Μετάβαση στο περιεχόμενο

  

24 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Πιστευετε οτι η Ελλαδα θα φτασει το στοχο του 2020 (18%) διεισδυση απο ΑΠΕ στην συνολικη ετησια καταναλωση ηλεκτρικης ενεργειας ?

  2. 2. Ποιες τεχνολογιες θεωρειτε οτι θα μπορεσουν να βοηθησουν στην επιτευξη των στοχων του 2020?

    • Φωτοβολταικα
    • Ανεμογεννητριες
    • Offshore Ανεμογεννητριες
    • Συστηματα αποθηκευσης ηλεκτρικης ενεργειας
    • Βιομαζα
    • Κυματικη ενεργεια
    • Πυρηνικη ενεργεια
      0
    • Υδροηλεκτρικη ενεργεια
  3. 3. Θεωρειτε οτι οι τωρινες τιμες πωλησης στις ΑΠΕ (feed-in-tarrifs) ειναι ψηλες ή χαμηλες για την αναπτυξη ενεργειακων εργων?

    • Υψηλες
    • Χαμηλες
    • Ικανοποιητικες


Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Εν μεσω οικονομικης κρισης και της κρισης του κατασκευαστικου κ κατ' επεκταση του ενεργειακου τομεα βλ. αποχωρηση πολλων ξενω πολυεθνικων κεφαλαιων.

 

Θα ηταν ενδιαφερον εαν θα μπορουσαμε να κανουμε ενα μικρο survey με το εαν θα επιτευξουμε τον στοχο του 2020 καθως κ τι εργασιες θα ηταν ενδιαφερουσες να γινουν για να βελτιωσουμε την ενεργειακη ανεξαρτησια της χωρας μας καθως κ την οικονομικη της κατασταση.

Edited by george_RES
  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

@Alexis Pap

μια μικρη σου ψηφο, να δουμε τι γνωμη εχουν ολοι οι συναφελφοι..το πιο ακινδυνο ειδος ψηφου!!χαχαχα :grin:

Δημοσιεύτηκε

Θεωρώ ότι τα Φ/Β και οι ανεμογεννήτριες προφέρονται λόγω γεωγραφικής θέσης της χώρας. Εχουμε αφθονία σε ήλιο και αέρα....Με την γραφειοκρατία που επιβραδύνει τις καταστάσεις, την δύκολη οικονομική συγκυρία, και οι υψηλές τιμές στις ΑΠΕ, πιστέυω ότι ο στόχος του 2020 δεν είναι και τόσο εφικτός....

Δημοσιεύτηκε

Εννοω εαν θεωρειτε τις τιμες πωλησεις απο ΑΠΕ. τιμες που δινει η ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ, υψηλες ή χαμηλες..

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν νομίζω ότι η βιομάζα μπορεί να καλύψει τέτοιου μεγέθους παραγωγή που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τους στόχους. Η θερμική απόδοση της βιομάζας είναι ανεπαρκής για το 20% της ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας, τόσο από θέμα ταχύτητας ανάπτυξης, όσο και από καθαρή απόλυτη απόδοση.

 

Σε συνέδριο στη Χαλκίδα το 2009 για τις ΑΠΕ, παρουσιάστηκε η ανάγκη ανάπτυξης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ κατά 800% ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΕΚΘΕΤΙΚΑ (συγκριτικό έτος 2007) μέχρι το 2020 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Επομένως είναι ανθρωπίνως αδύνατο στη χώρα μας να πιάσουμε έγκαιρα το πρώτο εικοσάρι.

 

Για το δεύτερο εικοσάρι, παρατηρείται ΑΥΞΗΣΗ των εκπομπών ρύπων στη χώρα μας.

 

Οπότε για το τρίτο εικοσάρι, δεν αξίζει καν να μπούμε στον κόπο να κουβεντιάζουμε, εφόσον δεν πιάνουμε τα άλλα δύο.

