Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους,

 

είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος των Ηλεκτρολογων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και στα πλαίσια της διπλωματικής μου έχω αναλάβει την ενεργειακή επιθεώρηση ενός κτιρίου τριτογενούς τομέα.

Το κτίριο αποτελείται από τρεις ορόφους, ο ένα εκ των οποίων είναι υπόγειο και δεν κλιματίζεται, άρα αποτελεί μη θερμαινόμενο χώρο. Το ισόγειο και τον όροφο τα έχω θεωρήσει ανεξάρτητες θερμικές ζώνες, καθώς το δικαιολογεί η χρήση των χώρων των δύο ορόφων. Και οι δύο θερμικές ζώνες (ισόγειο-όροφος) κλιματίζονται από ΚΚΜ, τρεις και δύο αντίστοιχα για κάθε ζώνη και τερματικές μονάδες είναι στόμια αέρα. Οι ΚΚΜ βρίσκονται σε μηχανοστάσια στο υπόγειο, δύο σε ένα μηχανοστάσιο και άλλες τρεις σε ένα άλλο (η τοποθέτηση τους όμως είναι τυχαία και όχι με βάση τις δύο ομάδες που θερμαίνουν την κάθε ζώνη). Οι δύο ομάδες ΚΚΜ τροφοδοτούνται με θερμό νερό από λέβητα και ψυχρό νερό από ψύκτη μέσω τετρασωλήνιου συστήματος. Το δευτερεύον δίκτυο του θερμού νερού που ξεκινά από το συλλέκτη του θερμού νερού αποτελείται από τρεις κλάδους, δύο από τους οποίους πηγαίνουν στα δύο μηχανοστάσια που είναι τοποθετημένες οι ΚΚΜ και ο τρίτος τροφοδοτεί δύο boiler ζεστού νερού που βρίσκονται σε άλλο μηχανοστάσιο (επίσης στο υπόγειο). Το δευτερεύον δίκτυο ψυχρού νερού αποτελείται από δύο κλάδους, κάθε ένας εκ των οποίων τροφοδοτεί τις δύο ομάδες ΚΚΜ των δύο μηχανοστασίων. Κάθε κλάδος (θερμού και ψυχρού νερού) έχει από έναν κυκλοφορητή. Από τις ΚΚΜ ξεκινούν έπειτα, αεραγωγοί που μεταφέρουν τον κλιματιζόμενο αέρα στις δύο θερμικές ζώνες.

Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:

  • Ως δίκτυο διανομής του συστήματος θέρμανσης (και αντίστοιχα του συστήματος ψύξης) θεωρώ σωληνώσεις και αεραγωγούς ή μόνο αεραγωγούς, αφού μόνο αυτοί διέρχονται από τις θερμικές ζώνες (σύμφωνα με όσα λέει η βοήθεια του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ); Η σκέψη μου είναι πως τα θεωρώ και τα δύο ως δίκτυα διανομής, γιατί διαφορετικά η κατανάλωση ενέργειας που οφείλεται στο δίκτυο σωληνώσεων πως αλλιώς θα υπολογιστεί
  • Αν τελικά, οι σωληνώσεις θεωρούνται ως δίκτυο διανομής θέρμανσης (και ψύξης αντίστοιχα), η ισχύς των βοηθητικών μονάδων, των κυκλοφορητών δηλαδή που τροφοδοτούν τις ΚΚΜ, επιμερίζεται σε κάθε θερμική ζώνη με βάση τον αντίστοιχο επιμερισμό των συνολικών θερμικών απωλειών; Π.χ. η ισχύς του κυκλοφορητή που τροφοδοτεί τις ΚΚΜ 1 και 2 (οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο μηχανοστάσιο, αλλά κάθε μία τροφοδοτεί διαφορετική ζώνη) θα διαιρεθεί με βάση το παραπάνω σκεπτικό; Αν κατάλαβα καλά από το παράδειγμα ενεργειακής μελέτης καταστημάτων του ΤΕΕ, κάτι τέτοιο πρέπει να ισχύει.
  • Και τέλος, ο κυκλοφορητής που τροφοδοτεί τους δύο εναλλάκτες ΖΝΧ, σε ποια καρτέλα συμπληρώνεται; Στις βοηθητικές μονάδες του συστήματος θέρμανσης; Και αν ναι, η ισχύς του επιμερίζεται μεταξύ των δύο ζωνών με βάση τις ανάγκες σε ΖΝΧ της κάθε ζώνης;

Ελπίζω να μην κούρασα με τις ερωτήσεις μου, απλά είναι πρώτη φορά που ασχολούμαι με το αντικείμενο και έχω αρκετές απορίες.

 

Κάθε απάντηση καλοδεχούμενη!

Δημοσιεύτηκε

Ενα πολύ ωραίο θέμα.

Νομίζω ότι:

1. Ναι. Δες την παρ. 4.3.4 της ΤΟΤΕΕ1.

2. Ναι. Για τα βοηθητικά που είναι κοινά για τις 2 ζώνες. Δες την παρ. 4.5 της ΤΟΤΕΕ1.

3. Μια πολύ ωραία ερώτηση. Αν δεν έχει κάτι νεότερο η v.29 του προγρ, ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, είναι μια πολύ ωραία ερώτηση......

Δημοσιεύτηκε

προσπάθεια απάντησης στο 3:

να υποθέσω ότι "εναλλάκτης"για ΖΝΧ εννοείς εναλλάκτη κεντικών bοιler και όχι π.χ. πλακοειδής εναλλάκτης??

στην παραγωγή: μπαίνουν ατόφιες οι ισχύς των λεβήτων με τον μετρηθέν βαθμό απόδοσης (χωρίς επιμερισμό).

στο δίκτυο διανομής: εκεί γίνεται επιμερισμός της ισχύς για να βρεθεί ο βαθ.απόδοσης της διανομής βάση του πιν. 4.16 σελ.117 της ΤΟΤΕΕ

στο σύστημα αποθήκευσης σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ.

Ο κυκλοφορητής του ΖΝΧ δεν συνυπολογίζεται με τους λοιπούς της θέρμανσης.(κοινώς δεν μπαίνει πουθενά)

(Υ.Γ. κατ εμέ έπρεπε να υπάρχει σχετικό πεδίο στο ΖΝΧ με τίτλο "βοηθητικές μονάδες")

ελπίζω να βοήθησα

Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω για τις άμεσες απαντήσεις σας. Με βοηθήσατε πάρα πολύ...!

 

Όσον αφορά τον κυκλοφορητή του ΖΝΧ, αρχικά, ναι, εννοω τα δύο κεντρικά boiler με τον όρο "εναλλάκτες", όχι πλακοειδείς εναλλάκτες.... Και όντως αναρωτιόμουν χθες γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα πεδία "βοηθητικών μονάδων" στο σύστημα ΖΝΧ όπως είπε και ο συνάδελφος comba. Προφανώς είναι μια παράλειψη του λογισμικού, η οποία θα διορθωθεί στις επόμενες εκδόσεις.

 

Έχω μια ακόμα ερώτηση να κάνω:

Στις δύο θερμικές ζώνες του κτιρίου, υπάρχουν χώροι WC, οι οποίοι δεν κλιματίζονται. Το μόνο που υπάρχει σε αυτούς τους χώρους είναι σύστημα εξαερισμού. Ο όγκος όλων των χώρων WC είναι μικρότερος από το 10% του συνολικού όγκου του κτιρίου, οπότε έχω ενσωματώσει τους χώρους αυτούς στις δύο θερμικές ζώνες. Το σύστημα εξαερισμού των χώρων αυτών αποτελείται από ανεξάρτητους αεραγωγούς, ανεμιστήρες και στόμια αέρα. Το ερώτημα μου είναι το εξής: Από τη στιγμή που το σύστημα εξαερισμού δεν επανέρχεται στις ΚΚΜ (για να ορίσω ως ανενεργά τα τμήματα θέρμανσης, ψύξης και ύγρανσης των ΚΚΜ, όπως λέει στη βοήθεια του προγράμματος σε αυτή την καρτέλα), αλλά η απόρριψη του αέρα γίνεται κατευθείαν στο περιβάλλον από τα αντίστοιχα στόμια, την ειδική ισχύ των ανεμιστήρων του συστήματος εξαερισμού πως ακριβώς τη συμπληρώνω;

Η σκέψη μου είναι να γράψω στον τύπο της ΚΚΜ, "σύστημα εξαερισμού" και να συμπληρώσω μόνο το τελευταίο πεδίο με την ειδική ισχύ των ανεμιστήρων, ορίζοντας σαν ανενεργά τα ενδιάμεσα πεδία ασχέτως αν επανέρχεται το σύστημα εξαερισμού στις ΚΚΜ. Κάπως αυθαίρετο βέβαια, αλλά δεν σκέφτομαι κάτι καλύτερο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Η σκέψη μου είναι να γράψω στον τύπο της ΚΚΜ, "σύστημα εξαερισμού" και να συμπληρώσω μόνο το τελευταίο πεδίο με την ειδική ισχύ των ανεμιστήρων, ορίζοντας σαν ανενεργά τα ενδιάμεσα πεδία ασχέτως αν επανέρχεται το σύστημα εξαερισμού στις ΚΚΜ. Κάπως αυθαίρετο βέβαια, αλλά δεν σκέφτομαι κάτι καλύτερο.

ακριβώς έτσι βάζουμε στο πεδίο "εξαερισμός" και τα υπόλοιπα όπως τα λες (εννοείται ότι τις παροχές τις συμπληρώνεις). Η ειδική ισχύς εξαερισμού βγαίνει από τις παροχές του ανεμιστήρα όπως και στις ΚΚΜ (δεν αλλάζει κάτι).

για τα w.c. είναι όπως τα λες.

Edited by comba
Δημοσιεύτηκε

Παροχή: τμ χώρων ζώνης που αλπώς εξαερίζονται Χ τον νωπό για την συγκεκριμένη χρήση, από πιν. 2.3, σε ψύξη και θέρμανση. Ανενεργά όλα τα κουτάκια, 0 σε όλα στα R, Q. Ειδική ισχύς 1.

Δημοσιεύτηκε

Πολύ ωραία.... μου επιβεβαιώσατε όσα σκεφτόμουν.

 

Σας ευχαριστώ παρά πολύ, συνάδελφοι, για τη βοήθεια σας. Αν προκύψει κάποια άλλη απορία στην πορεία, θα επανέλθω!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Λάθος μου...

 

Αν δεν έχεις ακόμα ορίσει την παροχή του ανεμιστήρα εξαερισμού, βάλε αυτή που πρέπει για W.C.. Ειδική ισχύς θα είναι αυτή του φυγ. ανεμιστήρα εξαερισμού που θα έχεις επιλέξει. Το 1 είναι στην περίπτωση που δεν έχεις καθόλου εξαερισμό.

 

 

Στο τέλος θα κάνεις ένα τσεκάρισμα. Αν η συνολική παροχή υπολείπεται από αυτή του πιν. 2.3 Χ τμ ζώνης, τότε θα βάλεις το υπόλοιπο με το θεωρητικό σύστημα της ΤΟΤΕΕ1.

 

Σόρυ...

Edited by hkamp
Δημοσιεύτηκε

Οι παροχές όλων των ανεμιστήρων είτε των ΚΚΜ, είτε του συστήματος εξαερισμού είναι ήδη υπολογισμένες στα τεύχη υπολογισμών του κτιρίου, οπότε το μόνο που είχα να κάνω ήταν να υπολογίσω από την παροχή του κάθε ανεμιστήρα, την ειδική ισχύ του και να περάσω το συνολικό άθροισμα στο πρόγραμμα.

Όσο για αυτό που έγραψες με την ειδική ισχύ του ανεμιστήρα ίση με 1, το κατάλαβα ότι έκανες λάθος, οπότε ουδέν πρόβλημα. Άλλωστε, άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε...!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.