Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήλωση παλαιότητας-ευθύνη μηχανικού ή ιδιοκτήτη


Recommended Posts

"Αεροφωτογραφία για υπόγειο που άλλαξε χρήση..."

 

ΕΓΡΑΨΕΣ ΦΙΛΕ!!!

 

Το φαντάζεστε σε εγκύκλιο??? :grin: :-D :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 473
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γιατί ασχολούμαστε με την ΥΔ του ιδιοκτήτη και τη βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης. Η ΥΔ ήταν απαιτητή στον 4014 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ !!!

Απλώς επειδή ξέρουμε όλοι τι λαμόγια είμαστε σαν λαός, για το ζήτημα της παλαιότητας που επηρεάζει ιδιαίτερα το ύψος του προστίμου και όσο περνάει ο καιρός τη "νομιμότητα" του χρόνου εκτέλεσης της αυθαιρεσίας, ο νομοθέτης θεώρησε σωστό να απαιτήσει και κάποια απόδειξη. Είναι άδικο αυτό; Εγώ το βρίσκω ορθότατο. Ξεκινήσαμε με τα δημόσια έγγραφα και τις α/φ, συμπεριλήφθηκαν τα βεβαιωμένα ιδιωτ έγγραφα και τελικά σε μία προσπάθεια να επιλυθούν οι περιπτώσεις καταφανών παλαιών κατασκευών που δεν υπάρχουν έγγραφα, βγήκε η διάταξη της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (επαναλαμβάνω ΟΧΙ της ΥΔ, αυτό ήταν πάντα απαιτητό από το νόμο και μάλιστα τελείως τυπικό, κοινώς χεστήκαμε τι λέει ο ιδιοκτήτης) που δε λέει τίποτα άλλο από το "ο ιδιώτης μηχανικός, που εγώ το Κράτος θέλω να τον εμπιστευτώ, ας το δει το ζήτημα και αν πεισθεί ας το περάσει και ούτε που θα τον ενοχλήσω".

Έχουμε πολλά να προσάψουμε στο νομοθέτημα αυτό και στην μετέπειτα υποστήριξή του από τους αρμόδιους φορείς, ΑΛΛΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα θα έπρεπε να πούμε ένα ευχαριστώ που μας έλυσε τα χέρια για να ρυθμίσουμε εκείνο το κακόμοιρο το βεραντάκι που έκλεισε το 1960 και η υπόθεση είχε βαλτώσει. Αντιθέτως ξεκινήσαμε όλοι να εργαζόμαστε από αφελώς έως και δολοπλόκα , ρυθμίζοντας μέχρι και μη κατασκευασμένα αυθαίρετα μετατρέποντας το 4014 σε νόμο για έκδοση άδειας δόμησης νέων αυθαίρετων προσθηκών και επεκτάσεων. Και τώρα αναρωτιόμαστε τι γίνεται το ζήτημα στο ΣτΕ;

 

Θέλω να απαντήσω στο ερώτημα του θέματος: Το λέει ο νόμος και καλά κάνει! Η ευθύνη είναι του μηχανικού ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

 

Από εκεί και πέρα, ακριβώς επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, θα ενστερνιστώ την άποψη του συναδέρφου:

...όλοι μας υποστηρίζουμε στην τεχνική μας έκθεση αυτά που λέει ο ιδιοκτήτης.

Εν γνώσει μας αναλαμβάνοντας τις όποιες ευθύνες.....

 

Βεβαίως τις πολύ τραβηγμένες υποθέσεις προσωπικά τις στέλνω αλλού....

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή βεβαίως και σε κάτι ακόμα.

 

Ο νόμος σαφώς ορίζει ότι, σε ΚΑΘΕ ΔΗΛΩΣΗ 4014, πρέπει να υποβάλλονται δημόσια έγγραφα που να αποδεικνύουν το χρόνο κατασκευής αυτής!!!

Δηαλή, όχι μόνο σε περιπτώσεις δηλώσεων που αιτούμαστε παλαιότητα!

Δηλαδή, σε όλες τις δηλώσεις που διαχειρίζεται ένας μηχανικός, πρέπει να βρει αποδεικτικά στοιχεία του χρόνου κατασκευής!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω το εξής: συντελεστή παλαιότητας υπολογίζουμε με βάση την ημ/νια ολοκλήρωσης του Φ.Ο..

Αν το κτίσμα ολοκληρώθηκε προ του 1983 αλλά ο πελάτης μου το αγόρασε το 2009, μου δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο να χρησιμοποιήσω συντ. παλαιότητας για προ 1983????

Link to comment
Share on other sites

Όχι, αρκεί να υποβάλλεις τα αναγκαία "δημόσια έγγραφα" για απόδειξη παλαιότητας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

'Ετσι έλεγε στην αρχή. Μετά όμως έγινε τροποποίηση και είπανε ότι στην περίπτωση αδυναμίας εύρεσης των δημόσιων εγγράφων-αποδεικτικών στοιχείων, τότε υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το χρόνο δημιουργίας του αυθαιρέτου συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση-δήλωση μηχανικού. Εδώ έγινε το μπέρδεμα και βγήκε μετά η απόφαση του ΣΤΕ, η οποία όμως δεν έχει την ισχύ νόμου.

Επομένως,... ο καθένας όπως του κόψει.

Edited by SIRADRAB
Link to comment
Share on other sites

Για ενημέρωση παραθέτω το σχετικό απόσπασμα του νόμου 4014 όπως έχει τροποποιηθεί και ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ:

 

"...Στο σώμα της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να βεβαιώνεται από δημόσια αρχή η γνησιότητα της υπογραφής του αιτούντος. Η υπεύθυνη δήλωση θα συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία θα αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της χρήσης. (N4030/11 49§5) Η υπεύθυνη δήλωση συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της χρήσης. Αν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, που αποδεικνύουν το χρόνο ολοκλήρωσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της χρήσης, αυτός μπορεί να αποδειχτεί και από ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, κατά την έννοια του άρθρου 446 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προ της 31.1.1983 (Ν4042/11 50§1) και εφόσον δεν υπάρχουν ούτε τέτοια έγγραφα και με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού, η οποία υποστηρίζει το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης".

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Σωστά Ιάσονα αυτό είχα στο μυαλό μου κι εγώ όταν έγραψα ότι έγραψα παραπάνω. Με άλλα λόγια το κάνανε...ολίγη σούπα με πολύ ζωμό.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα όμως στην περίπτωση του Roukat, είναι πως ο τωρινός ιδιοκτήτης θα δηλώσει υπεύθυνα πως το κτίριο που αγόρασε το 2009 υφίσταται πριν το 1983.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.