 

Το λυπηρό είναι ότι οι ΑΠΕ είναι κομμάτι πίττας μόνο για μαφία και πλούσιους στη χώρα μας. Και το αμέσως επόμενο λυπηρό είναι το γεγονός ότι οι Γερμανοί μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα όταν μας λένε για τον ήλιο μας και τον άνεμό μας, διότι όποιος ιδιώτης πάει να μπλέξει με το θηρίο της γραφειοκρατίας της ΡΑΕ, θα βρεθεί είτε χρεοκοπημένος, είτε θαμμένος σε κάνα χαντάκι. Παράλληλα, ο χορός των τιμών στα υλικά κρατεί καλά. Νταβατζήδες από δω, νταβατζήδες από κει, το κόστος ανά KW εγκατάστασης μέσα σε 3 χρόνια έπεσε στο 50%, ενώ αν ήταν από την αρχή σε τέτοια επίπεδα ΙΣΩΣ να υπήρχε πιό οργανωμένο ενδιαφέρον.

 

Ωστόσο, πολλοί ξένοι επενδυτές που ήρθαν στην Ελλάδα να επενδύσουν στις ΑΠΕ, έφυγαν τρέχοντας ύστερα από την κύρωση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που έδινε αρμοδιότητα σε ΟΤΑ να αποφασίζουν για επέκταση του δυναμικού του ΟΤΑ κατά 30%, έπεσαν αμέσως τα Δ.Σ. των ΟΤΑ να ζητάνε μίζες της τάξης των 500.000 (πεντακοσίων χιλιάδων) ευρώ για κάθε εγκατάσταση πέραν του κυρωμένου δυναμικού του ΟΤΑ από το Χωροταξικό.

 

Οι Πορτογάλοι, λαός θεόφτωχος που θρέφεται με μπακαλιάρο, υιοθέτησαν γερμανικά πρότυπα και δημοπράτησαν μισθώσεις εκτάσεων ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΕΣ σε επενδυτές, εμείς οι πονηροί ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ τη γραφειοκρατία.

 

Μόνη ελπίδα σε όλα αυτά είναι ο Αρθούρος Ζερβός να καταφέρει να τα βάλει με το θηρίο των συνδικαλιστών, αλλά φαίνεται ότι δεν την πολυπαλεύει.

 

Αυτά, για όσους με πιάνουν....

Edited by Hans Landa
Δημοσιεύτηκε

Πρέπει να δούμε τι μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα. Με αυτά η Ηλιακή και Αιολική ενέργεια φαντάζουν ιδανικές για τη χώρα μας. Δεν πρέπει να αρκούμαστε όμως μόνο σε μία,δυό μορφές ενέργειας. Συμφωνώ με τον Hans Landa ότι η βιομάζα δεν μπορεί να παίξει τον κύριο ρόλο αλλά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί έως ένα βαθμό.

Για κυματική ενέργεια δεν ξέρω αν μπορεί να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά γιατί όχι μιας και έχουμε θάλασσα.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συμφωνω με όλα οσα είπε ο zavi-hans lada

 

αυτή η χαρτούρα σε κάνει να θες γίνεις ερημίτης!

 

 

όσον αφορά τους στόχους τα φωτοβολταϊκά μόνο με λογική ηλιακού θερμοσίφωνα μπορουν να προσφέρουν στην κοινωνια και στην οικονομια

(δεν γίνεται στην μέση του κάμπου στο πιο παραγωγικό κτήμα της περιοχης να ξηλώνονται θερμοκήπια και καλλιέργιες για να τοποθετούνται φωτοβολταικά από ένα τύπο οποίος έχει εισπράξει όλες τις αγροτικές επιδοτήσεις -μερικές εις διπλούν- και εχει χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να σηκωσει πολυκατοικιες και να ανοιξει καφετερια και τωρα χωρις δανειο να χρηματοδοτεί την εγκατασταση ΦΒ και να παίρνει 2000ευρω καθαρα μηνιαιως και να κάθεται)

 

Ανεμογεννητριες είναι καλές αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις τοπικές κοινότητες (θεωρώ οτί τις φοβούνται λόγω του μεγάλου ογκου που ξαφνικά μπαινει στην απλοική ζωή τους)

 

Συστηματα αποθηκευσης ηλεκτρικης ενεργειας τι εννοείς μπαταρίες???

