Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή για έκδοση νέας οικοδομικής άδειας


arhatzad

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και θα ήθελα την γνώμη όσον μπορούν να με βοηθήσουν. Θέλω να εκδώσω μια νέα οικοδομική άδεια και θέλω να ρωτήσω με ποιο τιμολόγιο θα πρέπει να πληρώσω τον μηχανικό μου. Θα τον πληρώσω με βάση τον προϋπολογισμό της πολεοδομίας (δηλ με ΕΤΑ 44) ή με βάση τον προϋπολογισμό του ΤΕΕ (δηλ. με ΕΤΑ 110) ή όλα τελικά είναι κατόπιν συμφωνίας με ελάχιστο τιμολόγιο αυτό της πολεοδομίας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους ώστε να μου πουν την άποψή τους.

Link to comment
Share on other sites

Η ελάχιστη νόμιμη αμοιβή είναι με βάση το ΕΤΑ=110€.

Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν απαγορεύει τον μηχανικό να ζητήσει από τον πελάτη περισσότερα.

Να σημειώσω ότι η αμοιβή αυτή είναι χωρίς τον ΦΠΑ.

 

Στην πολεοδομία καταθέτουμε άλλο προϋπολογισμό με ΕΤΑ=44€ (οι πολεοδομίες ακόμα το δέχονται) γιατί έτσι θα πληρώσει ο ιδιοκτητής λιγότερες εισφορές στο δημόσιο. Ο μόνος κερδισμένος δηλαδή απ' αυτή την αλχημεία είναι ο ιδιοκτήτης.

Link to comment
Share on other sites

Θα τον πληρώσεις με Ε.Τ.Α.=110 με βάση και την οποία υπολογίζονται οι αμοιβές. Η τιμή Ε.Τ.Α.=44 αφορά τις κρατήσεις γενικά. Το καλύτερο φυσικά όμως είναι να συνεννοηθείς μαζί του, καθώς είναι και ο άνθρωπος ο οποίος θα κάνει και την έκδοση της Αδείας.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή σας. Μια τελευταία ερώτηση. Η αγορά δηλαδή σε τι ποσοστά δουλεύει ΕΤΑ=110 +- πόσο %?

 

..και κάτι ακόμα αν καταθέσω την ελαχιστη αμοιβή βάση πολεοδομίας και τα υπόλοιπα τα δώσω με το που εκδοθεί η άδεια, μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο ή πρέπει οποσδήποτε να καταβάλλω όλο το ποσό απο την αρχή ώστε να φένεται στο γραμμάτιο είσπραξης του μηχανικού? Και πάλι ευχαριστώ

 

Παρατήρηση: Μη διαχωρίζετε την απάντησή σας σε δύο ή περισσότερες διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την "επεξεργασία" για να αλλάξετε το περιεχόμενο ή να προσθέσετε κάτι στην τελευταία σας δημοσίευση.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Η αγορά δουλεύει με ΕΤΑ = 110 . Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάποιου να θεωρήσει πως η εργασία του αξίζει 110+ ή να είναι πολύ γνωστός σου και να θέλει να σου κάνει μια μικρή έκπτωση που όμως επίσημα δεν θα φαίνεται πουθενά .

Link to comment
Share on other sites

.........Η αγορά δηλαδή σε τι ποσοστά δουλεύει ΕΤΑ=110 +- πόσο %?

Συγνώμη που στο λέω, αλλά ερωτήσεις αυτού του τύπου δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν εμπιστεύεσαι τον άνθρωπο που θα σου κάνει τη δουλειά και προσπαθείς να εκμαιεύσεις πόσο κινούνται οι τιμές στην πιάτσα.

Πρώτον αυτό είναι κακό γιατί εξ΄αρχής η συνεργασία ξεκινάει καχύποπτα και δεύτερον όσο και αν ρωτήσεις πίστεψέ με δεν θα βγάλεις άκρη.

