iovo Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Χάρης: "Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι για να μειωθεί η κίνδυνος ανατροπής ή ολίσθησης". ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ :"Η κωνική βάση είναι για να μην φύγει από την θέση της στον σεισμό και εξυπηρετεί τον καθαρισμό της δεξαμενής." Και τα 2 παραπάνω είναι σωστά + για την σωστή ομοιομοόρφιση της μάζας (σκεφτείτε το σχήμα των "αγελάδων" για σκυρόδεμα) κατά την επεξεργασία του προς αποθήκευση υλικού, γιατί σίγουρα θα παίζει ρόλο από που γεμίζει η δεξαμενή και απο πού αδειάζει (ενδεχομένως με αντλία). Επίσης στο σχήμα της δεξαμενής παίζει ρόλο το υλικό που αποθηκεύεται. Το λάδι έχει μεγάλο ιξώδες και "κολλάει" στα τοιχώματα οπότε άν το μέγεθος της δεξαμενής είναι τέτοιο που να μην είναι επισκέψιμο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν "αυτοκαθαριζόμενη" . Η ανάποδη διάταξη θα παγίδευε λάδι στην περίμετρο. Όχι ότι δεν είναι σωστή από στατικής άποψης. Στο θέμα μας τώρα, άρα το φορτίο ασκείται ώς επι το πλείστον στην περίμετρο του δακυλίου έδρασης. Άρα θα πρέπει να ελέγξεις για διάτμηση την πλάκα. Αν έχεις κάνει μοντέλο με πεπερασμένα ίσως να έβαζες ομοιόμορφο κυκλικό φορτίο.
acnt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 σκεφτείτε το σχήμα των "αγελάδων" για σκυρόδεμα Oρίστε;;; Με έπιασες αδιάβαστο! Τι είναι αυτό; Δεν μπορώ να δεχτώ πως η κλίση του πυθμέμα βοηθά στην αποφυγή ανατροπής, για δύο λόγους: α) Δεν μας λέει κανείς πως και πόσο θα αντέξει ο τσιμεντένιος κώνος και β) αν θα υπάρχει κλίση στον πυθμένα θα είναι απειροελάχιστη. Οι δεξαμενές με "μύτη" κάτω, είναι συνήθως σιλό αποθήκευσης και εκφόρτωσης. Τωρα, iovo για το ίζημα στον πυθμένα έχεις δίκιο, θα υπάρχει. Στο συγκεκριμένο υλικό όμως μια απλή ανάδευση αρκεί.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 iovo Γιατί το φορτίο που ασκείται στην περίμετρο είναι μεγαλύτερο όταν ο πυθμένας της δεξαμενής είναι όλος σε απόλυτη επαφή με τη βάση της; Για στατικά φορτία δε μιλάμε; acnt Το αν θα αντέξει ο τσιμεντένιος κώνος εξαρτάται από εμάς και την όπλισή του. Όσο πιο μικρή η κλίση τόσο πιο μικρή η συνεισφορά του κώνου στην αύξηση της ροπής ευστάθειας. Οι δεξαμενές με τη κωνική βάση με τη μύτη προς τα πάνω (βλ. κουτάκι Coka-Cola) είναι σε περίπτωση που δεν έρχεται ο πυθμένας τους σε επαφή με τη βάση τους.
