Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή Μ/Σ και πτώση τάσης


GeorgeS

Recommended Posts

λοιπόν συνάδελφοι

 

έχω το εξής ερώτημα

 

Έστω ότι έχω κτίριο με ζήτηση 250-270 kVA. Αν επιλέξω Μ/Σ 315 kVA τότε η προσομοίωση της εγκατάστασης στον υπολογιστή μου δείχνει αυξημένη πτώση τάσης στις μπάρες και τελικά στις γραμμές διανομής. Αντιθέτως τώρα, αν δοκιμάσω να βγάλω τον Μ/Σ 315 kVA και στη θέση του χρησιμοποιήσω 500 kVA τότε η πτώση τάσης στις μπάρες και εν συνεχεία στις γραμμές περιορίζεται σημαντικά.

 

Δοκίμασα επίσης να βγάλω το Μ/Σ και να θεωρήσω ότι έχω κατευθείαν τη ζητούμενη ισχύ από ΔΕΗ. Κανένα πρόβλημα. Το πρόγραμμα λοιπόν που χρησιμοποιώ μου λέει (για να το πω απλά) ότι :

 

αν την ισχύ την πέρνεις απο το σύστημα (ΔΕΗ) δεν έχεις πρόβλημα

 

αν την ισχύ της πέρνεις από Μέση Τάση και εν συνεχεία από Μ/Σ τότε έχεις μεγαλύτερη πτώση τάσης και πρέπει να κάνεις προσαύξηση στον Μ/Σ.

 

Βέβαια όλα αυτά τα λέει το λογισμικό που στη πραγματικότητα δεν βλέπει ΔΕΗ αλλά ένα "utility" ως σύστημα.

 

Ομως ακόμα κι έτσι δεν είναι παράξενο ??? ? κανονικά δεν έπρεπε να μην υπάρχει διαφορά ? Μηπως κάτι χάνω ?

Link to comment
Share on other sites

προφανώ κάποιο ζήτημα έχει το πρόγραμμα, ίσως είναι καλύτερα να υπολογίσεις πτώσεις τάσεις με το χέρι για να συγκρίνεις και να είσαι σίγουρος. Εγώ αυτό θα έκανα.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, μετά από περαιτέρω δοκιμές νομίζω ότι εντόπισα που ακριβώς είναι το θέμα.

 

Προφανώς το πρόγραμμα, όταν χρησιμοποιείς ως πηγή το "δίκτυο" (utility) θεωρεί ότι αυτό είναι ιδανικό. Αντιθέτως όταν χρησιμοποιείς δίκτυο μέσης τάσης και μετά Μ/Σ τότε λαμβάνει υπόψη την άεργο ισχύ.

 

Είδα πως όταν έχω, στο ίδιο ακριβώς κτίρο, Μ/Σ και προσθέσω βαθμίδα πυκνωτών (αντιστάθμιση) τότε η πτώση τάσης αλλά και το ζητούμενο ρεύμα από το Μ/Σ περιορίζονται. Αντιθέτως όταν χρησιμοποιώ "δίκτυο" τότε παρ΄όλο που έχω μεγάλα φορτία με cosφ 0.8 δεν φαίνεται να το λαμβάνει υπόψη. Παρ¨όλα αυτά δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμα στο μυαλό μου το φαινόμενο (είμαι και στη δουλειά και δεν μπορώ να το σκεφτώ και με ηρεμία). Δηλαδή ακόμα και να υπάρχει μια πρόσθετη πτώση τάσης με την αύξηση της διατομής δεν την περιορίζεις ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.