chris_gr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29 , 2011 Προσφάτως σε συζήτηση με φίλους κάποιος ανέφερε ότι τα πανέλα παρότι αλουμίνιο δε γειώνονται μόνο με το να ακουμπούν σε βάσεις που έχουν γειωθεί, αλλά θα πρέπει επειδή είναι από ανωδιωμένο αλουμίνιο να χρησιμοποιηθούν ειδικά clamps με ακίδα, τα οποία τρυπούν το στρώμα ανωδίωσης και προσφέρουν πλήρη γείωση όλου του συστήματος. Οι ερωτήσεις μου προφανείς: α. Οι Η/Μ της παρέας τι άποψη έχουν επ' αυτού? β. Αν όντως είναι έτσι, μόνο μία εταιρία προμηθεύει τέτοιου είδους clamps, οπότε όλες οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα κινδυνεύουν? γ. Αν η ακίδα αυτή τρυπάει την ανωδίωση, τότε αυτομάτως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για διάβρωση πλαισίων, ιδίως αν βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα? Ευχαριστώ
RenewTech Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12 , 2011 Θεωρω απαραιτητη την γειωση ολων των μεταλλικων στοιχειων μιας ΦΒ εγκαταστασης. Αυτος ειναι και ο λογος που σε ολα τα datasheets οι κατασκευαστες των πανελ δειχνουν τις τρυπες στις οποιες πρεπει να γινει η γειωση των πανελ. Στην περιπτωση που καποιος δεν χρησιμοποιει τα εξαρτηματα της συγκεκριμενης εταιρειας, θα πρεπει να ενωσει με καλωδιο, με παπουτσακια και με βιδες + αστερακια, ολα τα πλαισια των πανελ με την κεντρικη γειωση. για το γ. ερωτημα δεν εχω απαντηση.
chris_gr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13 , 2011 RenewTech να συμφωνήσω ότι πρέπει να γειώσουμε στο σημείο που υποδυκνύει η κάθε εταιρία. Σε εκείνο το σημείο δεν υπάρχει ανοδίωση? 1. Αν ΝΑΙ, τότε δεν έχει νόημα να γειώσεις εκεί, μπορείς οπουδήποτε στο πανέλο 2. Αν ΟΧΙ, τότε έχεις θέματα διαβρώσεων, ιδίως σε περιπτώσεις κοντά σε θάλασσα
Romanos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 chris_gr Σε εκείνο το σημείο που υποδεικνύουν οι εταιρείες δεν υπάρχει ανοδείωση.Το σημείο όπου δεν υπάρχει ανοδείωση είναι εσωτερικά της οπής και με τον τρόπο που σου ανέφερε ο RenewTech εσύ καταφέρνεις την ηλεκτρική συνέχεια που θέλεις για την προστασία της εγκατάστασης. Εύκολα διαπιστώνεις εάν υπάρχει ηλεκτρική συνέχεια ή όχι(λόγω ανοδείωσης κτλ) με ένα πολύμετρο.Κάνε τις δοκιμές σου να το διαπιστώσεις.Στο ερώτημά σου εάν υπάρχει πρόβλημα ή όχι θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκινήσει διάβρωση σε προφίλ αλουμινίου 5mm και να έχεις πρόβλημα στην εγκατάσταση.Το ότι αυτό το κομμάτι είναι άβαφο για να βοηθάει στη γείωση,δε σημαίνει ότι δεν έχει μηχανικές αντοχές.Εκτός εάν τα έχεις μέσα στο νερό. Αυτό που μπορείς να κάνεις φυσικά είναι να ελέγχεις αυτά τα σημεία κατά την επίσκεψη συντήρησης ώστε να είσαι προλάβεις καμιά δυσλειτουργία.
Achileas Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2011 Συνάδελφοι Θα ήθελα τα φώτα σας στα παρακάτω ερωτήματα: Η γείωση από τον inverter, τα panel και τις μεταλλικές κατσκευές πού καταλήγουν? Στη μπάρα γείωσης του DC, του AC ή κατευθείαν στη μπάρα που καταλήγει και το τρίγωνο γείωσης? Σε ένα πίνακα έχει σημασία αν έχει μπει πρώτα ο διακόπτης φορτίου και μετά ο μικροαυτόματος ή ανάστροφα? Προσφάτως έβαλα φωτοβολταϊκό σπίτι μου και μου δημιουργήθηκαν πολλές απορίες κατά τη διάρκεια, αλλά αυτές δε τις απάντησα. Όποιος έχει τη διάθεση να απαντήσει, τον ευχαριστώ.
miltos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26 , 2011 Έχεις μία γείωση για όλα. Πρώτα μπαίνει ο διακόπτης και μετά η ασφάλεια. (Αν και νομίζω ότι αλλού γίνεται το ανάποδο, στη Ελλάδα έτσι γίνεται, χωρίς να προβλέπεται από κάποιον κανονισμό, από όσο ξέρω.) Βέβαια τίθεται το θέμα τι εννοείς "πρωτό", δηλαδή από ποια μεριά το κοιτάς, από το δίκτυο ή από την εγκατάσταση.
Achileas Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26 , 2011 Miltos σε ευχαριστώ πολύ. Έχω μια γείωση για όλα συμφωνώ. Μπορώ να ενώσω με καλώδιο τη μπάρα γείωσης του DC με τη Μπάρα γείωσης του AC? στέκει? Εννοώ: inverter->Διακόπτη φορτίου-> μικραυτόματο->εξοδος προς ρολόι. Αυτή είναι η σωστή σειρά? ή δεν υπάρχει σωστή σειρά?
stayros Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26 , 2011 Εμένα θα μου πεις πολιτικός μηχανικός, τι θες και ασχολήσε με τα ΦΒ;
Achileas Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26 , 2011 Στο σπίτι μου το έχω, και αντε αν γίνει τίποτα θα τη πληρώσει ο μηχανικός που τα υπέγραψε, αλλά αν, χτύπα ξύλο, γίνει κάποιο δυστύχημα τότε δε θα έχει νόημα καμία ποινή. Αυτός είναι ο ένας λόγος. Ο άλλος είναι επειδή εδώ μέσα υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μηχανικοί, μου αρέσει να μαθαίνω από τις γνώσεις τους. Ως νέος, μου χρειάζεται.
stayros Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26 , 2011 Μα εσύ σκέφτεσαι να ενώσεις τη μπάρα DC και AC. Δεν είναι λογική ιδιοκτήτη αυτή. Τέσπα όπως στο έφτιαξαν το αφήνεις και τέλος. Καταρχήν απαγορεύεται να επέμβεις εσύ. Αν έχεις αμφιβολίες φώναξε ένα ΗΛ/ΓΟ μηχανικό εμπιστοσύνης να το κοιτάξει. Ότι θα έπρεπε να κάνεις εξαρχής για να το κατασκευάσει. Το φόρουμ είναι καλό για να βοηθάει κάποιον να ξεπερνάει προβλήματα στο αντικείμενο του. Η ημιμάθεια και οι επιμέρους πληροφορίες μπορεί να έχουν άσχημα αποτελέσματα, ειδικά όταν αφορά ηλεκτρισμό. 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα