Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ωστόσο στην παράγραφο αυτή του ΓΟΚ δε λεει οτι αναφέρεται ΚΑΙ στα εκτός σχεδίου. Υπονοείται με κάποιο τρόπο, είχε βγει κάποια εγκύκλιος??

 

Το μόνο παραπλήσιο που βρήκα είναι η εγκύκλιος 113/86 όπου παρότι ο ΓΟΚ85 έχει βγει, οδηγεί στον ΓΟΚ73.

 

Παρ.1Ββ: Ο υπόγειος όροφος για να θεωρηθεί χώρος κύριας χρήσης πρέπει να έχει ταυτόχρονα, κατά κτιριοδομική διάταξη (Αρθ-32 του ΓΟΚ/73), τη στάθμη του δαπέδου του σε απόσταση
το πολύ 1,00 μ. από την οριστική στάθμη
του εδάφους και ύψος τουλάχιστον 2,40 μ. Εάν δεν υπάρχουν ταυτόχρονα και οι δύο αυτές προϋποθέσεις ο χώρος δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν χώρος κύριας χρήσης έστω και εάν μπορεί να αποκτήσει τις προϋποθέσεις αυτές πχ. με επίχωση του δαπέδου του ή με διαμόρφωση της οριστικής στάθμης του εδάφους, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αυθαίρετη κατασκευή.

 

Και στον ίδιο το ΓΟΚ 73 γράφει:

 

Άρθρ32, παρ 2. Χώροι κυρίας χρήσεως θεωρούνται πάντες οι έχοντες ή δυνάμενοι να αποκτήσουν ελεύθερον ύψος εσωτερικόν τουλάχιστον 2,40 μέτρα εν ταύτω δε στάθμην δαπέδου υποκειμένην μέχρι και 1,0 μέτρου της στάθμης φυσικής ή τεχνητής του εξ ου η πρόσβασις ή ο φωτισμός πέριξ εδάφους.

 

Εν τέλει πόσο επιτρεπόταν να εξέχει το υπόγειο απο το διαμορφωμένο έδαφος την περίοδο 1978-79?

Edited by albert
Δημοσιεύτηκε (edited)

albert, αυτό που έβαλες είναι για πότε το υπόγειο μπορεί να χαρακτηριστεί σαν χώρος κύριας χρήσης (άρα μετράει στη δόμηση) οπότε δε θα μπορούσε να είναι τελείως θαμένο.

 

Στον ΓΟΚ 85 άρθρο 28 , η παλιά παράγραφος2 που υπήρχε και βελτιώθηκε από την παρ 6α του αρθρου 13 του Ν1647/86 (ΦΕΚ 141/Α )

η οποία ξαναδιορθώθηκε με την παρ.1 Αρθ-23 του Ν-2831/00 (ΦΕΚ-140/A) έλεγε:

 

Σε περιοχές εκτός εγκεκριμένου σχεδίου, από τις διατάξεις του πολεοδομικού κανονισμού εφαρμόζονται: Τα άρθρα 2, 3, 4, 5, το άρθ.7 πλην των παραγράφων ΙΒι, ΙΒστ, ΙΒζ και 3, το άρθ.8 παρ.3 "το άρθ.9 παρ.4, 9 και 10" τα άρθρα 11, 17, 18, 20, 22 και το άρθ.23 εκτός της Παρ.5.)

 

Η παράγραφος του ΓΟΚ που αναφέρεται στα ύψη των υπογείων είναι η 1Ββ του άρθρου 7, άρα σύμφωνα με τα παραπάνω ίσχυε και για τα εκτός σχεδίου

Edited by Manolis gon
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ο ΓΟΚ 85 :

Άρθρο 1

Σκοπός του παρόντος νόμου είναι ο καθορισμός όρων, περιορισμών

και προϋποθέσεων για την εκτέλεση οποιασδήποτε κατασκευής εντός ή

εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή οικισμών, ώστε να

προστατεύεται το φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον,

καθώς και να εξυπηρετείται το κοινωνικό συμφέρον.

 

Άρθρο 2. Ορισμοί

 

...

 

24. Υπόγειο είναι όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή

βρίσκεται έως 1,50 μ. ψηλότερα από την οριστική στάθμη του εδάφους.

 

Με πρόλαβε ο manolis!Το θέμα είναι αν μπορείς να επικαλεστείς-χρησιμοποιήσεις τις διατάξεις του 85 για προγενέστερη (?) κατασκευή!

Edited by AKK
Δημοσιεύτηκε

Ε, μα ναι αυτό είναι το θέμα να βρω τι ίσχυε για την περίοδο 1979, και το μόνο που βρίσκω είναι προϋποθέσεις κύριας χρήσης, αλλά κανένα περιορισμό στο πόσο προξείχε το υπόγειο από το έδαφος...

 

ΚΑΝΑ, αν μπορείς να θυμηθείς κάτι για τα 2μ.?? :smile:

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά πάντως!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συμφωνα με το ΓΟΚ 73;

 

Αρθρο 11

5. Υπόγειον καλείται ο όροφος ή το τμήμα αυτού, ου το δάπεδον ευρίσκεται υπό την στάθμην της παρ' αυτώ οδού ή της φυσικής ή τεχνητής στάθμης του πέριξ εδάφους ως εις έκαστον τμήμα δομήσεως ειδικώτερον ορίζεται.

 

Αρθρο 15

 

1. Εις το συνεχές οικοδομικόν σύστημα, ως ισόγειον θεωρείται ο όροφος ούτινος τα δάπεδα ευρίσκονται εις την στάθμην της νομίμου αφετηρίας μετρήσεως του ύψους του κτιρίου και του αριθμού των ορόφων αυτού ή υπέρκειται ταύτης το πολύ μέχρι δύο μέτρων (2.00 μ.) ή υπόκειται ταύτης μέχρι εξήκοντα εκατοστών του μέτρου (0,60 μ.).

Edited by Manolis gon
Δημοσιεύτηκε

καλημέρα Μανώλη

 

άρα καλά θυμάμαι (τα 2.0μ)

και άρα κακώς, πολλοί συνάδελφοι, χρεώνουν υπερβάσεις και ξεμπαζώματα σε παλιές οικοδομές πρίν τον ΓΟΚ/85.

Νομίζω το είχα ξαναγράψει αλλά πολλοί δεν το πήραν είδηση.

Δημοσιεύτηκε

Δημιουργική σε κάθε περίπτωση η κουβέντα μας.

Πάντως είμαι της γνώμης ότι ο ΓΟΚ 73 αναφέρεται μόνο σε εντός σχεδίου ή οικισμού δόμηση και όχι σε εκτός σχεδίου. Μιλά πάντα για οικόπεδα και για συστήματα δόμησης που αφορούν πόλεις ή κώμες και όχι στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αντίθετα δηλαδή με το ΓΟΚ 85 που ξεκάθαρα καλύπτει την εκτός σχεδίου σε αυτό το θέμα!

Τί λέτε?

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

θεωρώ αρχικά, ως σωστή την παράθεσή σου (χωρίς να το ψάξω όμως)

Δημοσιεύτηκε (edited)

ΑΚΚ: Ετοιμαζόμουν να γράψω ακριβώς αυτό, αλλα μετά πρόσεξα (επιτέλους) οτι στο άρθρο 125 προσδιορίζει τα άρθρα που αφορούν και την εκτός σχεδίου δόμηση. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται ωστόσο το άρθρο 11 που δίνει έναν πολύ λαρτζ και βολικό ορισμό του υπογείου. Περιλαμβάνονται ομως τα άρθρα 15 και 32, που αφορούν συνεχές και πανταχόθεν ελέυθερο σύστημα δόμησης αντίστοιχα.

 

Οπότε αρκεί να αντιστοιχηθεί η εκάστοτε περίπτωση αυθαιρέτου στο σωστό σύστημα (?) Στην περιπτωση που εξετάζω π.χ. έχων ενα κτισμα στη μέση του α/τεμαχίου, άρα σύστημα πανταχόθεν ελεύθερο (?)

Edited by albert

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.