FouksMechMech Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15 , 2012 (edited) Συνάδελφοι καλησπέρα. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία. Θα εκτιμούσα αν διατυπώνατε τη γνώμη σας ή/και την εμπειρία σας στο παρακάτω θέμα: Ετοιμάζω το νέο μου σπίτι [μαιζονέτα, 190 m2, με σαλόνι 35 m2 ύψους 7.5 m (εσωτερικό αίθριο)]. (Το κτίριο είναι σχετικά καλά μονωμένο [εξωτερική θερμομόνωση 6 cm (XPS), δώμα/ξύλινη στέγη 8 cm (XPS)], καλής ποιότητας θερμοδιακοπτώμενα κουφώματα/τριπλή υάλωση). Ως θέρμανση έχω αποφασίσει τη λύση της ενδοδαπέδιας με Α/Θ. Επίσης, στο σαλόνι θα τοποθετήσω και τζάκι με μαντεμένια εστία και συρόμενη πόρτα. Σκέφτομαι για ενεργειακό/αερόθερμο με χρήση ανεμιστήρα αλλά χωρίς κανάλια για παροχή αέρα σε δωμάτια πέραν του εννιαίου χώρου. Οι απορίες μου είναι οι εξής: 1) θα υπάρχει πρόβλημα με το θερμοστάτη του εννιαίου χώρου αν από τις περσίδες εξέρχεται ικανή ποσότητα ζεστού αέρα? 2) Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν μεγάλες απώλειες θερμότητας από την εστία όταν αυτή δε λειτουργεί? 3) Αξίζει να τοποθετηθεί τζάκι καλολιφέρ για υποβοήθηση της ενδοδαπέδιας? Το επιπλέον κόστος (σε σχέση με την αερόθερμη εστία) δεν αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα. Επίσης, αν υπολογίζεται απόσβεση (της εστίας καλοριφέρ) σε βάθος 10ετίας, το θεωρώ ικανοποιητικό. 4) Μήπως να αρκεστώ στην αερόθερμη εστία που θα θερμάνει το ψηλοτάβανο σαλόνι, ώστε να μην ανακατεύω τα 2 συστήματα? Σας ευχαριστώ, Γιώργος. Edited Ιανουάριος 15 , 2012 by FouksMechMech
Panos09 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16 , 2012 Για να κάνετε σωστή εγκατάσταση σε τζάκι "καλοριφέρ" πρέπει να προσθέσετε δοχείο αδρανείας, 3όδη βαλβίδα για την διαχείρηση του κυκλώματος του τζακιού, 3όδη βαλβίδα για την διαχείρηση του κυκλώματος της ενδοδαπέδιας, και σωλήνωση απο χαλκό ή ανοξείδωτο για την περίπτωση της υπερθέρμανσης. Επίσης έχει και τις αντίστοιχες ηλεκτρολογικές εργασίες. Άρα το κόστος δεν είναι μόνο η διαφορά ανάμεσα στο αερόθερμο και "καλοριφέρ" τζάκι, κοστίζει αρκετά παραπάνω. Αν το σπίτι που περιγράφεται είναι στην Κρήτη η αντλία θερμότητας με ενδοδαπέδια θα σας δώσει έτσι και αλλιώς πολύ χαμηλό ετήσιο κόστος θέρμανσης. Με τις παρούσες τιμές ηλεκτρισμού δύσκολα δικαιολογείται επιπλέον επένδυση σε συστήματα όπως τα παραπάνω για οικονομικούς λόγους. Εκτός και αν έχετε τζάμπα ξύλα και ξέρετε ότι το τζάκι θα ανάβει έτσι και αλλιώς πολύ συχνά, σας αρέσει, κλπ.
FouksMechMech Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16 , 2012 (edited) Το σπίτι όντως βρίσκεται στην Κρήτη, Χανιά. Όταν αναφέρομαι σε διαφορά κόστους, εννοώ συνολική διαφορά. Από ότι έχω δει, οι αερόθερμες εστίες (ειδικά με βεντιλατέρ) είναι πιο ακριβές από τις εστίες καλοριφέρ. Πάντως προφανώς θα πρέπει να εξετάσω συνολικά τις δύο λύσεις. Η ενδοδαπέδια δεν θα έχει δοχείοο αδρανείας? Μήπως θα μπορούσε σε αυτό να προστεθεί μια σερπατίνα ώστε να υποβοηθά την ενδοδαπέδια, και να μου δίνει και ΖΝΧ όταν χρειάζεται (απουσία ήλιου)? Ξύλα έχω, όχι άπειρα... αλλά έχω. Και ναι, μου αρέσει ή όλη διαδικασία του τζακιού και σκοπεύω να το ανάβω κάθε μέρα. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δεν ανάβει κάθε μέρα, είναι τόσο μεγάλο (απαγορευτικό) το κόστος ενός κυκλοφορητή και ενός εναλλάκτη επιπλέον στο θερμοδοχείο (ίσως να μην είναι τόσο απλή η εγκατάσταση αλλά τα απλοποιώ χάριν της συζήτησης.)? Ευχαριστώ. Edited Ιανουάριος 16 , 2012 by FouksMechMech
Panos09 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16 , 2012 Αν βάλετε μόνο αντλία θερμότητας δεν χρειάζεστε δοχείο αδρανείας. Το τζάκι κάνει το θέμα του μηχανοστασίου αρκετά πολύπλοκο γιατί μπλέκουν κυκλώματα με διαφορετικά χαρακτηρηστικά. Το επιπλέον κόστος θα είναι μερικές χιλιάδες ευρώ. Ηλιακά για το ΖΝΧ έχουν περισσότερο νόημα οικονομικά.