 

Τώρα όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σου, όση υπολογιστεί η ελάχιστη αμοιβή μελέτης με βάση την κείμενη νομοθεσία, τόση πρέπει να κατατεθεί αυτούσια στο λογαριασμό του Μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο αγαπητέ ilias είμαι καχύποπτος και έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στον συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί του έχω δώσει ήδη μια δουλειά και μου έχει ανεβάσει το κόστος της επίβλεψης δυο φορές ως τώρα γιατί πίστευα στην φιλία μεταξύ μας και δεν υπέγραψα κανένα συμφωνητικό μαζί του. Λόγω του ότι ήδη όμως του είχα δώσει άλλη μια άδεια να μου βγάλει και αυτή η άδεια έχει φτάσει πλέον προ τελικής υπογραφής (μετά από 11 μήνες και με παράταση 9μήνου), τώρα για ακόμα μία φορά μου ανατρέπει τις συμφωνίες (προφορικές πάντα λόγο φιλίας) και μου ζητάει ότι λέει το ΤΕΕ Χ2. Όπως καταλαβαίνεις θέλω να δω αν εγώ είμαι ο παράλογος ή αν ο φίλος μηχανικός εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη και την φιλία μας. Με συγχωρείτε αν κάποιος από το φόρουμ αισθάνεται προσβεβλημένος με τις απορίες μου αλλά εδώ δεν μιλάμε μόνο για μπίζνες αλλά και για μια φιλία 10 ετών.

Link to comment
Share on other sites

Πληρωμές με Ε.Τ.Α. 110 γιατί από 22/02//2007 δεν παίρνεις κωδικό από το Τ.Ε.Ε. για πληρωμές στην Εθνική.

Από το ερώτημα του Αrhatzad προκύπτει άλλο θέμα.Μπορεί ο μηχανικός να κόψει τιμολόγιο με Ε.Τ.Α. 44; Για την εφορία τι ισχύει;

Δικαιολογημένο το ερώτημα του ,γιατί το Τ.Ε.Ε. δεν είναι αρμόδιο να νομοθετεί.Από την άλλη όμως έχει σταλθεί εγκύκλιος στις πολεοδομίες να ελέγχουν τις αμοιβές του Τ.Ε.Ε.

Στην πράξη όμως αρκετοί μηχανικοί κάνουν έκπτωση στις ελάχιστες αμοιβές ,συνήθως ,ένα ποσοστό ή ακόμη και όλη την επίβλεψη.

Η συμβουλή μου στον ιδιοκτήτη είναι να πληρώσει όλες τις αμοιβές του μηχανικού αλλά οι μελέτες που θα γίνουν να είναι καλές και όχι απλά για να περάσουν από την πολεοδομία.Επίσης αν του κάνουν έκπτωση στην επίβλεψη δε θα πατήσει κανένας στο έργο.Πως θα είναι σίγουρος για την ποιότητα και αντοχή της κατασκευής του.Κύρια μέριμνα του ιδιοκτήτη θα έπρεπε να είναι να γίνει καλή δουλειά από το μηχανικό του και όχι απλά πως θα τον πληρώσει λιγότερα.Κανονικά οι αμοιβές σχετίζονται με την εκπόνηση των μελετών και όχι με την έκδοση οικοδομικών αδειών κάτι που θεωρητικά είναι δουλειά του ιδιοκτήτη ασχέτως αν στην πράξη τρέχουνε οι μηχανικοί.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θεωρώ τις νόμιμες ελάχιστες αμοιβές για επίβλεψη πάρα πολύ μικρές. Αυτός πιστεύω είναι και ο λόγος που πολλοί μηχανικοί δεν ασχολούνται σοβαρά με την επίβλεψη.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο αγαπητέ ilias είμαι καχύποπτος και έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στον συγκεκριμένο άνθρωπο..........

Σε καταλαβαίνω απόλυτα αλλά μην ξεχνάς ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ζήτησέ του να υπογράψετε κάποιο συμφωνητικό, μισή ντροπή δική σου μισή δική του..............ξέρω είναι δύσκολο.

 

..........Μπορεί ο μηχανικός να κόψει τιμολόγιο με Ε.Τ.Α. 44; Για την εφορία τι ισχύει;..........

Στην εφορία θα πληρώσεις με βάση την ελάχιστη αμοιβή που προέκυψε με ΕΤΑ=110, άρα θα πρέπει να κόψεις ΑΠΥ με τον εν λόγω ποσό. Δεν συμβαδίζει δηλαδή ο φόρος να πληρώθηκε για 10.000 αμοιβή και εσύ να έχεις κόψει ότι πληρώθηκες λιγότερα. Άρα δε γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.