antloukidis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1 , 2012 Ο απαχθεντας και η ποκαχόντας... Θα γίνω απαγχονισθέντας στο τέλος
Kapa Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2012 (edited) Συμφωνώ με όσους έγραψαν για δημοσιογράφους που κακοποιούν την γλώσσα. Οι περισσότεροι είναι "αμόρφωτοι", με την έννοια ότι απλά τελείωσαν ένα λύκειο και μια "σχολή" δημοσιογραφίας (η λέξη έχει πολλές ερμηνείες). Κι αυτά "εξ' απαλών ονύχων". Εντελώς φιλικά..... Η φράση «εξ απαλών ονύχων» σημαίνει παιδιόθεν, από την παιδική ηλικία (και όχι: αδρομερώς, ακροθιγώς) Για τη χρήση του ? αντί του ; ..... κι εγώ στην γραπτή επικοινωνία μου (όχι την "επίσημη") χρησιμοποιώ το ? εν γνώσει μου ότι είναι λανθασμένο, μόνο και μόνο γιατί σαφώς είναι πιο ευδιάκριτο στο κείμενο.... Edited Νοέμβριος 2 , 2012 by Kapa
Didonis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2012 Με την κουβέντα περί ? και ; υπάρχει κι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα…. Που είναι στο γκάντεμ πληκτρολόγιο η άνω τελεία γμτ…. Έτσι να είμαστε κι εμείς κουλτουριάρηδες δημοσιογράφοι να λέμε που και που με στόμφο… βάζω μια άνω τελεία εδώ Υ.Γ. Πέρα του ότι το ? το βλέπεις πιο εύκολα το βρίσκεις και στο πληκτρολόγιο πιο εύκολα όταν είναι στα ελληνικά… Ας φροντίζαμε πέρα από την γλώσσα των προγόνων μας να φτιάχναμε και πληκτρολόγια στην Ελλάδα θα μου πεις, αλλά εδώ ας βάλουμε μια άνω τελεία ..
tsak1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2012 Έχεις δίκηο για την άνω τελεία, αλλά τι περιμένεις, όταν έχουμε σταματήσει να την χρησιμοποιούμε γενικώς, στα πληκτρολόγια θα την βάλουμε; Αν θέλεις πάντως μπορείς στο word να την βάλεις με τον συνδυασμό Alt+0729 στο αριθμητικό πληκτρολόγιο (κρατάς πατημένο το Alt και γράφεις το νούμερο).
dpapdpap Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2012 (edited) Εντελώς φιλικά..... Η φράση «εξ απαλών ονύχων» σημαίνει παιδιόθεν, από την παιδική ηλικία (και όχι: αδρομερώς, ακροθιγώς)Το έψαξα και βρήκα ότι έτσι ερμηνεύεται (παιδιόθεν) αν και κάπου βρήκα ότι ο Πλούταρχος που το αναφέρει γράφει σκέτο ονύχων.Εδω και δεκαετίες όμως την έχω συναντήσει χιλιάδες φορές όπως την διδάχτηκα : ακροθιγώς. Αντίθετα δεν έχω ακούσει ποτέ την έκφραση αυτή με την έννοια παιδιόθεν. Πάντα πίστευα ότι το "ονύχων" δηλώνει το πιο ακραίο σημείο κάποιου, το δε "απαλών" τόνιζε περισσότερο την έννοια επειδή το άκρο του νυχιού είναι το απαλότερο τμήμα του. Πέρα απο αυτό όμως, τις μεταφορές, επειδή ακριβώς δεν αποδίδουν κυριολεκτικά το νόημά τους, τις ερμηνεύουμε σύμφωνα με τα συμφραζόμενα. Εξάλλου και η ερμηνεία "παιδιόθεν" είναι μεταφορική. Αν λοιπόν κάποιος πει "ασχολήθηκες με το θέμα εξ απαλών ονύχων" εγώ θα το ερμήνευα ως "ασχολήθηκες επιδερμικά, επιπόλαια" και όχι "ασχολήθηκες από μικρό παιδί". Το ίδιο πιστεύει και ο Ι.Σαραντάκος "Εννοώ ότι συνήθως, ή μάλλον σχεδόν πάντα, όταν ο συνομιλητής μας πει «εξ απαλών ονύχων», από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε αν εννοεί «από παιδί» ή «ακροθιγώς»" Προτείνω λοιπόν να μείνει όπως ο καθένας έχει μάθει να το χρησιμοποιεί, αφού έτσι κι αλλιώς, θα το διευκρινίζει με τα συμφραζόμενά του. ΥΓ. βέβαια ο δύσμοιρος Γ. Παπανδρέου, όταν του ρίχτηκαν οι της ΝΔ για την έκφραση αυτή, δεν πρόβαλε την δική μου αιτιολόγηση ! δεν ήταν βλέπετε "εκ γεννηθείς" έλληνας, για να θυμίσω την απείρου κάλλους έκφραση συναδέλφου μας ! Edited Νοέμβριος 2 , 2012 by dpapdpap
tsak1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2012 Μάλλον κι ο Γιωργάκης Σαραντάκο διάβαζε. Με λίγα λόγια, ο καθένας λέει ότι θέλει, όπως το θέλει και οι υπόλοιποι καταλαβαίνουν το νόημα από τα συμφραζόμενα. Αψογα!
arcgeo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16 , 2012 Η είδηση : "Ευρωβουλευτής κατέθεσε επερώτηση για το ότι στις σεισμολογικές έρευνες για τα κοιτάσματα στο Ιόνιο δεν παρίστανται ειδικοί παρατηρητές για τις επιδράσεις στα δελφίνια και τις φάλαινες.." Δίδυμο παρουσιαστών στο ραδιόφωνο αφιέρωσε 15 λεπτά συζητώντας για το πόσοι άνθρωποι θα σωθούν από τους σεισμούς με αυτές τις έρευνες Σημ. Μπορεί να λέγονται σεισμολογικές έρευνες αλλά αφορούν την έρευνα για την καταγραφή των κοιτασμάτων. Ο όρος σεισμολογικές αφορά την μέθοδο και όχι το αντικείμενο.
arcgeo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2012 Από τίτλο άρθρου στο newsbeast "Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομη λαθροϋλοτομία" Λες και υπάρχει νόμιμη λαθροϋλοτομία! Υ.Γ. Για να είμαστε δίκαιοι στο κείμενο του άρθρου το σώζει.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα