Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαστάσεις ταινίας σε θεμελιακή γείωση


Αpnea

Recommended Posts

Καλησπέρα. Ειμαί μηχανολόγος και μου ζητήθηκε μια 'μελέτη'( το βάζω σε εισαγωγικά γιατί είναι απλά απαίτητηση του πελάτη μου), θεμελιακής γέιωσης σε μιά νεά οικοδομή με υπόγειο. Αυτό που θέλω να ρωτήσω αφορά το απαιτούμενο πάχος και πλάτος της ταινιας γείωσης. Υπάρχει κάποιος τύπος που υπολογίζεταί? παίζουν ρόλο τα φορτία της οικοδομής? παίζει ρόλο η ειδική αντίσταση του εδάφους ετσι ώστε να υπολογισθουν οι διαστάσεις της ταινιας γειωτή? Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.

Link to comment
Share on other sites

@apnea το ελάχιστο πάχος της ταινίας πρέπει να είναι 3.5mm και 4mm πλάτος και η κατασκευή είναι υποχρεωτική όταν έχουμε νέα θεμέλια από οπλισμένο σκυρόδεμα βάση ΦΕΚ 1222Β/5-9-2006

 

ΥΓ με την μέτρηση της ειδικής αντίστασης του εδάφους και το συνολικό μήκος της ταινίας μπορούμε να υπολογίσουμε την αντίσταση γείωσης που θα έχουμε στην εγκατάση

Link to comment
Share on other sites

Στην πολεοδομία της περιοχής μου θέλουν η αντίσταση της θεμελιακής γείωσης να είναι <2.7Ω.

 

Αν πρόκειται για ακίνητο με μικρό εμβαδόν θεμελίωσης θα πρέπει να επιλεγεί αγωγός μεγαλύτερης διατομής (και κατ'επέκταση επιφάνειας).

 

Τα περισσότερα λογισμικά για μελέτες ηλεκτρολογικών την υπολογίζουν αυτόματα.

Link to comment
Share on other sites

Δε είναι σκόπιμο να μπει μεγαλύτερη διατομή από 30x3.5 στη θεμελιακή. Δουλεύεται δύσκολα. Μπορεί κάλλιστα να γίνει ενίσχυση με ηλεκτρόδια ή όποια άλλη μέθοδο επιθυμούμε.

 

Όσο αφορά τα 2.7Ω:

α) Αναφέρεται ενδεικτικά από τον 384 (για σφάλμα γης με αντίσταση 10Ω)

β) Αφορά την αντίσταση γείωσης του ουδετέρου και όχι της εγκατάστασης. Αν το τραβήξουμε από τα μαλλιά, μπορούμε να πούμε ότι εξασφαλιζόμαστε αν πετύχουμε στη δική μας γείωση αντίσταση 2.7Ω.

Link to comment
Share on other sites

@milto

Το 2.7Ω μήπωςείναι η συνολική αντίσταση του ουδετέρου μαζί με την εγατάσταση και όχι του ουδετέρου?

Link to comment
Share on other sites

Είναι η συνολική αντίσταση γείωσης του ουδετέρου (γειώσεις καταναλωτών και ουδετέρου κόμβου στον Υ/Σ), στην οποία περιλαμβάνεται και η γείωση της εγκατάστασης. Δηλαδή δεν αφορά μόνο τη γείωση της εγκατάστασης.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.