Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανισμός για άνοιγμα μικρών θυρίδων ανάλογως της θερμοκρασίας, υπάρχει?


Στελιος1

Recommended Posts

Δεν ξερω να το διατυπωσω καλυτερα, καποιον μηχανισμο απλο χρειαζομαι ο οποιος με την διαστολη- συστολη να ανοιγοκλεινει μικρη θυριδα. Περιμενω να μου φερουν απο συστηματα εξαερισμου να δω αν μου κανει αλλα δεν νομιζω, χρειαζομαι κατι για θερμοκρασιες 200-600 βαθμους. Θα τοποθετηθουν σε σομπα που θα φτιαξω.

Link to comment
Share on other sites

Στις παλιές αερόψυκτες μηχανές οι θυρίδες του συστήματος ψύξης ελέγχονταν με διμεταλλικά... Μάλλον αυτή είναι η ποιό απλή λύση.

Link to comment
Share on other sites

Ε, δεν νομίζω σε φολκ βάγκεν... Αυτά συνήθως σε αεροπλάνα μπαίνανε, πχ ντακότα...

 

Πρέπει να υπάρχουν όμως στο εμπόριο (σίγουρα υπάρχουν, έχω δει, απλά δεν ξέρω που τα βρίσκεις).

 

Συχνά έχουν την μορφή ελατηρίου ρολογιού, ώστε να προσαρμόζονται κατευθείαν σε άξονα.

(τέτοιο τύπο είχανε πολλά παλιά καρμυλατέρ για την ρύθμιση του μείγματος ανάλογα με την θερμοκρασία).

 

Ίσως, ακόμη-ακόμη, θα μπορούσες να φτιάξεις κι εσύ κάτι σαν διμεταλλικό...

Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστω Αλεξη. Ελατηριωτο ναι ειναι καλυτερα, χρειαζομαι διαδρομη εκατοστου κ επανω γιατι δεν θα μπορεσω να κανω δουλεια με πιο μεγαλη ακριβεια, δεν εχω τα μεσα. Διμεταλικο να φτιαξω τι εννοεις? Η σομπα προοριζεται για του χρονου, θα γινει με πυριμαχη λαμαρινα και σφραγιστη πορτα, ο καπνος θα περνα γυρω απ τον θαλαμο καυσης (διπλο τοιχωμα με καταληλη διαρυθμιση αναμεσα) πριν παει στ καπνοδοχο. Με ξερα ξυλα θελω η κυρια θυριδα αερα για τ καυση οσο πυρωνει σταδιακα να κλεινει και να ανοιγει αντιστοιχα η δευτερη ωστε να κανω κατι σαν επανακαυση- δευτερη φλογα η μια συνεχομενη, οτι βγει τελος παντων ωστε να τα καιει ολα καλα. Τα παντα. Η καπνοδοχος θα ειναι χαλκινη διπλη με νερο μεσα. Αλλα αφου πειραματιστω με ενα απλο πρωτοτυπο πρωτα. Ο λογος ειναι να μην καιω τζακι ασκοπα οκτωβριο νοεμβριο και ανοιξη με καλο καιρο. Θα μπει σε αποθηκακι στ κεντρο του σπιτιου οπου ερχονται οι κεντρικες του λεβητα απο κατω ωστε να συνδεθει, υπαρχει ηδη μεσα μποιλερ, εξαερισμος ψηλα απ οπου θα περασει η καπνοδοχος και αποθηκη απο κατω να δωσω αερα αυτονομο. Απ την σομπα θελω μονο με πολυ ξερα ξυλα την καλυτερη δυνατη καυση και να καιει λιγα, δεν με νοιαζει η ισχυς. Διμεταλικο πως μπορω να φτιαξω?

Link to comment
Share on other sites

Αν οι θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 120°C, πάρε ένα φύλλο χαλκού 0,5mm, ένα φύλο σιδήρου 0,5mm, κόλλα τα με καλάι και είσαι έτοιμος.

 

Αυτό που θέλεις, στους έτοιμους ξυλολέβητες γίνεται με μία κατασκευή σαν αυτή του θερμοστάτη κυαθίου:

Ένας μπρούτζινος σωλήνας έχει μέσα μία σιδερένια ράβδο. Όταν ζεσταίνεται η ράβδος τραβιέται και ένα απλό σύστημα μοχλών μεγεθύνει την κίνηση...

 

Συνήθως ο μοχλός τραβάει μία αλυσιδίτσα που καταλήγει στο πορτάκι, ενώ ένας κοχλίας ρυθμίζει την θερμοκρασία λειτουργίας.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Μισο χιλιοστο παχος σε τι πλατος και μηκος? θερμοστατη κυαθιου που ειπες σκεφτομαι να ψαξω μαλλον και να δω.. ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Απλά η κατασκευή των θερμοστατών είναι "ελαφριά", λογικά θα χρειαστείς κάτι πιο στιβαρό...

 

Το πόσα είναι τα μήκη (όποια μέθοδο και να επιλέξεις) θα το υπολογίσεις εύκολα με βάσει τους συντελεστές διαστολής των μετάλλων που θα χρησιμοποιήσεις (τους βρίσκεις στην βικιπέδια) και το εύρος θερμοκρασιών που θα επιλέξεις μεταξύ πλήρους ανοίγματος και τέλειου κλεισίματος.

Link to comment
Share on other sites

Τα βιομηχανικά θερμόμετρα υδραργύρου με ηλεκτρική επαφή χρησιμοποιούνται για την ένδειξη θερμοκρασιών από -30°C μέχρι 600°C.

Έχουν την δυνατότητα alarm σε προκαθορισμένη θερμοκρασία.

Μόλις εμφανιστεί το σήμα του alarm θα ανοίγει η θυρίδα.

 

Για μεγαλύτερες θερμοκρασίες και μεταβλητό άνοιγμα θυρίδας μπορείς να κοιτάξεις τα θερμοηλεκτρικά θερμόμετρα.

Αναλόγως της ΗΕΔ η οποία εξαρτάται από την θερμοκρασία θα ανοίγει και η θυρίδα.

Link to comment
Share on other sites

Δοκιμασα διαφορα, απο ελατηρια μεχρι ατσαλολαμες σε διαφορα σχηματα και οι διαστολες δεν μου δινουν μετακινηση πανω απο χιλιοστο. 3 χιλ απο ανοξειδωτο σωληνα (γεματα οτι δοκιμαζα ταυτοχρονα στραβωναν) 30 εκ ηταν το μεγαλυτερο. Χρειαζομαι κατι απλο και μηχανικο, ετοιμο, οτι πατεντα και να πετυχω με τ διαστολες θα χαλαρωσει, θα σφιξει, θα παθει κατι, θα αλλαξει. Θα ρωτησω σε φουρνους κεραμικων μηπως κανενας μηχανισμος υπαρχει.

Διαστασεις χωρου καυσης για 10 εκ πχ διαμετρο καπνοδοχου εχει να μου προτεινει κανεις? Να ειναι ευρυχωρος να αναπτυσεται η φλογα ανετα η περιορισμενος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.