 

Βιομαζα καλή περίπτωση αλλά χωρίς μεγάλη απόδοση ο zavi τα λέει καλά(παρατηρώ όμως ότι τα ντόπια πολυτεχνεία πάνω σε αυτόν τον τομέα παιζουν πολύ μπορεί να ξερουν κατι περισσότερο)

 

Πυρηνικη ενεργεια τι να πούμε τώρα! θα μπορούσε να δουλέψει σε μια λογική διαβαλκανικου εργοστασίου(αλλά αντε βγάλε ακρη)

 

Υδροηλεκτρικη ενεργεια μόνο ένα ακόμα φραγμα μέγαλης κλίμακας με βαση την αποδοτικότητα του μπορει να γίνει: στον αχελώο (project εκτροπη αχελώου κλπ δεν λέω περισσότερα γιατι δεν θέλω την greenpeace κατω απο την πορτα μου)

 

παμε τωρα στις 2 περιπτώσεις που μπορουν να δουλεψουν εύκολα

 

Offshore Ανεμογεννητριες και Κυματικη ενεργεια

 

Offshore Ανεμογεννητριες:κατα αρχας υπάρχει και ελληνική εταιρεία που έχει φτιαξει πλωτη μονάδα αφαλάτωσης με χρηση ανεμογεννητριας

επειτα τις απλωνεις στην θάλασσα και δεν ενοχλούν κανενα το μόνο πρόβλημα είναι η συνδεση στο δίκτυο για να μην έχεις μεγάλο κόστος με μπαταρίες

 

κυματική ενέργεια : υπάρχουν παρα πολλά projects τα οποία όλα μπορουν να εφαρμοστούν στην ελλάδα

μαλιστα στην πορτογαλία θεωρούν ότι τους συμφερει καλυτερα αυτου του ειδους παραγωγη ενεργειας λόγω ακτογραμμής και ωκεανού (σε καποιο αρθρο το εχω διαβασει)

 

το θέμα δεν είναι αν οι τιμες πωλησης στις ΑΠΕ (feed-in-tarrifs) ειναι ψηλες ή χαμηλες για την αναπτυξη ενεργειακων εργων αλλα από ποιανού την τσέπη βγαίνουν αυτα τα λεφτα ?

 

 

μακαρι να τα καταφερουμε για το 20/20/20 αλλα ειναι πολυ δύσκολο

Edited by st2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σαν συστηματα αποθηκευσης ηλεκτρικης ενεργειας, δεν αναφερομαι τοσο σε μπαταριες, αλλα σε αλλα μεγαλυτερου ή μικροτερου ογκου συστηματα π.χ CAES(compressed air energy storage), PHS (reversible pumped hydro), flywheels, smes, capacitors κλπ.

 

Οσο για τις τιμες πωλησεις ειναι κατ'εμενα ενα ενδιαφερον θεμα, θα ηθελα να δω τι πιστευει η κοινοτητα των μηχανικων, εαν θεωρει οτι οι ΑΠΕ ειναι τελικα συμφερουσες λυσεις, σε επενδυτικο σχημα, λαμβανοντας υποψιν σας τοσο τις τιμες εξοπλισμου (τοτε κ τωρα), τα περιβαλλοντικα ωφελη τοσο οικονομικα αλλα κ κοινωνικα, ανταγωνιστικοτητα οπως εχει διαμορφωθει στο ελληνικο κ ευρωπαικο προσκηνιο, θεωρειτε οτι ειναι δικαιες αυτες οι τιμες πωλησης...

Edited by george_RES
Δημοσιεύτηκε

Ζαβι, η βιομάζα έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: Μπορεί να αποδώσει άμεσα κάποια οφέλη, χωρίς σημαντικές επενδύσεις, χωρίς τεχνολογικές απαιτήσεις, μόνο με επεμβάσεις διαχειριστικού τύπου.

Πχ, το να προσθέσει σε μία λιγνιτική μονάδα 5% καύσιμο από βιομάζα το μόνο που χρειάζεται είναι το δίκτυο συλλογής και μεταφοράς.

Και μιλάμε για βιομάζα ήδη διαθέσιμη -πχ αγροτικής προελεύσεως.

 

Φυσικά δεν μπορείς να επιτύχεις έτσι το 20άρι. Είναι όμως κάτι σχεδόν τζάμπα, που σαν λειτουργικός κύκλος εξαντλείται στα πλαίσια της εθνικής οικονομίας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.