dsg Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9 , 2012 Καλησπέρα σε όλους. Γνωρίζετε πως υπολογίζετε η Φέρουσα Ικανότητα και αντίστοιχα η Καθίζηση σε βράχο, όταν η θεμελίωση γίνεται με γενική κοιτόστρωση? Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιώ για θεμελιώσεις σε βράχο είναι του Duncan Wyllie (Foundations on Rock) όπου βεβαίως όποιες εξισώσεις υπάρχουν, αφορούν μενονωμένα πέδιλα ή θεμελιολωρίδα. Όχι όμως γενική κοιτόστρωση. Ο Μηχανικός του έργου σκέφτεται να θεμελιώσει κάποια κτίρια με γενική κοιτόστρωση, παρότι το υπέδαφος, λόγω του βράχου, έχει πολύ ικανοποιητικά χαρακτηριστικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
dratsiox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9 , 2012 Πες του να το ξαναδεί το θέμα
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9 , 2012 Μολονότι παράδοξη επιλογή η κατασκευή κοιτόστρωσης επί βράχου, είναι δικαίωμα του μελετητή... Τι σχέση έχει αυτή η επιλογή με την καθίζηση και την φέρουσα ικανότητα; Κι εν πάση περιπτώσει, τι θα σε βοηθήσει η γνώση του τρόπου υπολογισμού; Ξέρεις όσα απαιτείται να ξέρεις για τις διακλάσεις;
sovatzou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9 , 2012 Καλησπέρα σε όλους. Γνωρίζετε πως υπολογίζετε η Φέρουσα Ικανότητα και αντίστοιχα η Καθίζηση σε βράχο, όταν η θεμελίωση γίνεται με γενική κοιτόστρωση? Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιώ για θεμελιώσεις σε βράχο είναι του Duncan Wyllie (Foundations on Rock) όπου βεβαίως όποιες εξισώσεις υπάρχουν, αφορούν μενονωμένα πέδιλα ή θεμελιολωρίδα. Όχι όμως γενική κοιτόστρωση. Ο Μηχανικός του έργου σκέφτεται να θεμελιώσει κάποια κτίρια με γενική κοιτόστρωση, παρότι το υπέδαφος, λόγω του βράχου, έχει πολύ ικανοποιητικά χαρακτηριστικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. κοιτόστρωση σε βράχο καταρχήν σε γενικές γραμμές δεν μπορεί να προσομοιωθεί. σαν επιλογή θεμελίωσης πλέον της υπολογιστικής δυσκολίας είναι και εντελώς άκυρη. επίσης πως θα τον κατευθύνεις για την κοιτόστρωση? γεώτρηση θα κάνεις? γιατί αν δεν κάνεις ποιος είναι ο ρόλος σου στο έργο? 2
dsg Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2012 κοιτόστρωση σε βράχο καταρχήν σε γενικές γραμμές δεν μπορεί να προσομοιωθεί. σαν επιλογή θεμελίωσης πλέον της υπολογιστικής δυσκολίας είναι και εντελώς άκυρη. επίσης πως θα τον κατευθύνεις για την κοιτόστρωση? γεώτρηση θα κάνεις? γιατί αν δεν κάνεις ποιος είναι ο ρόλος σου στο έργο? γεώτρηση έχει γίνει όπως και κάποια εργαστηριακά για βραχώδη δείγματα (αντοχή σε μονοαξονική, point load). βάσει των αποτελεσμάτων της έγινε διαχωρισμός σε γεωτεχνικές στρώσεις και επιλέχθησαν οι χαρακτηριστικές τιμές των γεωτεχνικών παραμέτρων για τους υπολογισμούς.
sovatzou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2012 κάτι κάνουμε έτσι (διότι η κοιτόστρωση έχει καταντήσει για πάσα νόσο και πάσα μαλακία που δέρνει τον κάθε άσχετο τενεκέ μηχανικό). από κει και πέρα το υπολογιστικό θέμα, μιας και υπάρχει βράχος, σηκώνει μεγάλη συζήτηση.
dsg Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2012 τελικά προχώρησα σε υπολογισμούς για μεμονωμένα θεμέλια (τετραγωνικό, ορθογωνικό) και θεμελιολωρίδα. Για την επιτρεπόμενη τάση χρησιμοποίησα τη μέθοδο οριακής ισορροπίας με βάση το κριτήριο αστοχίας Hoek-Brown. Για τις καθιζήσεις, την εξίσωση κλειστού τύπου, επίσης από το βιβλίο του Wyllie, (Foundations on rock).
tsiberi34 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2012 Γενικά σε βράχο τι είδους θεμελίωση επιλέγουμε ? Ποιός και τι μας καθορίζει την επιλογή.
atsalovergas Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2012 @dsg Kαλή η τελική επιλογή.Επιπλέον δεδομένου οτι είναι βράχος χρείαζεσαι ένα εύκαμπτο κτίριο,σε σύγκριση με τον γενικό κανόνα να κατασκευάζουμε δύσκαμπτα κτίρια.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2012 Γενικά όλες οι επιλογές, παντού και πάντα, καθορίζονται από τα οικονομικά. Σε βράχο οι απαιτήσεις σε επιφάνεια έδρασης είναι μηδαμινές λόγω της τεράστιας τιμής της σεπ. Βιβλιογραφικά επί βράχου η θεμελίωση γίνεται όχι με πέδιλο, αλλά την κατασκευή μίας λακούβας στον βράχο που γεμίζει με σκυρόδεμα. (υπενθυμίζω ότι για σεισμική επικινδυνότητα Ι και ΙΙ δεν απαιτούνται συνδετήριες δοκοί) Πρακτικά, σπάνια θα τύχει να απαιτηθεί τέτοια θεμελίωση, κυρίως επειδή το κόστος εκσκαφής με μηχανικά μέσα σε βράχο είναι πολύ μικρό. Επομένως στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται "μία από τα ίδια", δηλαδή πέδιλα με συνδετήρια, που απλώς είναι μικρά σε μέγεθος. Κρίσιμο στοιχείο βέβαια για τον οικονομικό σχεδιασμό είναι οι ροπές πακτώσεως των υποστυλωμάτων.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα