Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Από την έρευνα στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου, η ξένη βιομηχανία που υποστήριζε την έρευνα και πλήρωνε, έχει βγάλει πατέντα και συμπεριλαβει το όνομα του επιβλέποντά μου και το δικό μου. Έβαλε όμως και διάφορα ονόματα αγνώστων προς εμέ, από την εταιρία… Πάντως με τρέναρε αρκετά και δεν επέτρεπε να δημοσιευτούν αποτελέσματα σε συνέδρια, περιοδικά.

 

Η πατέντα έχει κατοχυρωθεί στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία. Υπάρχει και διεθνής οργανισμός πατεντών International patent ή η κάθε ήπειρος έχει το δικό της γραφείο. Η βιομηχανία έχει το μονοπώλιο για 20 χρόνια ή για πόσα? Πρέπει εμένα να με πληρώσει και το εργαστήριο –μέχρι στιγμής δεν έχω δει χρήματα, ή τα έχει φάει με τον επιβλέποντά μου?

Ποια η βαρύτητά της σε σχέση με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Δημοσιεύτηκε

Δέν υπάρχει διεθνής πατέντα. Υπάρχει όμως αίτηση για διεθνή πατέντα. Λέγεται PCT application (Patent Cooperation Treaty) ή international application. Ο σκοπός της είναι to establish priority.

 

Αφού γίνει αρχικός έλεγχος (preliminary examination) μπορείς να υποβάλεις αιτήσεις στις επιμέρους χώρες. Το κόστος κατα τη ζωή της πατέντας μπορεί να είναι 5 -10 χιλιάδες ευρώ ανα κράτος.

 

Οσο αφορά το τί θα πάρεις εξαρτάται το τί υπόγραψες. Το τυπικό για USA είναι να την πουλήσεις στην εταιρεία που δουλέυσεις στην τιμή του ενός δολαρίου. Στο άλλο άκρο στη Γερμανία έχεις ποσοστό καθοριζόμενο δια νόμου. Το Πανεπιστήμιο που φοιτούσες έβαλε κάπου μια υπογραφή όταν καταθέσατε την αίτηση. Τί υπόγραψε ?

 

Πατέντα και δημοσιέυσεις έχουν διαφορέτικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά μπορείς να έχεις σκοτώσει την πατέντα σου άν δημοσίευσες κάτι τον πρώτο χρόνο που κατατέθηκε και το περιεχόμενό της δέν ήταν ανοιχτό/γνωστό στον κόσμο.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για απάντηση.

 

Η εταιρία είχε κανε filed την πατέντα, μια ημερα χ, και την χ+1, παρουσιάστηκε η δουλειά σε καποιο συνέδρειο, έπειτα από δικό της permission. Δεν νομίζω απο αυτό να σκοτώθηκε η πατέντα, αφού ήταν ήδη κατοχυρωμένη από την προηγούμενη ημέρα. Κατόπιν και σε περιοδικό, με την έγκρισή της, πάντα.

 

Τα πνευματικά δικαιώματα τα έχει η εταιρία για πόσα χρόνια, ή παίζει ανάλογα με την εκαστοτε περίπτωση? Όσο για τα φράγκα, μάλλον είχε συμφωνηθεί η εταιρία να πληρώνει την έρευνα με αντάλλαγμα τα πνευματικά δικαιώματα της πατέντας, χωρίς να πληρώσει επιπλέον, μετά.

 

Αυτά περι κοκα κολας, ασπιρίνης κλπ, ότι ακόμα δεν γνωρίζουν τις συνθήκες παρασκευής της αλληθεύουν, ή δράκος...?

Δημοσιεύτηκε

Η εταιρία είχε κανε filed την πατέντα, μια ημερα χ, και την χ+1, παρουσιάστηκε η δουλειά σε καποιο συνέδρειο, έπειτα από δικό της permission. Δεν νομίζω απο αυτό να σκοτώθηκε η πατέντα, αφού ήταν ήδη κατοχυρωμένη από την προηγούμενη ημέρα. Κατόπιν και σε περιοδικό, με την έγκρισή της, πάντα.

 

Οι νομικοί της εταιρείας ξέρουν καλύτερα. Ομως τα claims μπορούν να αλλάξουν κατα την περίοδο που για ένα με δύο χρόνια (ανάλογα με το κράτος) κατα την οποία η αίτηση δέν έχει δημοσιευτεί. Μερικά κράτη (πχ UK) δέν χρειάζονται claims τον πρώτο χρόνο. Κάποιος χωρίς να έχει διαβάσει το description, μόνο απο to paper ή poster σε συνέδριο μπορεί να γράψει αίτηση με τα claims που εσύ θα έβαζες μετά το χρόνο και πρίν τα searches.

 

Ο χρόνος ζωής μιάς πατέντας είναι απο 15 - 20 χρόνια με καλούς δικηγόρους και έξυπνους επιστήμονες. Υπάρχουν και τρόποι να παρατείνεις την εξέταση της αίτησης ή να δημιουργήσεις continuations.

 

Eνα GC-MS μπορεί να σου πεί τι ακριβώς έχει το κάθε φάρμακο. Απαιτείται απο το FDA να αναγνωρίσεις όλα τα συστατικά.

 

Πολλές απο τις πατέντες στα φάρμακα δέν έχουν να κάνουν με την δραστική ουσία αλλα με το delivery. Γι αυτό πολλές φορές χρειάζεσαι πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απο γενόσημα φάρμακα για να κάνεις delivery την ίδια ποσότητα φαρμάκου στο συγκεκριμένο όργανο. Φυσικά την παραπάνω ποσότητα πρέπει ο οργανισμός σου να την μεταβολιση και να την απεκρίνει με ότι αυτό συνεπάγεται για συκώτι, στομάχι και νεφρά.

  • Upvote 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.