Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικισμοί κάτω των 2.000 - Απαίτηση σε πρόσωπο


Recommended Posts

Σύμφωνα με την κοινή λογική (την οποία δεν είναι βέβαιο ότι διαθέτουν όλοι οι δ.υ.), ως ημιπλάτος δρόμου ορίζεται το μήκος της καθέτου από τον άξονα έως το πρόσωπο του οικοπέδου. Εφόσον το πρόσωπο είναι τα 2,00 μ, τότε το πλάτος (για το δικό σου οικόπεδο) προκύπτει από την κάθετη σε αυτό το πρόσωπο.

Αν σου δημιουργήσουν πρόβλημα, υπάρχει και η ΔΟΚΚ 

Link to comment
Share on other sites

Η πλευρά μου είναι η Α-Δ, τα δύο μέτρα είναι τμήμα της πλευράς.

Το "σε όλο το μήκος της μίας πλευράς"  δεν μας δεσμεύει?

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Kane said:

Παύλε, μέχρι πρότινος γνώριζα περί 4μ πλάτος "λωρίδας" ως πρόσωπο σε δρόμο. Μαλιστα, εχω δεί τέτοια τοπογραφικα ΟΑ παλαιότερα.

Στη  περίπτωση του συναδέλφου έχουμε ενα οικόπεδο που ουσιαστικα εχει προσωπο 2.20 σε έναν δρόμο που καταλήγει στην επαρχιακή οδό ο οποιος ΔΕΝ αποτελει τμήμα του οικοπέδου των 600τμ

Δε καταλαβαίνω ομως απο που προκύπτει αυτο που αναφέρεις πως το μηκος ουσιαστια του "προσωπου" ειναι το 2.20μ επι το μήκος του 

Παρεμπιπτόντως μη γράφεις χωρίς τόνους (απάντηση δες στο τέλος)

28 λεπτά πριν, netmin909 said:

Ουσιαστικά ο Παύλος το είδε από μια άλλη οπτική. Ότι το μήκος του προσώπου είναι 2,20 και το πλάτος 14μ.( όσο το μήκος της διόδου). [Έτσι ακριβώς έχεις πλάτος κοινόχρηστου δρόμου πολύ μεγαλύτερο των 4. μ το οποίο εφάπτεται στο πρόσωπο του οικοπέδου]

Δεν ξέρω αν θα το δεχτούν αυτό στην Υπηρεσία Δόμησης.

Απάντησε ο συνάδελφος 

4 λεπτά πριν, tetris said:

Σύμφωνα με την κοινή λογική (την οποία δεν είναι βέβαιο ότι διαθέτουν όλοι οι δ.υ.), ως ημιπλάτος δρόμου ορίζεται το μήκος της καθέτου από τον άξονα έως το πρόσωπο του οικοπέδου. Εφόσον το πρόσωπο είναι τα 2,00 μ, τότε το πλάτος (για το δικό σου οικόπεδο) προκύπτει από την κάθετη σε αυτό το πρόσωπο.

Αν σου δημιουργήσουν πρόβλημα, υπάρχει και η ΔΟΚΚ 

άρθρο 6

"1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση . Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. 'Όπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποίας αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση, ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές. 

Η συνήθης περίπτωση είναι ο άξονας του δρόμου παράλληλος με την οριογραμμή προσώπου του οικοπέδου (σχ 1). Όταν ο άξονας του δρόμου είναι κάθετος στο πρόσωπο του οικοπέδου  τότε το λογικό (εκτός αν πέσεις σε στραβόξυλο όπως είπε ο τετρις) είναι να θεωρήσεις την κόκκινη γραμμή (σχ 2) και να μην παραχωρήσεις καθόλου διότι πολύ απλά το παραπάνω δεν έχει εφαρμογή, καθώς δεν έχεις πρόσωπο παράλληλο σε άξονα για να παραχωρήσεις και έτσι να διαπλατυνθεί ο δρόμος, καθώς το σκεπτικό του εν λόγω Π.Δ ήταν όταν οι ιδιοκτησίες αναγκαστούν να οικοδομήσουν να παραχωρούν ο καθένας από μισό πλάτος ώστε να δημιουργούνται δρόμοι (Αν κάποιος πρέπει να παραχωρήσει στην περίπτωση του συναδέλφου είναι η βορειοδυτική ιδιοκτησία) Κάτι σαν μια άτυπη πράξη αναλογισμού θα λέγαμε. Από και και πέρα υπάρχει και η ΔΟΚΚ. Ευκαιρία να βγάλουν κάποια εγκύκλιο μετά από 34 χρόνια για το θέμα αυτό (εδώ για το ν. 4495 θυμήθηκαν μετά από 2 χρόνια να βγάλουν εγκύκλιο)

img20190601_12315800.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, κληροτεμάχιο διανομής του 1931 μπήκε εντός ορίων οικισμού το 1986. Στον χάρτη της διανομής το κληροτεμάχιο είναι τυφλό και συνορεύει βόρεια με ρέμα. Σήμερα το ρέμα είναι ασφαλτοστρωμένος δρόμος του οικισμού με κράσπεδα το οικόπεδο μου πλέον έχει 14.20 μέτρα πρόσωπο εκεί και 76 μέτρα πρόσωπο σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο που όμως είναι μέρος του αρχικού κληροτεμαχίου. Τα όρια της αρτιότητας τα έχω, οικοδομησημότητα έχω;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα. Σε οικισμο παραδοσιακο (φεκ 78) οριοθετημένο υπαρχει συμβόλαιο του 2008 που αναφέρει το οικόπεδο να γειτονεύει με κοινοτική διάβαση. Το κατέχει απο χρησικτησία 30 χρόνια αναφερει το συμβόλαιο. Αποδεικνύει αυτό τη προύπαρξη του ως κοινόχρηστο χώρο ώστε να είναι οικοδομήσιμο; Εξυπηρετεί 7-8 αδομητα οικόπεδα εκτός συνεκτικού και καταλήγει σε κοινόχρηστο χώρο. Δεν φαινεται στη γυς. Ειναι χωμάτινο 1 μέτρου 

Edited by Architect90
Link to comment
Share on other sites

 η χρησικτησια ειναι "κατα δηλωση" του πωλητη,

αλλά το συμβολαιο μεταγράφηκε  το 2008 και αυτο ειναι το ετος δημιουργιας του ακινητου.

