Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μικτό σύστημα μονοσωλήνιου κ δισωλήνιου


mitzi

Recommended Posts

Γειά σας

ήθελα να ρωτήσω τη συμβουλή σας για μια καινούργια εγκατάσταση θέρμανσης. Είμαι μηχανολόγος αλλά δεν έχω ασχοληθεί ξανά με μελέτες και

εφαρμογές θέρμανσης.Έχω μια διωροφη κατοικία 180 μ2. Έχω βγάλει απώλειες και δουλεύω την μελέτη μονοσωληνίου. Στην πορεία προτιμώ να βάλω κύκλωμα

και σώμα εκτός από 3 κύκλωματα που παίρνουν 2 μικρότερα σώματα. Τα κυκλωματα προσπαθώ να τα έχω ισορροπημένα και απο θέμα μήκους σωλήνας και

απο θέμα φορτίου. Κάθε κύκλωμα καλύπτει απώλειες χώρου 2000-3000 Kcal και τελικά το φορτίο Q60 των σωμάτων για κάθε κύκλωμα κυμαίνεται 2500-4000

Kcal.

Συνολικά έχω 3 κυκλώματα στο 1ο επίπεδο με 1 κύκλωμα και σώμα πίσω και στο 2ο επίπεδο 6 κυκλώματα με 5 κύκλωματα και σώμα πίσω.

Τελικά αυτό που έχω φτιάξει είναι ένα μικτό σύστημα δισωλήνιου και μονοσωλήνιου, σωστά;

Ερώτηση: θα δουλέψει σωστά; Θα εξισορροπηθεί εύκολα ένα τέτοιο δίκτυο; τώρα βέβαια θα μου πείτε αυτό μεγάλε είναι και δικό σου θέμα, να υπολογίσεις

σωστά τις πτώσεις πίεσης ανά βρόχο (μήκη, Κv διακόπτων).

Στα κυκλώματα του δισωληνίου φυσικά θα μπεί διακόπτης απλός δίοδος και όχι τετράοδος, σωστά;

Και τέλος έχω επιλέξει την μέθοδο αυτοεξισορρόπηση στο πρόγραμμα, η οποία βγάζει ίσες πτώσεις πίεσης. Αυτό βέβαια είναι μια θεώρηση που κάνει το

πρόγραμμα και διαφοροποιείται στην πραγματικότητα. Με ποια μεθοδολογία μπορώ να υπολογίσω τον στραγγαλισμό που θα χρειαστεί να κάνω στις

ρυθμιστικές βαλβίδες των κυκλωμάτων όταν τελικά η εγκ/ση δουλέψει και δεν είναι ισορροπημένη.

Ευχαριστώ πολύ εκ'των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Θα υποθέσσω οτι εννοείς οτι σε κάποιους βρόγχους του μονοσωληνίου έχεις εγκαταστήσει ένα σώμα, σωστά; (τους ονόμασες "κύκλωμα" και μπερδεύτηκα λίγο)

Κατ'αρχάς στην πράξη δεν πιστεύω οτι θα είναι δύσκολη η εξισσόρόπηση του δικτύου όπως το περιγράφεις (δεδομένου οτι οι διατομές των στηλών είναι σωστές και η επιλογή του κυκλοφορητή γίνει σωστά)

Τώρα για τις βάνες που θα εγκατασταθούν στα σώματα, πιστεύω οτι εντέλει ακόμα και στους βρόχγους με ένα σώμα θα καταλήξεις με τετράοδη (την συνηθισμένη βάνα του μονοσωληνίου).

Εάν χρησιμοποιείς το 4Μ θα βοηθήσει να καταλάβεις το τί ακριβώς έχεις κάνει (τις ταχύτητες του νερού και τις τριβές των κλάδων) εάν έστω και προσωρινά απενεργοποιήσεις την αυτοεξισορρόπηση. Αυτό θα σου δώσει και μία βασική ιδέα για το ποιές θα πρέπει να είναι οι τοπικές απώλειες που θα προσθέσσεις μέσω των ρυθμιστικών βανών που θα εγκαταστήσεις στα κολλεκτέρ (συγκρίνοντας τις τριβές των κλάδων στο κολλεκτέρ). Βέβαια στην πράξη δεν νομίζω οτι θα σε βοηθήσει, δεδομένου οτι η τελική εξισσορόπηση του δικτύου γίνεται στην πράξη (που τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά απο την μελέτη).

Σημείωσε δύο συμβουλές:

-Ίσως να καταλήξεις σε καλύτερο αποτέλεσμα εάν εγκαταστήσεις 2 κυκλοφορητές (1 σε κάθε κολλεκτέρ-όροφο) αντί για 1 κεντρικό και βάνες αυτονομίας. Τότε δεν θα χρειαστεί να ανησυχείς για την σύγκριση των τριβών ανάμεσα στους ορόφους.

-Φρόντισε στην πράξη να εγκαταστήσει ο υδραυλικός κάποιο χημικό προστασίας απο ηλεκτρόλυση (ειδικά εάν έχεις μεγάλες ταχύτητες ροής).

Good luck!

Link to comment
Share on other sites

Και τέλος έχω επιλέξει την μέθοδο αυτοεξισορρόπηση στο πρόγραμμα, η οποία βγάζει ίσες πτώσεις πίεσης.

 

Mitzi η αυτοεξισορρόπηση δεν ξέρω αν λέει και πολλά...

Έτσι και αλλιώς πάντα αυτοεξισορροπείτε...

Το θέμα είναι να δεις τις διαφορές θερμοκρασίας που προκύπτουν στα κυκλώματα θεωρώντας δεδομένο ότι έχουν δοθεί σωστές αντιστάσεις στους διακόπτες των σωμάτων.

Αν έχεις αλλού 20 και αλλού 5 βαθμούς Κελσίου τότε νομίζω ότι ζορίζει το πράγμα για να εξισορροπηθεί από τα ρυθμιστικά.

Αν οι βρόγχοι σώμα και πίσω είναι κάποια σώματα μεγάλης ισχύος και τα μονοσωλήνια μικρά μπορεί να μην χρειάζεται κάποια σπουδαία εξισορρόπηση.

Σχετικά με τους διακόπτες πράγματι στην αγορά υπάρχουν διακόπτες εξωτερικού βρόγχου ή ενσωματομένου βρόγχου που μπορεί να είναι δισωληνίου ή μονοσωληνιού ακόμα και μικτού τύπου που να ρυθμίζεις το Bypass...

Το θέμα είναι ο μηχανολόγος να έχει προδιαγράψει στην μελέτη τους διακόπτες και να δώσει σαφή οδηγίες στον υδραυλικό ποιους θα τοποθετήσει που.

Για να βοηθήσω ρίξε μία ματιά στους Danfos η στους Comap που μπορείς να βρείς τα Kv τους για να προσθέσεις τις σωστές αντιστάσεις στο πρόγραμμα σου....

Οσο για τα ρυθμιστικά μπορείς να βρεις τα διαγράμματα είτε απο τους TIEMME η απο τους FAR που έχουμε τεστάρει ότι είναι σωστά για να προσθέσεις τις σωστές αντιστάσεις αλλά και για να υπολογίσεις τους στραγγαλισμούς σου....

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

η σκέψη είναι το δίκτυο να γίνει δισωλήνιο, αλλά κάποια μικρά σώματα τα συνδέω σε ένα βρόγχο.

 

Aithilenio, τα ΔΤ των κυκλωμάτων είναι πολύ κοντά μεταξύ τους από 6 έως 11-12 C με ταχύτητες στους βρόχους μέχρι 0.6 m/sec. όπως είπες οι βρόγχοι και σωμα πίσω είναι μεγάλα σώματα και τα μονοσωλήνια 2 μικρότερα σώματα μαζί.

Τώρα αν από τους διακόπτες είναι εύκολο κάποιος να μου στείλει με πμ τα διαγράμματα θα το εκτιμούσα, αν και θα μπορέσω να τους βρώ και εγώ απλά με γλυτώνετε από λίγο χρόνο.

 

Jason γιατί πιστεύεις ότι και στους βρόγχους με σώμα πίσω θα καταλήξω σε διακόπτη μονοσωληνίου;

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

Link to comment
Share on other sites

Ίσως σε ενδιαφέρει το θέμα Μονοσωλήνιο και ADAPT

 

Γενικά, δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό που θέλεις να κάνεις. Μπορείς άνετα να βάλεις κυκλώματα με 1-2 σώματα, όπως μπορείς να βάλεις κυκλώματα με 2-3 σώματα. Ο υπολογισμός θα σου δείξει ακριβώς τι συμβαίνει.

 

Στα κυκλώματα με ένα σώμα, θα καταλήξεις (πιθανώς) σε διακόπτες εξωτερικού βρόγχου δισωληνίου (και όχι μονοσωληνίου που εννοούμε αυτούς που κάνουν by pass), διότι διαφορετικά θα πρέπει να συνδέσεις το σώμα στις δυο κάτω μούφες που δεν είναι ότι καλύτερο για την απόδοσή του (δεν είναι όμως και απαγορευτικό).

 

Στα κυκλώματα με δύο σώματα, οι διακόπτες εξωτερικού βρόγχου μονοσωληνίου επιτρέπουν να απομονώσεις ένα σώμα ενώ το άλλο σώμα του κυκλώματος θα δουλεύει κανονικά. Με διακόπτες δισωληνίου ή με δυο γωνιακούς διακόπτες θα έκοβες τη ροή σε όλο το κύκλωμα.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Απ' ότι κατάλαβα εφόσον οι βρόγχοι είναι ισορροπημένοι (από θερμικό φορτίο και αντιστάσεις) δεν υπάρχει πρόβλημα να συνδέσεις ένα σώμα ανα βρόγχο και σε άλλο βρόγχο τρια σώματα.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα αν από τους διακόπτες είναι εύκολο κάποιος να μου στείλει με πμ τα διαγράμματα θα το εκτιμούσα, αν και θα μπορέσω να τους βρώ και εγώ απλά με γλυτώνετε από λίγο χρόνο.

 

http://heating.danfoss.com/PCMPDF/vd33w102,%20data%20RLV-K%20eng.pdf

 

Απο άλλες μάρκες έχω αρκετά pdf....

  1. Ιδίως για comap έχω πολύ καλό τεχνικό εγχειρίδιο που δεν το βρίσκεις εύκολα...
  2. Αν σε ενδιαφέρει....στείλε μου εμαιλ απο το site μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.