Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήση του χιονιού και του πάγου ως μόνωση


jedi.Yannis

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Σήμερα σε μία ομιλία που παρακολούθησα έγινε αναφορά στο πολύ κρύο, σε συνδιασμό με την ακρίβεια του πετρελαίου και το γεγονός ότι σε περιοχές της Ελλάδας το χιόνι φτάνει ένα και ενάμισο μέτρο. Θυμήθηκα με αφορμή αυτό τους εσκιμόους και την τεχνική τους να χτίζουν ιγκλού, τα οποία έχουν καταπληκτικές μονωτικές ιδιώτητες. Καταφέρνουν με 40-50εκ πάγο το πολύ να πετύχουν 40-50 βαθμούς διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω (δέχομαι στο πολύ μικρό χώρο του ιγκλού, με την παρουσία φωτιάς και 1-2 ατόμων να μένουν μέσα, αλλά μιλάμε έξω να έχει -60°C και μέσα -5°C.

 

Σκεφτόμουν αν θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να καθοδηγήσουμε τον κόσμο να ακολουθήσει τέτοιες τεχνικές για τον βαρύ χειμώνα να μαζεύει το χιόνι από τον δρόμο που δεν το θέλει εκεί και να το βάλει κόντρα στους τοίχους του κτιρίου του (χωρίς να καλύπτει τα παράθυρα όμως, για να διατηρεί την είσοδο φυσικού φωτός) και να το χρησιμοποιεί σαν επιπλέον μόνωση.

 

Αν μπορούσαμε κάτι τέτοιο να το ποσοτικοποιήσουμε και να δούμε δυνατότητες εφαρμογής μέσα τη σκέψη και από το διάλογο μεταξύ μας, να δούμε αδυναμίες και σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε (αν είναι εφαρμόσιμη η ιδέα), θα ανακούφιζε φτωχές οικογένειες και ιδιοκτήτες παλιών κτιρίων ιδιαίτερα σε χωριά που δεν πρόκειται να γίνει σύντομα ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους.

 

Σαν πρώτα σημεία που μπορώ να φανταστώ ότι χρήζουν προσοχής είναι ίσως η υγρασία που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ο τοίχος όταν λιώνουν τα χιόνια, και ίσως φορτία από το χιόνι.

 

Ελπίζω σε μία επικοδομιτική συζήτηση πάνω στο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Δεν είναι το χιόνι μονωτικό αλλά ο αέρας. Από τα υλικά που βρίσκει κανείς εύκολα γύρω του, ο αέρας έχει τον μικρότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Γι' αυτό και κρυώνουμε πολύ όταν φυσάει αέρας, γι' αυτό και τα καλύτερα μονωτικά υλικά είναι αυτά που μπορούν και παγιδεύουν πολύ μικρές ποσότητες αέρα, ώστε να μην μπορεί να κινηθεί (αφρολέξ, μαλλί,χιόνι, διάφορες ίνες).

Τώρα την ιδέα σου τη βρίσκω ανεφάρμοστη στην Ελλάδα με τις λίγες ημέρες χινόπτωσης ανά έτος.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο σε αυτό. Παρασύρθηκα από τα ΜΜΕ περί κακοκαιρίας στην βόρεια Ελλάδα, ενώ ήξερα ότι οι εικόνες και τα βίντεο που παραθέτουν είναι 99% των περιπτώσεων από το αρχείο τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Κύριε Γκούμα, δεν είμαι μηχανικός ακόμη όμως γνωρίζω πως η θερμική αγωγιμότητα του πάγου στους -60C είναι πολύ μεγάλη 2.9W/mK, ενώ σε θερμοκαρία -10 C είναι μικρότερη, 2.30W/mK.

1 W/(m K) = 0.85984 kcal/(h*m*C)

Παρόλα ταύτα, το ΧΙΟΝΙ, έχει θερμοαγωγιμότητα από 0.05 εως 0.25 W/mK, πολύ πολύ μικρότερη από αυτήν του πάγου, αφού το χιόνι έχει όντως μεσα του παγιδευμένο αέρα, ο οποίος έχει θερμοαγωγιμότητα 0.025 W/mK.

Από τη φύση του ομως πρέπει να έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να διατηρείται, οπότε όταν έρθει σε επαφή με μια τοιχοποιία η οποία ενδεχομένως θα έχει και κάποιες θερμικές απώλειες, δεν θα διατηρηθεί για πολύ.. Όντως θα λιώνει και θα προκαλεί προβλήματα υγρασίας κ.α.

Άλλες γνώμες;

Link to comment
Share on other sites

Επίσης θα ηθελα να επισημάνω πως ο λόγος που κρυώνουμε όταν φυσάει αέρας είναι η εξάτμιση του υδρώτα από το σώμα. Είναι γνωστό πως κατά την εξάτμιση ενός υγρού, αυτό ψύχεται. Έτσι ρυθμίζεται η θερμοκρασία στο σώμα μας.. Βαίβεα εσείς οι μηχανικοί που έχετε τελειώσει θα τα ξέρετε καλύτερα!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.