[δες το Β 251/2012]

βλεπεις και σε αυτη τη συζητηση για τους παραδοσιακους

 

https://www.michanikos.gr/forums/topic/26197-οικισμοί-κάτω-των-2000-απαίτηση-σε-πρόσωπο/?do=findComment&comment=600062

και τα ΠΜ

 

1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται σε όλο το μήκος της μίας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. 'Οπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποίας αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση, ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων.
Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται τα τμήματα τοου οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές. Σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς τα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού και εφόσον υπάρχει διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός είναι οικοδομήσιμα όταν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο οποιουδήποτε πλάτους.
2α. Υφιστάμενο οικόπεδο κατά τη 16-5-89 (ημερομηνία δημοσίευσης του ΠΔ/25-4-89), που δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση, για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να τεθεί από τον ιδιοκτήτη σε κοινή χρήση, με συμβολαιογραφική πράξη, αντίγραφο της οποίας κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, λωρίδα οικοπέδου πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων, που να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μίας πλευράς των ορίων του οικοπέδου, για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου. Ο χώρος αυτός που τίθεται σε κοινή χρήση πρέπει να συνδέει τα οικόπεδα με το υφιστάμενο σε κοινή χρήση δίκτυο κυκλοφορίας του οικισμού.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι έχω ένα πρόβλημα με ένα τοπογραφικό στην πολεοδομία και με αυτή την ευκαιρία θέλω να ξεδιαλύνω τι ισχύει με το πρ'όσωπο των γηπέδων.
Η περίπτωση μου είναι πως σε οικόπεδο του 1986(τότε ήταν το 1ο συμβόλαιο έχω πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο πριν του 85 μόλις 4,1 μέτρα-είμαι πάνω σε στροφή). Εγω θεωρώ πως είμαι άρτιο και οικοδομήσιμος γιατί από το 1985 έως το 2011 δεν υπήρχε συγκεκριμένη απαίτηση σε πρόσωπο. Υπήχε μόνο σύμφωνα με το ΦΕΚ 293Δ/1989 το άρθρο 6 που αντικατέστησε όπου ζητά πρόσωπο σε μια πλευρά σε Κ.Χ. 4 μ. και στην παρ. β θέτει πως σε οικόπεδα από κατάτμηση υπάρχει απαίτηση 12μ. προσώπου.
Υπάρχει καμία εγκύκλιος ή κάποιο άλλο ΦΕΚ που να  ορίζει ότι για τα πριν του 2011 θέλω πρόσωπο 12 μ?
 

Link to comment
Share on other sites

όχι, για τον απλούστατο λόγο ότι η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει απλώς πρόσωπο

παραθέτω αποσπάσματα σχετικής νομοθεσίας

ΠΔ/4-11-11    (ΦΕΚ-289/ΑΑΠ/4-11-11)

ΑΡΘΡΟΝ-1 
Τροποποίηση και συμπλήρωση του Αρθ-85 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας
(Αρθ-5 του ΠΔ/24-4-85) 
1. Μετά το πρώτο εδάφιο της περιπτ.α της παρ.1 του Αρθ-85 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, που κυρώθηκε με το ΠΔ/14-7-99 (ΦΕΚ-580/Δ/99) [ Αρθ-5   παρ.1 του ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85)], προστίθεται εδάφιο ως εξής: 
"Το ελάχιστο μήκος προσώπου του γηπέδου, ορίζεται σε 10,0 μ. για εμβαδόν γηπέδου έως 500 τμ και 15,0 μ. για εμβαδόν μεγαλύτερο των 500 τμ". 
Η παρούσα διάταξη δεν εφαρμόζεται σε γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος προεδρικού διατάγματος και στους παραδοσιακούς οικισμούς

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλημέρα. Διάβασα τα παραπάνω αλλά καθαρό συμπέρασμα δεν έβγαλα γι'αυτό ειπα να ξανα ρωτήσω! :)

1.Στην παραχώρηση λωρίδας για να γίνει ο δρόμος 2 μέτρα από τον άξονα του, τα τμ που παραχωρούνται αφαιρούνται από τον εμβαδόν; Δηλαδή για κατά κανόνα αρτιότητα πρέπει μετά την παραχώρηση να έχουμε καθαρό εμβαδόν 300;

2. Για τα οικόπεδα από 1985-2011 δεν απαιτείται πρόσωπο, όπως διαβάζω και από πάνω έτσι; εκτός αν προέρχεται από κατάτμηση. Δηλαδή αν έχει κατατμηθεί το 1990 πχ θέλει πρόσωπο 12μέτρα;

Edited by Architect90
Link to comment
Share on other sites

1. Όχι, μετά την παραχώρηση το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (ΦΕΚ 181/Δ/1985, άρθρο 6, παρ. 5)

2. Πάντα απαιτείται πρόσωπο για να είναι οικοδομήσιμο το οικόπεδο (ΦΕΚ 181/Δ/1985, άρθρο 6, παρ. 1)

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.