στο τεκμαρτό εισόδημα, θα μας επιβάλλουν και το ΦΠΑ (σε 2-3 εκπομπές) επί της διαφροάς
    καθώς επίσης θα μας επιβαλλουν μαζέψουμε αποδείξεις επί του τεκμαρτού εισοδήμτος

 

-----

 

Πλέον έχω απαλήψει και τα σχεδόν μηδενικά ψηγματα αισιοδοξίας που είχα!

 

Σε 5 χρονια θα ειμαστε χειρότερα από την Αλβανία του 90.

Link to comment
Share on other sites

ΦΠΑ επι του τεκμαρτου δεν ξερω αν ειναι εφικτο...

εκτος αν βρουνε τον τροπο..

 

Αποδειξεις επι του τεκμαρτου νομιζω ισχυει και τωρα....

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Τα μέτρα αυτά από μόνα τους δεν μου λένε τίποτα. Οι λεπτομέρειες στην υλοποίηση θα δείξουν αν είναι σωστά ή όχι.

 

Σε περίπτωση πολλών συστεγαζόμενων επιχειρήσεων τι θα γίνεται; Για παράδειγμα αν συστεγάζονται 5-6 μηχανικοί συν μερικές μικρές κατασκευαστικές εταιρείες σε ένα γραφείο 150μ², θα χρεώσουν 30μ² στον καθένα ή 150μ² στον καθένα;

Link to comment
Share on other sites

Και στην περίπτωση που διατηρείς την ατομική σου αλλά είσαι και σε εταιρία ας πούμε ΟΕ ή ΕΠΕ και οι δραστηριότητες είναι μόνο στην εταιρία αλλά η ατομική δεν μπορεί να κλείσει λόγω παλαιών επιβλέψεων, ή άκλειστων αδειών τί γίνεται? Θα βάλουν τεκμήρια στην ατομική που μπορεί να έχει και μηδενικά εισοδήματα ή πολύ λίγα? Στα ξερά μάλλον θα καούν και τα χλωρά!

Link to comment
Share on other sites

Θα βάλουν τεκμήρια στην ατομική που μπορεί να έχει και μηδενικά εισοδήματα ή πολύ λίγα?

Ειδικά τα λίγα είναι αυτά που τους ανησυχούν συμφωνα με τα ρεπορτάζ.

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι είναι εφικτό να εφαρμοστεί στον κλάδο μας τεκμαρτός υπολογισμός εισοδήματος όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και με το δεδομένο ότι μπορούμε να διατηρούμε έδρα στα σπίτια μας.

1) Από τη στιγμή που οι αμοιβές μας (είτε "ελεύθερες" είτε "σκλαβωμένες") ελέγχονται, αν έχω δουλειά φαίνεται. Αν δεν έχω πάλι φαίνεται. Κατά συνέπεια δε μπορούν να μου πουν "κρύβεις". Μπορούν απλά να βάλουν "τεκμήριο" στο ύψος των νομίμων (ανεξάρτητα αν τις εισπράττω ή όχι-κάνοντας έκπτωση). Σε αυτή την περίπτωση, απλά ξεχνάμε τις εκπτώσεις και τελειώνει το θέμα.

2) Το "έχω έδρα στο σπίτι μου" σημαίνει έλα βάλε μου τεκμήριο για τα 12 τ.μ. που χρησιμοποιώ από αυτό. Θέλετε να βάλετε τεκμήριο για αυτά; Έχει καλώς. Δε θέλετε; Δε θα μείνει "μπλοκάκιας" για "μπλοκάκια". Θα κλείσουν 100-200.000 τα βιβλία τους. Και έτσι θα τελειώνουμε και με αυτό το καραγκιοζιλίκι των 700 και 800 ευρώ/μήνα με "μπλοκάκι". Όποια εταιρεία θέλει δε θα έχει επιλογή παρά να προσλάβει μισθωτό, καθώς θα εκλείψουν τα "μπλοκάκια". Αν επιμένει γιατί έχει κάποιους λόγους, θα πληρώνει αναγκαστικά στο ύψος των τεκμηρίων τουλάχιστον.

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας. Για διάφορα πράγματα και καταστάσεις της ζωής έχω υιοθετήσει για διάφορους λόγους ( πάλι ) την φράση πως "ότι δεν μπορείς να αποφύγεις τουλάχιστον απόλαυσέ το".

Με σκοπό να ευθυμήσουμε λιγάκι - και ελπίζοντας να μην παρεξηγηθώ - βλέπω για τα "μελλοντικά και επόμενα" αντικειμενικά τεκμήρια πως όποιος διαβάζει ανελλιπώς το φόρουμ είναι ήδη έτοιμος. Πως; Ο παρακάτω πίνακας - που είναι ενδεικτικός και όχι περιοριστικός - δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθηθεί:

 

1. η κατηγορία των βιβλίων_____________________________Έχει Οικοδομική άδεια: Ναι/ Όχι

2. ο κλάδος της δραστηριότητας_________________________Είδος χρήσης:Κύρια και μοναδική κατοικία/Άλλη κατοικία/Τουρισμός, Βιομηχανία/Υπηρεσίες

3. ο τόπος και ο χρόνος της άσκησης επαγγέλματος_________Εντός σχεδίου ή οικισμού:Ναι/ Όχι

4. η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης___________Δεδομένα:Υπέρβαση:τ.μ. κύριων χώρων/τ.μ. βοηθητικών χώρων σε υπόγειες στάθμες, πατάρια, σοφίτες κ.λ.π.

5. οι μισθολογικές δαπάνες____________________________Έχει γίνει αλλαγή ως προς την χρήση: (π.χ. τόλμησε να έχει εργαζόμενους) Όχι/Ναι

6. οι λειτουργικές δαπάνες_____________________________Κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα):τ.μ.

7. η φορολογική εικόνα και συμπεριφορά του επαγγελματία___Παλαιότητα:Αυθαίρετη Κατασκευή ή Χρήση μέχρι 31/1/1983 - Από 31/1/1983 έως 31/12/2003 - > 31/12/2003

8. η ακίνητη περιουσία________________________________Ποσοστό υπέρβασης δόμησης: < 50% της επιτρεπόμενης δόμησης, < 100% της επιτρεπόμενης κ.λ.π.

9. τα κινητά περιουσιακά στοιχεία_______________________Λοιπές πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραβάσεις: αριθμός παραβάσεων

10. στατιστκά στοιχεία για το μεικτό ποσό κέρδους__________Τιμή ζώνης:ευρώ/δραχμή

 

Υποθέτω δηλαδή πως θα είναι τεκμήρια ( που είναι μαχητά ) και όχι κριτήρια, διότι τα κριτήρια είχαν κριθεί αντισυνταγματικά και περιέργως βγήκε η απόφαση από το ΣτΕ όταν ήθελαν να τα καταργήσουν. Ένα σχετικό δημοσίευμα εποχής http://www.tovima.gr...icle/?aid=92305 . Σε κάθε περίπτωση συστήνω υπομονή και προετοιμασία. Έως το τέλος Φεβρουαρίου περίπου. Παράλληλα τότε θα καταλάβουμε προς τα που έδειξε εν τέλει η πυξίδα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ που έχω έδρα το σπίτι των γονιών μου με δωρεάν παραχώρηση και δε το δηλώνω ποτέ στο Ε3 πως θα με φορολογήσουν;

Το ότι έχω μία εργολαβία και την έχω δώσει σε υπεργολάβο με ποσοστό 96% με συνέπεια να έχω μεγάλο τζίρο αλλά και μεγάλα έξοδα (πραγματικά όχι εικονικά), θα μου το αναθεωρήσουν μέσω των "στατιστικών για μεικτό κέρδος";

Το ότι τότε που έγινε το μπαμ στην Αμερική μας έλεγαν βάλτε στις καταθέσεις σας συνδικαιούχους γιατί το κράτος εγγυάται ποσό 100000€/τράπεζα και καταθέτη, με συνέπεια να εμφανίζω καταθέσεις οι οποίες δεν είναι δικές μου, θα μου ζητήσουν να τις δικαιολογήσω και να πληρώσω για αυτά;

Μήπως θέλουν τα τεκμήρια των επαγγελματιών να τα αθροίζουν με αυτά τις διαβίωσης για καλύτερα αποτελέσματα;

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι είναι εφικτό να εφαρμοστεί στον κλάδο μας τεκμαρτός υπολογισμός εισοδήματος όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και με το δεδομένο ότι μπορούμε να διατηρούμε έδρα στα σπίτια μας......

 

Όπως εχουμε καταλάβει μεχρι σήμερα, οι άνθρωποι ό,τι γουσταρουν κάνουν.

Το αν είναι λογικό ή όχι ειναι αδιάφορο.

Οι συνέπειες είναι αδιαφορες!

 

Βρε δεν πανα πνιγούν 1.000.000 ελ. επαγγελματίες κλπ χ@@στηκαν!

Μη σου πω αυτό ήθελαν από την αρχή.

 

 

 

Υποθέτω δηλαδή πως θα είναι τεκμήρια ( που είναι μαχητά ) και όχι κριτήρια, διότι τα κριτήρια είχαν κριθεί αντισυνταγματικά και περιέργως βγήκε η απόφαση από το ΣτΕ όταν ήθελαν να τα καταργήσουν.

Δηλαδή θα πηγαινεις στον έφορο να συζητήσεις .... και όταν καταληξετε στο 'ποσό' που θα πάρει θα λυθεί το προβλημα

Απλά κάθε έτος θα δίνουμε το 10% που δε θα σκαλίζουν στον έφορο!

 

Ωραια ... μου αρεσει που θα περιορίζόντουσαν οι επαφές των πολιτών με τους λειτουργούς για να εξαλειφθεί το πρόβλημα του χρηματισμού.

 

------

Παιδια,

Ειναι δεδομένο πως δεν ενδιαφέρονται ούτε για τις εισπράξεις, ούτε για τη φοροδιαφυγή, ούτε για τους πολίτες, ούτε για τη χώρα.

Απορώ που προσπαθείτε να το εκλογικεύσετε.

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.