FouksMechMech Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16 , 2012 Πάνο, πιστεύεις ότι αξίζει τον κόπο να κοιτάξω το θέμα της ηλιακής θέρμανσης μιας και βρόσκομαι Κρήτη? Θα μπορούσα με μια τέτοια λύση, να έσω και δροσισμό?
Στελιος1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17 , 2012 Να βαλεις ενα αεροθερμο γιατι μονο σε μπελαδες θα μπεις, τ αεροθερμο θα το καις και σε περιπτωση διακοπης ρευματος. Ολο σκεφτομαι να κανω και υδραυλικα τζακια αλλα και μονο που θα πρεπει να συνεχισει μετα υδραυλικος και να το συνδιασει με καποιον λεβητα κτλ δισταζω. Οι περισσοτεροι ξεκινουν με τ καυστηρα και στ συνεχεια προσπαθουν να συντηρησουν με τ τζακι, αποτελεσμα ειναι να μην επαρκει και να εχει εξοδο νερου 50-60 βαθμων, να υπολειτουργουν τα σωματα και πααρα πολλα ξυλα. Η θερμοκρασιες αυτες σου κανουν βεβαια εσενα αλλα.. η καυση ομως ειναι σκετος ρυπος και τιποτε αλλο. Οι επικαθισεις εμφανιζονται ακομα και μεσα στην εστια και αν δεν τ καθαριζεις καθε μερα οι πισσες σκληραινουν μονωνουν και συχνα, η αποδοση να πεφτει δραματικα. Στ αεροθερμο συμβαινει κατι αντιστοιχο αλλα σε μικροτερο βαθμο και επισης μια φορα στις τοσες μπορεις να ανεβαζεις τον θερμοστατη η ακομη και να κλεινεις τελειως τον αερα και να καθαριζει. Την γνωμη μου λεω και το τι καταλαβαινω απ οτι ακουω δεξια κ αριστερα. Υπαρχουν και καποιοι που ειναι πολυ ικανοποιημενοι, προφανως κατι εγινε πιο σωστα σ αυτους.. Οτι και να βαλεις να προσεξεις να εχει σωστη αεροκουρτινα, αλλιως ειναι μεγαλος μπελας το τζαμι που μαυριζει.
Panos09 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17 , 2012 Δροσισμό έχεις μόνο με την αντλία θερμότητας. Το ετήσιο κόστος θέρμανσης σε νέο καλά μονωμένο σπίτι με Α/Θ και ενδοαπέδια στην Κρήτη θα πρέπει να είναι μέχρι 500€ το πολύ άρα ότι άλλο βάλεις για να το κατεβάσεις 150-200€ δεν θα κάνει απόσβεση αν το βλέπεις με οικονομοτεχνικούς όρους. Ηλιακά για ΖΝΧ το πολύ θα έλεγα σε αυτή την φάση. Αν σε 5 χρόνια το ρεύμα πάει 4 φορές πάνω τότε το αναβαθμίζεις. Απλά άσε χώρο στο μηχανοστάσιο για το δοχείο αδρανείας και τα υπόλοιπα. Στέλιο έχεις δίκιο σε αυτά που λες γιατί δυστηχώς τα περισσότερα τζάκια νερού λόγω "οικονομίας" ή άγνοιας μπαίνουν χωρίς έλεγχο της θερμοκρασίας επιστροφής και δοχείο αδρανείας με αποτέλεσμα αυτά που περιγράφεις. Δουλεύουν με χαμηλές θερμοκρασίες νερού όπως περιγράφεις και γεμίζουν πίσσα. Αν φτιαχτούν σωστά δουλεύουν όμως και αυτά πολύ καλά. 1
FouksMechMech Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17 , 2012 Στέλιο1 Πιο πάνω έγραψες.... "...Στ αεροθερμο συμβαινει κατι αντιστοιχο αλλα σε μικροτερο βαθμο και επισης μια φορα στις τοσες μπορεις να ανεβαζεις τον θερμοστατη η ακομη και να κλεινεις τελειως τον αερα και να καθαριζει."... Τι ακριβώς εννοείς με το "ανέβασμα του θερμοστάτη"? Επίσης.... "κλείνω τον αέρα" ....? Πως καθαρίζει δηλαδή?
Στελιος1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17 , 2012 Και στα αεροθερμα ψυχεται ο θαλαμος καυσης με παρομοιες συνεπειες, με τ διαφορα οτι στ υδραυλικο το μεσο μεταφορας (νερο) δεν υπερβαινει τους 100 βαθμους ενω ο αερας οσο θες. Το βεντυλατερ εκκινει με θερμοστατη, μπορεις μια φορα στ 10 μερες πχ να το κανεις να ξεκινα στους 150 η και παρα πανω η και καθολου για καποια ωρα ωστε να πυρωσει καλα η εστια και να καουν, ειδικα αν βαλεις και καποιο καθαριστικο η χοντρο αλατι στ φωτια. Επισης αυτο θα σε βοηθησει και σε χλωρα ξυλα, με ποιο υψηλη θερμοκρασια θα καουν ευκολοτερα ενω με το υδραυλικο οχι.
tang Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2012 Καλημέρα διαβάζοντας το θέμα,θέλω την γνώμη σας για ενδοδαπεδια με αντλία θερμότητας και δροσισμο,την οποία θα εγκαταστήσω σε νεοδμητο όροφο διαμέρισμα μου 145 τμ καθαρών στην περιοχή της σαρωνιδας.ευχαριστω
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα