Μετάβαση στο περιεχόμενο

βεβαιωση μηχανικου για δανειο απο αγροτικη τραπεζα


Recommended Posts

καλημερα σας κυριοι,νεος αγροτης θελει δανειο απο αγροτικη τραπεζα και του ζητηθηκε βεβαιωση μηχανικου για να δηλωθουν τα τετραγωνικα του σπιτιου του ωστε να το υποθηκευσει, ειναι ιδια με αυτη την βεβαιωση νομιμοτητας;

Link to comment
Share on other sites

...

απο αγροτικη τραπεζα και του ζητηθηκε βεβαιωση μηχανικου

...

Χρειάζεσαι την έγγραφη επακριβή διατύπωση αυτό που ζητά η Τράπεζα.

 

Άλλο το τι του είπαν (και πιθανά διοικητικός υπάλληλος σε υποκατάστημα) και άλλο τι γράφει κάποιο επίσημο έγγραφο της τράπεζας κσι άλλο τι κατάλαβε και σου είπε.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Η εγγραφή υποθήκης σε ένα ακίνητο είναι εγγραφή εμπράγματου δικαιώματος.

Άρα, όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (π.χ. αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις κ.λπ.) έτσι και στην περίπτωση αυτή απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης από μηχανικό για τη μη ύπαρξη αυθαιρεσιών (μάλλον και τοπογραφικό).

Link to comment
Share on other sites

Όχι Ιάσονα. Η εγγραφή υποθήκης είναι εγγραφής εμπράγματης ασφάλειας. Δεν είναι εμπράγματο δικαίωμα η υποθήκη. Δεν απαιτείται κατά συνέπεια βεβαίωση μηχανικού. Μια ακόμα αυθαιρεσία των τραπεζών είναι αυτή η απαίτηση. Από την ΑΤΕ έχω ενημέρωση ότι το επανεξετάζουν το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Μα για αυτό λέω κι εγώ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ.

Κατά γράμμα.

Καλύτερα λοιπόν να μη πιθανολογούμε εύκολα.

 

Σίγουρα το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να τυποποιήσει αρκετές νέες διαδικασίες σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την ψηφίση του 4014.

Link to comment
Share on other sites

δηλ μπορει και να χρειαζεται μια απλη βεβαιωση κατγραφης του ακινητου,τα μ2 και η θεση του ακινητου,χωρις αμοιβη μεσω τεε;

Link to comment
Share on other sites

Όχι Ιάσονα. Η εγγραφή υποθήκης είναι εγγραφής εμπράγματης ασφάλειας. Δεν είναι εμπράγματο δικαίωμα η υποθήκη. Δεν απαιτείται κατά συνέπεια βεβαίωση μηχανικού. Μια ακόμα αυθαιρεσία των τραπεζών είναι αυτή η απαίτηση. Από την ΑΤΕ έχω ενημέρωση ότι το επανεξετάζουν το θέμα.

 

Παράθεση για ενημέρωση όλων μας:

 

Εμπράγματα δικαιώματα.

Τα εμπράγματα δικαιώματα (Α.Κ. 973) είναι οι νομικές μορφές εξουσίασης του ανθρώπου επί των οικονομικών αγαθών, δηλαδή τα δικαιώματα που παρέχουν εξουσία άμεση και κατά παντός επί του πράγματος. Εμπράγματα δικαιώματα είναι η κυριότητα, οι δουλείες, το ενέχυρο, η υποθήκη κ.α.

Κυριότητα.

Κυριότητα (πλήρης κυριότητα) είναι η άμεση, καθολική και απόλυτη εξουσία του προσώπου πάνω στο πράγμα. Η έννοια της πλήρους κυριότητας αναφέρεται σε ακίνητο, για το οποίο δεν υπάρχει δικαίωμα επικαρπίας από άλλο δικαιούχο. Όταν η πλήρης κυριότητα φθάνει το 100% του ακινήτου, ο κύριος καλείται αποκλειστικός κύριος του ακινήτου.

Ψιλή Κυριότητα.

Ψιλή κυριότητα σε ακίνητο υπάρχει όταν η πλήρης κυριότητα έχει στερηθεί (αποψιλωθεί) του εμπράγματου δικαιώματος της επικαρπίας, δηλαδή, υπάρχει επικαρπία από άλλο, πλην του ψιλού κυρίου, δικαιούχο.

Επικαρπία.

Επικαρπία είναι το εμπράγματο δικαίωμα του επικαρπωτή σε ξένο πράγμα να το χρησιμοποιεί και να το καρπώνεται διατηρώντας όμως την ουσία του. Η επικαρπία αν δεν ορίσθηκε διαφορετικά είναι αμεταβίβαστη και αποσβήνεται με το θάνατο του επικαρπωτή.

Οίκηση.

Οίκηση είναι το Εμπράγματο και αποκλειστικό δικαίωμα του δικαιούχου να χρησιμοποιεί ως κατοικία ξένη οικοδομή ή διαμέρισμα. Το δικαίωμα αυτό είναι αμετάβλητο και αποσβήνεται με το θάνατο του δικαιούχου.

Πραγματικές δουλείες.

Πραγματικές δουλείες είναι το Εμπράγματο δικαίωμα πάνω σε ακίνητο που συνιστάται για την εξυπηρέτηση των αναγκών άλλου ακινήτου παρέχοντας ωφέλεια στον εκάστοτε κύριο αυτού. Το ακίνητο υπέρ του οποίου συνιστάται η δουλεία καλείται δεσπόζον, ενώ εκείνο εις βάρος του οποίου συστήθηκε η δουλεία, δουλεύον.

Περιορισμένες προσωπικές δουλείες.

Περιορισμένες προσωπικές δουλείες είναι το Εμπράγματο δικαίωμα πάνω σε ξένο ακίνητο που συνιστάται υπέρ ενός συγκεκριμένου προσώπου παρέχοντας σ' αυτό κάποια εξουσία ή χρησιμότητα.

Υποθήκη

Υποθήκη είναι το Εμπράγματο δικαίωμα υπέρ του δανειστή επί ορισμένου ακινήτου του Δανειολήπτη - Οφειλέτη για εξασφάλιση ορισμένης απαίτησης με προνομιακή ικανοποίηση του δανειστή από το ακίνητο. Σε περίπτωση που ο Δανειολήπτης δεν καταβάλλει στο Δανειστή το οφειλόμενο ποσό, ο Δανειστής έχει το δικαίωμα να εκπλειστηριάσει το ακίνητο και να ικανοποιήσει προνομιακά την απαίτησή του από το πλειστηρίασμα. Η σύσταση της υποθήκης γίνεται δια Συμβολαιογραφικού εγγράφου, το οποίο μεταγράφεται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή /και Κτηματολογικό Γραφείο. Ωστόσο, επειδή το κόστος της υποθήκης είναι υψηλό, οι Δανειστές αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα προκρίνουν τη λύση της Προσημείωσης υποθήκης.

Προσημείωση υποθήκης

Το δικαίωμα προτίμησης έναντι τρίτων δανειστών για εγγραφή υποθήκης, που παραχωρείται από το Δανειζόμενο υπέρ του Δανειστή επί ορισμένου ακινήτου του προς εξασφάλιση των απαιτήσεων του Δανειστή. Το ποσό της προσημείωσης είναι πάντοτε μεγαλύτερο από εκείνο της απαίτησης, δηλαδή του κεφαλαίου του δανείου. Η προσημείωση υποθήκης εγγράφεται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο.

Βάρη

Βάρη είναι οι περιορισμοί στην κυριότητα του ακινήτου. Πρόκειται για την υποθήκη και άλλα Εμπράγματα Δικαιώματα. Όλα τα βάρη πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στα βιβλία Βαρών του οικείου Υποθηκοφυλακείου ή/ και του Κτηματολογικού Γραφείου.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα

Γνωρίζεις συγκεκριμένα δηλαδή ότι η αγροτική τράπεζα ζητά (σήμερα) την βεβαίωση μηχανικού που προβλέπει ο 4014 για να εγκρίνει στεγαστικό δάνειο?

 

Αν ναι έχεις την διατύπωση του εγγράφου που έχει δώσει η τεχνική διεύθυνση σχετικά μ αυτό?

 

(καθαρά διευκρινιστική η ερώτηση μου)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.