Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θα έδινες δηλαδή εσύ βεβαίωση για ένα κατάστημα που βρίσκεται εκεί και στα σχέδια της σύστασης είναι μια χαρά ενώ στα σχέδια της πολεοδομίας φαίνεται η κύρια είσοδος της πολυκατοικίας??Ή για ένα διαμέρισμα που φαίνεται στην σύσταση 80 τμ και στα σχέδια της άδειας είναι μεζονέτα δύο ορόφων 50 τμ??

Δημοσιεύτηκε

Η κάθε οριζόντια ιδιοκτησία περιλαμβάνει έναν ορισμένο χώρο εντός του νομίμου περιγράμματος της οικοδομής και δεν παύει να υφίσταται όταν γίνονται τροποποιήσεις στη διαρρύθμιση του χώρου.

Αν για παράδειγμα καταργηθούν όλα τα εσωτερικά χωρίσματα ενός ορόφου οι οριζόντιες ιδιοκτησίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε θεωρητικό επίπεδο, βάσει κάποιου νοητού περιγράμματος.

Αντίστοιχα, ακόμα και αν μια οριζόντια ιδιοκτησία "απορροφηθεί" από ένα άλλο διαμέρισμα, μπορεί ενδεχομένως να είναι δυσλειτουργική κλπ κλπ αλλά συνεχίζει να υπάρχει και να έχει σαφές περίγραμμα στον χώρο, ακόμα και μη υλοποιημένο.

Τώρα, η βεβαίωση που δίνουμε αφορά το αν η τάδε ιδιοκτησία έχει παραβιάσει δόμηση, κάλυψη, όγκο, ύψος. Η γνώμη μου είναι ότι αν η οριζόντια ιδιοκτησία δεν έχει αυθαίρετες προσθήκες, ακόμα και αν δεν είναι ξεκάθαρα ορισμένη από τοίχους γύρω της μπορεί να μεταβιβασθεί ως έχει. Παρόλο που μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό, αν ένα κλιμακοστάσιο πατάει πάνω στην οριζόντια ιδιοκτησία - ας την πούμε - ΙΣ1, η ΙΣ1 θα μπορέσει να μεταβιβασθεί εφόσον δεν παραβιάζει το περίγραμμα της οικοδομής καθ' οιονδήποτε τρόπο. Επίσης το ίδιο ισχύει για την μεζονέτα της άδειας που έγινε στην σύσταση δύο διαμερίσματα, αλλά προσοχή στην τρύπα της σκάλας που έκλεισε διότι συνιστά υπέρβαση του σ.δ.

Δημοσιεύτηκε

Εγώ κάνω το εξής:

Αποτυπώνω την οικοδομή και ρίχνω το περίγραμμά της πάνω στο θεωρητικό νόμιμο περίγραμμα. Αυτό που περισσεύει είναι η υπέρβαση.

Έτσι μπορείς να εξετάσεις αν κάπου υπάρχει παραβίαση του Δ, της πρασιάς κλπ. Αλλιώς, η μέθοδος της αφαίρεσης β-α σου δίνει ένα αριθμητικό αποτέλεσμα χωρίς να μπορείς να "δεις" τις παραβάσεις.

Αν εφαρμόσεις την προηγούμενη μέθοδο, οι υπερβάσεις της κάθε ιδιοκτησίας επιμερίζονται στον κάθε ιδιοκτήτη με την ίδια μέθοδο. Βλέπεις που η κάθε οριζόντια ιδιοκτησία παραβιάζει το νόμιμο περίγραμμα και της αποδίδεις τα δέοντα.

 

 

Συμφωνώ με αυτή τη μέθοδο!

Απλά σε περίπτωση που στην άδεια υπάρχουν 2 κτίσματα ?

Έστω ότι το πραγματικό περίγραμμα κτηρίου (πραγματική κατάσταση) συμπίπτει μέσες-άκρες μέ το περίγραμμα του πρώτου κτιρίου της άδειας ενώ το δέυτερο κτίριο της αδείας (ανύπαρκτο στην πραγματικότητα) βρίσκεται σε κάποια (αρκετή) απόσταση απο το πρωτο. Τότε χάνουμε τη δόμηση, κάλυψη κτλ. που έχει αποδωθεί στο 2ο κτήριο στην άδεια και συγκρίνουμε το πραγματικό κτήριο μόνο με τη δόμηση, κάλυψη κτλ του πρώτου κτηρίου της αδειας? Αφού η άδεια γράφει Χ m2 και έχουν μοιραστεί Χ/2 και Χ/2 στα δύο κτήρια δεν θα έπρεπε να λάβουμε όλα τα Χ m2 υπόψη?

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι μπερδεύεσαι. Δεν μοιράζεται το νούμερο των νομίμων τετραγωνικών στα δύο κτίρια.

Και πάλι, ρίχνεις το υλοποιημένο πάνω στο νόμιμο και:

Α. Το 1ο κτίριο που προβλεπόταν από την άδεια, πού παρεκκλίνει από τα σχέδια? Αυτή είναι και η αυθαιρεσία του και μετά την προσδιορίζεις και ποιοτικά (πόσο υπερβαίνει την κάλυψη, ενδεχομένως το Δ κλπ).

Β. Το 2ο κτίριο που δεν προβλεπόταν από την άδεια είναι όλο αυθαίρετο, οπότε συμπληρώνεις καρτέλα καταγραφής με το σύνολο του εμβαδού του. Επίσης ελέγχεις κατά πόσο παραβιάζει Δ, ύψος κλπ.

Καταχωρείς και τα δύο (τις υπερβάσεις του ενός και ολόκληρο το άλλο) σε διαφορετικές καρτέλες καταγραφής, αλλά στο ίδιο έργο εφόσον είναι στο ίδιο οικόπεδο και ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Έχε επίσης υπ'όψιν σου ότι για να προσδιορίσεις το μέγεθος της υπέβασης του σ.δ. κλπ (<50%, 100%, 200% κλπ) θα πρέπει να αθροίσεις τις υπερβάσεις σου αριθμητικά και να συγκρίνεις το αποτέλεσμα με το επιτρεπόμενο του οικοπέδου. Αυτό που θα βρεις το βάζεις σε κάθε καρτέλα.

Δημοσιεύτηκε

Μαλλον δεν το έγραψα πολύ ξεκάθαρα! Αναφέρομαι στην περίπτωση που έχει βγει άδεια για 2 κτίρια και έχει κατασκευαστεί μόνο 1 και έιναι τελείως διαφορετικό από τα σχέδια της άδειας, δλδ έχει υπερβάσεις κάλυψης, δομησης κτλ.Τι γίνεται σε αυτή την περιπτωση?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.