Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, έχω την εξής απορία που θέλω να με βοηθήσετε.

 

Εχω μια ξυλόσομπα (απο αυτές τις παλιές) της οποίας ο σωλήνας των καυσαερίων βγαίνει απο τη ταράτσα αυθεία πάνω. Και θέλω γύρω απο αυτόν, να φτιάξω ένα μικρό ντεπόζιτο νερού, το οποίο θα είναι για να ζεστένεται όταν η σόμπα λειτουργεί. Δηλαδή όπως ο σωλήνας τρυπάει το ταβάνι, περνάει μέσα ακριβώς απο ένα "κουτί"/ντεπόζιτο, το περνάει και καταλήγει σκέτος πάλι απο πάνω.

-ανεβάζω και ένα πρόχειρο σχέδιο αν δε το περιγράφω καλάpost-60739-0-54392600-1327866981_thumb.jpg-

Το θέμα είναι οτί δε ξέρω σε τί μεγέθη ντεποζίτου θα είναι αποδοτικό, μη το κάνω μεγάλο και δε ζεσταίνει ή μικρό και δε μου φτάνει.

 

Θεωρητικά Δεδομένα:

[a]--ας θεωρήσουμε οτί ο σωλήνας θα έχει όσο η σόμπα λειτουργεί μια θερμοκρασία 70°C.

είναι απο σίδερο

έχει διαστάσεις 7cm ακτίνα

και είναι μέσα στο ντεπόζιτο για ~70 cm ύψος. δηλαδή επιφάνεια επαφής νερού-σωλήνα ~2,8m² (κύλινδρος)

-- έστω μετά οτί το νερό ποσότητας V είναι στην αρχή 10°C και οτί θέλω να φτάσει αναγκαστικά 35-40°C, άρα ας πούμε μια ΔΤ=30°C.

η ενέργεια που χρειάζεται είναι Ε = ΔΤ*[θερμοχωρ]*V = 30*4200*V = 126 kJ για κάθε κιλό νερού = 126* V συνολικά.

προχωράμε..

[c]--έστω οτί θέλω να φτάσω στον στόχο μέσα σε 4hours λειτουργίας της σόμπας.

 

Ε λοιπόν, μια σόμπα αυτού του στυλ, με σωλήνα διαστάσεων όπως περιγράφω, πόση ενέργεια θα μπορεί να δώσει στο νερό σε αυτές τις 4 ώρες?? (ωστε να υπολογίσω τα κιλά άρα όγκο του νερού)

Επιδή φαίνεται πολύ γενική η ερώτιση έβαλα το δεδομένο [a], οτί ο σωλήνας είναι σε θερμοκρασία 70°C (λίγο λιγότερο απο τα καυσαέρια δηλαδή). Ακόμα και σε αυτή την απλοϊκή περίπτωση --σαν τσικάλι 70°C με νερό μέσα-- πόσο νερό θα μπορεί να ζεστάνει σε 4h??

 

 

 

Ιδέες!! (ξέρω οτί αποκλίνω απο την πραγματικότητα πχ μεταβολή θερμοκρασίας σωλήνα ή κακή ροή αερίων λόγω ψύξης ή θερμοαγωγιμότητα σωλήνα κτλ κτλ. Μια τάξη μεγέθους ψάχνω, στο περίπου.)

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δημοσιεύτηκε

Δεν ξερω φυσικα να απαντησω, ακριβως κατι αναλογο ομως θ φτιαξω για τ χρονου. Δεν μετραει η ποσοτητα νερου νομιζω αλλα η επιφανεια απαγωγης, δηλαδη πιστευω οτι το υψος τ εναλλακτη δεν ειναι αρκετο. 140 χιλ διαμετρος δεν ειναι υπερβολικη για σομπα? Γιατι ειναι τοσο μεγαλη? Να ειναι 110 χιλ και να αναπτυχθει ως προς τ υψος πρεπει, ειναι κοντος ο εναλλακτης. Εξω αυτο το δοχειο θα εχει και απωλειες, τ ζεστο νερο για που προοριζεται μονο για χρηση? Με ενδιαφερει τ θεμα οπως ειπα γ αυτο ριχνω σκεψεις.. Σιγουρα αν για πρακτικους λογους δεν μπορεις να κανεις τ εναλλακτη εσωτερικα και πιο ψηλο τ μπουρι, τοτε θελει ψυκτρες ωστε να αυξησεις τ επιφανεια απαγωγης. Επισης αν εμπαινε χαλκινο θα βοηθουσε κ αλλο. Θα εχει ροη το νερο ωστε να παρεις ζεστη η απλα θα υπαρχει ετοιμο για χρηση?

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου Στέλιο. Σε πρώτη φάση (αλλά και τελική μάλλον) το νερό θα πηγαίνει για χρήση, πχ πλύσιμο πιάτων, ντουζ κτλ. Είναι ένα εξωχικό ας πούμε και απλά ψάχνω τρόπο να έχω ζεστό νερό χωρίς ρεύμα, χωρίς ηλιακά, πετραίλεο κτλ.

τη διάμετρο του σωλήνα των καυσαερίων δε τη καθορίζω εγώ, είναι αυτούσιος ο καπνοδώχος της σόμπας, και οι διαστάσεις του είναι αυτές. Πιό ψηλό θα μπορούσα να κάνω το ντεπόζιτο για να έχει μεγαλύτερη επαφή, αλλά αισθητικά δε θέλω να είναι άσχημο και γιαυτό πάνω κάτω εκεί θα παίξει. Στο περίπου λέμε.

 

Τώρα αυτό με τις ψύκτρες δε το κατάλαβα, αλλά ο εναλάκτης που λες εννοείς το κομμάτι του σωλήνα ε? Γιατί δε ξέρω αν κατάλαβες, ο σωλήνας έιναι σαν ένα καλαμάκι που απλά περνάει αυτούσιος μέσα απο το νερό όπως στο ποτήρι, και ξαναβγαίνει έξω μετά. Πρωτόγονο σύστημα δηλαδή αν εννοούσες κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα.

Οπότε η ποσότητα του νερού θα επιρρεάζει το πόσο γρήγορα θα ζεσταθεί και αν. (σαν θερμοσίφωνας).

 

το θέμα είναι πόση ενέργεια θα παίρνει απο τη θερμοτητα της σομπας/σωλήνα, το νερό για να δω σε πόση ώρα θα ζεσταθεί.. ακούγεται απλό.. αλλά δε βρήσκω άκρη!

Δημοσιεύτηκε

Εναλλακτης θα ειναι το ολο συστημα (εναλλακτης θερμοτητας θα ειναι ολο αυτο οταν τ κανεις) λαμες για ψυκτρες εννοω να κολησεις λαμες στ σωληνα του καπνοδοχου, το μπουρι που υπαρχει και θα ειναι μεσα στ νερο κ εξωτερικα των καπνων ωστε να αυξησεις την επιφανεια εναλλαγης της θερμοτητας. Οπως κ να χει δε ξερω να βοηθησω, με ενδιαφερει αμεσα ομως οτι διαβασω εδω.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Κανείς δε ξέρει ρε παιδιά?? ούτε στοιχεία έστω??

πχ η επιφάνεια επαφής επιρρεάζει πολύ ή όχι και τόσο?? :(

(η οποία παρεπιπτόντως είναι ~0.3m² όχι το 10πλάσιο (2,8-) που έγραψα απο πάνω!)

Edited by SMARTYN89
Δημοσιεύτηκε

Η επιφάνεια επαφής εννοείται πως επιρρεάζει. Φαντάσου ότι τα καυσαέρια βγαίνουν με μια συγκεκριμένη ταχύτητα από την καπνοδόχο και έχουν να διανύσουν την απόσταση των 70cm,που είναι το ύψος του τεπόζιτου. Άρα θα χρειαστούν ένα χρόνο ας πούμε Χ. Για αυτόν τον Χ χρόνο θα σου αποδίδουν θερμότητα.

Για να σου αποδόσουν περισσότερη θερμότητα θα πρέπει να αυξήσεις τον χρόνο Χ που θα είναι τα καυσαερια σε "επαφή" με το τεπόζιτο. Θα πρέπει λοιπόν να μειώσεις την ταχύτητα των καυσαερίων, πράγμα που δεν το συνιστώ καθώς θα μπουκώσει η σόμπα σου και θα βγαίνουν τα καυσαέρια στο σπίτι.

Άρα η μόνη λύση είναι να αυξήσεις την επιφάνεια επαφής.

Για να δεις το πόση θερμότητα θα σου αποδόσει στο τεπόζιτο χρειάζονται αρκετά στοιχεία.

Ταχύτητα ροής καυσαερίων

Θερμοκρασία καυσαερίων

Υλικό καμινάδας

Υλικό τεπόζιτου

Αρχική θερμοκρασία νερού

 

Επίσης το τεπόζιτο θα πρέπει να εφάπτεται της καμινάδας και να μην υπάρχουν καθόλου κενά μεταξύ τους.

Δημοσιεύτηκε

Ωραία, ας βάλουμε χοντροκομένους αριθμούς που στο περίπου υπολογίζω, να δω τη τάξη μεγέθους της δυνατότητάς του..

λοιπόν Ταχύτητα ροής καυσαερίων : ~1m/sec ας πουμε,

Θερμοκρασία καυσαερίων ~70°C

Υλικό καμινάδας : κλασική σιδερο-αλουμινένια του εμπορίου. δε ξέρω θερμοαγωγημότητα αν το λέμε γιαυτό..

Υλικό τεπόζιτου (έχει σημασία? το νερό θα ακουμπάει άμεσα τη καμινάδα!! έστω οτί δεν έχω πολλές απώλειες και οτί είναι πχ πέτρα.)

Αρχική θερμοκρασία νερού : περίπου 12°C

 

 

Το ερώτημα είναι πάνω κάτω, σε 3-4 ώρες, θα μπορώ να ζεστάνω (απο 12 σε 37°C πχ) 10λίτρα, 50λίτρα?

 

την επαφή λοιπόν λέω να την κάνω 1μέτρο σε ύψος, να κερδίσω κάμποσο ακόμα, αλλά μέχρι εκεί πάει, μετά θα είναι άσχημο.

Δημοσιεύτηκε

 

Υλικό καμινάδας : κλασική σιδερο-αλουμινένια του εμπορίου. δε ξέρω θερμοαγωγημότητα αν το λέμε γιαυτό..

Υλικό τεπόζιτου (έχει σημασία? το νερό θα ακουμπάει άμεσα τη καμινάδα!! έστω οτί δεν έχω πολλές απώλειες και οτί είναι πχ πέτρα.)

 

Εάν έχεις 1 μέτρο ύψος δεξαμενής που το νερό θα ακουμπάει άμεσα την καμινάδα, τότε θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την υδροστατική πίεση που θα δέχεται η καμινάδα σου. Με λίγα λόγια το βάρος του νερού μπορεί να την τσακίσει. Σε ρωτάω για το υλικό του τεπόζιτου γιατί θα έχεις απώλειες και προς το περιβάλλον. Τέλος υπάρχει πιθανότητα τα καυσαέρια να υγροποιούνται στην καμινάδα σου προκαλώντας φθορές στην καμινάδα αλλά και στη σόμπα.

Δημοσιεύτηκε

To υλικο του σωληνα εφ οσον ειναι μεταλο δεν επηρεαζει κ τοσο οσο η επιφανεια απαγωγης, οποτε ειναι καλο η μεγαλυτερη διατομη που εχει στο συγκεκριμενο υψος. Αν παιρνει λιγο νερο το τεποζιτο θα ζεσταινεται γρηγοροτερα αλλα θα ειναι λιγο, αν παιρνει πολυ θα ζεσταινεται αναλογα πιο αργα. Θα πηγαινετε εκει μπανιαρισμενοι και θα θες νερο μονο για τ πιατα και αν δεις οτι περισευει.. κανε κ ενα μπανιο! Υπολογισμους τα παιδια μπορουν να σου κανουν, αλλα.. πως θα στεγανωθει αυτο? Εχεις σοβαρα πρακτικα ζητηματα κατασκευης τα εχεις σκεφτει? Οι υγροποιησεις ειναι δευτερευων (απο αμελητεο εως πολυ σοβαρο ζητημα.. αμελητεο πιστευω εγω στ πραξη) θεμα, ειδικα αν ειναι κατακορυφος ο σωληνας τ καπνοδοχου θεωρησε το.. σομπα συμπηκνωσης. μολις κατεβαινουν τα υγρα προς τ σομπα θα ξαναπυρωνουν ε!

 

Δημοσιεύτηκε

Σε ένα τέτοιο σύστημα φοβάμαι πως το παγωμένο νερό θα δυσχεραίνει την λειτουργία της καμινάδας, μιας και καθώς θα ψύχοντε τα καυσαέρια βαραίνουν και θα χάνουν την ανοδική τους πορεία... αν το λέω σωστά...

 

Γιατί δε δοκιμάζεις ένα άλλο σύστημα. Κατασκεύασε ένα σωλήνα που θα περνά απευθείας μέσα από την ξυλόσομπα, μέσα από τη φλόγα! Θα έχεις ζεστό νερό κάθε φορά που ανοίγεις τη βρύση! όσο θες, όποτε θες, χωρίς να περιμένεις....

 

Δεν ξέρω αν είναι εφικτό κατασκευαστικά, αλλά θα ήταν ιδανικό!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.