Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εφαρμογή ΚΕΝΑΚ σε παραδοσιακό οικισμό


jedi.Yannis

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Είμαι νέος στο Φόρουμ και έχω μερικές απορίες για κάποιες περιπτώσεις εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ.

 

1) Έχω μία μελέτη της οποίας τα αρχιτεκτονικά είχαν κατατεθεί προ εφαρμογής ΚΕΝΑΚ στην αρχαιολογία και εγκρίθηκαν μετά. Στην πολεοδομία μου είπαν να κάνω ΚΕΝΑΚ χωρίς να αλλάξω τα αρχιτεκτονικά. Συνεπώς κάποιες από τις εγκαταστάσεις που έχουν μονάδες στις όψεις του κτιρίου απορίπτονται αυτόματα (αντίες θερμότητας, κλιματιστικά κλπ).

 

2) Στον οικισμό του Πόρου (όπου δουλεύω), μεταξύ άλλων απαγορεύονται αλλουμινένια κουφώματα και μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, οπότε τα κουφώματα περιορίζονται σε ξύλινα και απορίπτονται χώροι ηλιακού κέρδους (εκτός αν καταφέρω και περάσω στους <<πεισματάριδες>> αρχαιολόγους ένα σχέδιο που είχα κάνει σε πτυχιακή παλιότερα...χεχε)

 

Έχοντας αυτά τα δύο προβλήματα, αντιλαμβάνομαι ότι το πρότυπο κτίριο θα πρέπει να έχει επίσης τους παραπάνω περιορισμούς στις επιλογές των μεταβλητών του κατά τους υπολογισμούς. Έχω αντιληφθεί πως το πρόγραμμα του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ αγνοεί παντελώς τέτοιες υποπεριπτώσεις και φτιάχνει το πρότυπο κτίριο κατά το δοκούν.

 

Μέχρι τώρα έχω στήσει στο excel τους υπολογισμούς μου ώστε να μπορώ να ελέγχω τι κάνω και τι υπολογίζω και έχω βγάλει τα φορτία για να μπορώ να κλείσω το δικό μου κομμάτι της μελέτης (τον σχεδιασμό, μονώσεις πιο πολύ γιατί τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά έχουν ήδη εγκριθεί).

 

Η 1η απορία μου είναι η εξής:

Πιο από τα παρακάτω είναι σωστό:

1) Στήνω το κτίριο στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ και αγνοώ την εγκεκριμένη μελέτη και νομικούς περιορισμούς, σαν να μην αφορούν το πρότυπο κτίριο;

2) Χρηιμοποιώ κατ'ευθείαν το EPA-NR και εισάγω και στο πρότυπο κτίριο όλα τα παραπάνω; (κάνω σύγκριση μόνο για αυτά που μπορούν να αλλαχτούν ή/και δεν απαγορεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία)

3) Συνεχίζω να κάνω υπολογισμούς στο χέρι καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή που να προβλέπει τα παραπάνω;

 

Και η 2η απορία μου είναι η εξής:

Θέλω να μπορώ να κάνω σύγκριση του υπό μελέτη κτιρίου με το πρότυπο, βάζοντας σε πρώτη φάση συστήματα ίδια με τα του πρότυπου, ώστε να κρίνω το δικό μου κομμάτι του σχεδιασμού. Θα βάλω μετά τα συστήματα που θα μου υπολογίσει ο μηχανολόγος ή άλλος μηχανικός με δικαίωμα σε μελέτη μηχανολογική.

Πώς μπορώ να βρω ποιες είναι οι παραδοχές και οι τιμές που βάζει το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ στο πρότυπο κτίριο για να βάζω τις ίδιες σε πρώτη φάση στο υπό μελέτη κτίριο;

 

Νομίζω κατά το σχεδιασμό, είναι θεμιτό να αλλάζεις κάθε φορά μία παράμετρο και να κρατάς τις άλλες ίδιες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.