acnt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Το αν θα αντέξει ο τσιμεντένιος κώνος εξαρτάται από εμάς και την όπλισή του. Xάρη, γι'αυτό ακριβώς προτείνω κλίση πυθμένα προς τα πάνω. Τα στατικά και δυναμικά φορτία παραλαμβάνονται όλα απο τον δακτύλιο και μεταφέρονται στην πλάκα έδρασης. Ο κώνος απο μπετό, σε αυτή την περίπτωση, απλά υποβαστά/υποβοηθά τον πυθμένα να μην παραμορφωθεί απο το βάρος του υγρού, ο οποίος απο το σχήμα του και μόνο (αψίδα) έχει τρομερές αντοχές. Όσο πιο μικρή η κλίση τόσο πιο μικρή η συνεισφορά του κώνου στην αύξηση της ροπής ευστάθειας. Πόση κλίση θα θεωρούσες πως είναι αρκετή για δεξαμενή 7μ; Και να πω και κάτι άλλο που μόλις παρατήρησα; Γιατί μιλάμε για δεξαμενές με κλίση στον πυθμένα, όταν απο τα σχέδια που δίνει ο Αρης, ΔΕΝ προκύπτει κάτι τέτοιο;
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Σιγουρα βρε παιδί μου, αυτά που λες άλλος τα διαλέγει. Απλά φιλοσοφούμεν...Αυτό που σου έστειλα έχει να κάνει με συμπεριφορά των δεξαμενών η οποία σε άλλα κράτη είναι μεγάλο τμήμα της μηχανικής. Πάντως σε κάποιους ιστοχώρους που κοίταξα χθές για δεξαμενές (aboveground vertical tanks) όλες είχαν επίπεδη βάση... πραγματικά δεν περίμενα τόση ανταπόκριση. Χαίρομαι πολύ για τον έντονο προβληματισμό, επειδή και εγώ γενικώς τον τρόπο αυτό κατασκεύης των κοιτάζω με μισό μάτι.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Αφού όλη η επιφάνεια του πυθμένα της δεξαμενής έρχεται σε επαφή με τη βάση της κάθε cm² βάσης έχει το ίδιο στατικό φορτίο. Γιατί να παραληφθούν από το δακτύλιο; Στα δυναμικά φορτία, όπου θα έχεις στη βάση ένα τραπεζοειδές διάγραμμα τάσεων με τη μέγιστη τιμή στην περίμετρο της βάσης, το καταλαβαίνω, αλλά στα στατικά φορτία; Αν κάνω έλεγχο σε ανατροπή και δε μου βγαίνει τότε θα υπολογίσω και την απαιτούμενη κλίση. Εναλλακτικά θα μπορούσα να πακτώσω τη δεξαμενή, να έχω δηλαδή περιμετρικά της μέχρι ενός ύψους τοίχωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Πάντως η δεξαμενή πρέπει να είναι πολύ ψηλή και ταυτόχρονα να έχει μικρή διάμετρο για να έχουμε πρόβλημα ανατροπής.
ilias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2008 Αφού όλη η επιφάνεια του πυθμένα της δεξαμενής έρχεται σε επαφή με τη βάση της κάθε cm² βάσης έχει το ίδιο στατικό φορτίο. Γιατί να παραληφθούν από το δακτύλιο; Στα δυναμικά φορτία, όπου θα έχεις στη βάση ένα τραπεζοειδές διάγραμμα τάσεων με τη μέγιστη τιμή στην περίμετρο της βάσης, το καταλαβαίνω, αλλά στα στατικά φορτία;.... Αυτό είπα και εγώ. acnt κάτι δεν μου αρέσει στο σχήμα που ανέβασες ή κάτι ίσως δεν κατάλαβα καλά. Με ποιο σκεπτικό μεταφέρεις τη συνισταμένη στο δακτύλιο αφού κάθε στιγμή σε κάθε σημείο του κεκλιμένου πυθμένα υπάρχει μόνιμο φορτίο από το ίδιο το υγρό?
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2008 acnt κάτι δεν μου αρέσει στο σχήμα που ανέβασες ή κάτι ίσως δεν κατάλαβα καλά. Με ποιο σκεπτικό μεταφέρεις τη συνισταμένη στο δακτύλιο αφού κάθε στιγμή σε κάθε σημείο του κεκλιμένου πυθμένα υπάρχει μόνιμο φορτίο από το ίδιο το υγρό? τελικά??
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2008 Αν έχεις συνεκτικό έδαφος τότε οι τάσεις που αναπτύσσονται στο έδαφος θα είναι μεγαλύτερες στο δακτύλιο παρά στο κέντρο ενώ το αντίθετο θα συνέβαινε αν είχες μη συνεκτικό έδαφος. Βέβαια εμείς όταν κάνουμε επίλυση θεμελιώσεων θεωρούμε απλοποιητικά ομοιόμορφη κατανομή τάσεων.
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2008 ε καλά δεν έχει σημασία εφόσον όλο αυτό εδράζεται πάνω σε ραντιε ε?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα